Ilyenek a szupertrendi munkahelyek 2018-ban
2018. november 05. írta: ingatlanos blogger

Ilyenek a szupertrendi munkahelyek 2018-ban

Nézzünk meg néhány sablonmentes, ámulatba ejtő irodaházat, ahol nem sajnálták a pénzt arra, hogy a munkavállalók  jól érezzék magukat.

meno_iroda_cover.jpg

Egyes becslések szerint 2025-re a munkaerőpiac 75 %-át az Y-generáció alkotja majd, igényeik é ízlésük hatással van az irodadizájnra is. A TCL Budapest Új generáció - Új irodák című írásban a Colliers International és a CMS nemzetközi iroda elemzéséből készült rövid összefoglalóból kiderül, hogy a cégek is egyre többet költenek arra, hogy olyan munkakörülményeket biztosítsanak az alkalmazottaknak, amelyek vonzóvá teszik a mindennapi munkát. Éppen ezért fontos, hogy miként vélekedik az Y-generáció az irodakialakítással kapcsolatban. Manapság már a filmekben is láthatunk menő belsőépítészeti elemekkel gazdagított irodákat, mint A kezdőben, ahol még kerékpárral is lehet bent is közlekedni. A népszerű filmben az Y-generációs startuppert alakító, Anne Hathaway irodája a most különösen trendinek számító ipari épületben lett berendezve. A neves amerikai építészeti magazin, az Architectural Digest arról is tudósított, hogy a rendezők kifejezetten a filmben megjelenített céghez hasonló Y-generációs irodákból - például Moda Operandi, Nasty Gal - merítették az ihletet a díszletekhez.

Elsősorban az új nemzedékek elvárásait maximálisan teljesítő irodacsodákat vettünk most górcső alá, melyek közül a legelső egy kifejezetten Y-generációs sikersztori: a 27 éves Whitney Wolfe néhány éve indította el Bumble (magyarul zümmögés) nevű randi applikációját, melyet ma már közel 30 millióan használnak. Az alkalmazás alapítójának rekord időn belül több millió dolláros nyereséget hozott, így nem okozott gondot, hogy a cégét egyéni és menő irodába költöztesse.

Csajos iroda ingyenes szépségszalonnal

A cég Austinban, Texas államban rendezte be a cég főhadiszállását, ahol személyzetének 85 százalékát nők alkotják, így a tervezésnél az egyik fő szempont volt, hogy külön a nők, édesanyák igényeit is figyelembe véve  babagondozó-, és szoptató helységek is helyet kaptak az irodaházba. Nem csoda, hogy a vállalat megkapta a Texas anyabarát munkahelye díjat is. A Glamroom nevű részben pedig ingyenes (!) manikűrt, hajvágást és beszárítást is biztosítanak az itt dolgozó hölgyek részére! A tulajdonos számára fontos volt, hogy ne olyan legyen a munkahely atmoszférája, mint egy hagyományos iroda, hanem otthonosság érzését keltse. Az irodaházat tervező Mark Odom Studio mindezeket az igényeket figyelembe véve olyan irodakomplexumot tervezett, mely a helyi adottságokkal is összhangban van. A tervezés első lépéseinél egy méhkas képe adta a kiindulópont a továbbiakhoz. A projekt másik különlegessége a monumentális lépcső. A már meglévő lépcsőhöz kapcsoltak méhkasra emlékeztető, hatszög mintájú acélelemekből álló panelt.

Így ötvözik a luxust és jövőt Montevideoban 

Codigo Del Sur egy digitális eszközöket gyártó cég Montevideoban, Uruguay fővárosában, ahol főként mobilkészülékeket gyártanak Szilícium-völgyben és New Yorkban található vállalatok számára.  Ahogy a cég honlapján is olvasható, az alapítás tíz éves évfordulója alkalmából a folyamatosan növekvő csapat egy új álomirodába költözött. A tervezés során rengeteg kooperáció volt köztünk mind a tervezőkkel, mind a kivitelezőkkel, s végül egy 3 emeletes 1920-as években épült kúriát alakítottak át egy olyan munkahellyé, mely  a cég célkitűzésivel összhangban luxus és futurisztikus elemeket is ötvöz. Olyan kényelmes, inspiráló tereket akartak létrehozni, ahol a különböző osztályok közösen gondolkozva, mégis nyugodt körülmények közt tudnak hatékonyan dolgozni. A 15 helységes irodaházban finom bőr borítású Chesterfield kanapékat, egy nagy zongorát, és videós installációkat is elhelyeztek. Mind a három emeleten található külön konyha, könyvtárszoba is. Sőt még úszómedencét is építettek, amit nyaranta minden pénteken használhatnak az alkalmazottak. 

Recepciós pult helyett kőből faragott csónak

Shenzhen Yixiang Space Design cég nemrég fejezte be a Dplus Global nevű természetes kozmetikumokat gyártó kínai cég irodaházának építését Kantonban. A tervezők egy olyan irodaházat álmodtak meg, melyben van bőven hely irodahelyiségekre, tárgyalókra, kommunikációra, kikapcsolódásra alkalmas terekre, sőt még kiállítások megvalósítására is. Első látásra az épület különbözik a hagyományos irodáktól, friss és üde színfolt a megszokott, unalmas, fantázia nélküli irodák között. Fontos cél volt, hogy egy olyan teret teremtsenek meg, amely a könnyedség érzetét kelti már belépéskor is az itt dolgozókban. Geometrikus formák, több apróbb fényforrás, különleges mennyezet mind ezt az érzetet erősíti. A recepciós pultot értékes kőből faragták csónak alakúra, mely a márvány padlón "úszik".  A legfelső emeleten a teljes falat gyémánt alakú faburkolattal borították. A különleges, kreatív elemekkel a tervezők nem sokkolni akarják az ideérkezőket, hanem bebizonyítani, egy modern és trendi munkahelyre nagyobb öröm bejárni és kellemesebb is ilyen környezetben dolgozni. Ha a munkavállalók elfáradnak, a megihatnak egy üdítőt, kávét vagy ásványvizet a "Víz Bár" nevű sarokban, mely kifejezetten felfrissülés számára kialakított rész. 

Hipermodern iroda a NewDay 18. századi irodaházában 

A londoni pénzügyi vállalat a NewDay részére tervezett az idén az Oktra nevű tervező cég egy hatalmas, modern 30 000 négyzetláb területű irodát egy patinás, viktoriánus épületben. Fő koncepciójuk az volt, hogy maximalizálják a terekben rejlő potenciált s olyan munkaállomásokat alakítsanak ki, melyek kiválóan alkalmasak a közös munkára is. Egy olyan kortárs dizájnt képzeltek el a tervezők, amely megőrzi az épület 18. századi jellegzetességeit, ugyanakkor modern formákkal és természetességet árasztó anyagokkal ellensúlyozták a téglafalak markáns hatását. Az épületben nem kevesebb, mint 300 fix munkaállomás kapott helyet, emellett  több társas helység, nyitott és zárt tárgyaló és étkező-, kávézórész is található az új irodaközpontban. A kreativitás és a produktivitás ösztönzésére okos strukturális megoldásokat alkalmazva az Oktra 75 százalékkal megnövelte a teret. Ezek a megoldások azt is lehetővé teszik, hogy az itt dolgozók maguk választhassák meg azt, hogy hogyan, mikor és mire használják a változatos helységeket, a megkívánt feladat természetéhez igazítva.

Így tervez saját irodát egy lakberendező alkalmazás

Nem meglepő, hogy egy olyan virtuális lakberendező applikációnak, mint a Hutch jó szeme van az irodadizájnhoz is. A cég Los Angeles-i cég irodájának tervezésekor a kényelem és a kreativitás voltak a kulcsszavak, ami bár nem hangzik bonyolultan, mégsem olyan egyszerű megvalósítani, ha mindössze 3 hónap áll rendelkezésre. Ezalatt a rövid idő alatt a Hutch saját magának tervezte meg az olyan közös helységeket, mint a konyha és a konferencia termek saját alkalmazásuk étkezős és nappalis template-jeit használva.  Fontos szempont volt az is, hogy olyan helyet találjanak, ahol bőséges természetes fényhez is jutnak. 

"Igazán menő megélni azt, amit eladsz. Úgy gondolom mindazok számára óriás áttörést jelentett a saját irodaházunk tervezése, kik eddig nem értették meg, hogy milyen hatékony eszköz is a miénk. ’

- nyilatkozta egy  cég 27 éves CEO-ja, Beatrice Fischel egy fehér vas karosszékben, gyönyörű növényekkel futtatott sarokban ülve az architecturaldigest.com-nak. Az irodában természetesen nem ez az egyetlen olyan sark, amely kiváló inspirációt nyújt nemcsak irodánk, hanem akár lakásunk berendezéséhez, a nívós lakberendezési magazin szerint az Y-generációs tulajdonos új irodaháza telis-tele van ötletgazdag részletekkel. A mosdókat például - szakítva a megszokásokkal - nagymintás tapétával borították, a cég logóját egy helyi művész festette a falra, a növényeket pedig maguk szerezték be a helyi virágpiacról.

