Mennyivel olcsóbb itthon az albérlet a külföldihez képest?
2023. február 17. írta: ingatlanos blogger

Mennyivel olcsóbb itthon az albérlet a külföldihez képest?

Egyre több a hír arról, hogy a budapestinél jóval drágábbak a lakás bérleti díjak Európa nagyvárosaiban. Melyek most a csúcstartó városok?shutterstock_1014722026.jpg

Ha kitekintünk a nemzetközi ingatlanpiacra, a hazai árakhoz képest nagyságrendekkel magasabb a lakásbérleti díjakkal találkozhatunk az európai nagyvárosokban, főleg tőlünk nyugatabbra.

A Housing Anywhere ingatlanhirdető oldal legújabb nemzetközi felmérésének adatai alapján megtudhatjuk hol drágultak az elmúlt évben a legjelentősebb mértékben a kiadó lakások, szobák árai. A felmérés szerint az albérletek az Európai Unióban jelentősen, átlagosan 14,3 százalékkal drágultak. A cég International Rent Index (Nemzetközi bérleti elemzés) 2022 IV. negyedévi jelentése minden ingatlantípusban (lakások, privát szobák és stúdiók) a bérleti díjak töretlenül emelkedő tendenciájáról számol be.  A felmérésről annyit érdemes megemlíteni, hogy a legnagyobb európai ingatlanpiaci weboldal, a Housing Anywhere 85 744 kiadó ingatlant értékelt, amelyek az elmúlt évben a platformjukon hirdetésben felkerültek, és érdeklődést váltottak ki a potenciális bérlőktől. A megjelenített adatok olyan ingatlantípusokat tartalmaztak, amelyeknek ​​ mintegy 94%-a teljesen bútorozott volt. Az éves átlagos 14,3 százalékos növekedés (13,1% a magánszobák, 18,3% a stúdiók és 11,4% a lakások esetében) azt jelzi, hogy a kínálat és a kereslet közötti egyensúlyhiány az elmúlt évben ismét súlyosbodott, miközben az EU-ban az infláció újabb rekordot ért el.

Sőt, Djordy Seelmann, a Housing Anywhere vezérigazgatója szerint a lakásbérleti díjak gyorsabban emelkednek, mint az infláció. Ez azzal is jár, hogy számos – főként fiatal -munkavállaló és diák kénytelen céljaival vagy álmaival várakozni, mivel azokban a városokban, ahol élni szeretnének, egyszerűen most nincs elegendő bérelhető ingatlan.

Akár szobákat is kivennének, sőt!

Ha a  Housing Anywhere  elemzésének 2022-es első negyedévi adataival a 2022. utolsó negyedévét összevetjük, 3 százalékos növekedését találunk, és azt láthatjuk, hogy a privát szobák 6 százalékos növekedéssel messze megelőzik a stúdiókat (1%) és a lakások bérleti árának a növekedését (2%). Ez arra utalhat, hogy a rendelkezésre álló kiadó lakások és garzonok bérleti ára már a csúcs közelében van, és az ilyen típusú ingatlanok megfizethetőség szempontjából egyre többeknek elérhetetlenek lehetnek. Mindez az általános elérhetőség hiányán túlmenően a potenciális lakásbérlőket arra késztetheti, hogy privát szobákat keressenek alternatívaként, ami megmagyarázhatja, hogy a szobák bérleti díjai miért emelkedtek az EU országaiban.

Általában „kezdő” külföldi munkakeresők, diákok vagy éppen átmeneti helyzetben lévő helybéliek bérelnek szobát. Jellemzően ezek egy több szobás lakásban vagy családi házban bérelhetők, amiben egy konyha és egy vagy kettő fürdőszoba van. Mivel együtt kell élni több, akár 5-10 idegen, más kultúrából érkezett emberrel is, sok alkalmazkodással járnak a kezdeti időszakok.

Lakásbérleti díjak a csúcson

phone-wallpaper-5582974_1920.jpgNézzük meg a Housing Anywhere listáján az egy egyszobás városi lakás átlagos bérleti díjai hogyan emelkedtek az utóbbi időben!

A megdöbbentő számokat tartalmazó lista a következő:

 

  1. 1. Amszterdam - 2300 euró

Amszterdamban voltak a legmagasabbak az árak 2022 negyedik negyedévében minden ingatlantípus esetében.

A holland nagyvárosban átlagosan 1950 euróért lehetett bérelni a stúdiókat és elképesztően drágák - 2300 euró - voltak az egyszobás lakások. Ezek a számok tehát az évek óta folyamatosan emelkedő bérleti díjak eredményei. Ha azonban a bérleti díjak elmúlt évi változásait nézzük, Amszterdam még az európai városok top 3-ában sem szerepel, ami azt jelzi, hogy az árak olyan magasra emelkedtek, hogy kezdenek kiegyenlítődni a városok tekintetében. 

  1. Rejkjavik – 2000 euró
  2. Lisszabon – 1910 euró
  3. Milánó – 1835 euró
  4. München – 1800 euró
  5. Párizs - 1761 euró
  6. Róma- 1750 euró
  7. Berlin – 1690 euró
  8. Utrecht – 1675 euró
  9. Hága – 1550 euró

Mennyiért lehet lakást bérelni Budapesten?

A fenti árakhoz képest egészen másokkal találkozhatunk a hazai ingatlanos oldalakon. Míg Amszterdamban egy szobás lakás 2300 euró havonta, addig kicsit kevesebbért 2200 euróért az összegért Budapest frekventált részén, a XII. kerületben egy 250 nm-es négyszobás panorámás családi házat bérelhetünk.

Forrás: eurocenter.hu

Az eurocenter.hu oldalon megkerestük a legdrágább bérelhető ingatlanokat, és 3.000 euróért  havonta akár a híres Schoch-Hegedűs Villát is kibérelhetjük Budán a történelmi hangulatú Várnegyedben, az I. kerületben. Sokan Hegedűs-villaként ismerik, mert itt lakott Hegedűs Lóránt, a Teleki- és Bethlen kormányok pénzügyminisztere. Az egy egyedülálló panorámával rendelkező 150nm-es ingatlan légkondicionált, bútorozott két hálószobával, nappalival, két fürdőszobával és egy hatalmas tetőterasszal rendelkezik.

Érdekességként említjük, hogy az épület felső emeletét egy ideig Andy Vajna bérelte. 

 Forrás: eurocenter.hu

Ha valaki nem villában gondolkozik, az Újbudán 200 000 forint körüli összegért már tud bérelni lakást. Például a XI. kerületben a Kruspér utcában egy 2 szobás, 67 négyzetméteres lakás, bútorozva és gépesítve 200 000 forintért bérelhető havonta.

Forrás: towerbudapest.com

Az említett Housing Anywhere elemzés szerint Budapesten a kiadó lakás ára 29, 6 százalékos éves árnövekedést mutatott ki éves szinten tavaly. A lista szerint fővárosunkban az egyszobás kiadó lakás ára 16, 8 euró/mn, egy szoba 6 euró/nm és a stúdió 18, 3 euró/nm. Ez utóbbi kissé magyarázatra szorulhat, bár hazánkban is egyre divatosabb kifejezés a stúdió, amit tévesen a garzonlakás szinonimájaként használnak. A stúdiólakás sajátossága, hogy egylégterű. A konyha, előszoba, hálószoba nincs leválasztva egymástól, sőt, olyan esetek is előfordulnak, hogy a fürdőszoba sincs fix falakkal elkülönítve. Ugyanakkor ellentétben a garzonnal - nem feltétlenül kis alapterületű, találkozhatunk akár 70 négyzetméteres kivitelezéssel is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett lakbérindexében kedvező hírrel is szembesülünk: hazánkban csaknem két év után végre először mérséklődtek havi szinten a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki. Az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, majd a II. és az I. kerület következik 285 ezer és 250 ezer forinttal. A legolcsóbb albérleteket a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben kínálják, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok.

Budapesten nőtt a befektetési céllal vásárlók aránya, ami a növekvő inflációval és a bizonytalansági tényezővel is magyarázható, hiszen az ingatlan még mindig biztos pontnak számít. Emellett többen kivárnak most a lakásvásárlással, és átmenetileg bérlőként jelennek meg a piacon.

 

London, ahol 400 ezer forintért bérelhető szoba!

london-838143_1920.jpgA brit főváros ugyan nem szerepel a Housing Anywhere listán, de mivel az ott élő magyaroktól gyakran hallani, hogy az albérlet Londonban a brit fizetésekhez képest is drága - , egy kis apartmanért 850-900 ezer forintnak megfelelő fontot is elkérnek havonta - nézzük meg valóban így van-e! 

A numbeo.com adatai szerint a külső városrészekben is átlagosan 640 ezer forintnak megfelelő brit fontot kell egy kis egy szobás lakásért fizetni, a belvárosban viszont már 864 ezer forintnak megfelelő font a díj. Az anglialikisokos.com 2022-es cikkében éppen arra ad választ, hogy „Mennyibe kerül az albérlet Londonban?”

„Single szoba – £90-120/1 személy/hét, Double szoba (kétágyas) – £140-180/1-2 személy/hét.” Hozzáteszi, hogy az albérlet árak Londonban attól is függenek, hogy milyen messze van a belvárostól, milyen környéken van, mennyire lelakott a hely, és hány személy kénytelen egy fedél alatt élni:

„Ha a belvárosban 1-es zónában dolgozol és az 5-ös zónában laksz, készülj fel, hogy naponta 3-4 órád is elmehet az utazással. Szobabérlés esetében is szükségszerű és elfogadott bérleti szerződést írni.” 

Ráadásul, olyan helyzet állt elő, hogy a bérlőknek kis túlzással vérre menő harcot kell folytatni egy albérlet megszerzéséért Londonban. Nemrég a CNN Business is arról számolt be, hogy sosem volt még ilyen nehéz lakást vagy szobát bérelni a brit fővárosban. A hirtelen megugró kereslet a szabályozási környezet és az infláció miatt visszaeső lakáskínálattal találkozott, amely azt eredményezte, hogy szinte elfogytak a kiadó ingatlanok és az árak az egekbe emelkedtek. A kínálat csökkenéséhez hozzájárulhatott az is, hogy az emelkedő jelzáloghitel-kamatok miatt kevesebben döntenek a lakásvásárlás mellett és maradnak jelenlegi bérleményekben. A CNN cikkben is hasonló árakról olvashatunk, mint az Angliai Kisokosban, de érezhető a pár hónapos különbség is, hiszen ez a cikk 2022 év végén, a Kisokos cikke pedig a tavalyi év elején íródott, így érthető, hogy a CNN tudósításban magasabbak a bérleti díjak:

„Egy szoba bérleti díja közüzemi számlákkal együtt átlagosan 933 fontra (több mint 440 ezer forint) nőtt októberben! Ez 17 százalékkal magasabb a járvány előtti szintnél. Egy átlagos két hálószobás lakás bérleti díja 2226 font (nagyjából 1 millió 50 ezer forint) volt 2022 októberében, ami 19 százalékkal magasabb, mint a 2020 februári érték.” Az ingatlanügynökségek várakozásai szerint 2023-ban ez akár további 5,5 százalékkal emelkedhet Londonban.

Lakásbérlés a szomszédos országok fővárosaiban

vienna-108204_1920.jpgBécsben 200 ezer forinttól indulnak a kisebb lakások a külső kerületekben, az átlag 270 ezer forintnak megfelelő euró két szobáért, míg a belső kerületekben átlagosan 373 ezer forintnak megfelelő összegért lehet kis bérlakást találni. München, ugyan messzebb van, - de ott is sok magyar dolgozik, - és drágább is, az átlag lakbér a városközponttól távolabbi fekvésű albérletek esetén 430 ezer forintnak megfelelő euró.

A szlovák fővárosban, Pozsonyban, és s szlovén Ljubljanában a nem belvárosi bérleti díjak 200 ezer forinttól indulnak. Zágrábban ezért az összegért a belső városrészekben is található albérlet, kicsit távolabb 150 ezer forintnak megfelelő kuna a díj.

Az egyre népszerűbb belgrádi városrészekben emelkedőben vannak az ingatlanárak, ugyanis a hirdetések alapján az 50 négyzetméter alapterületű lakásokat 600 és 1300 euró között kínálják kiadásra.

Még Csernobilben sem lehetetlen kiadni!

Bármennyire is hihetetlen, de az orosz-ukrán háború előtt Csernobil 2600 négyzetkilométeres zárt övezete, amely egy energetikai létesítmény körül terül el évente több tízezer turistát vonzott. Bizonyára kifejezetten jót tett a látogatottságnak az HBO Csernobil című sorozata, valamint az, hogy visszatért a vadvilág a nyomasztó, de látnivalóban bővelkedő zárt zónába. 

A terület feletti irányítást gyakorló illetékeseknek komoly ingatlanfejlesztési tervei voltak.  A Kyiv Post írása szerint az alacsony albérleti árak tették vonzóvá az "ingatlanozást" az atomerőmű viszonylagos közelében, 700 négyzetmétert például havi 11 dollárért, 3400 forintért vesztegettek. Bár a zóna 40 százaléka szinte örökké élhetetlen lesz a magas radioaktivitás miatt, az állami területeket menedzselő Ukrán Állami Ingatlanalap amit lehetett, „fel akart támasztani hamvából”.  Az ukrán-orosz háború során az oroszok kezükbe vették várost, de mostanra Csernobil ismét ukrán ellenőrzés alá került, továbbra is tartva az újabb inváziótól. A háborús körülmények meghiúsították az ingatlanalap eredeti elképzeléseit…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr1718048328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása