Elképesztően agyament épületek a világ minden tájáról!
2018. szeptember 03. írta: ingatlanos blogger

Elképesztően agyament épületek a világ minden tájáról!

Ha van elég pénz, nincs olyan elképesztő létesítmény vagy ház, amit egy építész meg ne tervezne. Egyre több fejtetőn álló ház épül és sok más meglehetősen bizarr épületkreáció. Ezek közül csemegéztünk.

fejjel_le.jpgkép forrása: pixabay.com

“Gyakran képesek vagyunk azért utazni, hogy láthassunk egy épületet...mert az épületek kortalnul megragadóak: szépek és saját koruknak szimbólumai, az emberi igyekezet emblémai"

- írják a Lonely Planet friss kiadású Csodálatos építészet című kötetében (Amazing Architecture: A Spotter’s Guide ). A könyvben 120 különleges ember építményt mutatnak be, méghozzá a világ legjobbjait. Válogatásunkban ezek közül is  felsorakoztatunk néhányat. 

A világ legnagyobb kerámiaháza Kolumbiában

Octavio Mendoza tervezte az 500 négyzetméteres Villa de Leyva nevű kolumbiai hegyi faluban található házat, mely a világ legnagyobb kerámiájának számít. Különlegessége, hogy csak kézzel épült, égetett agyagból. A Casa Terrakotta házat az itteniek "Casa de Flintstone" vagyis Flintstone Háznak hívnak utalva a Frédi és Béni rajzfilmsorozatra. A konstrukciót Mendoza folyamatosan építi, nem tervezi, hogy leállna a munkálatokkal. Úgy döntött, hogy az építkezéshez kizárólag a helyi, természetes anyagot használja.

 agyaghaz.jpgForrás

Őrült ház vagy inkább mesebeli házikó Vietnámban

Első ránézésre gondolhatnánk, hogy Antoni Gaudí tanítványa tervezhette ezt a vietnámi házat, de ha jobban szemügyre vesszük látunk benne Walt Disney-s elemeket és hippis motívumokat is. A vietnami építésznő Hang Ngat a fantázia, a folklór, az álmok és a szabad vonalvezetés ihlette. Nga egyébként Ho Si Minh jobbkezének lánya, aki Oroszországban is tanult építészetet. Visszatérve Gaudíra, Nga maga is elismeri, hogy nagy hatással volt rá a világhírű katalán építész. Az Őrült házként emlegetett villa egy betonból épített örvénylő forgatagra emlékeztet, egyesek szerint olyan mint egy mesebeli fa, aminek törzsét rejtélyes alagutak alkotják. A szobák belső kialakítása rendkívül egyedi, a bútorokat is kifejezetten ide tervezték.  A szobákban középen egy állat, növény, vagy rovar szobra található.

vietnam.jpg

Egy időben étteremként üzemelt, majd recepcióként is működött a szomszédos, francia gyarmati stílusban épült szálloda részére. Most a booking.com-on is rábukkantunk, meg is lehet benne szállni. Az eddigi vendégektől nagyon kedvező értékeléseket kapott.

A USS Enterprise, mint kínai cégközpont

 Bár néhány éve Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke bejelentette, hogy nem épül az országban több furcsa épület,  úgy tűnik, nem tartotta be ígéretét. Kína ugyanis Mekkája a bizarrabbnál bizarrabb építményeknek. Egyesek ennek hátterében a gyorsan változó kínai ingatlanbummot látják, ami folyamatosan hol felélénkül, hol alább marad. Üveghegedű és  zongora formájú, régi pénzérmére, vonalkódra, teáskannára, óriás mobiltelefonra emlékeztető épületek gazdagítják a furcsa kínai épületek sorait. 2014-ben pedig egy Star Trek rajongó kínai milliomos felépítette a sorozatban látható legendás csillaghajó, a USS Enterprise másolatát Fucsouban. Az épület a vállalkozó cégének, a NetDragonnak lett a központja. Érdekesség, hogy amikor a tulajdonos a CBS-hez fordult az engedélyeztetésért, a televíziós csatorna úgy vélte, hogy a kínaiak csak viccnek szánják a kérelmet, viszont amint megbizonyosodtak a kérés komolyságáról,  megadták az engedélyt. A különleges beruházást 45 milliárd forintnyi összegből valósították meg.

Oroszországból szeretettel  - Avagy Zaha Hadid űrdácsája egy orosz James Bondnak 

Nem más, mint az ívek királynőjének is nevezett, legendás építésznő,  Zaha Hadid (1950-2016) tervezte ezt az orosz dácsát egy Moszkvához közeli erdős területen, a Barvikha erdő közepén. A Capital Hill névre keresztelt magánépület (a tervező egyetlen magánház terve) 140 millió dollárba került. Mindezt az összeget Vladislav Doronyin, a tulajdonos könnyedén kipengette, akit Hadid orosz James Bondnak nevezett. A különleges rezidenciát félig a földbe süllyesztették, így olyan hatást kelt, mint egy űrhajó, mely éppen leszállt. A tulajdonos kérésére Hadid a hálószobát úgy tervezte meg, hogy az itt tartózkodók a fák fölött nézhessenek ki, mégpedig 36 méterrel a talajszint fölött! az Az épület legmagasabb részét, a hálót a föld alatti részekkel egy karcsú pillérrel kapcsolta össze a tervezőnő. Megannyi luxuselem teszi még érdekesebbé a modern fellegvárat:  japánkert, nightclub, konditerem, szauna és egy húszméteres medence is található itt.

Forrás

Doronyin a lenti videóban hódol a tervező zsenialitása előtt és úgy látja, hogy Hadid egy kifogástalan, lakható szobrot alkotott meg. Hadid volt az első nő, aki elnyerte az építészet Oscarjának tartott Pritzker-díjat, amit az általa tervezett egyetlen magánház helyszínén, Oroszországban vett át. Világszerte számos monumentális, legtöbbször futurisztikus stílusú épületet tervezett, de nem állt tőle távol tárgyak, bútorok, cipők  tervezése sem. Az amerikai híres énekessel, Pharrell Williamsszel cipőt is terveztek.

Feje tetejére állított faház a lengyel hegyekben

A fordított épület ötlete egy lengyel üzletember, Daniel Czapiewszki fejéből pattant ki, aki eredetileg műalkotást tervezett létrehozni, amely a szocializmus végét szimbolizálja Lengyelországban. A ház rögtön népszerű turistalátványosság lett a Szymbark nevű lengyel kisvárosban. Ez volt az első fejére fordított ház, melyet 2007-ben fejeztek be.
szymbark.jpg

Bár szerkezetében egyszerű,  kivitelezése nem volt akadálytalan. Felépítése ötször annyi időt vett igénybe, mint egy átlagos, hagyományos házé. Az építkezés során a munkások gyakran zavarodottak voltak a szokatlan felállás miatt. A látogatók a tetőablakon keresztül léphetnek be a szocialista realizmus stílusú bútorokkal berendezett épületbe. Előfordul, hogy a turisták panaszkodnak szédülésre és tengeri betegségre a házban eltöltött rövid idő után. 

Magyar fordított ház Balatonszéplakon

Tavaly nyílt meg Siófok széplaki városrészen, a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésénél álló piros, fejtetőre állított ház. A házat egy lengyel beruházó építette turisztikai céllal. Ez nem meglepő, hiszen magyarországi ingatlanok iránti külföldről érdeklődők száma folyamatosan növekszik, bár nem is annyira lengyelek, hanem a kínaiak, az oroszok, az ukránok és az izraeliek a legaktívabbak a hírek szerint. A teljesen berendezett házban egy denevér szemszögéből betekintést nyerhetünk az épület világába, ahol bent is feje tetejére állt a világ, a berendezését is fordítva látjuk. A bútorok a fejünk felett lógnak, sétálni pedig a plafonon tudunk. Nem csak nálunk és Lengyelországban látogathatunk el fordított házba, egyre több fejtetőn álló ház épül világszerte. Már többek között Zakopanéban, Ausztriában, Kanadában, Antalyában, Orlandóban, Mallorca szigetén, sőt még a szomszédos Ausztriában is találkozhatunk fejtetőre épített házakkal.

forditott_haz.jpgforrás

 

Kosár alakú cégközpont az Amerikai Egyesült Államokban

A Longaberger kosárakat gyártó vállalat az amerikai Newarkban olyan irodaházat álmodott meg, amire ha ránéz valaki már messziről is látja mivel foglalkozik a cég. A  gyártó híres piaci kosarának élethű másolata lett a 60 000 négyzetméteres épület. Bár  többen próbálták a tulajdonost eltántorítani az ötlettől, tántoríthatatlan maradt és nem változtatta meg a terveket. Az építkezés költsége 30 millió dollár volt és két évig tartott mire felépült. A cégnek a 7 emeletes vállalti iroda épülete óriási reklámot hozott.

basket.jpgkép forrása: wikipédia

Egyensúlyozó istálló, mint nyaralóapartman Angliából

A Forbes magazin legkülönlegesebb európai bérelhető nyaralóiról szóló friss cikkében találtunk erre a valóban nem mindennapi épületre, egy félig a levegőben egyensúlyozó istállóra (Balancing Barn).  Az angliai Thoringtonban, idilli vidéki környezetben található nyaralót az MVRDV  nevű holland építész cég tervezete. Alakjában a hagyományos istálló formát idézi, de egy kis modern csavar benne a  fém fényes borítás. Az épület nyolc ember befogadására alkalmas. A kezdeti ár egy négy éjszakás ittlétre 580 font. 

balancing-barn.JPGForrás

 

 Szavazz:

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal és látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr6014150305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.09.04. 16:00:49

Nem James Bond, egy Hicskok filmben van ilyen. Talán az Észak-Északnyugatban.
süti beállítások módosítása