Újra az irodában! De hogyan?
2021. június 05. írta: ingatlanos blogger

Újra az irodában! De hogyan?

Ki marad továbbra is otthon és ki "költözik vissza" az irodába? Milyen változások következhetnek az irodapiacon az "újraindulással?

shutterstock_1721285629.jpg

A pandémia az élet minden területén felhívta a figyelmet arra, hogy a hétköznapi dolgokat másként is lehet csinálni. Majdnem mindenre igaz ez: többek között az utazásra, a  munkára és az irodapiacra is. A járvány hatására megtapasztalhattuk, milyen hatékonyan tudunk online dolgozni, ugyanakkor azt is, hogy a személyes találkozók nem pótolhatók. Míg sok esetben már alig várjuk, hogy visszatérjünk a megszokott kerékvágásba, vannak olyan területek, ahol az emberek jelentős részének tetszik az új berendezkedés és szívesen maradna ennél a megoldásnál. A home office elterjedésére különösen igaz ez. Sokan hozzászoktak az otthoni munkavégzéshez és a munkaadók jelenlegi feladata, hogy valamelyest visszacsalogassák valahogy a munkavállalóikat a kötöttebb irodába

Előtérben az emberi kapcsolatok

A legtöbb irodabérlő számára most minden eddiginél fontosabb a hatékony és közben biztonságos munkakörnyezet kialakítása a cégkultúra fenntartása mellett. Így nincs más választásuk, mint az irodai környezet és berendezés újragondolása, kényelmesebbé, kötetlenebbé és biztonságosabbá tétele. Az irodák mérete valószínűleg nem fog csökkenni - már csak egészségügyi biztonsági, higiéniai okokból sem -, hanem ugyanazt a teret fogják majd másként hasznosítani. Elképzelhető olyan megoldás, hogy a munkavállalók váltásban fognak otthonról és az irodából dolgozni, ezzel csökkentve a zsúfoltságot az irodai belső terekben. Emellett olyan közösségi tereket is kialakítanak, ahol szabadon letelepedhetnek, együtt dolgozhatnak, a nap végén pedig minden holmijukat elpakolják, ezzel is megkönnyítve a felületek fertőtlenítését. A közösségi terek ebben az időszakban különösen fontos szerephez jutnak, mivel az "újraindításkor" számos cég kiemelt figyelmet szentel a mentorálásra, a csapatépítésre és a kooperációs feladatmegoldásokra, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy jól működő közösséggé válhasson egy csoport a munkahelyen, illetve a korábbi kapcsolatok újraépülhessenek.  Domokos Balázs Európai Építészeti Művészettervezési és Urbanisztikai Központ és a chicagói Athenaeum által nemrégiben díjazott tervező úgy látja:

Piaci trendváltás elején állunk, és a korábbi zöld és humánközpontú szempontok megtartása mellett továbbfejlesztett online-kompatibilis, flexibilisen alakítható és egészségügyileg biztonságos munkahelyekre lesz szükség.

Nincs megállás az irodapiacon

A régi kerékvágásba való visszatérésre készülve több nagy cég is irodabérleti szerződést írt alá vagy hosszabbított. A Philip Morris Magyarország a Kálvin Square-ben hosszabbította meg szerződését, ahol 2016-óta van irodája, a Trenkwalder Csoport pedig 2021 nyarán veheti át több, mint 1000 négyzetméteres új irodáját a Balance Office Park tornyában. Az irodapiac tehát egyáltalán nem állt meg, hanem nagyon is pörög: az Immofinanz magyarországi portfóliójában az elmúlt időben csaknem 21 ezer négyzetméternyi bérleti szerződéskötést és hosszabbítást láthatunk. Az új kínai egyetem és a Belgrád-Budapest vasútvonal építése miatt "Fundan-hatásról" is cikkeznek, miszerint a kínai befektetőknek egyre fontosabb lesz a budapesti lokáció.

phone-5190643_1920.jpgVilágos, hogy nem az a kérdés, a cégek az irodát vagy a home office-t választják-e majd, hanem hogy a kettő milyen arányban kap majd egymás mellett helyet. A home office megmarad majd bizonyos munkakörökben, mivel vannak olyan munkavállalók, akikre jó hatással van, igénylik ezt a fajta munkavégzést, így a munkáltatók nem fogják kizárni a lehetőséget. Általánosítani nehéz, hiszen cégekre válogatja, hogy heti hány napban és milyen elrendezésben, beosztásban kapnak majd helyet a dolgozók az irodában.

 

Irodák a nagyvilágban

shutterstock_1101025283.jpgBár a régióban Budapest valóságos irodaparadicsomnak számít a közép-kelet európai régióban számos hatalmas irodakomplexummal, vannak országok, ahol olyan méretes épületeket találhatunk, ami itthon szinte elképzelhetetlen. A világ legnagyobb irodaépületei többségében Ázsiában találhatóak, néhány Amerikában és csak egy-kettő ilyen Európában. Megdöbbentő, hogy a világ legmagasabb épülete a dubai Burj Khalifa a világ legnagyobb alapterületű irodáinak versenyén mindössze a 15. helyezést tudta megszerezni 309 ezer négyzetméteres alapterületével. Az első helyet az Egyesült Amerikai Államok hosszú évek óta töretlenül Pentagonja birtokolja, ami minden versenytársát messze leelőzi több mint 600 ezer négyzetméterével.

Továbbra is a legjobb befektetés az ingatlan

work-5382501_1920.jpgAnnyit biztosan el lehet mondani, hogy ingatlanba fektetni még ma is a legjobb választás. Van kínálat és aki emellett dönt, az stabil befektetési formát talál, amellett, hogy még mindig sok a lehetőség és a kihasználatlan terület a magyarországi és a közép-európai ingatlanpiacon. A budapesti irodák hozama még mindig 7% körül van és a befektetési lehetőségek felét irodák adják, ami ezzel a legkeresettebb lehetőséget jelenti. Bár a 2019-es csúcsév után a Covid hatalmas kihívást jelentett a gazdaság minden területén, a piac gyorsan vissza fog jutni a korábbi szintre, - írja bizakodóan a Portfolio.huA járvány okozta bizonytalanságnak hozadékaként, egyre többen fordulnak a szolgáltatott irodák felé. A rugalmasság minden eddiginél jobban felértékelődött, amelyet a szolgáltatott irodák képesek a leghatékonyabban kiszolgálni mind időtartamban, mind alapterületben, mind pedig irodai környezet, berendezés, infrastruktúra tekintetében a bérlők számára. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, látogass vissza újra és olvasd el korábbi írásainkat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7616565954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2021.06.07. 11:05:14

Nagyon hatékony az online munka.Azóta szinte képtelenség bármit normálisan elintézni. Munkahelyen belül a home office küldött support szinte elérhetetlen teljesen haszontalan. DE biztos aki otthon van az nagyon effektívnek érzi magát.

midnight coder 2021.06.07. 13:55:31

@odamondó: Semmivel nehezebb ma bármit is elintézni mint a COVID elõtt volt. Persze régebben is voltak olyan problémák, hogy háromszor kellett bemenni költözés után a mobilszolgáltatóhoz személyesen, míg egyszer végre sikerült átírni a számlázási címet, de ez még évekkel a járvány elõtt volt.

Az megint egy más kérdés, hogy ez az ország - ahogy a legtöbb poszt-szocialista - egyebek közt azért tart ott ahol, mert olyan hogy vállalati kultúra, vagy emberek vezetését valaha is tanult menedzser mint olyan nem létezik. Márpedig, ha a vezetés dilettáns az egyebek között azon is lemérhetõ, hogy csak akkor képesek mûködtetni a céget, ha ott lihegnek a dolgozók nyakában ostorral a kezükben.

midnight coder 2021.06.07. 13:58:24

@odamondó: Amúgy pedig már rég csak a nagyon öregek és a szellemi fogyatékosok kedvéért kellene hogy legyenek élõ ügyintézõk, minden mást on-line kellene csinálni. Én még emlékszem azokra az idõkre, amíkor egy banki átutalás kedvéért is be kellett ballagni a bankba és másfél órát állni a sorba. Ma azért szerencsére már egyre kevesebb dolog intézéséhez kell biorobot.
süti beállítások módosítása