Jön az ősz – Újra vissza az irodába!?
2021. augusztus 25. írta: ingatlanos blogger

Jön az ősz – Újra vissza az irodába!?

A nyári vakációk végével újra a munka kerül a központba, sokan visszatérnek az irodába, fellendülés látható az ingatlanpiacon is. Vajon újra ez lesz a kizárólagos munkahely vagy megmarad az otthoni munkavégzés?

office_man_happy.jpg

Újraéled az irodapiac

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma által készített elemzés szerint az irodapiac növekedést mutat. Bár még érezhető a korábbi negyedévekben tapasztalt lassulás, az újranyitás következménye a javuló bérleti kereslet, már látható. Ez tovább bővülhet a következő hónapok fokozatos normalizációja során. Érdekesen alakult az elmúlt évek során a kereslet és a kínálat helyzete az irodapiacon. Mivel a kereslet szintje folyamatosan magasan volt, az új kínálat nem tudott ezzel lépést tartani. Az irodák iránti keresletben természetesen 2020 első negyedévében láthatunk drasztikus változást, amikor a 2019 negyedik negyedévében látott 200 ezer négyzetméteres keresletről 80 ezer négyzetméterre esett vissza. 2020 második negyedévében a kereslet és a kínálat egyensúlyba került, ám ez rövid életű volt: 2020 harmadik negyedévétől a kereslet ugyan stagnál, de a kínálat fokozatosan csökken. Az irodabérlők által legkedveltebb terület az elmúlt időszakban a Váci úti folyosó volt, mely a teljes keresleti volumen 30 százalékát vonzotta, szorosan nyomában a Pest központja következik 27 százalékkal, majd a belváros 14 százalékkal.

Több fontos szerződés is született

Azt, hogy élénkülés látható az irodapiacon, mi sem mutatja jobban, mint a megkötött új szerződések és költözések. Ezek közül kiemelendő, hogy a Váci úti Balance Hall irodaház és az Árpád Center is 100 százalékon üzemelnek, vagyis a rendelkezésre álló irodák mind bérlőre találtak. Nemcsak az irodák iránti kereslet nő, hanem a kiskereskedelmi helyiségek iránt is, ami szintén a gazdaság élénkülésének egyik jele. Fontos bejelentést tett az RTL Magyarország is: 2024-ben az újjászülető, Városligettel szemben található Liget Center épületegyüttesbe költöznek. Maga az épület műemlék, a költözést megelőző felújítások után pedig felső kategóriás luxus irodaházzá fog alakulni, melyben a hírigazgatóság és a hírstúdiók kapnak majd helyet.

Mi vár ránk az irodában?

Az otthoni munkavégzés elterjedésével a munkavállalók megízlelték a rugalmasságot és az elmúlt bő egy év alatt hozzá is szoktak. A toborzók és álláskeresők ezért teljesen más helyzetben találják magukat, mint másfél évvel ezelőtt. Bár nagy az igény a rugalmasság és önállóság iránt, a munkavállalók azt is értékelik, ha irodából dolgozhatnak időről időre, hiszen nekik is hiányzik a társaság.

office_people.jpgA pandémia egyik legfontosabb tanulsága a megváltozott munkavállalói igények lettek. A legfrissebb felmérések szerint a home office-ban eltöltött időnek köszönhetően a munkavállalói elégedettség legfontosabb elemei a munkaórák rugalmassága, a kollégákkal fenntartott jó kapcsolat. A kollégák jólléte a munkáltatók számára most kiemelten fontos, hiszen az elmúlt időszak lelkileg is kifejezetten megterhelő volt. Több irodában azonban visszahívják a munkavállalókat, elvárják a személyes jelenlétet, hiszen ez elengedhetetlen feltétele a hatékony csapatmunkának. A McKinsey tanulmánya szerint a felső vezetők 88 százaléka várja, hogy a munkavállalók három vagy több napot töltsenek az irodában. A megkérdezett vezetők bár elismerik, az otthoni munka hatékonyságát, mégis úgy gondolják, hogy az árt a szervezeti kultúrának. A folyamatos otthoni munkának vannak árnyoldalai, ugyanis csökkenhet a kötődés a céghez, a kollégákhoz, kevésbé érvényesül a személyes kapcsolattartás motiváló ereje.

A hibrid lesz a nyerő?

18 hónap távmunka után számos helyen eddig nem tértek át teljesen az irodai hétfőtől -péntekig munkára, hanem a hibrid felállásban gondolkodtak. Reális megoldásnak tűnt a hibrid rendszer, - mely során a kollégák felváltva dolgoznak otthonról és az irodából - főként azoknak, akiknek a munkája nem kívánta meg a személyes jelenlétet, illetve egészségügyi szempontból úgy látták a hosszas tömegközlekedés kockázattal járna. Így a cég kevesebb iroda fenntartásával jelentős megtakarítást érhet el, ám mégis biztosított a kollégák közös munkája, amikor bizonyos időközönként találkoznak. Szintén megoldást jelenthetnek a problémára a közösségi irodák, melyek a járvány alatt sem néptelenedtek el. Van olyan cég is, mely a hibrid munkavégzés keretében kínál közösségi iroda helyet munkavállalóinak cafeteria formában, hiszen továbbra sem alkalmas mindannyiunk otthona arra, hogy huzamosabb ideig onnan dolgozzunk. A Szilícium-völgy tech-óriásai, mint a Google, A Microsoft, és az Apple a a teljes távmunka, vagy teljes irodai munka helyett a hibrid munkavégzés mellett tették le voksukat. Ugyanakkor olyan hírek is szárnyra keltek, miszerint a home office-ban dolgozók bérét csökkenteni fogja a Google. A cég azonban azt állítja, hogy nem fogják megváltoztatni egy alkalmazott fizetését az alapján, hogy otthonról vagy az irodában dolgozik-e abban a városban, ahol az iroda található. 

képek forrása: szolgaltatottirodak.hu

Joga lehet a munkaadóknak kötelezővé tenni az oltást

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László bejelentése szerint a MKIK jogalkotási javaslatot tesz, hogy a munkaadóknak ne csak lehetősége legyen előírni a koronavírus elleni védőoltást alkalmazottaiknak, hanem bizonyos munkakörökben ez kötelező is legyen. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, hogy a Kormány mérlegeli bizonyos szakmákban a kötelező védőoltás előírását.

Rendelet a home office-ról

Magyarországon július 3-ai hatállyal módosított kormányrendelettel is támogattak a távmunkát. Az új rendelet alapján amennyiben a felek nem egyeznek meg másban, úgy a munkavállaló heti 1-2 napot dolgozhat az irodából, míg a többi napokon távmunkában végezheti feladatait. Amennyiben a munkáltató szeretné munkavállalóját heti 3 napot az irodában tudni, erről külön kell megállapodni.

Ha tetszett a poszt, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson és látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9716663782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2021.08.26. 18:40:59

Maradok otthonin, semmi kedvem a kollégák fingját szagolni (ők se szeretnék az enyémet a burrito után).

midnight coder 2021.08.26. 19:25:04

Szerencsére nálunk fakultatív, és az is marad. Szerintem csak az elmaradott, tahófõnökös cégek forszírozzák a visszatérést, illetve azok a kollégák akik a teljesítmény helyett a seggnyalással jutnak elõre. Mondjuk ez nálunk kb. kizárt, így aztán a többi kollégánál sem nagyon van ilyen irányú igény.

Chris Colombo2 2021.08.26. 21:10:53

egyszer minden jó véget ér...

kvp 2021.08.27. 09:20:53

A fenti otletek kozzul kozossegi iroda a legjobb. Az kb. olyan mint egy kavezoban vagy a tomegkozlekedesen dolgozni, folyamatosan cserelodo emberek mellett. Igazabol csak olyan embereknek jelent megoldast, akik tomegszallason elnek. (a szilicum volgyben gyakori, hogy jolfizetett mernokok is csak hajlektalanszallokra es kollegiumi szobakra hasonlito tomegszallasokat tudnak megfizetni, tehat nemcsak merheto magantulajdonuk nincs, de maganeletuk sem)

A melegvaltatos irodakkal is hasonlo a gond, kisebb ugyan az emberek kore akikkel kozvetlenul vagy egy kezfogason belul talalkozik az illeto (ha szigoruan autoval jar be mindenki), de ha nem igenyel sajat asztalt a munka es minden szukseges felszerelest magaval kell vinnie a munkavallalonak, akkor igazabol barhonan dolgozhat, akar otthonrol is.

Az egyetlen iroda forma ami a bejarast igenyli az az, amit eddig se lehetett megoldani tavolrol. Ez lehet olyan targyi eszkozok igenye, amiket nem tudnak hazavinni a dolgozok, pl. nagymeretu papir alapu archivum. De ezek a helyek ha nem alltak le masfel eve, akkor eddig is irodai munkavegzest jelentettek.
süti beállítások módosítása