Ilyenek lesznek 2018 irodacsodái!
2018. január 30. írta: ingatlanos blogger

Ilyenek lesznek 2018 irodacsodái!

Akár napi szinten alakítható irodák, otthonos hobbitsarkok, work kávézók,  szabadidő központokkal felérő szolgáltatásokat  és virtuális megoldásokat biztosító irodabelsők és még megannyi újdonság vár  2018, de legalábbis a jövő irodáiban! 

irodacsoda.jpg

Ami régebben extra volt, az ma már a minimum

Új szelek fújnak a minőségi munkavállalókért folytatott harcban. Sokak szerint a munkahely lesz az emberért és nem pedig az ember a munkahelyért, ami a legújabb irodabelsőket is meghatározza. A mai - elsősorban fehér galléros - munkavállalók még a legcsábítóbb összegért sem szívesen dolgoznak lepusztult irodákban. Az iroda külső megjelenése és belső kialakítása, elhelyezkedése és az ott nyújtott szolgáltatások egyre fontosabbak, főként a legújabb generációs munkatársak számára. Dr. Németh Edit, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa a piacesprofit.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a cégvezetés ma már tudatosan alakítja ki a munkakörnyezetet, törekednek arra, hogy arculatuk, brandjük is tükröződjön a saját tereiken, és megkérdezik a munkavállalókat is, hogy mit szeretnének:

"Ahol már nem tudják hová emelni a béreket, ott előtérbe kerül a munkakörnyezet fejlesztése. Jó bútorok, klimatizált helyiségek, a zajszint bemérése – ez régebben extra volt, ma már minimum –, és most már az a tendencia is begyűrűzött, hogy mind fontosabb a közösségi terek megléte."

office2018.jpgA Squarespace szállodára emlékeztető irodája

Rugalmas munkaállomások

Nem is olyan régen a munkahely évtizedekre vagy akár egy életre szólt, de ma már más szelek fújnak. "Míg a mai 60-as, 70-es korosztály többsége ugyanabból a munkahelyből ment el nyugdíjba, ahol karrierje indult, addig a mai X-generációnak, a Kádár-korszakban felnövekvő nemzedéknek már biztos, hogy 3-4 munkahelyet kell váltania a nyugdíjas évekig. Mi a helyzet a generációs elmélet alapján ipszilonoknak nevezett mai fiatal munkavállalókkal? Egyes kutatások szerint ők azok, akik még ennél is több munkahelyet fognak „elfogyasztani”. A jelenség hátterében több tényező is állhat, mint például gazdasági válságok, átrendeződések és a villámgyors technológiai változások következtében létrejövő olyan új szakmák, mint közösségi média-szervező, produktivitás-tanácsadó, időmenedzsment-coach, digitális elvonókúrát végző terapeuta, vagy adatbiztonsági tanácsadó."- írja a Z, Y-generációkkal foglalkozó Pán Péter, STOP! blog

A mai Y-generációs munkavállalóknál egyre gyakrabban előtérbe kerül az a szemlélet, hogy egy-egy projekt erejéig csatlakoznak a vállalatokhoz. Ez természetesen az irodákkal szemben is felülírja a korábbi követelményrendszert.

Előtérbe kerül a kialakításnál a projektalapú szemléletnek megfelelés, a variálhatóság, hogy a futó projektek lezárása után könnyen és egyszerűen átalakítható legyen a tér, készen az új projekt fogadására, ugyanakkor mind nagyobb teret kap a személyesség is az irodatérben, hogy a munkavállalók a magukénak érezzék a helyet – mondta B. Nagy Ferenc építész, ügyvezető a piacesprofit.hu-nak.

A szolgáltatott vagy - egy másik gyakori szóhasználattal élve – instant irodák erre az igényre apellálva jelentek meg az irodapiacon. Fontos előnyük a tradicionális irodákhoz képest a rugalmasság. Az üzleti vállalkozások folyamatosan változnak, így az is változik hol és hogyan kezeljük ügyeinket, hogyan dolgozunk. A változások függvényében engedhetetlen a humánerőforrás és a költések hatékony biztosítása. Budapesten például az LOFFICE Mini egy ilyen új típusú iroda, mely remek helyszín a kapcsolatépítésre és önképzésre is. A patinás pesti nagypolgári lakásból kialakított iroda a klasszikus polgári stílust, a kifinomult ergonomikus dizájnt és a kortárs képzőművészetet az eklektika játékos könnyedségével ötvözi.

 LOFFICE-Mini Forrás: www.szolgaltatottirodak.hu 

A szolgáltatott irodák elérhetőek egy hónaptól egészen egy évig és általában megújítható a szerződés. Az ilyen rövid időre szóló bérleti szerződés bizonytalanabb cash flow-val rendelkező startupok, kkv-k vagy olyan nagyvállalatok számára is kedvező lehet, akik új piacokkal szeretnének kísérletezni. Az iroda tere és mérete ebben az esetben a bérlő igényi szerint alakítható, így akár a vállalkozás, a cég legújabb elvárásinak megfelelően csökkenthető vagy növelhető.

Míg a nagy vállalatok számára irodaház építése vagy hatalmas területek bérlése is opció lehet, addig a kisebb cégek számára gyakorlatilag két választás maradt. “Egy részük frissen felújított, színvonalas, és a technológiai kívánalmaknak is eleget tevő lakásirodába költözik. Azok a vállalatok pedig, akik igényt tartanak teljes körű irodaházi szolgáltatásra is, hogy a teljes stáb a lényegi munkára koncentrálhasson, jellemzően egy szolgáltatott iroda megoldást választanak. Ezekben az irodaközpontokban a cégek előre kialakított, teljesen felszerelt irodákat bérelhetnek, és ennek nyomán a bérleti szerződés aláírása után azonnal, kialakítási- idő és kezdeti költségek nélkül költözhetnek be, és kezdhetik el munkájukat, kvázi azonnal“ - ismertette a szolgáltatott irodák előnyeit Gyöngyösi Zoltán, a TCL Csoport tulajdonos ügyvezetője a portfolio.hu-n.

Hobbitsarkok

Az nyitott irodák használata során egyre több cég, irodatulajdonos tapasztalja, hogy a munkatársak és partnerek közti együttműködést és kapcsolatteremtést, a kreatív munkavégzést elősegítő nyitott, lazább kialakítású munkaterek mellett a privát irodahelyiségekre, az angolul privacy podoknak nevezett kisebb helyekre  is szükség van. A személyesebb megbeszélésekre alkalmas, gyakran hangszigeteléssel körülvett ülőhelyek, párnázott padok vagy kanapék, az elvonulásra kialakított úgynevezett hobbitsarkok egyre felkapottabbak. Vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten ilyen sarkok gyártására specializálódtak, mint az alábbi képeken látható irodai fülkék gyártója az amerikai Archi Expo.

Főleg külföldön kezdenek megjelenni az iroda belső teréhez stílusban is harmonizáló, nem előre gyártott hobbitsarkok is:

baya-park-offices-by-planet-3-studios_dezeen_4.jpg

Lehet jóllétben is dolgozni

Szinte minden HR előrejelzésben olvasható, hogy azok a cégek lesznek stabilabbak, kreatívabbak, hatékonyabbak, ahol az emberi képességek kiaknázására, a jóllét (vagy a wellbeing, ahogy angolul a magyar szaknyelvben is gyakran emlegetik) fejlesztésére is jelentős energiákat fordítanak. A munkahelyi jóllét jelentősége egyre nő minden országban, mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében.

wellbeing.jpg

Bár különböző meghatározások léteznek arra vonatkozóan, hogy mit takar ez a fogalom, az Európai Unión belüli egyik definíció így szól:

A jóllét olyan összefoglaló fogalom, amely az élet munkával töltött részének minőségét jellemzi, beleértve a munkahelyi egészség és biztonság (munkavédelem) (OSH) szempontjait, és amely egyéni, vállalati és társadalmi szinten egyaránt jelentős mértékben meghatározhatja a termelékenységet.” 

A wellbeing-et komolyan vevő cégek számos egészségfejlesztési intézkedést is bevezetnek, többek között ergonómiai fejlesztéseket, a levegőminőséget, kényelmes irodabútorokat és irodai zajt érintő változtatásokat és zöld minősítést szereztek. 

A megfelelő munkakörnyezet kialakításának meghatározó szerepe van abban, hogy milyen a munkahelyi jóllét érzésünk. Sokkal jobb teljesítményt tudunk nyújtani és nagyobb lelkesedéssel dolgozunk egy olyan helyen, ahol a körülmények is komfortosak a számunkra. Elmélyült és kreatív munkát pedig igazából csak jól kialakított, pozitív kisugárzású munkakörnyezetben lehet végezni. Az inspiratív munkakörnyezet kialakítása éppen ezért bizonyos helyzetekben és szakmák esetén akár versenyelőnyt is jelenthet a cégek számára - nyilatkozta megkeresésünkre Pozsgai Anita, business coach és szupervizor, a biromamunkamat.hu társalapítója. 

Képek forrása: Kép forrása: Toweroffice.hu

Meghökkentő megoldások

Leköszönnek az irodai trendekben az unalmas terek, a fantáziát nélkülöző megoldások is. Ma már a munkáltatók egyre inkább igyekeznek kreatív, inspiráló munkakörnyezetet teremteni dolgozóik számára. Várható, hogy újabb formabontó belsőépítészeti megoldásoknak lesz tanúja a 2018-as irodapiac és irodai dizájn. Az izgalmas, színes alakzatok, a már-már szabadidő központokkal felérő szolgáltatásokat biztosító belső terek, nem csupán a Google-irodák sajátosságai lesznek. Az új egyedi belső terek nemcsak a startupokban, vagy a menő informatikai cégekben, hanem kevésbé elterjedt irodaterületekben válnak elengedhetetlen kellékké a dolgozókért folytatott harcban.

Google-irodák. telegraph.co.uk

A konyha helyett work kávézókkal találkozhatunk, ahol az étkezésen kívül akár megbeszélések is helyet kaphatnak. A kikapcsolódásra, a kollégákkal közvetlenebb beszélgetésre lehetőséget biztosító social hub vagy break out terek egyre jobban elterjednek. Várható, hogy egyre több otthonra emlékeztető elem, bútordarab fogja az irodában a 2018-as év munkavállalóinak kényelmét szolgálni.

Az Empire State Building tetején vagy a Szahara egy kies oázisában: amikor a hely már lényegtelen 

Az irodákban várható a legfrissebb technológiákon (például virtuális valóság-VR,mesterséges intelligencia-AI, robotizáció) alapuló szolgáltatásokat egyre nagyobb ütemű megjelenése, hiszen a negyedik ipari forradalom újfajta munkavégzést tesz lehetővé, amelynek legfontosabb elemei a kiterjesztett valóságra épülő informatikai megoldások. Ellyn Shook, az Accenture HR-igazgatója a davosi világgazdasági fórum kerekasztal-beszélgetésén számolt be a cég ezzel kapcsolatos legfrissebb kutatásáról. Előrejelzése szerint a mesterséges intelligencia iránti elköteleződés öt év alatt úgy növelné 38 százalékkal a cégek bevételeit, hogy közben még további 10 százalékkal emelné is a foglalkoztatottságot. Ilyen közegben a vezetők feladata lesz, hogy időben felkészítsék az alkalmazottakat az intelligens technológiákkal való együttműködésre. 

futureoffices.jpg

„Óriási lehetőség van ebben a technológiában. A jövőben a digitális kivetítések ugyanannyira fontos részévé válnak majd a való világnak, mint azok a dolgok, amiket ma megérinthetünk, érzékelhetünk. Ezek az eszközök felszabadítják a dolgozók mindkét kezét, de sokat segít a dolgozói csapatok egymás közötti kommunikációjában is” – ismertette Komjád István, az Accenture Industry ügyvezető igazgatója egy konferencián. 

virtualoffice.jpgFotó forrása: pixabay.com 

Kánai András jövőkutatót is megkérdeztük arról, hogy  a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság milyen méretű térhódítása várható az irodabelsőkben, a munkahelyek kialakításában: 

A virtuális valóság technológia felnőtté válásával a meetingek hatékonyabbak lehetnek: eddig csak hallottuk és a képernyőn láttuk egymást, most viszont még közelebb kerülhetünk az akár több ezer kilométerre dolgozó, más nyelvű kollégához. A céges megbeszélések pedig virtuális környezettel gazdagodhatnak – semmi sem fogja megtiltani, hogy ne épp az Empire State Building tetején vagy a Szahara egy kies oázisában meetingeljenek az alkalmazottak.

Kánai Holnap történt című könyvében – és a HVG Extra Business Szalon jövő heti beszélgetése során – a legújabb tudományos kutatásokra és a legjobb szakemberekre is hagyatkozva, a sci-fi irodalom klasszikusainak történeteiből kiindulva elemzi a ránk váró jövőt a 3D-s nyomtatástól a transzhumanizmuson át a Mars-utazás megvalósulásáig.

 Nézd meg a lenti rövid videót és szavazz!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, látogass vissza újra, vagy olvasd el korábbi írásainkat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr6713603397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása