7 tipp: Hogyan lehet stílusos otthonod fillérekből!
2017. május 30. írta: ingatlanos blogger

7 tipp: Hogyan lehet stílusos otthonod fillérekből!

Nincs értelme új bútorokat venni, amikor már megvan mindened, ami egy stílusos otthonhoz kell. Csak nyisd ki a szemed! 7 tippel segítünk, hogyan hozd ki a legjobbat lakásodból, mégpedig olcsón!

bedroom-1872196_1920.jpg

 

Kelly LaPlante, amerikai belsőépítész, műsorvezető és édesanya szerint környezetbarát belsőtereket nemcsak újrahasznosítható, környezetbarát anyagok, bútorok vásárlásával lehet megvalósítani az otthonunkban. LaPlante azt javasolja, hogy első lépésként inkább nézzünk körül, biztos találunk olyan már meglévő bútordarabot, amely újragombolásával, átalakításával, máris nyertünk egy újat és még a környezetet is védtük. "Nincs annál zöldebb, minthogy a meglévő dolgainkat újrahasznosítjuk" - magyarázza a belsőépítész. Bemutatunk néhány hasznos ötletet hogyan lehet megunt vagy a használt darabokat új életre kelteni és stílusossá tenni velük otthonunkat. 

 1. Színezd újra!

Jó példa régi bútordarabok hasznosítására ez a gyönyörű mélypiros étkező asztal, amit eredetileg már kidobásra szántak. A barna asztal újrafestve az étkező egyik éke lett.

dining-room.jpg

 

2. Tedd szellőssé a zsúfolt helyeket!

bookcase-display.jpgKépek forrása: sunset.com

Ha megfogadjuk a belsőépítész tanácsát, újragondoljuk könyvespolcaink tartalmát. LaPlante szerint nem érdemes túlzsúfolni a polcokat, ugyanis a levegősebb polcok stílusosabbak. Érdemes átgondolni mit hová helyezünk. Egy-két formás dísztárgy vagy textil itt is csak jól jöhet.

towerassistance_elotte_utana.jpgKép forrása: www.towerassistance.com

Ez a fenti kép is jól példázza, hogy egy-egy rendezett bútordarab, mennyire jobb benyomást kelt, mint sok kisebb darab összezsúfolva. A képen persze nem csak a zsúfoltságot szüntette meg a Tower Assistance átalakító csapata, hanem falat is festett és a textileket is lecserélte.

3. Húzd át!

empty_livingroom.jpg

A fenti képen a zöld fal előtti állólámpa és kanapé divatjamúlt hatást keltett. A belmagasság is elviselt volna több mintát és nagyobb hatást keltő elemeket.

full_living_room.jpg

Néhány párnával is feloldhatjuk kanapénk monotonitását. Érdemes helységben a kárpitokat összehangolni (itt a párnák mintája az újrahúzott széken köszön vissza). A falra az újratervezők egy deszkából készítettek alkotást: a deszkába vert szögeket zsinórokkal összekötve szavakat raktak ki, az alsó lécen pedig családi fotók is elhelyezhetők.

4. Tapétázz vagy fess egy keveset!

Ne gondoljunk rögtön teljes körű festésre vagy tapétázásra. Ha csak egyetlen falat vagy falrészt tapétázunk le, máris rengeteget tettünk azért, hogy szebb legyen az otthonunk! A hangulatot a legnagyobb mértékben a nagy, összefüggő felületek anyaga, színe és mintája határozza meg, ezért, tanácsos végiggondoltan megválasztani a falakra kerülő festékek vagy tapéták színét és mintáját. Bár lehet, már olcsón is szép tapétához jutni, Csorba Anita azt tanácsolja, hogy ha már elhatároztuk magunkat, nem érdemes ezen spórolni, azt válasszuk, amelyik a legjobban tetszik- elvégre évekig nézni fogjuk. 20000 és 30000 forint között van a legtöbb designer tapéta tekercs, ha több nem fér bele a keretünkbe, akkor használjunk csak egy tekercset, úgy spóroljunk.

sitting_before.jpg

A fehér fal előtti kék székek nem igazán illeszkedtek a nappali színvilágába, a fa asztalka sem érvényesült.

sitting_after.jpgKépek forrása: bhg.com

A fenti képen az újrakárpitozott székek között és a letapétázott falrész előtt sokkal jobban érvényesül a különleges asztalka és lámpa. A falra képek helyett lebegő polcokat is helyezhetünk, amelynek tartalmát kedvünk szerint variálhatjuk.A lenti illusztráción is jól érzékelhető a jól megválasztott mintás tapéta hatása. Szakemberek szerint a tágasabb terek az ilyen nagy mintákat is elbírják, sőt ezekben érvényesülnek igazán.

halo_elotte_utana.jpgkép forrása: www.towerassistance.com

A nagy angol regényíró félig magyar leszármazottjának Catherine Dickensnek egyik oldalán is találtunk akcentus falakat, mégpedig szürkében. Jól példázza ez a fotó azt, hogy egyik szín sem unalmas, sőt, a fehér bútor sokkal jobban érvényesül a sötétebb háttér előtt. Függönyválasztásnál is érdemes figyelembe venni a tér adottságait és színvilágát. Ebben a szobában a visszafogottabb bútor-, és falszín lehetőséget nyújt az erőteljesebb kiegészítőkre.

catherine_dickens_properties_grey_bordeaux.jpgKép forrása: www.catherinedickensproperties.com

5. Stukkózz!

Ha a nappalidban IKEA kanapé van, könnyedén kicserélheted rajta a huzatot. Dobj a kanapéra néhány színes díszpárnát is. De ha valami különlegesebbet, egyedibbet szeretnél, mint az IKEA-s huzatok, akkor a mennyezetre kitalált körstukkókat is bevetheted.  Nagyon egyedi és mozgalmasan struktúrált falrészleteket lehet így egyszerűen is megalkotni.

nappali_elotte.jpgKép forrása: www.otletes-otthon.hu

6. Használj izgalmas csempéket!

 Az alábbi átalakítás egy művészotthon előszobája, melyet Balásy Emese tervezett meg. A magyar belsőépítész számára is fontos  költség hatékonyság és a környezetvédelem, az új színek, a teret növelő tükör és a festői burkolás felvidámítja azt, aki belép az ajtón.

eloszoa_elotte.jpg

A barna odús hatást kelt ebben a szűk térben (fenti kép), szűk, sötét terekben sokkal szerencsésebb hidegebb, élénkebb színeket választani:


eloszoba_utana.jpgKép forrása: ahogytetszik-lakerendezés.hu

.....vagy fesd át a csempét!

Aki elsőre visszarettenne a csempézéstől, annak jó hír, hogy a megunt csempét, akár le is festheti. Ezt tette Petri Nikoletta lakberendező is méghozzá saját otthonában. A kép magáért beszél, pedig a csempe festéséhez csupán fehér Trilak alapozót, és két réteg Trilak Aqua zománcfestéket használt.

furdo_elotteutana.jpgKép forrása: www.terkultura.com

 

7. Hekkeld meg az IKEÁT!

Akik unják az IKEÁ-s bútorokat és van elég fantáziájuk és kézügyességük átalakítani a svéd bútormogul darabjait, méltán lesznek IKEA-hackerek. A bútoróriást ez  egyáltalán zavarja, olyannyira, hogy 2018-tól egy új termékkel jelentkezik, kifejezetten számukra. Sőt, már az IKEA áruházakban is láthatunk egy-egy átalakított bútort inspirációs jelleggel. További inspirációért az www.ikeahackers.net weboldalra is érdmes ellátogatni,  amely mára az egyik legnépszerűbb gyűjtőoldallá vált. A portál IKEA átalakításokat mutat be, bárki beküldhet fotókat saját megvalósult ötletéről. Érdemes az oldalt felkeresni, az alábbi kép is innen van:

Ilyen lett:

ikea-platform-bed.jpg

Ilyen volt:
step1.jpg

Szavazz!

Ha tetszett ez a poszt, látogass vissza újra, vagy olvasd el, korábbi írásainkat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9112547345
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása