Itt vannak a legújabb irodai trendek: Ne csodálkozz, ha egy fűfal mellett kell dolgoznod!
2017. május 05. írta: ingatlanos blogger

Itt vannak a legújabb irodai trendek: Ne csodálkozz, ha egy fűfal mellett kell dolgoznod!

Korunk irodatervezőinek képzelete szabadon szárnyal: fűfalakat és a Jazz-korszak hanyag eleganciáját ötvözik az irodákban. Fontos szempont az is, hogy jól érezzük magunkat munkahelyünkön, mivel a 21. századi munkakörnyezetben a környezettudatos vállalati stratégiák mellett az emberközpontúságra is törekednek.  A tervezők és munkáltatók az újabb generációk igényeit maximálisan kielégítik
bbc_north_1.jpg

A co-working típusú irodák továbbra is tarolni fognak

A legtöbbször belvárosi, jó infrastruktúrával rendelkező közösségi irodák dizájnos irodai térben internet-elérhetőséget, szkennert, nyomtatót, faxot, iratlefűzőt, flip-chart táblákat, projektort, és egyéb irodai eszközöket biztosítanak az irodabérlők számára. Több helyen az irodai tevékenységet kiegészítve egyéb szolgáltatást is kínálnak: például az árba beépítve van kávé-, teafogyasztás, tárgyaló- és előadótermek, zuhany, gyermek- és állatmegőrző. A legtöbb iroda extra szolgáltatásokkal igyekszik a legnyerőbb lenni: a csocsó szinte alap, sokan rendezvényteret vagy épp bisztrót nyitnak, a kortárs művészetet pedig mindenhol kedvelik. A legtöbb ilyen közösségi iroda belső tere nagyon inspiráló, sok az ipari stílusú, loft jellegű iroda helység, a merev berendezés helyett a formabontó, friss megoldások jellemzőek. Magyarország első közösségi irodája, a LOFFICE, 2015 nyara óta működik. A főváros belvárosában négy helyen is találhatunk a LOFFICE irodákat, ahol többnyire kreatívok, pénzügyi és jogi tanácsadók, startupok foglalnak szabad helyeket. 

Kánai András jövőkutató és kommunikációs szakértő ilyen a munkahelyi tendenciákra számít a jövőben:

Az valószínűnek látszik, hogy az élethosszig, de legalábbis egy-két évtizedig tartó céghűség - legalábbis a nyugati munkavállalók körében - már csak egy emlék marad. A kilencvenes években még gyanúsan néztek a job-hopperekre, ma már kevésbé. Ehhez alkalmazkodva a cégek sokféle stratégiával próbálják minél több ideig maguknál tartani a tehetségeket. Ennek egyik látványos módja a munkakörnyezet, és tágabb értelemben vett napi munka színesebbé tétele. A Google által teremtett játékos iroda példája, a startup cégek kötetlenebb munkavégzése konkurenciát teremt. Egy hétköznapibb vállalat természetesen kialakíthat ezekhez hasonló megoldásokat, és szerintem kénytelen is, mert a fiatalabb generációjú munkavállaló sokkal természetesebbnek tartja, hogy bármikor munkahelyet válthat. A közösségi iroda és a távmunka azonban nem minden cégnél járható út.

 

 A jövő munkahelyeivel Magyarországon is foglalkoznak, és éppen ebben a témában rendezik meg hamarosan (május 17-19) a Future Work Fesztivált. Tehát, ha érdekel, hogy mit gondol még Kánai András a jövő munkahelyeiről, akkor gyertek el a Future Work Fesztiválra, ahol  a legnagyobb szakembertől, előadóktól, pszichológusoktól cégvezetőktől és coach-októl, hallhatunk előadásokat. (A fesztiválra jegyet nyerhetsz, lásd legalul!)

Képek forrása: szolgaltatottirodak.hu

Hozzuk be a kertet az irodába!

A Workwell Partners nevű dizájn cég szakértője szerint a természetnek egyre fontosabb szerep jut még az irodák belső tereiben is. Növényekből készült panelek, sőt egész falak, nyers fából készült padlózat vagy lambéria jól megfér a beton felületekkel az irodában is, sőt egyesek szerint otthonosabbá teszik a munkahelyet, ami nagyon fontos szempont a fiatalabb munkavállalók számára a munkahely választás során. Sőt, manapság az is elvárás a környezettudatos irodákban, hogy lehetőleg minél több legyen a zöldfelület. Hiszen az ember ösztönösen vonzódik a természethez, s a munkahelyi stressz egyik oka éppen az, hogy nap közben el vagyunk szakítva a természettől. Márpedig ma a dolgozók több mint fele nem lát maga körül növényzetet, zöldet, s asztalának még természetes megvilágítása sincs.

 forrás :http://blog.sbseating.co.uk, http://homemydesign.com

 

Vissza az eleganciához!

A Nagy Gatsby hangulatát idéző stílus a mai napig igazi különlegességnek számít a lakberendezés terén, népszerűsége hosszú idő óta töretlen, még az iroda-dizájnereket is rabul ejtette. A korszakot fémjelző art deco irányzat nagy hangsúlyt fektet a geometriai formákra: szögletes mintákat, merész, egyszerű vonalvezetést alkalmaz, az örök ragyogásról szól, így a lakk-, csiszolt fa-, illetve fémbútorok és a csillogó, tükörborítású felületek jellemzik. Egyik legkedveltebb színösszeállítása a fekete-fehér klasszikus, kifinomult és időtlen kombinációja, emellett palettán jól megfér egymás mellett az aranysárga, a zöld, a pávakék és a  lila is. A grafikai minták a szőnyegeken, textíliákon, kárpitokon fontos szerepet játszanak. Jeremy Levitt,  Parts and Labor Design cég társalapítója úgy látja, hogy túl gyakran ugyanaz az Y-generációs koncepció jelenik meg az irodaterekben, amely elveszi az irodák egyediségét és a terek inkább tinédzser szobáknak tűnnek első látásra, mint munkahelyeknek. Ennek ellensúlyozására a cég New Yorkban a Nagy Gatsby korára jellemző elegáns anyagokat és tónusokat ötvözi a legújabb technológiával az irodáikban.  

Forrás:http://www.ginnymacdonalddesign.com

Kulcsszó: WELL-BEING!

img_4063.JPG

Manapság már többe nyomhat a latban, milyenek a munkakörülmények, milyen környezetben is kell munkát végezni. 

"Munkahelye megválasztásakor egy fiatalnak az ígért jövedelem mellett már az is számít, van-e például a cégnél biciklitároló, zuhanyzó, milyen térben kell a munkát végeznie: van-e asztalának természetes megvilágítása, ebédidőben, szünetben ki lehet-e sétálni egy fákkal övezte kis kertbe, parkba, van-e büfé, étterem az épületben vagy ebédet az iroda közeli kis élelmiszerboltokban, vendéglőkben kell nap mint nap keresgélni. (Netán ingyenes-e házon belül az étel- és italfogyasztás, ahogy az egyre több világcég irodáiban tapasztalható). Van-e relaxációs szoba, ahol pihenni lehet tizenöt-húsz percet, hogy azután újult erővel lehessen felvenni ismét a munkát. Van-e külön helyiség telefonálásra, hogy a mobilbeszélgetések ne zavarjanak másokat."- írja a jogászvilág.hu

Éppen ezért a well-being irányzat szerinti irodafejlesztésnek a dolgozók érdekét kell szolgálnia. Egy irodaépület tervezésekor fontos szempont, hogy az irodákban megfelelőek legyenek a fényviszonyok , jó legyen az akusztika, a hőérzet elfogadható legyen. A belső tereket pedig úgy alakítják ki, hogy ne egyetlen helyiségből álljon az irodaegyüttes, kis tárgyalókba is el lehessen vonulni tárgyalni, beszélgetni. Kezdenek elterjedni az álló íróasztalok is, így nem kell egész nap csak ülnünk a munkahelyen- persze ha "well-beinges" az irodánk. A hazai legnagyobb irodapiaci rendezvény, az  Év Irodája verseny fővédnöke és alapítója, Kalmár Zoltán a legutóbbi versenyen is a well-beinget emelte ki:

 “A versenyen minden évben kitapinthatók az aktuális trendek, amelyek meghatározzák és alakítják a piacot. Idén a well-being és a munkáltatói márkaépítés a meghatározó stratégiai elemek az irodakialakítás során, szinte minden e kulcstényezők körül forog” – ismertette Kalmár Zoltán.

 evirodaja.jpgAz Év Irodája győztese: Food Base Kf

High-tech irodák

A legújabb technológiákat integráló irodákban megtalálhatjuk a multifunkciós nyomtatókat, az interaktív táblákat, érintőképernyős monitorokat, sőt a nagyformátumú LED kijelzők mind egyetlen, egyszerűen elérhető integrált hálózatba szervezhetők. A dolgozók így a megosztott és megvitatott információt eltárolhatják a felhőben, lehetővé téve így a kollégáknak a közös munkát bármilyen térben és időben. A 21. századi irodákban tehát a hely többé már nem fontos, mivel mindenki azonnal hozzáférhet a számára szükséges információkhoz. Eddig legtöbb iroda csak táblagépeket és mobiltelefonokat tudott nyomtatási és szkennelési funkcióihoz kapcsolni, vagy információkat megosztani egy interaktív táblán.

hi-tech-office.jpegForrás: Timepose

A 2017-es irodákban már lehet, hogy mindent  mindennel össze lehet kötni, lehetővé téve a tudatosabb csapatmunkát és döntéshozataltA hagyományos pingpong- és csocsó-asztalokon kívül megjelentek az embernagyságú sakktáblák és a high-tech játékok is – az X-box pedig szinte alapvető berendezését képezi az irodáknak. A legújabb technológiák tehát az irodabelsőkben is hódítanak, mint ebben a shanghaji irodában:

Ha tetszett a poszt, látogass vissza újra, vagy olvasd el korábbi írásainkat is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3112481835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.05.05. 12:42:40

Nem akarok openofficet. Nem akarok pihenőszobát, fűfalat, stb. Nem akarok jópofának szánt, de teljesen felesleges dolgokat. Nem akarok csapatépítést (munkatárs az munkatárs, nem haver), közös-céges vacsorát, stb.

Amit akarok:
Minél kevesebben egy szobában, jó levegőzésű szobákat (nem, a központi megoldások valóban hulladékok és egy nyitható ablak többet ér náluk).
Munkaidő betartása mindkét fél részéről.
Átlátható feladatokat és feladatköröket, meg megfelelő időt 1-1 feladat elvégzésére. (Én sem fogok menő startupnál dolgozni...)
Nem árt, ha kávét lehet csinálni, meg vannak normális mellékhelyiségek.

A sok csilli-villi olcsójánosság helyett inkább külön irodát mindenkinek!

Sikonya Gyula 2017.05.06. 21:36:31

Milyen munkakörben kell dolgozni ahhoz, hogy egy irodai kávézóban, kerti függőágyban lehessen pötyögni egy laptopon? Az egy Excelnek is soványka, valami CRM rendszer nézegetése, blogposztok írása, vagy rendes íróasztalnál robotoló kollégák munkájának átscrollozása?

LEED Platinum tanúsítványú csilli-villi irodaházban dolgozom. Open office, műlevegő, 5 emelettel feljebb érezni, hogy mit főznek ebédre a konyhában, huzatos klíma, nyáron 70+, télen 10%-os páratartalom, össze-vissza működő liftek, igazi elvarázsolt kastély. Eredetileg az értékesítőknek nem is járt személyre szóló asztal, mert az olyan trendi, hogy ahol találnak oda üljenek le, akinek nem jut, az így járt. Szerencsére ez hamar elbukott az ellenálláson.A régi irodánkban 4-5-en voltunk egy szobában. Nem is söpörtek végig az egész emeleten havonta-kéthavonta a köhögős-taknyos járványok. Csirkét már lassan nem lehet ketrecben tartani, embert egylégterű irodában simán. Amikor panaszkodtunk az extrém alacsony páratartalomra télen, az volt a válasz, hogy "nincs rá jogszabályi előírás". Ingatlankezelőtől tudom, hogy a párásítás "drága" télen. Érdekes módon Európa nyugati felében a cég ugyanilyen zöld-passzív csodairodájában megoldható.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.05.07. 10:34:39

A komfortos munkakörnyezet az utolsó amire egy cég költ. Ha pedig még is, akkor azt a dolgozók nélkül teszi és a legkisebb változtatási igényre is hatalmas ellenállással reagál.
Az egyterű irodák embertelenek, nem lehet rendesen hűteni, fűteni, a páratartalmat szabályozni, mindenki zavar mindenkit, kevés a természetes fény. Még is ezeket hívják modern irodaháznak.
süti beállítások módosítása