Egy jó lakásfotó többet ér ezer szónál. És mi van, ha borzalmas?
2016. szeptember 20. írta: ingatlanos blogger

Egy jó lakásfotó többet ér ezer szónál. És mi van, ha borzalmas?

Köztudott, hogy ha meghirdetjük ingatlanunkat, akkor egy jó fotó rengeteget nyom a latba. Ennek ellenére a lakásukat meghirdetők tekintélyes többségét ez nem érdekli. Az ingatlanos hirdetőoldalak borzalmas állapotokról tanúskodnak.

Olyannyira igaz ez, hogy egy magyar mikró blog több éven át működőképes és sikeres pusztán azzal, hogy rendszeresen megosztja az ingatlanhirdetésekben talált elképesztően borzalmas lakásfotókat, néhány éve pedig már a 444.hu-ra költöztek. A szerzők még csak nem is az ingatlanos szakmából jöttek, hanem – amennyiben belső informátoraink nem tévednek – az egyik nyelvtanár, a másik pedig újságíró. Egy interjúban a szerkesztőpáros egyike azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem nagy kunszt ilyen képet találni:

„A valóságot az fedi, ha azt mondom, hogy az eddig megnézett több ezer hirdetésből szerintem kettő volt olyan, amibe beköltöztem volna (ha mondjuk felújítom vagy átalakítom előtte).”

gecco.jpgEzt a sokatmondó képet választotta a Geccodejoakecod kedvencének

Igaza van a Geccódejóakecódnak? - Leteszteltük!

Bár saját ingatlanos tapasztalataink is sajnos többnyire alátámasztják a fenti állítás valóságtartalmát (legalábbis ami a rossz képek gyakoriságát illeti), de hogy hitelesek legyünk, leteszteltük a gyakorlatban is stopperórával, hogy tényleg ennyire egyszerű borzalmas képekre akadni. És lám-lám: igen, pofonegyszerű! Csekély 4 percet adtunk magunknak és a következő „rémségeket” mazsoláztuk ki a rosszabbnál-rosszabb ingatlanos fotók közül. Csak az volt a nehéz, hogy a ránk zúduló nagy választékból, melyiket tegyük itt közkinccsé vagy helyesebben közcsúfsággá.

Ezeket választottuk:

1. Nincs új a Nap alatt: bojler, kicsi és nagy ajtók, polc és létra egy napimádást ábrázoló tapéta (vagy falfestmény) alatt
ingatlancsufsag1.jpg

 2. Keverjük a mintákat: kőminta és virágos csempe: így jobban mutat a bojler vagy jobban kihangsúlyozza a rózsaszín tusfürdőt?ingatlancsufsag2.jpg

3. Ennek a háziasszonynak annyi edénye és vegyszere van, hogy már nem tudja hol tárolni. Kosár sem lenne jó választás névnapjára. A kosárhalom tetején lévő papír tojástartó jól mutatja, hogy a sárga színt szerető család nem szenved az egyik leggyakrabban előforduló táplálékallergiában, tojás intoleranciában.

ingatlancsufsag3.jpg

4. Még mindig a fali dekorációnak és a minták keverésének hívei. Bár a stylistok szerint a mintakeverésé a jövő, óvatosságra intenek, mert időbe telhet, amíg elsajátítjuk a minták keverésének művészetét!

ingatlancsufsag4.jpgSzerinted melyik fotó mutat legrosszabban egy hirdetésben? A poszt végén szavazhatsz is!

Igénytelenség a köbön?

Mi az oka a magyar otthonokban nagy arányban jellemző igénytelenségnek és ízléstelenségnek? Pénztelenség? Vagy ennyire rossz lenne a magyarok lakáskultúrája? Tényleg ennyi borzalmas lakásbelső lenne hazánkban? Miért hanyagolják el az emberek otthonukat? A képek láttán rengeteg kérdés merül fel bennünk, amelyekkel megkerestünk egy belsőépítészt. Adravecz Henrietta, az Adravecz Stúdió belsőépítésze szerint, elsőre még „jó” indoknak tűnik a pénztelenség, de nem gondolja, hogy csak ez lenne az ok, mivel szerinte a keveset is fel lehet jól használni. Inkább az igénytelenséget és a passzivitást tartja a problémának:"Nagyanyáink idejében mindenki szinte iparművész volt a falvakban. A városokban is kreatív élet folyt, nem a TV, vagy a laptop előtt ültek az emberek, hanem egymással beszélgettek, inspirálták egymást. Ma ez a személyes (nem virtuális) közösségi alkotás nem annyira jellemző, pedig nagyon jól formálná az ízlést, esztétikai érzéket, ha tudnánk használati és dísztárgyakat is létrehozni. Ha látunk másokat alkotni, az inspirál bennünket is. Nem lehetetlen egy sajátos magyar stílus megalkotása, vagy folytatása. Sajnos nálunk minimálisan van támogatva az iparművészet és dizájn, pedig ez fontos lenne. Nem média reklám hiányzik, hanem a hétköznapi használatban megjelenő szép tárgyak, formák."

Az említett blog szerzői tevékenységük során is azt a következtetést vonták le magukban, hogy bár Budapest tele van nagyszerű adottságú ingatlanokkal, az emberek az esetek többségében nagyon slamposak, ha a lakásukról van szó:

 „Úgy tűnik, az emberek nagyon igénytelenek még akkor is, még akkor is, ha az otthonukról van szó, ahol elvileg jól kellene érezniük magukat. Elképesztő helyeken laknak emberek, és még döbbenetesebb, hogy néha úgy tűnik, alacsonyabb árért képesek nap mint nap egy sötét, nedves, ízléstelen, hangos vagy más módon nyomasztó lakásba/házba hazamenni.” Az igénytelenségről biztos látleletet nyújtó fotókkal az is gond még, hogy olyan „csendéletet” hagynak meg a lakásban, amelyet látva a lakáshirdetést nézegető vadidegenek is bepillanthatnak magánéletükbe.

Teljesen egyszerű, triviális dolgok kellenének: Legyen kitakarítva, ne legyen túlzsúfolt!

Adravecz Henrietta szerint az alap mindig a rendezettség egy lakásban: "Ha nincs elég tároló bútor, akkor a rendetlenséget kell rendszerezni, komponálni. Ez persze kreatívabb feladatot igényel, mint gyorsan bedobálni mindent egy szekrénybe. Eladni a koszos, foltos ruhákat nem lehet. Így van ez a lakásokkal is. A tiszta, rendezett otthon alapvetően jobb hatást kelt, és  így nem az a benyomása senkinek, hogy ez egy lelakott hely, amin gyorsan túl akarunk adni. Értéknövelő, ha újszerű a falburkolat, falfestés, nyílászárók állapota. A diszharmónia mindenki számára észrevehető. Egy értékes váza az asztalon semmit nem ér, ha összevisszaság van a polcokon, nincs ritmus, nincs visszatérő motívum, ami például lehet egy szín, ami feltűnik más-más tárgyakon, függönyökön, tapétán" - magyarázza a belsőépítész.

Hiányzó láncszemek

Nagy Dávid a Tower-International Kft. ingatlan-tanácsadója tapasztalata szerint ugyan a lakástulajdonosok a maguk szemszöge szerint a lehető legjobb fotókat készítik, csak sajnos ez nem elégséges vagy nem értékelhető minőségű minden esetben: A probléma ott kezdődik, hogy az esetek többségében telefonnal készítik a képeket, így sokszor megesik, hogy nem jó minőségű, sötét, homályos, életlen, bemozdult képek születnek. A rossz kompozíció is problémás lehet, például a szoba sarka van lefotózva a virágokkal, de nem derül ki semmi egyéb a szobából, ami a potenciális vevő számára fontos lenne. Így az érdeklődő nem tudhat meg igazán semmit az adott helységről ellenben csak azt látja, hogy van egy polc a falon vagy esetleg egy fél szekrényajtó is van még a képen. Fontos, hogy a kép befoglalja a szobát. Jellemző az is, hogy sokan tárgyakat fotóznak le. Mivel a telefonoknak a kamerája nem nagy látószögű képeket csinál, ezért sokszor nem adja át a kép a lényeget, amit egy érdeklődő szeretne látni, például: hány ablaka van a helységnek, hol az ajtó, milyenek a helység paramétere, mekkora a tér.

3ba14d96e159bb714ffb99a5b10c347c.jpg"Fontos, hogy a kép befoglalja a szobát" mint ennél a fotónál Forrás: http://www.budapestingatlan.info/klasszikus-ingatlan

 

Kritikus pontok

A már említett blog szerkesztői szerint a fürdőszoba és a konyha kap a legkevesebb figyelmet a hirdetők részéről. Viszont  a gyér csempekínálat is felelős a silány enteriőrért: „Talán azért van ez, mert egy átlagos csempeboltban elrettentő a választék. Még ha az árat figyelmen kívül is hagyom,a csempék 98%-a olyan, hogy legszívesebben kalapáccsal aprítanám. Nem szeretek olyat mondani, hogy a márványmintás csempe gáz de szerintem lehetetlen jó összhatást kihozni belőle. Ha nekem nincs pénzem, akkor veszek sima fehéret és kitalálok valami truvájt 4 forintért. De valamiért az emberek nem szeretik a szimplát, pedig néha sokat segítene rajtuk.”

Inkább olyan csinálja, aki ért is hozzá!

Nagy Dávid úgy nyilatkozott blogunknak, hogy ő is rendszeresen lát olyan képeket, amiket megmosolyog: Az ilyen, amit legutóbb láttam egy garzonról készült fotó volt. Fejjel lefelé volt pár kép elhelyezve a hirdetésben, a  függöny be volt húzva, a lámpa sem volt felkapcsolva,így nem csoda, hogy félhomályosak voltak fényképek. A nappali galériázva volt és bár még a lépcsőfokok, a mosdókagyló és a szekrényajtó is le volt fotózva, de nem látszódott egyben a tér. A legszebb, hogy a végére oda van írva, hogy „ingatlanosok kíméljenek” - összegezte a Tower-International tanácsadója. A Geccodejoakecod szerkesztője is azt írja, hogy ha találna jó ingatlanost, megbízná inkább őt az eladással, mert ez elég sok időt vesz igénybe.

Nem egyedi, hazai jelenségről van szó!

Szerencsére a hanyagul elhelyezett, igénytelen otthonokról készült hirdetésfotók nem hungarikumok. Más országok is "üzemeltetnek" Geccodejoakecod-hoz hasonló oldalakat. A Terrible Real Estate Agents nevű blog szintén évek óta gyűjt ilyeneket, sőt még albumban is tervezi kiadni a legmerészebb fotókat. Az Urbanista blog ezen az oldalon bukkant rá, és a vízjel alapján beazonosított egy magyar fotót, majd megjelentette a következő humoros felirattal: Miket meg nem tud az ember az országról, ahol él! Ugyanis a kép alatt szereplő angol nyelvű felirat magyarul ezt jelenti: "Egyes társadalmakban a nászéjszaka valódi családi esemény."


miket_megtud.jpgkép forrás: http://terriblerealestateagentphotos.com/post/111304746161

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, látogass vissza újra. Megnézheted korábbi írásainkat is, hogy inspirálódj! Korábban bemutattuk hogyan érdemes eladás előtt feltuningolni a lakást, hogy fényesebb esélyekkel induljunk az ingatlanpiacon, miután láttuk, hogy a hirdetések tekintélyes részében milyen hanyagul kezelik ezt a kérdést. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3311730707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kommentes nikk 2016.09.21. 12:21:36

"Nem értem teljesen a _p_osztot,"

lutria 2016.09.21. 12:42:29

Az első képen lévő lakással mit kellene csinálnia a tulajnak,a 100+éves eredeti nagy ajtót kellene szétverni és lekicsinyíteni (a ~40centi vastag fallal együtt)vagy a kicsit felnagyítani a mennyezetig?(az is marha szép lenne...)

Lady Ann 2016.09.21. 12:46:17

A szürke betű mögé ne tegyél világoszöld kiemelést, mert nem lehet elolvasni! Kösz.
A képekről: nekem annyi jött le, hogy rakjak rendet fotózás előtt.

Serrin 2016.09.21. 14:23:57

Engem pont az üres lakásokról készült fotók zavarnak. Költözés után nem olyan lesz és nagyobbnak mutatják a teret, mint amilyen. Egy kis rumli még nem is árt, mert az is valós szokott lenni a legtöbb embernél.

A 6. kép erre jó példa, mert nem a plafonról nézem a szobát, hanem lentről és én több és nagyobb bútort tennék be.

Nyilván nem a "lefényképezem a csillárt, na menjünk a következő szobába" képekről van szó, de egy valós helyzetet ábrázoljon, ne egy elérhetetlen ideálist. Nem vagyunk aszkéták, hogy egy üres lakásban éljünk.

Ja, a kommentírásnál a fehér alapon világosszürke eléggé olvashatatlan és szemrontó is.
süti beállítások módosítása