A világ 10 legizgalmasabb otthona: a tenger mélyén és a levegőben!
2016. július 11. írta: ingatlanos blogger

A világ 10 legizgalmasabb otthona: a tenger mélyén és a levegőben!

Valódi kacsalábon forgó ház, mozgó hobbit ház, transfor­mers ház - vannak, akik megtehetik, néhányan pedig kényszerből választanak átlagosnál eltérőbb otthonokat. Az önmagát fűtő napórás házaktól kezdve a repülőgépte­tős vagy óceánba süllyedő ingatlanokig mind az emberi lelemény bizonyítékai. Elképesztő képek és videók!

underwater-master-bedroom.jpgDubai egyik legújabb ingatlanprojektje: vízalatti szobák

1. Földrengésálló mini-dómok

 Az indonéz Jáva szigetén 70 kupolás épületet húztak fel különböző segélyszervezetek 2007-ben a 2006-os több ezer áldozatot követelő földrengés után egy évvel. A formájukon kívül az épületek különlegességet az adja, hogy mind földrengés-álló. A félgömb formájú házak megépítése 80 millió dollárba került. Az egykori, népszerű brit Teletubbies című gyerekműsorban szereplő, hasonló jellegű ház miatt az épületcsoport „Teletubbies falu” néven vált ismertté.  Videó: 

 teletubbies.jpg

 2. 24 szoba 34 m2-en - valóságos házi transformers!

A Gary Chang 14 éves korától, több mint 40 éve ugyanabban a pici, csupán 34 m2-es lakásban él. Hong Kong-ban, a világ legsűrűbben lakott városában, a családok többségének be kell érnie a felhőkarcolók aprócska lakásaival. Chang nemcsak szüleivel és testvéreivel osztozott meg a lakáson, hanem - anyagi okok miatt - egyik szobájukat kénytelenek voltak kiadni. Ez a szűk lehetőség nagyszabású tervekre ösztönözte az építészt: mégpedig egy házi transzformerré alakította át a lakást. Ebből a kis térből 24 szobát képes alakítani mozgatható falak és összehajtható tárolók segítségével. Projektjét egy izgalmas könyvben megírta és a fejlesztésről készült rövidfilmjét több százezren nézték meg: 

saving_space.jpg

3.   „Kacsalábon” forgó ház

Ez a 3 hálószobás nyolcszögletű ház egy kacsaláb helyett egy forgó platformra épült, így minden félórában képes egyet fordulni. Felépítése 700 000 dollárba került. A lakóknak nem kell attól tartania, hogy megunják a kilátást. Azóta az ausztrál példát szerte a világon sokan követik. Rövidfilm: 

4.   Hobbit ház

Tolkien-en kívül mások is álmodnak mesebeli manó házikókról. Találkozhattunk már az interneten képen látható walesi építésű, környezetbarát, igazi hobbit-lakkal. A tulajdonos minden előképzettség nélkül Wales lankáin (www.simondale.net) családja számára építette fel a különleges épületet, amelynek munkálataiban csupán a rokonok az arra járók és az áthívott barátok segítettek. Négy hónappal a kezdés után már beköltözhető és otthonos is volt.

„A saját magad építészének lenni szórakoztató, élvezhetsz és alkothatsz egy olyasvalamit, ami egyrészt a saját egyéniséged, másrészt pedig a föld része, nem pedig egy sorozatgyártott, doboz formájú valami, ami a maximális profit és az építőipar kényelme érdekében épült. A természetes anyagokból való építkezéssel kizárod a gyártók profitját és a karcinogén mérgek keverékét, amik megtöltik a modern épületeket.”- nyilatkozta Simon Dale egy interjúban. Dale háza annyira népszerű lett, hogy a világ számos pontján, így Magyarországon is sokan belevágnak a dombház-készítésbe. Videó:


hobbit.jpg

5. Mozgó „robot-Hobbit” ház

Még a Hobbit-lakokat és a forgó-házakat is lehet fokozni, felturbózni, összegyúrni. Bohumil Lhota csodaházát nemcsak a mesevilág ihlette meg, hanem valószínűleg a sci-fi is, mivel az épület egyes elemeit tekintve akár a Star Wars-ban is szerepelhetne. A cseh építész – miután elege lett az átlagos házakból - hosszú éveken keresztül építette meg álmai házát egy Velke Hamry nevű kis faluban, Prágától 100 kilométerre. A ház körbe forog és le-fel tud mozogni, így az ablak mellett ezerféle kilátásban lehet gyönyörködni. Ha mindez nem lenne elég, eláruljuk, hogy még egy úszómedence is található benne. Videó:

hlota.jpg

6.   Élet a mászó falon

Tiago Primo (képen fent), brazil művész testvérével Rio de Janeiro egyik mászó falán képzelték el vertikális otthonukat. Polcokat, függőágyat, ágyat és munkapultokat is szereltek a falra, így napi 14 órát töltenek a magasban a járókelők nagy meglepetésére. Fürdőszoba még nincs, így a fal mögötti művészeti galéria fürdőszobáját kénytelenek használni. Projektjüknek az is célja, hogy kivigyék a művészetet az utcára. Tériszonyosoknak nem ajánljuk.

tiagoprimo.jpg

7.   Szűkös keretek között - a világ legkeskenyebb otthona

A világ legkarcsúbb otthonai közé számít Varsóban a mindössze 152 cm széles Keret Otthon, mely nevét első lakójáról Etgar Keretről kapta. Keret, aki lengyel származású izraeli író a projekttel a gettóba, koncentrációs táborokba hurcolt, holokausztban meggyilkolt áldozatokra is emlékezik. A fantasztikus terveket Jakub Szczesny készítette. A "ház", bár mindössze egy installációnak tűnik, teljesen funkcionális, lakható és a város egyik látványosságának számít. Klausztrofóbiában szenvedők inkább ne próbálják ki! 

keret.jpg

8.   Sziklára épült ház

A Bibliában is olvashatjuk, hogy a bölcs ember kősziklára építi a házát. Néhány szerb fiatal a Drina-folyó kellős közepén talált egy házépítésre alkalmas sziklát. Még 1968-ban született meg az ötlet a folyóban úszkáló fiatalok fejében, hogy a szikla lehet a legideálisabb menedék, amely kiállja az idők és az időjárás próbáját is. Igazuk lett, mert az évek alatt már számos árvíz és vihar próbára tette a kis faházat. Egy magyar fotós, Becker Irén (http://irenebecker.eu/) lefotózta a házat, amely a National Geographic egyik legjobb képe lett, és bejárta az egész világhálót: 

river_house.jpgFotó: Becker Irén: River House: http://photography.nationalgeographic.com/photography/photos/best-pod-august-2012/#/house-river-serbia

9. Abujai repülőgép-ház

 A nigériai Said Jammal feleségének utazás iránti szenvedélyét az otthontervezésbe is belevitte, amikor megígérte nejének, Lizának, hogy olyan házat épít, amelynek tetejét egy repülőgép alkotja.  Az abujai birtokon a házon kívül még más repülőgépet imitáló elemeket is találhatunk, például egy másik repülőgéptetős vendégházat és őrtoronyszerű biztonsági fülkét.

abuja_airplane.jpgAbujai repülőgép-ház, fotó: altasobscura.com

 

10. Dubai lebegő tengeri csikója

 Dubai ember alkotta szigetén az emberi képzeletnek és pénztárcának semmi nem szabhat határt! Az emirátus újabb világra szóló attrakcióra készül: olyan 2,8 millió dolláros házakat terveznek, amelyben a hálószobák lemennek a víz alá is, így a tengeri világot napi szinten megcsodáló szerencsés lakók már nem mondhatják el, hogy nem minden napos élményben van részük. A Kleindienst tervezőiroda eddig 5000 órát szánt a kutatómunkára, további 13000 órát pedig a projekt tervezésére; összesen 200 ember dolgozott a terveken és a dizájnon. Nézd meg ezt a káprázatos pár másodperces filmet:

dubai.jpg

Szavazz:

Ha tetszett a poszt, látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr808880786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1dave1 2016.07.12. 08:39:00

Biztos, hogy egy darab Teletubbies ház 80 millió dollárba kerül? Kicsit soknak tűnik...

kicsitomi 2016.07.12. 08:56:00

"Egy ilyen félgömb formájú ház megépítése 80 millió dollárba került." - na persze. Pláne Indonéziában. Nem kellene elolvasni valamit, mielőtt élesítenétek a cikket?

ethan blow 2016.07.12. 09:09:56

Mondjuk a forgó ház jópofa, de talán lett volna értelme olyan helyre épteni, ahol nem ugyanazt látja a lakótárs, akármerre is fordul éppen.

GGy 2016.07.12. 09:10:38

Szegeden van egy ház, amelyik a Tiszára épült!! Legalább olyan érdekes, mint s szerb sziklaház....

qwertzu 2016.07.12. 09:20:35

"Egy ilyen félgömb formájú ház megépítése 80 millió dollárba került."

Kizárt. Az összes együtt se.

R.T. Flakfizer 2016.07.12. 09:25:48

@1dave1: @kicsitomi: @qwertzu: szerintem is baromság, de:
triptojogjakarta.com/news/read/57/Teletubbies-village-in-Yogyakarta-Earthquake-Resistant.html
"The cost of construction of each home is USD 80 million."
szerintem ott van ez elírva.

ikke i drift 2016.07.12. 09:34:26

jó kis kecó lehet az a félgömbös négyzetméterenként majd' háromnegyed milliárd Ft-ért :)

R.T. Flakfizer 2016.07.12. 09:36:30

"The construction was completed in April 2007,'€ Sulasmono said, adding that 370 local workers participated in the six-month project, which cost US$1 million, provided by Emaar chairman Mohamed Ali Alabbar"

"On 2.3 hectares of land, the foundation established 80 domes that consisted of 71 houses and nine public facilities, such as a school, mosque, medical clinic and six bathrooms."

www.thejakartapost.com/news/2015/08/13/finding-teletubbies-village-yogyakarta.html-1

zizi77 2016.07.12. 09:44:32

@1dave1: vagy valakik nagyon jól kerestek vele. Máshol is működik a túlárazás ezek szerint. Egyébként szerintem is képtelenség.

gaszton42 2016.07.12. 09:45:57

@R.T. Flakfizer: Na ez már reálisabb. szóval az ősszes együtt 1 millió a 80 darab épületért, ebből 71 lakóépület és 9 közösségi épület.

zizi77 2016.07.12. 09:46:26

@R.T. Flakfizer: így már kicsit más a helyzet. :)

HKrisz2 2016.07.12. 09:48:27

Nem ártana a szerkesztőnek megtanulni angolul, ha már mindenhonnan szemezget. Ugyanis pár butaságot is beleírt a szövegekbe.
1. mini-dóm házak. 80 millió dollár??? Persze szerinted a segélyszervezetek 5,6 milliárd dollárt költöttek csak 70 db. házra? Amikor kb. 340 millió dollár segély érkezett be. Akkor tisztázzuk: 1 db ilyen polyszterén ház kb. 7500-9000 dollár plusz a szállítási költség még kb. 3000. Azonban a segélyszervezetnek ingyen szállították le ezeket. Tehát az egész 70 házas falu 600 ezer dollárba került
5. Mozgó robot-Hobbit ház: Bohumil Lhota nem 73 évesen építette meg az álmai házát, hanem 73 éves volt amikor 2012-ben a cikket készítették róla. Egyébként pedig 1939-ben született, tehát részletezve a projektjét pedig 1981-ben kezdte el építeni a házat amikor 42 éves volt majd 2002-ben fejezte be amikor 62 éves volt. A mostani évben pedig már 77 éves.
6. Mászófalas "ház": Szintén egy művészeti installációról beszélünk a Primo Brothers kitalálta, hogy egy nyarat a házuk külső falán töltenek el. 2009 júliustól augusztus végéig. Főleg esténként más teendőik után másztak ki a saját lakusuk erkélyéről a fal külső részére. Ennyi volt, már más dolgokat csinálnak.
7. Keret-otthon: Ez egy művészeti installáció, amit a varsói művész szövetség is támogatott. Etgar Keret jelenleg is Tel Aviv-ban él feleségével és fiával. Annyi történt, hogy 2012-ben pár hétre beköltözött oda, mint egy átélni milyen nehéz lehetett a gettokba bezsúfolt embereknek a II. világháború idején. NEM halltak meg a szülei az említett háborúban, hanem túlélők voltak.(máskülönben hogyan született volna meg 1967-ben?) A nagyszülei és más rokonai sajnos meghalltak. Nekik állít emléket ezzel a házzal, aminek nincs is lakhatási engedélye, mert csak mint egy szobor van nyilvántartva a városházán.
8. sziklára épült ház: Nem csak az ötlet, de a ház is 1968-ban készült el a sziklán. Tehát nem bő fél évtizede van ott, hanem szűk fél évszázada. (a videó 2013-as amikor már 45 éve volt ott a ház)

Tanulság, hogy nem árt idegen nyelveket ismerni és jól használni, valamint alaposan utána járni a dolgoknak mielőtt leírod!

1dave1 2016.07.12. 10:15:00

@HKrisz2: Olyan irritáló ez a magas lóról lenéző stílusod... Most gondolom jólesően hátradőlsz és elégedetten nyugtázod, hogy Te ezt IS mennyivel jobban csinálod, csinálnád. böáá

Ui: A polyszterén vajon mi?

2016.07.12. 10:30:13

@1dave1: Szerintem az egész telepre vonatkozik a 80 millió.

hdnctrl 2016.07.12. 12:23:27

Polisztirol lesz az, jó példa arra, hogy a szótárt is meg kéne nézni okoskodás előtt. Így születik a "szódium pentatát" meg a "potasszium klorid" is. Ja, meg az uránium és a titánium.

-------------------

Ez a honlap írja, hogy egy darab dóm 80 millió $:
triptojogjakarta.com/news/read/57/Teletubbies-village-in-Yogyakarta-Earthquake-Resistant.html

Nézzük már meg, milyen ékes angolsággal írnak, és vonjuk le a következtetést a szavahihetőségre!

mtk001 2016.07.12. 12:30:22

80 millióért én is építenék ilyen kis jurtaszerű kunyhókat ! :-)

kneissl 2016.07.12. 13:43:30

@R.T. Flakfizer: Vagy elírás, vagy a Mészáros Lőrincék módszerével épült, közpénből.
(vagy nem USD a valutanem, hanem IDR, ami már reálisnak tűnik, mivel az 1,7 m huf)

hdnctrl 2016.07.12. 15:36:19

@kneissl: nemrég láttam egy cikket, hogy a lakosság 25%-a funkcionális analfabéta.

Polystyrene = polisztirol, nem pedig "polyszterén" vagy "polysztirén", de még csak nem is "poliszterén". Angol-magyar szótár. Tudod, be kell írni az angol szót, megmutatja, mit jelent magyarul.
süti beállítások módosítása