Fenomenális butikhotelek - köztük magyarok is!
2017. január 26. írta: ingatlanos blogger

Fenomenális butikhotelek - köztük magyarok is!

Magyar butikhotel vehette át  a Világ Legjobb Szállodája díjat a TripAdvisor díjátadóján New Yorkban. A vendégek az egekig magasztalják a butikhoteleket, sőt a lakberendezésben is egyre népszerűbb a butik stílus. De mi az a butikhotel? És mi lehet a titka?

catherine_10.jpg

Kép forrása: casaboroka.com 

Egy kis butikhotel útmutató

A világ első két ilyen szállodája, 1981-ben nyitotta meg kapuit. A Blakes Hotel London Dél-Kensington negyedében, míg a Bedford San Francisco-ban a Union Square-en. A butikhotel­ek az utazók változatosság iránti igényére építenek, ugyanis a szállást keresők manapság jóval többre vágynak mint, pusztán komfortérzet. Egyre többen olyan szálláshelyeket keresnek, amelyek berendezésükben és atmoszférájukban is  eltérnek, a nagy szállodák imázsától.  A butikhotelek vagy boutique szállók többsége szobánként különböző témát mutat be, minden alkalmat egyedivé tesznek még a visszatérő vendégek számára is. New York-ban a Library Hotel minden egyes szobája különböző témát dolgoz fel a romantikától a zenéig. Ahogy a neve is sugallja, a budapesti Hotel Aria is egy zenei szálloda, ami azt jelenti, hogy lépten-nyomon megjelenik a zene valamilyen témaköre az enteriőrben: például egy óriási zongora billentyűzet vezet be a lobby-ba, mely a később egy LED TV-be torkollik.

A vendégek visszajelzése a döntő

 A butikhotelekben elvárás, hogy a szálloda alkalmazottai nevükön szólítsák a vendégeket, kiemelten törekszenek a vendégek és a személyzet közötti jó kapcsolatra. Egy hotel számára ugyanis a legrangosabb minősítés az, ha a vendégek jól érzik magukat, és máskor is örömmel visszatérnek.  Az Aria Hotel Budapest alig másfél éves fennállása óta már számos elégedett vendéget szolgált ki és rengeteg elismerést szerzett. A fővárosi butikhotel begyűjtötte a közép-európai régió legjobb szállodája díjat is, amit az amerikai Condé Nast Traveler magazin ítél oda minden évben, háromszázezer utazó véleménye alapján és most a TripAdvisortól is számtalan díjat zsebeltek be: egyedülálló eredménnyel Magyarország, Európa és a világ Legjobb Szállodája, továbbá a Legjobb Magyar Romantikus Szálláshely, a világ tizenhetedik, Európa nyolcadik és Magyarország Legjobb Szolgáltatását Nyújtó Szállodája, valamint a Legjobb Luxus szállodák kategóriában a világon a harmadik, míg Európa és Magyarország esetében az első helyet kapta.

Barbara Messing, a TripAdvisor marketingigazgatójának véleményét a díjazással kapcsolatban a 24.hu ismertette: "A TripAdvisor az utazók valódi élményére és őszinte véleményére épít, így ez dönt a Travelers’ Choice díjról is. 2017 utazási terveihez és foglalásaihoz kiváló iránymutatást ad a szállások széles skálájú választéka, ahol valóban a világ legjobb szálláshelyeiből válogathatunk."

Amerikai álom magyar szállal

Bár a szálloda a New York-i Library Hotel Collection szállodalánc tagja, magyar tulajdonosi vonatkozása is van. A szállodalánc tulajdonosa a magyar származású Henry Kallan, aki 1968-ban, 21 éves korában vándorolt ki Amerikába a jobb élet reményében, nyelvtudás nélkül. Alulról küzdötte fel magát, kemény munkájának, hitének köszönhetően hét évvel később igazgatóvá vált, majd szállodaláncot alapított.  Szállodaláncának több tagja is majdnem egy évtizede szerepel a Tripadvisor top 10-es listáján. Saját bevallása szerint mindig is szeretett volna visszatérni a gyökereihez, így néhány éve Európában is butik hoteleket nyitott. Első európai hotelje,  a cseh Aria Hotel Prague is több alkalommal első helyezést ért el a Tripadvisor Traveller’s Choice Awardján. 

kallan.jpgHenry Kallan. kép forrása: http://www.libraryhotelcollection.com/blog/henry_kallan_bio/

A budapesti hotelnek otthont adó Hercegprímás utcai, eredetileg neoklasszicista épület belsőépítészeti terveire Varró Zoltán belsőépítészt kérték fel.Ő álmodta meg például a Gerbeaud Cukrászda, az Émile vagy a Michelin-csillagos Onyx Étterem enteriőrjét is. Emellett a világ egyik vezető dizájnerbeton cége, a magyar Ivanka is részt vett a belső terek kialakításában. A szállodában egy éjszaka ára két fő részére 211-833 euró között mozog a szolgáltatásoktól függően.

Blogunk megkérdezett egy belsőépítészt arról, mi lehet az oka az Aria Hotel bravúros sikerének és a butikhotelek népszerűségének. Adravecz Henrietta belsőépítész szerint több elem is népszerűvé teheti a butikhotel stílust és azt is sejti, hogy sokan megunták a minimál hangulatot, és ilyenkor mindig egy gazdagabb stílus tud betörni, amiben az önkifejeződést több eszköz segíti.

10552609_605223356260551_1795183896253589593_n.jpg
"Az Aria Hotel sikere nem csak a belsőépítész érdeme, amennyire olvashatjuk a verseny értékelés szempontjait, de biztos vagyok abban, hogy a sikert a belső kialakítás sokszínűsége nagyban befolyásolta. Szerintem egy olyan hotelbe, amiben sok, különböző stílus van felvonultatva és barátságos, személyes a kiszolgálás, egész biztos, hogy visszatérő vendégekre számíthatnak. Valamelyik zenei stílus, szoba enteriőr mindenkihez közel áll" - nyilatkozta a belsőépítész.

A sztároknak is ez kell

 2016-os világranglistát tavaly egy indiai szálloda vezette. A dzsodpuri Umaid Bhawan Palace Jodhpur hotelben egy éjszakára 37 900 rúpiáért (162 ezer forint) talált az Origo egy kétágyas szobát. Az épületet 1928 és 1943 között építették Umaid Szingh maharadzsának. A hotelben olyan hírességek is megszálltak már, mint  Angelina Jolie, Brad Pitt, Mick Jagger, Christian Bale, Madonna, Sting és Bill Gates. Több sztár ebben a hotelben tartotta meg világra szóló lakodalmát, többek között a brit Liz Hurley, Aishwarya Rai indiai színésznő, modell, szépségkirálynő (1994 Miss World) Abhishek Bachchan bollywoodi színész is.

Forrás: http://www.ariahotelbudapest.com/hu/gallery.html

Butikhotel stílusban az otthon

 Robert Novogratz, manhattani dizájner kifejezetten azoknak javasolja, hogy ebben a stílusban rendezzék be otthonukat, akik el vannak fáradva, ugyanis ezzel a stílussal olyan különleges belső tereink lesznek, amelyekben úgy érezhetjük magunkat, mintha folyamatosan vakáción lennénk. A butikhotelek további jellemzője, hogy viszonylag kevés szobával rendelkeznek. Nagy hangsúlyt fektetnek a kapcsolatra a vendégekkel, és általában jól megközelíthető helyen találhatók.  A butikhotel azoknak lehet ideális választás, akik a speciális és különleges dolgokat kedvelik, mind építészetben, mind a belsőépítészetben, a terek kialakításában és az étkezésben is. A legtöbb butikhotelben található étterem, ahol csakúgy, mint a hotel kialakításában, az egyediségre törekednek mind az ízek világában, mind pedig a tálalásban.

"A butikhotel stílusban az egyedi darabok uralják a terepet, és nem kell mást tenni, mint jó enteriőrt kialakítani, egyedi megvilágítással. Nem gond, ha kicsi a lakás, ez a stílus abban is jól  érzi magát. Otthon sem jelent nagy befektetést kialakítani egy "butik" hálót, vagy nappalit. Nem kell semmiből nagy mennyiséget vásárolni, ez is a sikerének egyik komponense. Falfestés, tapéta, függöny és jöhetnek a bútorok. Természetesen ez is egy divathullám, amit fel fog egy másik váltani"- magyarázta a Adravecz Henrietta.
Budapesten egyre több ingatlan cég felismeri a butik stílusban berendezett otthonok iránti igényt, így már néhány ingatlaniroda repertoárjában is lehet találni - elsősorban kiadásra kínált - butik stílusú lakásokat.

Kép forrása: Catherine Dickens Properties Limited

Ezt a fenti a 106 nm-es  2 hálós, két fürdőszobás a Király utca egy klasszikus épületében található kiadó lakás (1800 euró/hó) is a népszerű butikhotel stílust ötvözi berendezési tárgyaiban, bútoraiban. 

 A Budapest Luxury Apartments kínálatában találtuk ezt a másik butik stílusú 108 nm-es kiadó lakást az Aradi utcában (€2000). Több képért kattints ide!

Vidéken is menő

 Magyarországon már nemcsak a fővárosban, hanem más városokban is lehet butikhoteleket találni. A Tiszavirág Szeged például egy olyn különleges butik hotel, mely műemlék épület is egyben. A Balassa-ház  1858-59-ben egy Politzer Salamon aranyműves építette. A régi kalapszalon, majd cipészműhely reggelizőhelyként és kávézóként működik - amit a poszt írója is kipróbált családostul, és csak ajánlani tud, minden érdek nélkül -, a volt zónázóból laza, elegáns bár és étterem született újjá. "Az emeleten helyet kapott 10 szoba kialakítását tekintve – akár egy családi házban – mind különböző. A tágasabb és kompaktabb méretű szobák közös jellemzője az otthonos, nyugodt hangulat, ami olyan anyagok használatának köszönhető, mint az eredeti tölgyfa parketta, üveg, márvány, len, bársony és bárányszőr. A fürdőszobák – néhány walk-in tusolóval – különleges kialakításúak." - ismerteti a butikhotelről az építészfórum

Kép forrása: http://tiszaviragszeged.hu/galeria/

 

 A világ legjobb 25 szállodája - a TripAdvisor 2017-es listája

 

  1. Aria Hotel Budapest by Library Hotel Collection, Budapest, Magyarország
  2. Mandapa, A Ritz-Carlton Reserve, Ubud, Indonézia
  3. Turin Palace Hotel, Torino, Olaszország
  4. Hotel The Serras, Barcelona, Spanyolország
  5. BoHo Prague Hotel, Prága, Csehország
  6. Portrait Firenze, Firenze, Olaszország
  7. Shinta Mani Resort, Siem Reap, Kambodzsa
  8. Hanoi La Siesta Hotel & Spa, Hanoi, Vietnam
  9. Tulemar Bungalows & Villas, Manuel Antonio National Park, Costa Rica
  10. JA Manafaru, Manafaru Island, Maldív-szigetek
  11. Kandolhu Maldives, Észak-Ari-atoll, Maldív-szigetek
  12. Hotel Eclat Beijing, Peking, Kína
  13. Calabash Luxury Boutique Hotel & Spa, Lance aux Epines, Grenada
  14. The Tuscany, Providenciales, Turks- és Caicos-szigetek
  15. Belmond Palacio Nazarenas, Cusco, Peru
  16. The Nantucket Hotel & Resort, Nantucket, Massachusetts
  17. Valle D'incanto Midscale Hotel, Gramado, Brazília
  18. Lindos Blu, Lindosz, Görögország
  19. The Leela Palace Udaipur, Udaipur, India
  20. Hotel 41, London, Egyesült Királyság
  21. Umaid Bhawan Palace Jodhpur, Dzsodhpur, India
  22. Hotel Estalagem St Hubertus, Gramado, Brazília
  23. The Alpina Gstaad, Gstaad, Svájc
  24. Constance Le Prince Maurice, Pointe de Flacq, Mauritius
  25. Herods Vitalis Spa Hotel Eilat, Eilat, Izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3912156691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása