Hol bérelhetünk legdrágábban lakást a fővárosban?
2022. március 01. írta: ingatlanos blogger

Hol bérelhetünk legdrágábban lakást a fővárosban?

Nem hiszünk a szemünknek, ha összehasonlítjuk a budapesti albérletárakat az egy évvel ezelőttiekkel. Ki gondolta volna, hogy a tavaly januárral záruló mélyrepülés után ide jutunk? Ám a főváros ingatlanpiacán nem csupán ennyi extrémitást találunk, ha jól szétnézünk. Találhatunk olyan környéket is, ahol az átlagárat messze lekörözik a bérleti díjak és olyan ingatlantípust, ami öt év alatt 127 százalékot drágult.

shutterstock_2046171368_1.jpg

A főváros legdrágább környéke 

A tavaly januári mélypont után, újabb koronavírus-hullám ellenére ismét szárnyalnak a bérleti piacon a budapesti albérletárak. Hónapról hónapra megfigyelhető volt az enyhébb vagy épp erősebb növekedés, ám éves összevetésben, már tisztán látható: a fővárosban 12,7 százalékos volt a drágulás. Idén januárban átlagosan majdnem 159 ezer forintot kértek a fővárosban egy kiadó lakásért – közölte az MTI. Érdekesség, hogy bérlői oldalról a keresleti ár viszont csupán a 144 ezer forintot közelítette meg.

shutterstock_1654774558.jpgHol máshol, mint az V. kerületben bukkanhatnánk a leghajmeresztőbb áremelkedésre? Idén januárban már 245 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a közkedvelt belvárosi kerületben, ami 50 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Vannak olyan helyek a városban, ahol az albérletárak még az V. kerületi, elképesztően magas átlagárat is meghaladják. Nem csoda, hiszen a város egyik legközpontibb és legigényesebb néhány utcájáról van szó. Az első természetesen a budai vár, ahol 4493 forint az albérletek átlagos négyzetméter ára, a másik ilyen környék a Szent István Bazilika és a Lánchíd közötti terület, ahol átlagosan 312 ezer forint az egyhavi bérleti díj, a harmadik pedig a továbbra is listavezető XII. kerület, ahol bár nem volt olyan intenzív drágulás, mint a korábban vizsgált V. kerületben, ám az átlagárak így is jóval magasabbak, jelenleg havi 329 ezer forintos szinten állnak.

Ebben az EU-s országban drágulnak jobban az ingatlanok, mint nálunk

Az elmúlt 10 évben az EU-ban átlagosan 16 százalékkal drágult a lakásbérlés, a lakásvásárlás pedig 39 százalékkal. Magyarország második helyen áll, ha a drágulás mértékét vizsgáljuk. Az Eurostat adatai szerint 2021 harmadik negyedévében 118 százalékkal volt magasabb a magyar négyzetméterár, mint 2010-ben, aminél nagyobb, 141 százalékos drágulást csak Észtországban mértek.

 

Ezek a legkeresettebb albérletek Budapesten

Friss adatok szerint a legkeresettebb méretkategória a kisméretű, körülbelül 40 négyzetméter alatti lakások, vagyis a garzonok. Emellett azonban sokan keresnek kicsit nagyobb, legalább másfél szobás ingatlanokat, feltehetően azért, hogy több élettér álljon rendelkezésre, ha valaki el szeretne vonulni. Ennek fontosságát mindenki a saját bőrén is megtapasztalhatta a pandémia miatti lezárások idején, az otthoni tanulás vagy munka során ugyanis egy külön szoba aranyat ér. A bérlők többsége továbbra is a belvárosban, valamint az egyetemek közelében keres albérletet, nem az olcsóbb kerületeket célozza. A pesti oldalon az V. kerület a legkeresettebb, a budain pedig a II. és XI. kerület számít a legkedveltebbnek.

Megnéztük két ingatlanos oldalon, hogy milyen árban kapható egyszobás, valamint kétszobás, fiatalos lakás, nyugodt környezetben. A towerbudapest.hu oldalán hirdetik ezt a minimalista berendezésű garzonlakást a Lenhossék utcában. Bútorozott és gépesített, ami nem hátrány, hiszen ezért a fiatalok, akár többet is hajlandóak fizetni. Ha ebben a 33 négyzetméteres, IX. kerületi, belső udvarra néző lakásban szeretnénk lakni, havi 135 ezer forintra lesz szükségünk.

forrás: towerbudapest.com

Ez az eurocenter.hu honlapján található lakás első ránézésre csak annyiban különbözik az előbbitől, hogy a nappali mellett külön hálószoba van és maga a lakás 19 négyzetméterrel nagyobb, 52 négyzetméteres. Még légvonalban sincsenek messze egymástól és mindkettő modernen bútorozott. Ez a második lakás azonban a Corvin-negyedben található, ami manapság az egyik legfelkapottabb és legdinamikusabban fejlődő környék. Az elhelyezkedés fontosságát mutatja, hogy ez a lakás 285 ezer forintos bérleti díjért vehető ki.

képek forrása: eurocenter.hu

 

Hogy árazzuk be ingatlanunkat, ha azt akarjuk, ki is vegyék?

Árképzés során sokat számít az ingatlan állapota, felszereltsége, a home office elterjedése miatt ugyanis nőtt az az igényesen berendezett, szellősebb lakások népszerűsége.Egy frissen felújított ingatlant például lehetséges  az átlagosnál valamivel magasabb áron hirdetni. Fontos, hogy igyekezzünk az árszínvonalat minél pontosabban eltalálni, hiszen, ha egy lakás üresen áll, a tulajdonosoknak kell fizetniük a rezsit és a közösköltséget is, ami hónapok alatt hatalmas veszteséget jelenthet. Sokan úgy gondolják, elég csak beütni egy ingatlanos oldalt és képesek lesznek máris az alapján beárazni a kiadó lakásukat, azonban a tapasztalat mást mutat. Profi lakáskezelő nélkül nagyon mellé lehet fogni az árazásban, így akár több hónap is eltelik, míg ki tudjuk adni az ingatlant vagy éppen gyorsan kiadjuk a lakást, de áron alul.

shutterstock_1495618376.jpgA helyes árazás nulladik lépése, hogy tisztában legyünk ingatlanunk adottságaival és a piaci viszonyokkal. Ehhez sem árt a teljes körű szakmai tapasztalat. Teljesen természetes, hogy kötődünk egy olyan helyhez, ahol sokáig éltünk, mi újítottuk fel a saját ízlésünk szerint, és emlékeink kötődnek hozzá, vagy ha nem is éltünk ott, de a mi tulajdonunk, így nehéz objektívnek maradni. Nem nyúlhatunk  mellé, ha ingatlanos szakértő segítségét kérjük, aki szakértőként é kívülállóként is tud tanácsot adni.

Az, hogy milyen gyorsan talál bérlőre ingatlanunk, szintén több tényezőn múlhat. Az ár és a helyszín is fontos, de akár még az évszak is beleszólhat a számításainkba. Ha például ősz elején, nyár végén hirdetünk meg egy kisebb és olcsóbb lakást, az ingatlanpiacot elárasztó egyetemisták körében biztos nagy sikerünk lesz, míg az év végén általánosságban pang a piac, hiszen ki szeretne karácsonykor költözni?

Lakáskezelés: komoly könnyítés a bérbeadóknak

Ha úgy érezzük a helyes ár megállapítása, a hirdetés megszerkesztése és a tökéletes bérlő kiválasztása mellett felülhaladja kapacitásunkat, érdemes fontolóra venni egy profi lakáskezelő szolgáltatásainak igénybevételét. Mindenki hallott ismerőseitől legalább egy borzalmas történetet arról, hogy milyen rémálom tud lenni a lakáskiadás körül felmerülő ügyes-bajos dolgok kezelése. A lakás bemutatásától kezdve, a szerződéskötésen át, egészen a bérlővel való kapcsolattartásig számos probléma felmerülhet és ezeket megelőzve jó szolgálatot tehet egy tapasztalt lakáskezelő, aki az összes feladatban segítségünkre lehet. Szükség esetén megmutatja a lakást az érdeklődőknek, előkészíti a szerződést. Hosszú távon is igénybe vehetjük a szolgáltatásait, ha például külföldön vagy egy másik városban élünk, vagy egyszerűen csak mert nincs időnk és szakértelmünk a lakásra figyelni és a bérlővel folyamatos kapcsolatot tartani.

Robbantak a garázsárak is!

Február elején kapták fel a fejüket az ingatlanpiac iránt érdeklődők arra a jelenségre, ami már jó ideje zajlik a háttérben, mégis valószínűleg mindannyiunk figyelmét elkerülte. Ha valaki mégsem ment el amellett a tény mellett, hogy egy év alatt a fővárosi garázsok ára 9 százalékkal emelkedett, akkor jó pénz kereshetett a dráguláson. Ha csak kicsivel tovább megyünk vissza az időben, még meredekebb, amit látunk: 2017 februárjához viszonyítva 127 százalékos a drágulás. Ha a bérleti díjakat tekintjük, a jelenleg átlagos havi 25 ezer forintos bérleti díj öt év alatt 25 százalékot drágult, de csupán az utóbbi egy évben is 14-et. Az ok nem más, mint a szűk kínálat, ugyanis sok fővárosi újépítésű társasházhoz az előírások ellenére sem épült parkolóhely az elmúlt években, írja a hvg.hu.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal. Látogass vissza újra és olvasd el korábbi posztjainkat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr217650344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása