7 menő loft lakás méghozzá Kelet-Európából!
2017. szeptember 26. írta: ingatlanos blogger

7 menő loft lakás méghozzá Kelet-Európából!

Hol vannak már a régi gyárépületekből átalakított lepukkant padlásszobák? Napjaink napfényes, modern loftjai már luxuslakásoknak számítanak. Ráadásul  jó pár filmben is feltűnnek.

loft_cover.jpg

Kép forrása: pixabay.com

Egy kis loft történelem

 

A loft előfutárának a párizsi padlásterek tekinthetők, melyek a francia főváros művészeinek a legjellemzőbb életterét jelentették a XIX. században. A loft eredetileg padlásteret jelent. A hatvanas években az Egyesült Államokban elismertség és pénz híján költöztek elhagyott gyárépületekbe átalakítva ezeket kreatív lakóépületekké. Európában a loft, mint ingatlantrend az 1970-es években, Angliából indult el hódító útjára. A nagyobb iparvárosokban, mint  Liverpoolban, Birminghamben és Manchesterben  ekkoriban több gyárat is bezártak, a megmaradt épületeket pedig elkezdték el hasznosítani, átalakítani lakók céljaira is. Hazánkban csak az elmúlt néhány évben kezdtek loft lakásokat kialakítani.

Óriási terek állnak rendelkezésére a leendő tulajdonosoknak, a 5-6 méteres belmagasságról már nem is beszélve. Tervezésnél meg van a lehetőség néhány falat felhúzni, de lehet, hogy elég néhány térelválasztó paraván vagy polc. Tolóajtók egyszerű beépítésével pedig egyszerre lehet több privát, zárt szférát kialakítani, ami néhány egyszerűen mozdulat segítségével hatalmas nyitott térré változtatható. 

Az ipari területeken felhúzott épületek teremtették meg a loftok tipikus jellemzőit, s a növekvő kereslet hatására az elmúlt évtizedekben már nem kizárólag elhagyott üzemekből alakítottak ki loftla kásokat, hanem kifejezetten ilyeneket építettek. Divat lett, sőt mára a drága kategóriát képviselik.

Ombódi Kitti a Tower-International Kft. lakberendezője szerint ennél a típusnál jellemző a nagy belmagasság, a téglafalak, és a hatalmas méretű ablakok. A szakember így definiálja a loft lakásokat:

Loft lakásoknak szoktuk nevezni az egybefüggő tágas belső terekkel, hatalmas ablakokkal és nagy belmagassággal - minimum 4-5 méter - rendelkező, ipari stílusjegyeket hordozó lakásokat. A beton, látszó tégla, vas, acél, üveg, fa és kő használata; a látható csőrendszerek, vezetékek;  valamint a nagy méretű bútorok, berendezési tárgyak teszik stílusossá ezeket a lakásokat.

 Az index.hu összeállítása szerint a tetőtéri lakások virágkorát éljük, így várható, hogy egyre több loft lakást építenek majd a fővárosban:

Az országosan az eladásra kínált ingatlanok mindössze 1-1,5 százaléka a tetőtér-beépítéses, Budapesten 1 évleforgása alatt 1300 ilyen ingatlan cserélt gazdát. Hála a megélénkült lakáspiacnak, a foghíjtelkeket pillanatok alatt elkapkodja a fejlesztők egy kis csoportja, így más beruházók számára nem marad más lehetőség, mint rogyadozó bérházak felvásárlása és felújítása, illetve a felfelé terjeszkedés, vagyis a ráépítés. A bérházak fölé tervezett beépítéseknek köszönhetően a tetőtér sokkal exkluzívabb formában épül be, mint valaha. Ráépítéskor jellemzően nagyobb alapterületű lakásokat építenek a felsőbb emeletekre, ami lehetővé teszi a penthouse-lakások kialakítását. Teljes ház felújítása esetén a fejlesztők közt népszerűek a loft és duplex-tervek is. A régi lakóknak is megérheti az építkezéssel járó kellemetlenség, sok esetben sikerül kiharcolniuk a fejlesztőtől a tető teljes cseréjét, vagy akár a pince, a közművek felújítását."

Számos amerikai filmben rendszerint láthatunk loft stílusú lakásokat, nézzünk 5 példát!

 

 New York-ban, a Jóbarátok című népszerű sorozat egy fő helyszíne is egy loft:

jobaratok.jpg

A Nem kellesz eléggé című romantikus vígjátékban is láthatunk loftot:

 

nem_kellesz.jpg

Az Apafejben Adam Sandler egy loftban vigyáz barátjának öt éves fiára:

big-daddy.png

 Anne Hathaway és Robert Deniro egy loft irodában dolgoznak A kezdő című filmben:

anne_hathaway.jpg

A Tegnap éjjel című romantikus filmdrámában is láthatunk példát egy stílusos loftra:

lastnight35.jpg

 

Nézzünk most 7 mesterien megálmodott kelet-európai loft lakásbelsőt!

 

Loft az ukrán fővárosban

 Szergej Makhno építész tervei alapján lett átépítve és berendezve ezt a régi épület. Kijev ipari negyedében Plodilban található ez a 128 nm-es lakás, amelyben az eredetileg beépített csöveket is megtartották, bár újragondolva. A padlót tölggyel burkolták, melyet néhol még a falakra is felvittek, klasszikus Minotti bútorokkal rendezték be a lakást, a világítást egyedi elemekkel alakították ki.

 Képek forrása: www.architectureartdesigns.com 

Loft az Astoria egyik legendás épületében

Budapesten az Astoriánál is alakítottak ki loft stílusú lakásokat. Sokan nem tudják, hogy az épületben kávézott egykor maga Petőfi Sándor, de itt dolgoztak a magyar rajzfilm atyjai is : Macskássy Gyula, Halász János és Kassowitz Félix, akiknek nevéhez olyan legendás rajzfilmek köthetők, mint a Gusztáv-sorozat vagy a  Frakk. Halász később Angliában telepedett le, ahol európai Walt Disneyként vált ismertté, munkásságát Churchill is elismerte, sőt, II. Erzsébet pedig lovaggá ütötte.)  

halasz.jpgHalász János/John Halas, a digitális animáció úttörője, bővebb info: cultura.hu

Azt gondolhatnánk, hogy a nyüzsgő belvárosában zajos lehet az élet, de a háromrétegű acél nyílászáróknak és a kiváló hangszigetelésnek köszönhetően a lakások rendkívül csendesek. A  nagy felületű szalagablakok világos tereket biztosítanak a lakások számára, míg a vasbeton pillérvázas szerkezet méretes alapterületű összefüggő terek kialakítását teszi lehetővé. A nagy belmagassággal rendelkező 30 lakás nagyon kelendő:  minimum tizennyolc már gazdára is talált.

Forrás: tower-investments.com 

Bolgár loft Szófiában

 Európa egyik legöregebb fővárosaként számon tartott Szófiában található ez a fekete-fehér és natúr fa elemekkel gazdagított loft lakás. Az ingatlan belsőépítészeti terveit egy helyi tervezői iroda készítette Studio Mode.

Kép forrása: http://www.studiomode.eu/

Loft Wroclawban

 Egy mindössze 29 nm-es parányi alapterületű lakást alakítottak ki loft stílusban a lengyel Wroczlawban. A munka óriási kihívást jelentett a tervezőknek, már csak azért is, mert ez a stílus legideálisabb esetben megkívánja a nagy teret, viszont most elég szűkös térrel kellett gazdálkodniuk, továbbá cél volt egy elszeparált háló kialakítása is.

Forrás: www.idesignarch.com 

Csodás cseh loft lakások egy régi egyetemen

 Mikulov nevű város 19. században épült egyetemét alakíttatta át egy házaspár Csehországban. Az egykori előadói termekből kisebb lakásokat kreáltak és a padlás is lakótérré építették át. Az épület történelmi örökségének megőrzése mellett, lakható, kényelmes körülmények megteremtését is célul tűzték ki.

Forrás: bestdesignideas.com 

Szerbiában is találhatunk loft lakásokat, nem is akármilyeneket!

 Művészi és eredeti ez az indusztriális loft, mely a szerb Djordje Stevanovic tervező munkája. A Studio Scale építésziroda tehetséges szakembere a klasszikus fekete-fehér árnyalatokkal és minőségi anyagokkal bebizonyította, hogy még elegáns is lehet az összhatás egy loft lakásban. Az eredetei formában meghagyott elemek, és a tudatosan sötétre festett rusztikus fagerendák ellenére meglepően kifinomult ez az enteriőr.

Forrás: www.behance.net 

Jöjjön végezetül egy újabb magyar loft, méghozzá egy régi malomban!

 A belső 3 szintes loft lakást főként lélegzetelállító panorámája és 28 nm-es tetőterasza teszi kiemelkedővé: a Duna egy karnyújtásra van, a belváros percek alatt elérhető innen. A korábban malomként funkcionáló ipari jellegű épületben 133 lakás került kialakításra. Az ingatlanokat magas belmagasság (3,2 - 6 méter), tágas terek jellemzik. Fan-coil fűtés, igényes burkolatok, eredeti téglafalak, egyes lakásokban pedig gerenda design biztosítják a minőséget és az egyediséget. A felső szinteken panorámás, teraszos lakások is helyet kaptak.

 Forrás: www.budapestingatlan.info és www.mybudapesthome.com 

A külső lépcsőház a New York-i apartmanok vészhelyzeti lépcsőit idézik fel. Ennek az épületnek is érdekes a történelme, sőt, ipari műemléknek számít, ugyanis a lakások az 1860-ban épült Gizella Malomban találhatóak. Az épületről részletesen már egy korábbi posztunkban is írtunk.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass vissza újra, vagy nézd meg korábbi posztjainkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr6110955120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása