Jönnek a kínaiak és ilyen lakásokra vadásznak!
2016. december 07. írta: ingatlanos blogger

Jönnek a kínaiak és ilyen lakásokra vadásznak!

Saját temploma, újságja, iskolája és bankja is van a Magyarországon élő kínaiaknak és mostanában a luxusotthonokat sem vetik meg. Közép-Európa legnagyobb kínai kolóniáját alkotják, és a budapesti lakáspiacon is egyre jelentősebb keresletet generálnak.

haz_1.jpg

Forrás: eurocenter.hu

Továbbra is számos külföldi keres Budapesten lakást a folyamatos kereslet okozta áremelkedés ellenére. Az Európai Unión kívülről érkező vásárlók kétharmada a Budapesten keres ingatlanokat, számukra a belvárosi kerületek a legnépszerűbbek. A becslések szerint a legnagyobb vásárlócsoportot egyértelműen a kínai érdeklődők adják. A sorban az orosz és az ukrán vásárlók követik őket, akik beruházóként is belépnek olykor a piacra. 

Kína európai gazdasági terjeszkedésének Magyarország a legfőbb bázisa

"Mára sikerült elérni, hogy Kína európai gazdasági terjeszkedésének Magyarország legyen az egyik legfőbb bázisa",-  jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. - írja az origo. De a hazai sajtó nemcsak a külügyminiszter kínai látogatása kapcsán van tele a témával, a kínaiak lakásvásárlási kedvéről már korábban is sokat lehetett olvasni.

Áprilisban a 24.hu felvázolta a kínaiak belvárosi lakások iránti preferenciáit: döntően pesti belvárosi ingatlanokat keresnek és az általuk megvett lakások átlagos négyzetméter ára 513 000 forint Budapesten.

A fentiekre jó példa ez 40 millió forintért (vagyis 487805 Ft/nm-ért) eladó 9. kerületi Lónyay utcai  igényesen kialakított, 82 nm-es lakás. Kép forrása: http://www.budapestingatlan.info/property-details/75894

Milyen lakások kellenek a kínaiaknak?

Májusban a Kormány.hu legfrissebb statisztikáit idézve a Portfolio ismertette, hogy kínai befektetők tették ki a külföldi lakásvásárlók legnagyobb részét Magyarországon 2015-ben.

Portfolio júniusi beszámolója szerint pedig már tízesével veszik a belvárosi lakásokat a kínaiak.

A hvg.hu októberben arról írt, hogy a pesti luxuslakásokat viszik leginkább a gazdag kínaiak.Az ötvenmilliónál drágább ingatlanok vevőinek már 16 százalékát teszik ki külföldiek. A vevők bő harmada ázsiai, elsősorban kínai.

A vs.hu cikke olyan hosszú és hangzatos címet választott témába vágó írásához, mint:

SZATYORBAN HOZZÁK A PÉNZT KELETRŐL ÉS VESZIK A MAGYAR LAKÁSOKAT

A címmel a szakértők véleményére is utaltak,miszerint a kínaiak nagyon jó ügyfelek, megbízhatóan készpénzzel fizetnek:"Ingatlanosok szerint a kínaiak jó vevők, szinte mindig készpénzzel fizetnek, néha szatyorban hozzák a pénzt. Ma már ők is a drágább, előkelő környéken lévő lakásokat és üzlethelyiségeket keresik. Sokan csak befektetési céllal vásárolnak. Eljönnek, kiválasztják a házat, alkudnak, üzletet kötnek, de mire az ingatlan a birtokukba kerül, már nincsenek is Magyarországon."- írja a vs.hu, és egy ingatlan szakértőt is megszólaltattak: 

„Családi házat, lakást keresnek” – mondja Kis László ingatlanszakértő. Elmondása szerint a kínaiak most főleg az I., a II., a III. és a XII. kerületben vásárolnak szívesen, a lényeg, hogy minden a legnagyobb és fullos legyen."

Az Eurocenter Ingatlaniroda luxuslakás-kínálatából választottuk illusztrációként ezt a fenti leírás alapján kínaiak számára is megfelelő lakást. Zárt parkkal körülvett lakóparkban egy teljesen átalakított és felújított kertkapcsolatos 100 nm-es luxuslakás a 2. kerületben 150 millióért. Kép forrása: http://www.eurocenter.hu/elado-lakas/kerulet-2/id102945 http://www.eurocenter.hu/elado-lakas/kerulet-2/id102945 

Kérdésünkre Nagy Dávid a Tower International Kft. ingatlanszakértője elmondta, hogy mostanában valóban több a kínai vásárlójuk." Rendszerint több lakást is vesznek, nem csak egyet. Többnyire befektetésnek keresik a lakásokat. Általában drágább, nagyobb és frekventáltabb helyen lévő lakásokat keresnek. Például Duna panoráma, Andrássy út, 5.kerület  belső része." A szakértő az előbbiekkel egybehangzóan kihangsúlyozta azt is, hogy a luxusra nagy az igényük. Szeretik a felújított lakásokat és ők maguk nem nagyon vásárolnak felújítandó lakást.

Épp a múlt héten mutattam kínaiaknak pár lakást, amelyek között volt 40 milliós, 70 milliós és 160 milliós ingatlan is.

Általában készpénzes vásárlók. Azaz rendelkezésükre áll az adott összeg, amiből vásárolni akarnak.Mivel EU-n kívüliek, ezért engedélyköteles a vásárlásuk, és  kb. 60 nap mire ezt megkapják. Ez lehet, hogy nem minden tulajdonosnak tetszik, de ha valaki el akar adni egy drága lakást, akkor szerintem ez még belefér."- összegezte tapasztalatait a szakértő.

 

Ha valakit érdekelnek a hazánkban élő kínaiak, megnézheti ezt a filmet:

Ha tetszett ez a poszt, böngéssz korábbiak közül és látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr2911678733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Györgyi Kozma 2022.05.04. 15:12:01

Nagyon szépen köszönöm ezt a remek összeállítást a kínai magyarokról. Az vezetett idáig, hogy felfedeztem az elárvult kismajmokról készült videókat, ami kíváncsibbá tett a kínai felfogásról.
Igazán emberi és megható volt a műsor.
süti beállítások módosítása