LAKÓPARK KISOKOS: Mire figyelj, ha lakóparkban veszel lakást!
2018. február 26. írta: ingatlanos blogger

LAKÓPARK KISOKOS: Mire figyelj, ha lakóparkban veszel lakást!

A lakóparkok népszerűsége töretlen.  Jelenleg csaknem 13 ezer kivitelezése zajlik vagy nyúlik át 2019-re. Mire figyeljünk ha lakóparkban veszünk lakást? Mutatunk néhány mesés lakóparkot is!house-estate.jpg

"Ki ne vágyna erre?"

A több épületből - sok esetben panelházakból - álló lakótelepekkel ellentétben a lakóparkok eredetileg csoportos kertvárosi lakóházegyüttest jelöltek világszerte. Itthon sokkal inkább a 6-8 emeletes társasházakból álló épületet nevezzük lakóparkoknak, melyekben akár az több száz lakás is található. Számos ilyen ingatlan parkot is körbezár. Míg lakótelepen élni nem annyira elegáns, addig a lakópark megadja az ott élőnek az exkluzivitást, ahogy azt a következő  tanulmány szerzője is kihangsúlyozza: 


Mi jut eszünkbe a lakótelepről? Sokemeletes házakban élő, egymást alig ismerő, rácsos ajtók mögé zárkózó emberek. Kényszerű együttlét, „társasházi közös tulajdon”. Összefirkált liftek, sivár műanyag a lépcsőn, falon, padlón; falba verhetetlen szögek. Rossz hőszigetelés, nyáron izzadtság, télen átfűthetetlen falak. „Maszek módon” beépített erkélyek, üvöltő zene a szomszéd lakásból. Szél fújta nejlonzacskók, kóborló kamaszok, éjszakánként a parkolóban szirénázó autók. Mit üzen ezzel szemben a park? Zöldet, gondozott füvet, fákat, virágokat, ligetes szellősséget. Körülkerített biztonságot, ápoltságot, kertészt, esetleg parkőrt is. Üzeni a kert varázsát, nyugalmát, a pihenést, az emberhez méltó környezetet. Egy humanizált környezetet. A lakópark mindehhez hozzáteszi a pénzért elérhető komfortot, a magasabb életnívót.

luxury_home_utah.jpg

A szerencsések ilyen gyönyörű környezetben is vásárolhatnak lakást, mint ez a Utah Államban lévő lakópark

amerikai_lakopark.jpgArizonai lakónegyed az égből

dubai_lakopark.jpgmesés dubai lakónegyed

spanyol_ingatlanok.jpginkább nyaralónak vagy szállodának tűnik ez a spanyol lakópark

Ki vásárol lakóparkban?

Manapság gyakran elhangzik, hogy bár az átlagosnál drágábbak, mégis töretlen a lakóparkok népszerűsége. De vajon tényleg még mindig így van? Megkérdeztük Nagy Dávidot, a Tower-International Kft. ingatlan-tanácsadóját, aki alátámasztotta ezt az állítást. Megtudtuk a szakértőtől azt is, hogy a nagy statisztikák alapján többségben magyarok vásárolnak lakóparkokban és nem külföldiek: 

"A válság előtt több olyan lakópark is volt, amiben csak külföldi tulajoknak volt befektetési lakása kiadásra, például Gozsdu, Central Passage, stb. Ma többségben vidékiek vásárolnak Budapesten lakóparki lakást többnyire befektetésnek vagy saját célra, például egyetemista korú gyereküknek."

 Miért fizetünk több pénzt? 

Nagy Dávid nem tagadja, hogy valóban drágábbak az új lakóparki lakások, mint a használt lakások, viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a jó környék, a lakóközösség és/vagy a stílus miatt sokszor hajlandók a vevők kifizetni a plusz árat csak, hogy olyan környezetben lakhassanak ami nekik a legideálisabb

 

A másik ok amiért hajlandóak fizetni az esetleges többletköltséget, az, hogy ők választhatják ki a számukra legmegfelelőbb lakást - például szép kilátással, terasszal, illetve azt, is melyik emeleten helyezkedik el, milyen tájolású- és akár garázst vehetnek, valamint ők laknak benne először. Továbbá a kivitelezők sokszor egyedi igények alapján személyre is szabják a lakást, ami egy használt lakás esetén macerásabb. Az extra szolgáltatások - például recepció/portaszolgálat, szauna, konditerem - is hozzájárulnak az új lakóparkok népszerűségéhez - magyarázza.floor-plan-.jpg

 

 Kik a kivitelezők?

 Manapság általában már csak megbízható kivitelezők készítenek ilyen ingatlanokat jó minőségben. Az ÁFA-csökkentést a kivitelezőknek jól jön, de a vevők a végén nem érzik már meg ezt a különbséget, ugyanis ma kivitelezőt és munkaerőt nehezebb találni és azok is drágábban dolgoznak -tudjuk meg az ingatlan szakértőtől.

Árkülönbségek

 "Óriási különbségek vannak lakóparkok között, van ahol már 500 000 Ft/m2 áron is lehet kapni lakást, máshol akár 1 millió forintot is elérheti a négyzetméterár, attól függően, hogy hol található lakópark" - ismertette a Nagy Dávid. A 24.hu is beszámolt a lakóparkok jelentős árszintjeiről országos viszonylatban is:

"Meglepő módon a drágasági rangsort a Balaton vezeti, élen Siófokkal, ahol 1 millió forint/négyzetméterárra számíthatnak a vásárlók, de ott van például Csopak is, ahol 757 ezer forint a tarifa. Budapest 705 ezer forint/négyzetméterrel csupán a dobogó harmadik fokára kerülhetett fel, de még így is megelőzi Budaörsöt, Székesfehérvárt és Balatonlellét. Vannak azonban olyan területek is, például Nyíregyháza és Szigetszentmiklós, ahol ennek feléért, harmadáért is, 300 ezer forint/négyzetméter környékén lehet vásárolni."

Mi a helyzet a CSOK-kal?

 A CSOK valóban fellendítette az új lakások piacát, de tudtommal eddig körülbelül 60-65 000 CSOK-igénylés volt, a tervezett  200-250 000 szemben - magyarázza Nagy Dávid.

A lakásvásárlás során akadnak olyan járulékos költségek, amelyeket ki kell fizetni. Ezek közül az egyik legnagyobb tétel az ingatlan értékének négy százalékára rúgó illetékfizetési kötelezettség. A napokban a Bankmonitor beszámolt  arról, hogy van kiskapu az illetékfizetésnél. Röviden, a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített – például lakóparkok, társasházak –, 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása mentes az illetékfizetési kötelezettség alól. A családi otthonteremtési támogatás keretében igényelt támogatás levonható az illetékalapból.


Sürgős-e az építtetőknek?

Az új lakásoknál érvényes 5 százalékos ÁFA időszakának közelgő lejárata miatt 2018 kulcsfontosságú év lesz, többen úgy vélekednek, hogy ez sürgeti majd (vagy már most) a kivitelezőket/vásárlókat.

Ez inkább a kivitelezőket sürgeti a vevőket ez nem annyira érinti. Sok üres telekre már elkészültek az építési tervek és akár vásárolni is lehet már lakásokat. A kérdés az, hogy sikerül e eladniuk kellő mennyiségű lakást a munkálatok előtt, csak a tervek és a képek alapján, mert ettől függ, hogy még építik e a projektet vagy sem - mutatott rá a szakértő.

Befektetésnek sem rossz 

Nagy Dávid úgy látja, hogy a lakóparki lakás egyre népszerűbb befektetési forma:

"Nagyobb hozamot lehet el érni (5-6%),mint az 1-2%-os banki kamatokkal. Sok vidéki vásárol a fővárosban ilyen célból, valamint továbbra is kedvelt célpontja a külföldi befektetőknek a frekventált helyen található lakóparkok."

Boróka Villa. Kép forrás: budapestingatlan.info

Amire mindenképp figyelni kell!

Lakásvásárlókként fontos utánanézni ki a beruházó, és milyen engedélyei vannak már a fejlesztésnek. Az ingatlan szakértő szerint érdemes megnézni a kivitelező korábban épített épületeit, azok milyen állapotban vannak és milyen a minőségük:

Továbbá fontos figyelni a szűk környezetet (vannak e boltok, kávézók, üzletek a közelben) a közlekedési lehetőségeket, a tájolásra, hova néznek az ablakok - például terveznek-e még több ütemet építeni a jövőben, ami esetleg kihatással lehet az adott lakásra. Könnyen lehet, hogy beépítenek valamit esetleg a kilátás elé későbbiekben. Az sem mindegy hogy többnyire kiadásra vagy saját célra vásárolnak-e a vevők az épületben.

"Jelentősen növeli az ingatlan értékét, ha infrastrukturális jellemzői között szerepel egy-egy kötöttpályás lehetőség is, legyen szó akár HÉV-ről, akár metróról vagy akár vasút vonalról.A metró vonalak közelsége növeli az ingatlanok értékét, legyen szó belvárosi vagy külvárosi lokációkról. Ha van a közvetlen közelben lehetőség metrókapcsolatra, akkor szinte bárhová eljuthatunk Budapesten belátható időn belül, elmosódnak a kerületek közötti különbségek az utazásra fordított idő tekintetében" - olvashatjuk egy összegzésben is.

Mennyi az annyi?

Nézzünk meg néhány újépítésű lakóparki lakást a fővárosi ingatlanpiac kínálatából (több különböző oldalról is szemezgettünk):

26 244 600 Ft-tól válogathatunk 36 - 133 m2-es lakásokat az Allure lakópark 520 lakásában 9. került frekventált pontján a Duna part, a Nemzeti Színház és a MÜPA közelében. A 3 épületben, prémium minőségben rangos szakmai elismeréssel rendelkező tervező iroda álmodta meg az élhető és otthonos lakásokat. Portaszolgálat, clubhouse jellegű recepció, első osztályú, magas szintű műszaki tartalom, egyedi méréses távfűtés is tartozik a kínálathoz.

 Képek forrása: budapestingatlan.info

 

47 700 000 Ft-ért vásárolhatunk meg egy 51 nm-es lakást Óbudán a Zápor utcában, az Amfiteátrum és az Óbudai Egyetemhez közel. Az újépítésű lakópark 4 emeletén utcára néző ingatlan 1 szobából, egy amerikai konyhás nappaliból, étkezőből fürdőből, külön WC-ből és két erkélyből áll.

Képek forrása: mybudapesthome.com

 

162.000.000 Ft-ért vásárolhatjuk meg a 12. Táltos utcában, a MOM Park mellett épülő egy 150 nm-es luxuslakást.  A kertre néző ingatlan a liftes lakópark 5. emeletén helyezkedik el.  Négy szoba, amerikai konyhás nappali, étkezőrész, 2 fürdőszoba, egy WC, kamra egy 20 és egy 7 nm-es erkély tartozik a lakáshoz. Garázst is lehet venni 3 750 000 Ft-ért.

 

Képek forrása: www.towerbudapest.com

 

HA TETSZETT  A POSZT? MEGOSZTHATOD? ÉS LÁTOGASS VISSZA ÚJRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr413698872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2018.02.26. 13:14:32

Egy drága lakópark építésénél besegített az unokatestvérem. Nem nevezem nevén, de tényleg neves és drága helyről van szó.

Ő mondta, hogy ott nem venne lakást az alapján, amit látott. Milyen lehet egy olcsó?

Günther von Kastenfrosch 2018.02.28. 12:23:36

Azon túl, hogy a mai lakóparkok lépcsőházaiban egy kicsit divatosabb a padlólap és a villanykapcsoló, műszakilag és lakhatóság szempontjából semmiben nem különböznek a lakótelepektől. Illetve lakhatóság szempontjából annyiban talán mégis, hogy az igen combos, a kivitelezőnek/beruházónak bővel 100% feletti hozamot adó árak valamelyest megszűrik a közönséget, így a kicsit jobb módúak költöznek ilyen új építésűekbe.

De a monolit vasbeton szerkezet, az agyonoptimalizált területkihasználás, a vacak hőszigetelés, az állandó küzdelem a tetőterekkel igencsak megkeserítheti a minőségi élettérre vágyók mindennapjait. Lakópark=lakótelep+árfelhajtó parasztvakító marketing (amilyet a posztban is olvashattunk). Egymás nyakára költözik tizensok család, aztán csodálkoznak, hogy zsúfoltság van. Cserébe viszont közintézmények nincsenek, mert azt építeni nem profitábilis, úgyhogy lehet gyalogolni napi 20 perceket a külvárosi BKV-hoz munkába járáskor...
A környékünkön épült egy nagy, több ütemű lakópark, kezdtek itt életet fiatal, jobb módú családok, aztán amire kivakarták magukat a devizahitelből, és megunták a banánt, rendes családi vagy ikerházba költöztek, majdnem ugyanennyiért, normális élettérrel.

Duplaxiii 2018.02.28. 12:26:49

Egy apró kis keretesbe dugtad el a lényeget.
Nem érdemes a külföldi mintákkal villantani, itthon azokból semmi sem vehető figyelembe.
De aki lakóparkba kívánkozik (vagy moder társasházi telepekre), azoknak számtalan életveszélyes trükkel kell szmebenézniük.
Igen, előre nem tudod, mi fog még a környzetetbe épülni, a látványretvek nem valósak! Vegyük figyelembe, hogy kiknek is készülnek a lakóparkok? hatalmas konfliktus forrása egy menő fiatal gyerekes család (családok) a környzetetbe, ha te meg egy korosabb, nyugodt körülményre vágyó vagy.
Egy lakópark nem lesz soha nyugodt, a többség fog egy új közösséget kialakítani, a nekik ideális álapotokkal, például ha van vásárlási lehetőség is, jellemzően az a halmaz fogja a kínálatot meghatározni.
Ezt azért írom, mert a jogi dolgok egy pillanatnyi ügyintézést jelentenek, az ott élés meg idővel rémálom lehet.
Vegyük példának a menő Fótligeti lakóparkot, tényleg szép, szuper portaszolgálat, de onnantól semmi! A világ egy generációnak megfelelő, a külső rész nem védett, bárki bemászhat a "mező" felől és onnatól szabad a préda. És a világ peremén van, te mozoghatsz autóval, de mindenki csak azzal, mert közlekedés az nem sok van.
Szóval új lakópark a legveszélyesebb, mert semmit nem tudsz a jövődről.
Például a közös költségek sem reálisak lesznek, hanem az említett többségnek megfelelő, fizethetsz sok lét neked nem kellőért, de soha nem kapsz olyat, amire szükséged lenne.

Egy társasháznál is sok a buktató, de az azért belátható, áttekinthető.
Tudok olyen szuper társasházról, ahol a drága lakás északi tájolású, de közvetlen egy családi ház kertjére látni, így a drága menő lakásod hideg és fénytelen lesz, míg bámulhatod az idegenek életét.
Mert ez nem szerepel a látványterveken.
Ha eladják a családi házat, akkor meg épül elé egy másik panel, és azt nézheti élete végéig...
.
Egyébként akinek tellik egy lakóparkra, miért nem vesz normális helyen egy családiházat?

Visceroid 2018.02.28. 12:28:21

CSOK in action. Drágán venni szart Orbánisztánban, egy életre elköteleződve, ez az igazi magyar feeling!

Duplaxiii 2018.02.28. 12:30:25

@Günther von Kastenfrosch:
Bocsánat, de amiről te beszélsz az nem lakópark, hanem maximum új társasházas telepek.
A lakópark lényege a egyedi házak, kertek és nem a panelházak.
A lakóparkban két dolog van
- a te ingatlanod, aminek kialakítását te irányíthatod
- a közös terek, utak, parkok, őrszolgálat, kábelszolgáltató stb., amit készen kapsz a lakópark kivitelezőjétől, beruházójától.
Dönthetsz, hogy milyen burkolat legyen a nappalidban, de nem, hogy az UPC vagy más szolgáltassa a tévét az internetet.

Günther von Kastenfrosch 2018.02.28. 12:42:19

@Duplaxiii: Tartalmilag egyetértenék az észrevételeddel, de azért a feltételes mód, mert éppen ezeket az új lakótelepeket hirdetik mindig "lakópark" néven, persze szépítőleg, eufemizmussal. A "lakópark"-ként aposztrofált lakónegyedek 80-90%-a Magyarországon most lényegében újszerű lakótelepek. És az "ingatlanod kialakítását te irányíthatod" a gyakorlatban azt jelenti, hogy a meglévő vasbeton szerkezetben, meglévő nyomó és ejtőcsövek mellett (WC, fürdő, konyha általában kötött) tologathatod fél-egy méterekkel a belső válaszfalakat.

erol 2018.02.28. 14:06:50

A lakópark egyesíti a lakótelep és a vidék hátrányait: zsúfoltság + mindentől messze. Ja és még drága is.

Dr.Genya. (törölt) 2018.02.28. 16:31:32

A két előttem szóló össze is foglalta a lényeget.
Csak egyetérteni tuodk.

Bicspesz Elek 2018.02.28. 19:01:36

Engem a Gomorra filmsorozat lakotlepere emlekeztetnek ezek az epuletek. Lehet od zullenek majd le ezek is...

Csipyke 2018.02.28. 21:18:14

@Ugandai Kunigunda: 2007-ben vettünk lakóparki lakást. A mai napig semmi gond vele. Nincs penész, még a fal se repedt meg, pedig az szokott. Sajnos kinőttük.

vuvuvu2 2018.02.28. 21:27:43

Ez a cikk egy bújtatott reklám. A kommentelők szinte minden lényegeset elmondtak azokról a csúsztatásokról, amelyek a posztban megjelentek. Két dolog maradt csak ki. A lakóparkok társadalmi összetétele igen heterogén. A lakók valóban pénzesek, de hogy a pénz forrása mi, az változatos: vannak ún. vállalkozófélék és gyerekeik (többség minimálbérre bejelentett ügyeskedő), drogkereskedők, szerencsétlen buta értelmiségi párok, akik azt hiszik, hogy ha ide költöznek feljebb kerülnek a társadalmi ranglétrán, vidéki fiatalok, akik alá vidéki vállalkozó apuci betolja a lakást (általában olyan környéken, amiről azt sem tudják hogy sz*r, mert a szerencsétlenek nem ismerik a budapesti kerületeket) és sorolhatnám. Kb. ugyanaz a helyzet, mint a budai Rózsadombon, ahova sok pénzes sznob költözött, de sajnos az új lakók (elmúlt 20 évben odaköltözöttek) összetétele finoman szólva gáz. Ami biztos: értelmes, gondolkodni és számolni tudó emberek nem költöznek lakóparkba, mert secperc alatt kiszámolják, hogy azért a horrorlóvéért már valóban saját igényeiknek megfelelő családi házat tudnak építeni. A másik dolog ami kimaradt, hogy a lakóparkoknak max. 20 éves múltja van, így a lufi kidurranása még várat magára, de 10-20 éven belül bekövetkezik az is (sajnos) - amikor kiderül, hogy minőségük alulmúlja a panelt és a karbantartási költségek miatt fenntarthatatlanná válnak.

Pöff 2018.02.28. 21:32:42

"A magyar új panel"

tehát a problémái:
-30-40-50nm luk
-Erkély nincs, teregetni a szűk helyen bent-> párapenész
-gecidrága (nm -árban különösen) olyan 300-500%-os haszonnal építik ezeket.
-nincs egy darab tároló, pince, garázs se, semmi.
-az összes szociális nyűg és összeférhetetlenség, ami csak volt itt is megjelenik. (talán csak azért nem szembetűnő még, mert nagyrészt jómódú és fiatalos tulajok vannak még...még)
-viszont van 4-5-6 szintre lift (geci drága üzemeltetni mert ahhoz kevés a lakó)
-egy darab parkoló nincs, ha van is utcán áll a drága kocsi. (elektromos kocsi?)
-Építése: kalapfing finom megfogalmazás, az 40-50 éves szoci komcsi panel tovább fogja bírni egy építészeti remekmű szigetelve végképp.
Némelyik olyan sincs mint a 20 éve épült pedig már azt is szidták. (tudok olyat amit 10 éves és ha így halad 10 év múlva bontható lesz az első fázis épületei...kisváros luxus negyed)

Az a vicc hogy nyugaton az költözik panelba aki rászorul, vagy bérlemény,
Van persze "panel" toronyház, luxus szint, 100-150-200nm egy lakás üvegpalota. Fel sem merülnek hasonló magyar problémák.
Egyébként meg mindenki kertes házban lakik, kis zsebkendőnyi zöld területtel..és még véletlenül se panelban.
Gondolkozott el ezen már valaki? Hogy vajon miért?
Mi !!! ezen a kibaszott síkságon, ahol a népsűrűség a béka segge alatt van, meg 30-40-50nm-eren nyomorgunk panelban.

A kibaszott Alföldön bazdmeg! mert PEST is az!
Buda is csak egy domb.

Irgalmatlan nagy igény lenne 100-130nm-eres tárolós garázsos panelre(ha már minden áron az kell a népnek)
Vagy nyugatias kertvárosokra.
Meg egy új kormányra meg fizetésekre, megregulázott cégekre, faszopó vezetők és HR nélkül.

Pöff 2018.02.28. 21:46:11

@Duplaxiii: igen szerintek rosszul értelmezik a lakóparkot...

A lakópark egymás mellé épített sor vagy külön álló házakat jelent ahol közös utak vannak stb. gyakorlatilag egy kertváros legalább is nyugaton!!!

beírod fordítóba:
Lakópark= gated community
google képek
hát kurvára nem az ami magyarban épül

magyar vállalkozói/ingatlanos hazudozás!

Amiről szó van pedig TÁRSASHÁZAK (condominium/
apartment house/ bérház!!!!nyugati megfogalmazás), amik 3-6-20+ szintesek...VAGYIS PANEL modernebb külsőségekkel és környezettel.

TÁRSASHÁZ=/=LAKÓPARK

Pöff 2018.02.28. 21:55:28

@Pöff:
jah még egy hiba amerikai konyhás spejz nélküli -> nagyon szép, csak ezt 70nm-eres nappalira meg 25nm konyhás amerikai házra találták ki, ahol ipari méretű az elszívó így nem jelentkezik ez a probléma,főleg hogy mindenki étteremben eszik. otthon csak ritkán esznek..akkor is csak gyors főzéssel.
Sajnos a 10+20nm-es elrendezés miatt a főzés szaga mindent beterít, a párával együtt.
A lakást 4-5 év után ki kell cserélni belülről. (bár lehet ez a cél)

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2018.02.28. 23:52:45

Már a neve is átverés!
A park az nem lakik, hanem: parkol!

para_noir 2018.03.01. 08:57:25

Lehet ideologizálni, de ez még mindig a lakótelep, emberek egymás szájában, jó esetben zsebkendőnyi kerttel, ami nulla intimitást nyújt, rossz esetben simán egy modern panelrenget jelent, ugyanúgy köcsög falszomszédokkal, gyenge színvonalú szigeteléssel, zajjal, vitákkal, kényszerű együttéléssel. Gyömrőn szoktam látni a város szélén az amerikai stílusú lakóparkot, ami ugye elméletben a csúcs, szemben a tömbházas elrendezéssel, hát nekem az se kéne, egymástól 7-8-10 méterre lerakott házak tömegei, elkerítetlen minikertekkel, amik legfeljebb dekorációként értelmezhetők, valós kerti tevékenységre alkalmatlanok. Az ablakodból közvetlen beláthatsz a szomszéd ablakába, én megőrülnék tőle. Ezerszer inkább akkor egy öregebb, rosszabb állapotú valódi családi ház, önálló épület, bekerített terület, 1/1 tulajdon. Ezt semmi nem űbereli.

para_noir 2018.03.01. 09:09:36

@Pöff: maga a poszt is keverten használja a kifejezést, a Gozsdu udvart meg az amerikai példát is lakóparknak hívja, mondjuk ettől még érthető az egész. Az amerikai konyhás véleményeddel teljesen egyetértek, az egy rémesen félreértett dolog itthon, az hatalmas alapterületre való dolog, nem 70nm-es lakásba, ahol 40 nm-t tesz ki a magyar hagyomány szerint nagyjából folyamatosan használt és ezért kajaszagtól bűzlő, konyhával egybegyúrt nappali, a maradék meg 1-2 hálófülke meg egy mini fürdő, szigorúan a kád mellé becseszett klozettel. Meg én speciel agyfaszt kapnék, ha a kanapén heverve rálátnék a retkes edényekre meg a tűzhelyre. Az ilyesmi legfeljebb ideiglenes kényszermegoldásként értelmezhető, élettérként nem.

Dr.Genya. (törölt) 2018.03.01. 11:12:02

@Pöff:
Na,látom ez az "amerikai konyha" mánia nem csak nekem szúrja a szemem.
Milyen jó illatos lehet a kanapé,föggöny,stb. a pörkölt ,rántott hús,stb. után.

Plumper_ 2018.03.01. 11:12:18

1. a lakópark kint van a halál f...án
2. brutál drága, cserébe jó sz@rul van felépítve, évek múltán futhatsz a vállalkozó után
3. egymás szájába néző szomszédok: erkélyen bulizó, ott csakis vonító, állandóan csaholó kutyafajtát tartók előnyben
süti beállítások módosítása