Menő irodák esőerdővel és vízeséssel
2019. május 03. írta: ingatlanos blogger

Menő irodák esőerdővel és vízeséssel

Amazonas esőerdő az irodában? Üvegházak, botanikus kertek, felnőtt csúszdák lépcső helyett? Bizony-bizony ezek mind helyet kapnak a 21. század legkreatívabb irodáiban. 

amazon_cover.jpg

Várható, hogy újabb izgalmas belsőépítészeti megoldásoknak lesz tanúja a 21. századi irodapiac és irodai dizájn. A már-már formabontó sport-, és szabadidő központokkal felérő szolgáltatásokat nyújtó belső terek előfutárai  tagadhatatlanul a Szilícium-völgy informatikai óriáscégei. Az új egyedi belső terekkel azonban már nemcsak a startupokban, vagy a menő informatikai cégekben találkozhatunk, hanem az átlagos irodaterületekben is elengedhetetlen kellékké válnak a dolgozókért folytatott harcban, a munkáltatók egyre inkább igyekeznek kreatív, inspiráló munkakörnyezetet teremteni dolgozóik számára. Nemcsak a külföldi, hanem a hazai irodapiac is felveszi a versenyt: számos környezetbarát elemmel - csakúgy mint energiafelhasználást csökkentő a zöldtetőkkel, az esővíz újrahasznosításával, természetes fénnyel megvilágított belső udvarokkal, teraszokkal és korszerű hő­szigetelésekkel - felszerelt irodaházban dolgozhatnak a 21. század szerencsés munkavállalói.

Akár még művészeti alkotásnak is beillik

Közismert, hogy a Google-irodaházak mindig szokatlanok, konvenciótól mentesek. Nem kivétel ez alól, sőt talán még formabontóbb a Tel Aviv-i Google-főhadiszállás. A stílusok, témák és színek kiválasztásában a helyiek segítették a készítőket. A színek és formák kavalkádja azt a kulturális sokszínűséget jellemzi, amit az ország is magáénak mondhat. Furcsa, már-már rendkívüli, de funkcionalitásukban mégis megfelelő tárgyakat használtak fel az irodák és a helyiségek berendezésében. A 7 800 négyzetméteres alapterület majdnem felén kifejezetten olyan tereket alakítottak ki, amelyek erősítik a munkavállalók kommunikációját és a közösségi szellemet. A belső tereket a svájci Camenzind Evolution iroda rendezte be, amely máshol is tervezett már extravagáns tereket a Google-nek. Hogy itt éppen mik ezek? Nos, gyümölcsöt termő fák a folyosó kellős közepén, székek a falakon, 3D-s tapéták,  csúszda, mint a lift vagy a lépcső alternatívája. Az új épület nyolc emelete közül csak hetet foglalnak el a keresőóriás irodái, a fennmaradó egyen terül el az a Tel-Aviv Campus nevű irodaegyüttes, amivel a  a startupoknak segítenek az indulásban. 

Forrás: archdaily.com

 

Google iroda játékosság jeligére

A Camenzind Evolution másik kreatív épülete nem más, mint a Google svájci bázisa.  Egy helyi sörfőzde épületében tervezték meg 12 000 négyzetméteren játék és a játékosság jeligére a nem mindennapi irodát. "Egy kis saroknyi részt sem hagytak betöltetlenül és funkció nélkül a tervezők. Ameddig a szem ellát, mindenhol játékok és vidám installációk találhatóak. A megszokott csúszdák tömkelege és variációi ebben az irodában sem maradhattak el, ám egy másik csúszásra alkalmas tárgyat is beépítettek: a zürichi létesítményben tűzoltórúddal is megoldható a közlekedés – természetesen csak lefelé. Mit sem érne a játékos téma tornaterem nélkül? Egy rögtönzött kosár- és focipálya is megtalálható az irodában. Aki mégsem szeretne annyira elfáradni a munkák közti szünetekben, csocsó-, léghoki- és pingpongasztalokon mérheti össze tudását kollégáival. A még ennél is lustább játékosoknak játékszoba is a rendelkezésükre áll, ahol nem kell más a megmérettetésekhez, csak a tulajdon tíz ujjuk..."- írja a Szép Házak Az irodaházban kisebb helyiségekkel is meghittebbé tették a munkahelyet: apró iglukban, kunyhókban, esőerdőre emlékeztető apró zeg-zugban is el lehet tölteni néhány órát, ha a hagyományos munkatereken kívül másra vágynak a munkatársak. 

Forrás: businessinsider.com

Apple főhadiszállás: a kortárs építészet egyik igazi remekműve

Az Apple termékei, de az irodabelső kapcsán is meglehetősen visszafogott, ezt nem lehet elmondani amerikai főhadiszállásáról.  Az ufószerű 5 milliárd dolláros, vagyis 1,44 ezer milliárd forintos központjában többek között földalatti előadóterem -a világ legnagyobb szénszálas tetőjével-, mindent beborító napelemdzsungel, 10 ezer négyzetméteres fitneszközpont, meg egy 20 ezer férőhelyes óriásparkoló is található. Kell is a hely, mert főépületben 12 ezer ember dolgozik. A 2006-ban elindított építési projektbe még maga Steve Jobs vágott bele. A sors furcsa fintora, hogy egyre több híresztelés jut napvilágra arról, hogy Apple Park dolgozói nem elégedett az új munkakörnyezettel, főként az "open office" elgondolásra épült terek zavarják őket az elmélyülésben.

Amazonas esőerdő az Amazonban avagy Jeff Bezos természet-centrikus irodaháza

 

Manapság elvárás a környezettudatos irodákban, hogy lehetőleg minél több legyen a zöldfelület bent is, nem csupán kint. Az ember ösztönösen vonzódik a természethez, és a munkahelyi stressz egyik oka éppen az, hogy nap közben el vagyunk szakítva a természettől. Márpedig ma a dolgozók több mint fele nem lát maga körül növényzetet, zöldet, s asztalának még természetes megvilágítása sincs. A Workwell Partners nevű dizájn cég szakértője szerint a természetet be kell vinni az irodák belső tereiben is. Terveikben növényekből készült panelek, sőt egész falak, nyers fából készült padlózat vagy lambéria jól megfér a beton felületekkel, sőt, még otthonosabbá is teszik az irodaházat, ami nagyon fontos szempont a fiatalabb, Z-, Y-generációs munkavállalók számára a munkahely választás során. Az Amazon 2017-ben megnyílt új irodájában botanikus kertek, biodiverzitást megőrző létesítmények is helyet kaptak. Az e-kereskedelem óriásának seattle-i székházát több ezer növényfaj, egy beltéri vízesés és még egy folyó gazdagítja. Az  óriási buborékokra emlékeztető "biodómok"  hatezer négyzetméternyi irodaterületet biztosítanak, 2 ezernél is több üvegtáblája, pedig olyan speciális anyagból készült, mely véd a túlzott melegtől.

 Forrás: fortune.com

Francia extravagancia fikuszokkal és üvegkapszulákkal
Jó pár évvel ezelőtt Christian Pottgiesser megelőzte különös tervével Jeff Bezos főhadiszállását. Legalábbis ami a zöld növényzetet és az üvegbúrákat illeti, a francia építész már 2006-ban egy olyan cégközpontot álmodott meg a párizsi PONS és a HUOT nevezetű cégeknek, ahol a plexiüvegek és a fák is központi szerepet kaptak a beltérben. Sokan úgy találják, hogy maga Gustave Eiffel tervezte azt a 19. századi  acélvázas szerkezetű épületet, amit Pottgiesser teljesen felújított, többek között öntisztító üvegtetővel is befedte, beépített egy gigantikus tölgyfából épült szerkezetet, melybe külön kis munkafülkéket helyezett el. A tárgyalót a föld alá süllyesztette, de a teteje nyitott, így gondoskodva itt is a természetes fényről. Fényre már csak a  18.3 m3 földbe ültetett 8 darab Ficus Panda miatt is nagy szükség van az irodaházban.
Forrás: archdaily.com

Budapesti trendi loft iroda az egykori hadikórházban
Hazánkban egyre trendibb az ipari épületek "újrahasznosítása" és nemcsak lakóépületekként, hanem az irodapiaci igények miatt irodaközpontokként is. Ilyen iroda A 5700 m2 területű budapesti védett ipari épületből alakult irodaház, a River Loft is, amelyben a közvetlen utcafronti bejárattal rendelkező földszinti irodahelyiségektől a negyedik emeleti tetőtér–irodákig számtalan megoldás közül válogathatnak a bérlők. A kreatív környezetet, az épületegyüttest körülölelő park és az épületek között található, különleges teraszos kert teszi még kellemesebbé. 

A Budapest XIII. kerületében, a Révész utca és a Népfürdő utca találkozásánál fekvő épület 1914-ben épült Neuschloss Kornél (1864-1935)  zsidó származású magyar építész tervei szerint, és a Székesfővárosi Gázművek, Lipótvárosi Gáztartó Állomástelep Központi Műhely- és Raktárépületeként funkcionált hosszabb időn keresztül. Az párizsban tanult építészről érdemes megjegyezni, hogy ő tervezte a budapesti állatkert főkapuját és az Elefántházat is, a mezőtúri városházát és sok más középületet is. A mai River Loftban az I. világháború alatt hadikórház is működött. Az 1990-es években megszűnt eredeti funkciója, és rövid időn belül több tulajdonos birtokolta. 2004-ben vásárolta meg a Riverside Apartmanház. Nemcsak irodaház, hanem lakópark is található benne. Mindkettő kialakításakor igyekeztek megőrizni az ipari jelleget, még a hajdani gyárkéményt is meghagyták. A hvg.hu tudósítása szerint az épületben működik például a Bónusz Brigád irodája is, az ott dolgozók klasszikus loftos térben ülnek, dunai panorámával megspékelve.

 

Forrás: ujiroda.hu

A GTC White House a XIII. kerületi Váci úton található, pár percnyi sétára az Árpád hídi és a Dózsa György úti metró megállóktól, valamint az 1-es villamos megállótól. Az iradaház saját mélygarázzsal rendelkezik ahol több száz parkolóhely és kerékpártároló található. A nagyrészt zöldmezős beruházásként megvalósuló GTC White House a LEED Gold minősítésnek megfelelően lett megtervezve. Az épület energiafelhasználását csökkenti a zöldtető, az esővíz újrahasznosítása és a korszerű hő­szigetelés. A LEED-minősítésű épület nem­­­­­­csak környezetbarát, de üzleti pre­sz­tízse is kiemelkedő; a Fortune magazin által listá­zott 100 nagyvállalat közül 88 ilyen irodában működik. Kialakításra kerültek természetes fénnyel megvílágított belső udvarok valamint a legfelső szintekhez kapcsolódó teraszok is. Az irodaházban 24-órás porta és biztonsági szolgálat üzemel, a bérlőknek pedig konferencia terem, posta, étterem, kávézó és boltok elérhetők.

Ha tetszett a poszt, ismerőseiddel is megoszthatod!

Látogass vissza újra vagy olvasd el a korábbi bejegyzéseket!

A blog.hu-n követheted is a Sarki ingatlanos blogot, így értesülhetsz a legfrissebb cikkekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9914793858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2019.05.04. 15:00:58

Nagyon örülnék ha ez nálunk is elterjedne és nem csak az iroda piacon. Sokkal élhetőbb környezeteket lehetne így kialakítani és a klímaváltozás miatt az épületeken kívül is a pálmafás, mediterrán, szubtrópusi növényzet kialakítására lesz szükség. Egyedül a vízellátást kell megoldani, mert abból egyre kevesebb lesz.
süti beállítások módosítása