Eredeti munkaállomások az egykori kocsiszínben 

Nemcsak külföldön, hanem itthon is egyre több irodacsodával találkozhatunk. A hazai, évente megrendezésre kerülő Év Irodája verseny legutóbbi fődíját az  ACG kommunikációs ügynökség új székháza nyerte el, ezzel az Év Irodája lett Magyarországon. Az egyik legnívósabb belsőépítészeti megmérettetés nyertes épületét Farkas Anett belsőépítész és az ARCH-STUDIO csapatának tervei alapján kivitelezték. Olyan modern, integrált működésre alkalmas, inspiráló teret szerettek volna létrehozni, ahol a különböző divíziók egymáshoz közel, mégis nyugodt körülmények között tudnak dolgozni. A közel másfél évszázados Pálfy telepre esett a választás, mely működött már korábban villamos főműhelyként, lóvasúti kocsiszínként, áramfejlesztő telepként, villamos kocsiszínként, trolibusz főműhelyként és áramátalakítóként is.  A belső terek átalakításakor nem szakítottak a  egykori ipari épület eredeti rendeltetésének jellegzetességeivel, hanem mindazt beépítették az átalakítási tervekbe. A vázszerkezethez nem nyúltak, az eredeti rácsos szerkezet megtartása és fókuszba állítása mellett a fal- és padlóburkolatokat, az egyedi grafikák és bútorok megjelenését is az eredeti épület geometrikus alakzatai határozták meg. A koncepció része volt, hogy az új irodában helyet kapjanak a fiatal, tehetséges alkotók munkái is.

Twist – csavart mini-felhőkarcoló Budapesten

Emlékszel még a Twist jégkrémre? Nos, hasonló alakú csavart formát álmodtak meg a Twist irodaház tervezői is, méghozzá Budapestre! "Újjabb rendkívüli fejlesztés terve látott napvilágot Twist irodaház néven" - olvashatjuk az ujiroda.hu-n: "A GTC legújabb projektje a Twist irodaház a napokban kaphatja meg az építési engedélyt, hogy ezáltal Pest harmadik legmagasabb épülete valósulhasson meg. Míg jelenleg Pest csúcstartói a Parlament és a Bazilika épületei 96 méter magassággal, az új irodaház a tervek szerint dobogós helyezett lesz majd a maga 90 méteres nagyságával. A Twist irodaház nemcsak termetével emelkedik ki majd környezetéből, hanem több mint 37 ezer négyzetméter alapterületével is tekintélyes irodaházzá válik a Váci úti irodafolyosón. A tervek szerint a 23 emeletes épületnek 3 mélygarázsszintje lesz, majdnem 580 férőhelyes parkolóval és 24 elektromos töltőállomással."

twist3.jpg

Szerencsére nem csak ez az két előbbi az egyedüli csúcsmodern iroda Budapesten. A fővárosi irodák is követik a legfrissebb trendeket, jól mutatják ezt az alábbi képek is:

Képek forrása: ujiroda.hu

 Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is! Látogass vissza újra és olvad el a korábbi bejegyzéseket is! Például ezt: Miért nem vesznek lakást: mert mamahoteleznek, élősködnek vagy mert nehéz helyzetben vannak a fiatalok?

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7614334029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2018.11.07. 11:50:20

ahol be kell menni az irodaba, eleve nem trendi munkahely

Bambano 2018.11.07. 15:35:48

két dolog elég tisztán látszik a képekből:
- a mostani lakberendezők zöme színvak
- kurvára le kellene jönni arról az anyagról, amit tervezés közben toltak...

egy fél ló van a mosdóban, aminek a fejében villanykörte lehet, mert lámpaernyőt raktak a fülére. és ezzel nem meghökkenteni akarták a dolgozókat... hanem mi a fenét?

protézisesh 2018.11.07. 15:48:03

@dunántúli gyerek: pontosan. “Irodai” munka az esetek 95%aban siman vegezheto tavolrol.

Az ilyen naggyontrendi helyek csak egyre nem alkalmasak: koncentraciora, odafigyelesre. Tokre el lehet cseszni bennuk napi 10-14 orat is, de amint van hobbid, barataid, csaladod, ez mind masodlagos, mert IDŐT egyetlen munkahely sem ad. Raadasul huszoneves csak 10 even keresztul vagy, ami a jelenleg elvart 45 evnyi munkaviszonynak csak a negyede. 30 felett viszont kurvara mas igenyek jonnek elo, ez ezek az irodak azok kozul egyet sem elegitenek ki. 30 felett mindenki rohadjon meg?

Es akkor a gyarakat, fizikai munkakornyezetben levo irodakat meg nem is hoztam elo. Mert ugyan tok trendyke egy ilyen multimediamarketing-irodaban kreativasszisztenskedni, csakhogy iroda kell egy logisztikusnak, keszletkonyvelonek, termelestervezonek, szerszammernoknek is... gondolom ezek sem trendyke szakmák, igy ok is nyugodtan megrohadhatnak valami lelelko lyukban, ugye? A ciki csak az, hogy az ehenhalas, a meztelenseg, a barlanglakas, az otthonules elkerulesehez kell az a sok ember, aki nem trendyke munkahelyen dolgozza le az egesz eletet. Az ilyen naggyonszipiszupi irodak “dolgozoi” nelkul viszont kurvara jol meglenne a vilag... :(
süti beállítások módosítása