Ingatlanos celeb? Igen, ilyen is van! Olvasd el mit tanácsol!
2016. július 29. írta: ingatlanos blogger

Ingatlanos celeb? Igen, ilyen is van! Olvasd el mit tanácsol!

Egy friss tanulmány szerint az elmúlt öt évben most először - még az USA-ban is - egyre többen nyaraló vásárlása helyett inkább befektetési céllal vásárolnak ingatlant. Érdemes a kanadai Scott McGillivray  televíziós ingatlanszakértő tanácsaira odafigyelni, mert ő bizony több, mint egy Tom Cruise mosolyú, torontói McMeneny Márk - legalábbis, ami ingatlanjait és médiabirodalmát illeti.

scott.jpgScott McGillivray, kép forrás: ottawacitizen.com

Diákhitelből médiabirodalom

Scott McGillivray 21 évesen a diákhitelből vett egy lakást, majd felújította és kiadta.  A fiatal srác 23 évesen pedig már 5 ilyen lakást szerzett. Úgy belejött a lakásfelújításba és kiadásba, hogy néhány évvel később a hazánkban is különböző televíziós csatornákon bemutatott Debbie Travis műsorokban is szerepeltették. 2008 óta vezet egy ingatlanok hosszú távú bérbeadásáról szóló, Kanadában és az Egyesült Államokban is népszerű sorozatot. Minden egyes részben bemutatja, hogy egy átlagos háztulajdonos hogyan tud egy házat vagy ingatlanjának egy részét olyan lakássá alakítani, amely kiadásával számottevő bevételhez juthat és akár a ház törlesztőrészletét is fedezheti belőle. Mára a 38 éves családapa több, mint 100 kanadai és amerikai ingatlan boldog tulajdonosa és TV-s munkája mellett rendszeresen publikál olyan ismert magazinokban is, mint a Forbes vagy az USA Today. Néhány éve könyvet is írt Hogyan növeljük otthonunk értékét címmel. Nézzük meg hogyan is!

debbie-travis-facelift.jpgMcGillivray a magyarul is vetített "Átszablak" című műsor csapatában is szerepelt

Ne vaktában tervezzünk!

A szakember szerint minden sikeres lakás-projekt alapos tervezéssel kezdődik. Mielőtt bármibe belevágnánk, mindenképpen fontos, hogy mérlegeljük, hogy milyen további befektetést igényel majd a kiválasztott ingatlan, különösen akkor, ha többgenerációs házzá vagy többfunkciós épületté szeretnénk átalakítani.

“Elsőként a törvényeket és szabályzatokat kell megnéznünk. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a törvény engedélyezi, hogy multi-funkciós épületünk legyen a környéken.”

– javasolja Scott McGillivray, a népszerű amerikai ingatlanműsor a  HGTV Income Property házigazdája. “Ha azért vásárolunk vagy újítunk fel  ingatlant,  hogy egy kis pénzt nyerjünk hosszú távú kiadásából - vagy akkor is rövid távra szeretnénk meghirdetni lakás-megosztó oldalakon - , mindenképpen mindkét esetben a vételárnál nagyobb összeggel kell kalkulálnunk és a havi törlesztő hitel összegét is be kell számítanunk, amikor kiszámoljuk, hogy mennyi anyagi hasznot hozhat a lakáskiadás” – mutat rá a szakértő.  

 

“Úgy kell meghatároznunk a bérleti díjat, hogy tartalmazza a fenntartási és karbantartási költségeket és még ezen felül számoljunk rá egy kicsit. Ez a pénzforgalom szükséges ahhoz, hogy befektetésünk hosszú távon is profitálni tudjon”

– magyarázza  a tudatos pénzügyi tervezés fontosságát McGillivray.

scott_book.jpgMcGilivray védjegye a kockás ing

A legjobban kiadható ingatlanok mindig rendelkeznek a következőkkel:

  • Külön bejárat
  • Minden szinten optimális belmagasság
  • Megfelelő méretű ablakok
  • Előnyös alapterület
  • Jó lokáció – olyan fontos intézmények közelsége, mint például: kórház, iskolák, főbb utak. Minél könnyebben elérhető a városközpont, annál könnyebb kiadni az ingatlant!

budapest-1349290_1920.jpgA jó lokáció fontos a bérlőknek

Hibalehetőségek tárháza

McGillivray szerint a tulajdonosok sokszor elkövetik azt a hibát, hogy nem veszik komolyan a hangszigetelést, mivel költséges vagy nagyon bonyolult kivitelezni egy már elkészült ingatlanon belül. A zaj a leggyakoribb panaszforrás a több lakásos ingatlanokban, legyen szó házakról vagy öröklakásokról. Bár az utólagos zaj-, hangszigetelés nagyobb kihívás, mint a hőszigetelés, erre is lehet megoldást találni.

Hogyan növelhető a bérleti díj?

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy belevágjunk-e egy felújításba vagy sem, a szakember azt ajánlja, hogy bátran kezdjük el rendbe hozni a lakást és hozzuk ki a legjobbat az ingatlanunkból – természetesen addig nyújtózkodjunk, amíg takarónk ér. A szakemberek mellett a család és a barátok kétkezi munkája is aranyat érhet, legalábbis olcsóbban kijövünk, ha többen összefogunk, pláne, ha még van egy-két ügyes, hozzáértő tag is a csapatban. Ha energiatakarékos mosógépet, szárítógépet vagy mosogatógépet szerelünk be, vagy rendbe hozzuk a bejáratot, pedig máris rengeteget tettünk annak érdekében, hogy magasabb áron tudjuk kiadni a lakást.

Hozzáadott értéket jelentő renoválással megemelhetjük a bérleti díjat és megnövelhetjük ingatlanunk értékét is. Ne felejtsük el azt sem, hogy minél jobb minőségű egy hely, annál nagyobb kaliberű bérlőre lehet számítani – aki majd vigyáz rá és várhatóan hosszú távon marad.

– összegzi az Amerikában és Kanadában is népszerű ingatlanos műsor házigazdája.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr218880364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása