Itt vannak az idei home staging trendek!
2020. április 05. írta: ingatlanos blogger

Itt vannak az idei home staging trendek!

Most talán több az idő otthonunk szépítésére.f3495a37-0619-4f47-966c-68bf51fc12d5.jpeg

Ha a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni otthonunkból, érdemes a külföldön már rég elterjedt és bevett gyakorlatnak számító home staging-hez folyamodnunk. Ezzel a profitorientált lakásszépítéssel hatékonyan előkészíthetjük a terepet a bérlők, vásárlók számára. Mutatjuk, hol szerezhetünk inspirációt az aktuális trendekről!

Egy meglehetősen új iparág épült a lakások értékesítés előtti átrendezésére, amelynek magyar neve még nem terjedt el, így többnyire angolosan csak „home staging”-nek nevezünk. Legtöbbször egy hozzáértő szakember - de akár maga a lakástulajdonos - átrendezi a tereket, elviszi vagy elviteti a felesleges bútorokat, helyettük olyanok szerez be, melyekkel a lehető legtöbbet hozza ki az ingatlan adottságaiból. Tény, hogy maga tér optimális kihasználása százezreket, de akár milliókat jelenthet egy-egy eladásnál, ezért az alaptrükkökkel érdemes tisztában lenni. Ha jól csináljuk, az ingatlan eladása vagy kiadása könnyen felpöröghet, akár a piaci ár fölé is. Ha nem gondolkodunk ingatlaneladásban vagy lakáskiadásban, akkor is rengeteget tehetünk azért, hogy saját otthonunk tágasabb, élhetőbb legyen a home staging praktikáival. 

Minimalizmus és rend

A legegyszerűbb, de talán legfontosabb tipp, ha home staging-be kezdenénk, hogy a kevesebb több. Egy  túlzsúfolt lakásban nem érezzük jól magunkat mi sem, miért várnánk azt, hogy az érdeklődőnek jó benyomása legyen? Ha egy letisztult teret tárunk potenciális bérlőink vagy vásárlóink szemei elé, segíthetünk nekik abban, hogy meglássák a lehetőségeket és jobban el tudják képzelni magukat a lakásban. Érdemes nem csak az apró, szétszórt tárgyakat elpakolni, hanem kevesebb bútort is elhelyezni a helyiségekben, sőt még egy új, tiszta lábtörlő is hozzájárulhat a kellemes első benyomáshoz. Cél a letisztult, de otthonos megjelenés, ami jól illik az egyre népszerűbb minimalista életfelfogásba. A fehér szín nagyon hálás, hiszen mindenhez illik és visszaveri a fényt, tisztaságot sugall ezáltal nagyobbnak mutatva a teret.

Átalakítás utáni és előtti képek, forrás: tower-inwestments.com

  1. Neutrális tónusok

2020 színei sokkal visszafogottabbnak tűnnek, mint a 2019-ben élénk színei. Még ha ez első olvasásra unalmasnak is hangzik, trendszakértők szerint idén a neutrális árnyalatok fognak hódítani. Míg a 2019-es év falszíne a korall, a lazacos-barackos szín élénk és természetes, most az egyszerű és sugárzó, jól kombinálható a khaki zöld és a bézs árnyalatok kerülnek előtérbe. Időtlenek, klasszikusak, egyszerűek és tiszták. Ebben a kategóriában is több trendi lehetőségünk van: az úgynevezett vakondszürke, amit jellemezhetünk a barna és a szürke gyermekeként, illetve a „greige”, ami nem más, mint szürke és bézs (angolul grey és beige) keveréke. A krémes gombaszín elnevezés ugyan kicsit furcsán hangzik, de ez a szürkés ugyanakkor meleg árnyalat a falakon gyönyörűen mutat. Az átmenet miatt ez a szín egyszerre hideg és meleg is egy kicsit, és garantáltan bármilyen lakberendezési stílushoz tökéletesen illik. Ha ilyen közepes árnylatoknál maradunk kifinomult és otthonos hatást érhetünk el, ami bár semlegesebb, mégis több embernél arathat sikert, mint egy merész kísérlet a lime zölddel. Merészebbeknek ajánlott az aktuális trendeket figyelni, ahol 2020-ban helyet kapnak a natúr és pasztellszínek mellett a bevállalósabb meleg barna, olíva és vörös.

képek forrása: cdpbudapest.com

  1. Színtudatos lakberendezés

A lakberendezés és dekoráció a legfogósabb kérdés a home staging során. Míg rendet és tisztaságot mindenki tud teremteni, az ízléses és divatos lakberendezés sajátos képességet, hozzáértést, vagy minimum veleszületett szépérzéket kíván. Az utóbbi években egyre népszerűbb, skandináv egyszerűségtől elmozduló, eklektikus stílus akkor mutat jól, ha nem visszük túlzásba és egy adott színskála mentén válogatjuk össze a különböző stílusú darabokat. Ha túl sok dekorációs elemet vagy bútort zsúfolunk össze többféle stílusból, az eredmény zavaros és rendetlen hatást kelt majd, míg ha egy szűk válogatást készítünk, ki tudjuk hangsúlyozni a helyiség, lakás előnyös tulajdonságait és a benne rejlő lehetőségeket. Érdemes tisztában lenni néhány színszabállyal, például a színkörrel. A kör 12 színt tartalmaz és azok árnyalatait: három elsődleges, három másodlagos, valamint hat harmadlagos árnyalattal. Először válasszunk egy színt szem előtt tartva az adott a helyiség funkcióját,  fényforrásait, és egyéb adottságait. Ha a monokróm színharmónia elvét követjük, akkor a választott egyetlen színt  annak a fehérrel és feketével kevert kombinációit alkalmazzuk egy nyugodt, harmonikus atmoszférát teremtve. A másik lehetőség az analóg típus. Ekkor színkör egymás melletti színeiből kell választani. A kiegyensúlyozott összhatás érdekében tanácsos maximum 2-3 színnel tervezni. 

eklektikus.jpg

kép forrása: eurocenter.hu

  1. Évszakok és hygge

Tagadhatatlan, hogy minden évszaknak meg van a maga bája és a legtöbb ember ezt szereti is kiélvezni. Ha egy érdeklődő besétál a lakásba és olyan elemeket talál, amelyek kellemes, szezonális hangulatot közvetítenek, biztos szívesebben marad majd. Ezek az apróbb kis kiegészítések nem vesznek igénybe sok pénzt és energiát, de messze vezethet, ha sikerül a látogatónak a dán, elégedettséget és otthonosságot jelentő hygge életérzést átadnunk. Télen egy diszkréten elhelyezett égősor vagy minőségi gyertya meleg fénye, tavasszal egy csokor virág az asztalon, mind azt üzenik, hogy itt kellemes, örömteli pillanatok várnak a következő lakóra. Inspirációként érdemes megnézni Kinfolk Notecard Collection – The Hygge Editicon számát, amelyben káprázatos képeken keresztül tudhatunk tanulhatunk a dán hygge tradícióról.

kép forrása:cdpbudapest.com

  1. Környezettudatos és trendi

nature_home.jpgEgyre többen keresik a mindennapokban a környezettudatos megoldásokat és ez az otthonok berendezésében is visszaköszön. Akár falfestésről, vagy a bútorokról van szó, egyre többen olyan anyagúakat vásárolnak, amelyek nem tartalmaznak káros összetevőket. Új asztal, szék, szekrény helyett érdemes a meglévőket felújítani vagy újrahasznosított fából készült bútorokat választani, olyanokat, amik időt állók, és nem kell leselejteznünk őket 1-2 év után. Népszerűek a műanyag helyett olyan természetes anyagokból, parafából, kőből, üvegből készült eszközök és kiegészítők, melyek nem csak külsejükre nézve semlegesebbek, hanem környezetre gyakorolt hatásukban is. A környezettudatos bútorok gyakran készülnek úgynevezett FSC minősítésű fából is, ami azt igazolja, hogy felelős erdőgazdálkodásból származik az adott faanyag, de például a gyors növekedésének köszönhetően a bambusz egy szuper fenntartható alapanyag a bútorgyártásban.  Ez a szemlélet megmutatkozik a korábban már említett népszerű, semleges színek és a használati tárgyak körében is, ahol egyaránt hódítanak a fenntarthatóbb megoldások. Hans Blomquist, népszerű svéd lakberendező új könyvéből és Instagram-oldaláról további ötleteket gyűjthetsz.

6. Energiatakarékos és hatékony

Természetesen minden lakáskereső olyan lakásra vágyik, ahol a szigetelés, fűtés és világítás megfelelően van korszerűsítve, így az ezekből adódó költségek is alacsonyabbak és az energiával is bölcsebben gazdálkodunk. Bár ezeknek a tényezőknek a felújítása nagyobb és költségesebb munka, érdemes elgondolkodnia annak a tulajdonosnak, aki hosszú távú befektetésként tekint ingatlanra. A világításra is fontos odafigyelni, hiszen kellemesebb és vonzóbb arculatot lehet adni a lakásnak már azzal is, ha az értékesítés vagy kiadás előtt fényesebbre cseréljük világítótestekkel. Az energiatakarékos és LED-lámpák széles választékával ez ma már könnyen kivitelezhető. Szakértők szerint ideális hatást nem lehet csupán egyetlen izzóval elérni, tanácsos több álló- vagy falilámpát felszerelni, elhelyezni. Igényes hatást kelt, ha a szekrénybe, polcokra vagy asztalba építettünk be spotlámpákat.

7. Vintage darabokcountry-living-vintage_2019.jpg

Ha olcsón szeretnénk hozzájutni egyedi darabokhoz jutni, el kell látogatni egy régiség vásárra, bolhapiacra, de online adok-veszek oldalakon is találhatunk kincset érő darabokat, melyeket kis felújítással újjá lehet varázsolni. Az online vásárlás nagy előnye, hogy a méretek alapján könnyen el tudjuk dönteni befér-e a bútor a lakásba. A vintage bútoroknál alapszabály a kevesebb több elve. A nappaliba például elég egy vintage csillár vagy kanapé, de nem tanácsos minden szabad felületre dísztárgyakat helyezni. Ezek bútorok, dísztárgyak leginkább egyszerű, letisztult közegben tudnak jól érvényesülni. A helység hangulata akkor lesz egységes, ha a felhasznált anyagok, minták és a színvilág tekintetében az elemek összekapcsolódnak, kiegészítik egymást.

A Country Living brit lakberendezési magazin Vintage Home sorozatában számos fotóval gazdagon illusztrált inspiráló cikket olvashatunk.

Az egyik fővárosi ingatlaniroda oldalán találtuk ezt a lakberendezési magazinba illő, vintage darabokkal berendezett 2500 euróért meghirdetett lakást:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3415426804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása