Pazar luxusingatlanok, amiktől leesik az állunk
2022. július 19. írta: ingatlanos blogger

Pazar luxusingatlanok, amiktől leesik az állunk

A világjárvány nyomában előálló gazdasági visszaesés sem állította meg a keresletet a felső kategóriás ingatlanok iránt. Megnéztük, hogy hová költözik a nagyvilágban és itthon az, aki megfizetheti a luxust.
shutterstock_1717610665.jpg
Mihez lehet kezdeni 400 millió forinttal az ingatlanpiacon?
Ha luxuslakásban gondolkodunk ekkora összegben, akkor el is felejthetjük az olyan felkapott külföldi nagyvárosokat, mint Monaco, New York vagy Szingapúr, hiszen bármennyire is hihetetlen, de ennyi pénzért ezekben a városokban  egy mindössze 15 négyzetméteres lakást tudnánk vásárolni. 

Knight Frank, az egyik globális független ingatlantanácsadó cég legújabb összeállításában ugyan Monaco áll a lista élén, ahol egy millió dollárból mindössze egy 14,6 m²-es lakást tudunk vásárolni. Ugyanennyi pénzért Hongkongban egy  21,3 m²-es luxuskecót vehetünk, Londonban pedig már nem is kell annyira szorongani 30,6 m²-en is találunk luxus színvonalú lakást ezen a listán. Az angol fővárost követi New York: 33,3 m²-rel, majd Szingapúr, ahol 35,4 m²-es luxuslakást is árulnak. A sort egy másik európai város, Genf követi, ahol már 37,1 m²-es luxuslakást vásárolhatunk. Sydney-ben ugyanennyiért 41,4 m²-en élhetünk luxus körülmények között, Sanghajban 42,0 m²-en, Los Angelesben 42,2 m² és Párizsban ez utóbbinál alig nagyobb, 42,3 m²-es lakásban.

Mi a helyzet itthon?

Habár a magyar luxusingatlanpiac még nincs versenyben a nemzetközi élmezőny tagjaival, itthon is találhatunk több száz millió forint értékű luxusingatlant, főként Budapesten. 

Sokan várják, hogy egyszer majd kipukkan a buborék és megáll a budapesti ingatlanárak folyamatos drágulása, és akár jobb minőségű, netán luxuskategóriás ingatlanhoz olcsóbban lehet majd hozzájutni, azonban az ingatlanpiaci tendenciák nem ebbe az irányba mutatnak.

Ha az évek során kirajzolódó mintázatot vesszük górcső alá, akkor egyértelmű, hogy az idei év első negyedévében megfigyelhető áremelkedés bebizonyította, hogy még a világjárvány nyomában kialakuló gazdasági válság, infláció sem ártott meg hosszú távon a főváros ingatlanpiacának.

Még a luxus kategóriás ingatlanokra is nagy a kereslet továbbra is. A kategória kínálatának felső szegmense tavaly átlendült a négyzetméterenkénti hárommillió forintos határon, amihez a kínálat szűkössége is kellett, hiszen a minden szempontból felső kategóriás lakásokból nincs túlkínálat Budapesten. Holcsik Dániel, a budapesti Eurocenter iroda bérbeadási vezetője is beszámolt arról, hogy  3-4 ügyfele is keres ilyen lakást Budapest belvárosában, amit teljesíteni nem egyszerű feladat:

"Főként az 5. kerületben és a 6. kerület belső részében - a gyönyörűen felújított nagy lakások, ritkák, mint a fehér hollók, gyakorlatilag "vadászni" kell ezekre az ingatlanokra. Éppen ezért annak, aki ilyet keres, nagyon gyorsnak kell lenni, meg kell győzni őket, ha találnak egy ilyet, hogy nem nagyon lesz hasonló opciójuk. Elnézve az inflációt, az anyagárakat ebben az évben nem is lesznek olcsóbbak ezek az ingatlanok."

- foglalja össze az ingatlanpiaci szakember, aki Youtube-csatornáján exkluzív fővárosi ingatlanokat is bemutat.

A legexkluzívabb - és az egyik legdrágább -  luxuslakás a pesti oldalon

Ebben az alábbi videóban Holcsik például elismeri, igyekszik nem elhamarkodottan használni lakások leírásánál olyan jelzőket, mint "egyedi", "egyedülálló" vagy "páratlan", de jelenleg úgy látja, hogy nem meggondolatlan a Vörösmarty tér egyik exkluzív lakására ráragasztani ezt a címkét, hiszen ott a minőség magáért beszél. A kétszintes, 300 m2-es lakás, nemcsak a belső design, hanem az egyedileg ide telepített okosotthon-rendszer miatt is különleges. Egyetlen tabletről vezérelhető a teljes lakás, beleértve a lámpákat, a sötétítést, a média lejátszókat , az aromaterápiás okos zuhanyt és a mellékhelyiséget is. A nappaliban 9 kijelzőből álló led-falat alakítottak ki. Mindkét hálóban projektor és vetítővászon, ezenkívül saját, hangszigetelt moziterem is található a lakásban. Mindezek után úgy tűnik nem lehet a luxust tovább fokozni, azonban az igazi fényűzés csak most jön: a lakáshoz tartozik  egy 100 m2-es terasz is, és mindez Budapest szívében. Megnéztük az oldalon szereplő linken, hogy mennyibe is kerül ez a páratlan otthon, és nem titok: 

1 200 060 000 forintot kérnek érte!

Luxus a Diplomanegyedben  950 000 000 forintért

Ugyanezen az oldalon elidőztünk kissé, és itt bukkantunk erre a 6. kerületi különleges otthonra is az úgynevezett Diplomatanegyedben, az Andrássy út és az Epreskert közelében 950 000 000 forintért. Nagy terasza az, ami egyedivé teszi a piacon a 380 négyzetméteres nagypolgári ingatlant, ami egy klasszikus épület első emeletén helyezkedik el. A lakásban 7 szoba, 2 konyha, 4 fürdőszoba és külön vendég-WC található.  Az ingatlan klimatizált, márványpadlója padlófűtés, de bizonyos területeken tölgyfa a parketta, van itt még 3 márvány kandalló, és riasztórendezés is. Azt is megtudjuk, hogy a tulajdonos a felújítás során különösen figyelt arra, hogy az ingatlan eredeti klasszikus jegyei a lehető legjobban megmaradjanak. A luxuslakást pillanatnyilag hosszú távú bérlő lakja, és még 3 év van hátra a bérleti szerződésből, de utána szabad, akinek most van a zsebében közel egy milliárd forint.

Forrás: eurocenter.hu

 

Luxus egy szinten a 2. kerületi Patakhegyi lakóövezetben

Egy másik oldalon 760.000.000 forintért, vagyis 1.900.000 eurós áron bukkantunk erre a rózsadombi luxusházra. Amint a leírásból kiderül, az egyszintes mediterrán stílusú villa 1998-ban épült a legmodernebb kézműves és luxus színvonalon. Az otthon hatalmas területen fekszik, gyönyörű kilátással és elektronikusan vezérelt kapukkal beépítve. A villa egy nagy kandallós nappaliból, egy étkezőből és egy nyitott amerikai stílusú konyhából áll, ez utóbbihoz gránit konyhapult is tartozik, a sort követi a tágas, hálószobás lakosztály - mellette fürdőszoba és gardróbszoba is található. 4 további hálószoba és 2 kád található még a villában. A különleges otthonban van egy fedett uszoda és szauna, valamint egy 2 autós garázs is. Gyönyörű napellenzős teraszok nyújtanak lehetőséget a szabadtéri szórakozáshoz, és a szép látványhoz tartozik egy kis kerti tó is.

Forrás: towerbudapest.com/hu/

 

A 30 szobás Sándor-villa - vagy inkább kastély - 5,000,000 euróért

Aki nagyobb térben gondolkozik, annak érdemes a Sándor-villát megtekinteni. A  legendás egykori kastély falai között olyan neves személyek pihentek egykor, mint gróf Bethlen István, Kodály Zoltán, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán. A budaipolgar.hu oldalon Viczián Zsófia a következőképpen méltatja ezt a műemléknek számító ingatlant:

"...a sétálók pedig rendre meg szoktak állni, hogy rácsodálkozzanak annak egyik igazán impozáns épületére, a 9-11.-es szám alatt található, újra eladósorba került egykori Sándor-villára. (...) 

Azt az impozáns, a környékhez mérten talán túlságosan is nagy épületet, amit most láthatunk, két terménykereskedelemből meggazdagodott, polgári származású vállalkozó építtette a XX. század elején.

A híresebb közülük a hódmezővásárhelyi, zsidó származású Schlesinger Pál. Apja, Schlesinger Mór volt egyike azoknak, akik az 1800-as évek második felének nagy gazdasági felívelésében megtalálták a számításukat, és idővel nagy vagyonra tettek szert." A cikkből az is megtudható, hogy a villa ikerház volt, a szimmetrikusan elhelyezkedő két azonos épületszárnyon később Sándor Pál és Polákovits Mihály családja osztozott; utóbbi PM monogramját még ma észrevehetjük a kerítésen:  "A figyelmes szemlélő megfigyelheti az utcáról is a homlokzat érdekes, szecessziós hangulatú díszítéseit (maszkszerű arcot, baglyokat, oszlopformázást), amelyek talán szabadkőműves jelképekre utalnak.920-21-ben Trianon miatt a szerbiai területről menekülő postafelügyelő lakott itt a téli hónapokban a családjával. Arról is sokat cikkeztek a lapok, hogy Sándor Pál a ’20-as évektől fényes esteket adott az épületben, ahová a kor vezető gazdasági emberei és politikusai is hivatalosak voltak."

Forrás: budapestluxuryapartments.hu

A Sándor-villa kertje a 4600 m2-es területen 50 személygépjárműnek biztosít helyet. Továbbá helyet kapott egy 100 m2-es ház a kertben (egykori gondnoki ház) és két különálló 50 nm-es lakás is, a kert végében álló kertészlakban. Alagsorában kórházi célra két műtő került kialakításra (mivel működött kórházként is), a hozzá tartozó orvosi szobákkal. Teraszáról csodás panoráma nyílik a szemben lévő hegyekre. A 30 szobás,17 fürdőszobás, reprezentativ tölgyfa lépcsőházakkal ellátott villát közel fél hektáros park öleli körül.

Inflációbiztos befektetés lenne a luxusingatlan?

A jelenlegi infláció terhelte gazdasági helyzetben esélyünk sincs arra, hogy biztonságos megtakarításban megőrizzük a vagyonunk értékét, az elszálló inflációt ugyanis nem követték sem a bankbetétek, sem az állampapírok kamatai. Az ilyen időszakok még erőteljesebben az ingatlanpiac felé terelhetik a befektetőket, nem csoda, hogy akinek van pénze, az befektetőként tekint most a fővárosi lakáspiacra, és azon belül is a luxusingatlanpiacra. A növekedés.hu elemzése szerint luxuslakások tekintetében extra hozamot a prémium lokációval és jó adottságokkal rendelkező átlagos ingatlanok luxuslakássá történő átalakításával is el lehet elérni, mert még mindig olcsóbb a luxust kialakítani mint megvenni. Az is látszik a hazai luxusingatlanpiacon, hogy viszonylag szűk a hazai fizetőképes kereslet a luxus ingatlanok iránt, ezért a külföldiek előnnyel indulnak.  A külföldi befektetők anyagi lehetőségeihez képest még mindig olcsóbb egy magyar ingatlan, mint egy tengerentúli vagy egy nyugat-európai luxus kategóriás ingatlan. A külföldiek  kifejezetten keresik a kiemelt lokációval rendelkező színvonalas luxusingatlanokat főleg Budapesten, de a Balaton partján is.

 A lakásvásárlás tehát továbbra is a legbiztosabb befektetések közé tartozik, még akkor is, ha számolni kell a lakáskiadás körüli hercehurcával. Ez is könnyen kikerülhető akkor, ha a befektető nem a saját idejét tölti ezzel, hanem inkább rábízza egy felkészült lakáskezelőre, akinek a szolgálatait a befektető hosszú távon is igénybe veheti, többek között például akkor is, ha az ország másik részén vagy külföldön él. 

 

 Látogass vissza máskor is, és olvasd el korábbi posztjainkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7317869245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása