Milyenek lesznek a 2022-es év  legtrendibb irodái?
2022. január 28. írta: ingatlanos blogger

Milyenek lesznek a 2022-es év legtrendibb irodái?

Az irodák maradnak, bár úgy tűnik más formában, mint eddig. Milyen változásokat hoz a munkahelyeken a technológia, a környezettudatosság és a hibrid munkavégzés 2022-ben?

shutterstock_371024951.jpg

Lassan, de biztosan a pandémia harmadik évébe lépünk. Ennyi idő után már senki sem tagadhatja, hogy a világjárvány maradandó változásokat hozott az életünkbe, különösen az életstílusunkba, és abba, ahogy a környezetünket szemléljük. Sokan már tartósan átálltak az otthoni munkavégzésre, de az irodáknak sem áldozott le, amit különösen jól mutat, hogy a Facebook anyavállalata, a Meta, eddig soha nem látott mértékben bővíti irodaállományát, írja a Portfolio. Ahogy a home office-ban dolgozók átalakítják a lakásaikat és munkavégzésre alkalmas teret alakítanak ki, úgy a "bejárós", munkahelyi irodákkal szemben is más elvárások lépnek előtérbe. Lássuk mik lesznek ezek az kívánalmak és milyen trendek várhatók a munkahelyeken 2022-ben!

Még mindig kell az iroda

Bár jelenleg az ingatlanpiacot a kivárás jellemzi, a helyzet már normalizálódni látszik. Az utóbbi hónapokban megemelkedett építőanyagárak is lassan, de biztosan csökkenni látszanak és várhatóan év végére visszarendeződnek. Mindez természetesen az irodapiacra is hatással bír, ám megnyugtató a szakértői előrejelzés, miszerint bár a cégek között nagy eltérések láthatóak abban, hogy ki preferálja az otthoni és ki az irodai munkavégzést, minimális keresleti csökkenés mellett más változásra nem kell a budapesti irodapiacon számítanunk. Míg Magyarországon bizonyos munkáltatók megkövetelik az irodai munkavégzést, ha tetszik, ha nem, Franciaországban kötelező legalább három napot otthon tölteni mindenkinek, aki megteheti. Jean Castex miniszterelnök bejelentése szerint azok, akiknek engedik a körülményeik, kötelesek egy héten legalább három napot home office-ban lenni, de ha lehet, akkor négy napot is, hogy csökkentsék a kontaktok számát az omikronvariáns hulláma alatt

A zöld a menő

A fenntartható, okos irodák iránti érdeklődés továbbra is töretlen, így jó eséllyel indulnak a versenyben az újépítésű irodák, hiszen az ilyen épületeknek alacsonyabb az üzemeltetési költsége, így vonzó az üzemeltetők és a bérlők számára is. Hogy mitől lesz fenntartható egy iroda? A legfontosabb jellemző a karbonsemlegesség, vagyis az, hogy az iroda károsanyag kibocsátása gyakorlatilag nulla, azaz a lehető leghatékonyabb energiafogyasztásra törekszik. A fenntartható irodahelyiségek amellett, hogy megújuló energiát használnak még akár többletet is termelhetnek, amit a piacon eladnak.

képek forrása: szolgaltatottirodak.hu

Okos zöld irodák

Az intelligens irodákban megvalósul, hogy a helyiségek energia-felhasználása pontosan követhető és optimalizálható legyen. Az itt dolgozó alkalmazottak akár még azt is megtehetik, hogy egyéni energiafogyasztásukat nyomon követhessék, ezáltal arra is ösztönöve magukat, hogy átgondoltabban fogyasszanak és környezettudatosabban dolgozzanak. A legkorszerűbb okosirodai rendszerek nemcsak az energiatudatosság miatt fontosak, hanem ahhoz is nagyban hozzájárulnak, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a munkahelyükön. Ilyen szempont például a közös dolgozói terek fényerőszabályozása, a kívánt hőmérséklet beállítása vagy épp a redőnyök mozgatása. Egyre népszerűbbek lesznek tárgyalókban a levegőminőség-érzékelők, amelyek mérik a szén-dioxid-szintet és a páratartalmat, így szükség esetén a klíma átforgatásával biztosítanak felfrissülést. Hétvégi és éjszakai üzemmód is beállítható ezekkel a csúcstechnológiás rendszerekkel, hogy ilyenkor minden világítás lekapcsoljon, a termosztátok sem legyenek túl magas fokra állítva, és a redőnyök is a megfelelő helyzetbe kerüljenek. Mindez távolról, egy laptop vagy egy okostelefon segítségével is irányítható.

Itt van a biofil iroda! De mi is az?

A biofil tervezés azok közé a trendek közé tartozik, amelyek az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az építészetben, legyen szó akár közös, akár privát terekről. A szó a görög biosz, élővilág, élet és a filosz szeretet szavakból áll össze, az élővilág szeretetére utalva. Lényege, hogy a tervezők a természet adottságait, szerves mintáit és formáit szövik bele az épített környezetbe, ezáltal sokkal nyugtatóbb, természetesebb légkört teremtve a munkahelyen is.

pexels-alexander-suhorucov-6457495.jpgA biofil iroda komoly hatást gyakorol minden dolgozóra, a vezetőktől a recepciósokig mindenki élvezheti az előnyöket, például a jobb stresszreakciót és hangulatot, hatékonyabb figyelmet, kisebb fokú fáradtságot és jobb teljesítményt. A Pinterest felmérése szerint már 2021-ben a virágos mennyezet és a biofil iroda iránti érdeklődés 3 százalékkal nőtt. A platform éves előrejelzése szerint ez az irányzat továbbra is uralja majd az irodáinkat és az otthonainkat is.

A biofil dizájn részei lehetnek újrahasznosított, rusztikus hatású faelemek, élő, növényekből épített térelválasztók, falak és mennyezetek vagy a természetes fény maximális kihasználása és olyan világítási elemek építése, amelyek azt természetességet imitálnak.

Hibrid munkahelyek

home-g3efe002e7_1920.jpgAhogy korábban is írtunk már róla, minden jel arra mutat, hogy a jövő a hibrid munkavégzésé lesz, vagyis az irodai dolgozók az otthonuk mellett az irodákat is igénybe veszik majd. A jövő irodáinak ahhoz kell majd alkalmazkodniuk, hogy minden dolgozó a maga technológiai igényei szerint tudjon bekapcsolódni a munkába. Amikor a pandémia először szakadt a munkahelyek nyakába, a legtöbben örültek, ha legalább valahogy sikerült megoldaniuk a hirtelen digitális átállást, mostanra azonban eljött az ideje annak, hogy a vezetők számba vegyék a kollégák szükségleteit és működő hibrid rendszert alakítsanak ki.

A videóhívások elterjedésével például szükség lehet nagy felbontású kamerák beszerzése, vagy más kiegészítőkre, például headsetekre, mikrofonokra. A rendszer létrehozásához szükséges lesz, hogy a munkáltatók felmérjék a vállalaton belüli különböző munkavállaló típusokat és az egyes kollégák környezetéhez és igényeihez mérten válasszák meg az alkalmazott technológiákat, hiszen míg egy otthonról időnként akár még gyerekzsivajban dolgozó kollégának szüksége lehet egy zajszűrős fejhallgatóra, addig annak, aki a csendes irodában tölti a munkaidejét,  minden nap ingázik, lehet, hogy egy könnyű laptop jobban jönne.

A cégek megváltozott igényei miatt feltehetően lőttek a hagyományos egy fő/asztal leosztású irodáknak és a középpontba a közös terek kerülnek majd. A cégek már szívesebben bérelnek rövidebb időtartamra, például egy évre, és egyre népszerűbbek a rugalmas irodai felosztások is, ahol megtalálhatóak az egyéni és a csoportos terek is. Olyan megoldások is elképzelhetőek, ahol a vállalatok az iroda egy részét rövidtávra, más részét pedig hosszú távra bérli és egyre több cég bérel irodákat a város különböző pontjain, hogy könnyítsen az ingázó munkavállalók terhén. A bérlők változó igényeihez alkalmazkodnak a bérbeadók is, akik az irodahelyiségek mellett kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtanak, például csomagba foglalt internetet, bútorokat és növényeket vagy bármit, ami a munkahely hatékonyabb kihasználásához köthető.

Hasonló, egyéni igényekre szabható lehetőséget kínálnak a szolgáltatott irodák is, ahol például választhatunk, hogy egy adott napra bérlünk-e tárgyalót a meglevő irodahelyiségek mellé, és szükség esetén biztosítják a találkozóhoz szükséges technikai hátteret is. A rugalmas szerződéskötés és feltételek kapóra jöhetnek azoknak a cégeknek, akik még nem tudják pontosan, hány otthoni és hány irodai munkavállalójuk lesz egy átlagos napon.

Mesterséges intelligenciával felturbózott munkavállalók

A Forbes legutóbbi írása arról számol be, hogy a World Economic Forum előrejelzései szerint a jövőben mesterséges intelligenciával segíthetik majd a munkavállalók munkáját. Az olyan feladatok, amik automatikusak vagy ismétlődőek például kutatómunka vagy jelentések olvasása, a mesterséges intelligenciára maradna, ahol pedig kreativitásra és érzelmi intelligenciára van szükség, belépnének a hús-vér munkavállalók.

A modern techológiának,  ahogy mindig, most is megvan az ellentmondásos oldala. Több kutatásból is kiderül, hogy a munkáltatók egyre gyakrabban fektetnek olyan eszközökbe, amelyekkel megfigyelhetik az alkalmazottak viselkedését, hogy ezzel is növeljék a hatékonyságot. A megfigyelés mindenre kiterjedhet, például mennyi a mozgás a mosdó körül és mennyit ülnek a helyükön a dolgozók és mennyi időt töltenek máshol beszélgetéssel. Vékony jégen táncolnak azok a munkáltatók, akik ilyen módszereket választanak, hiszen a fojtogató, bizalmatlan légkör könnyen kontraproduktívvá válhat a munkát illetően.

 Otthoni kényelem merész színekkel

Azoknak, akik unják már az irodák bevett szürke, fekete és sötétkék színeit, van egy jó hírünk. Bár sok munkáltató azzal indokolja az egysíkú, unalmas színvilág használatát, hogy az élénk színek akadályozzák a kollégák koncentrációját, idén divatba jöhetnek a merészebb árnyalatok is, hogy othonosabbá tegyék az irodai környezetet azoknak a kollégáknak is, akik szívesebben maradnának otthon.

shutterstock_698325853.jpgAz irodadizájn legújabb trendje, amelyben a járványidőszak szülte megoldások is szerepet játszottak az otthonosságra való törekvés. Belsőépítészek javasolják, hogy amennyire csak lehet, próbáljuk az otthon kényelmét utánozni az irodában is. Ez nehezebb, mint gondolnánk, de csak első megfontolásra, hiszen természetes fénnyel, kényelmes bútorokkal és az alkalmazottak kedvenc színeivel elérhető, hogy a munkatársak otthonosan és biztonságban érezzék magukat.

Az élénk színek felbukkanása mellett a semleges színek sem tűnnek el, hiszen az igazi klasszikusokként tartós helyet vívtak ki maguknak az irodai berendezések világában. A bézs, a barna és a fehéres árnyalatok teremtik meg azt a kényelmes légkört, amiről fentebb írtunk és ami elengedhetetlen egy jól megkomponált irodai környezetben. A semleges és bátrabb színeket érdemes átgondoltan vegyíteni, a merész színeket csupán egy-egy darabon vagy dekorelemeken, kiegészítőkön használni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is és látogass vissza újra!

 képek forrása: pixabay.hu,  szolgaltatottirodak.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7916809020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása