Miért tarol ennyire a lakáskiadás Budapesten?
2022. április 28. írta: ingatlanos blogger

Miért tarol ennyire a lakáskiadás Budapesten?

Lassan talpra áll a turizmus, ennek a hatása érezhető a budapesti albérlet árakon is. A budapesti rövidtávú lakáskiadás nagy bukása után a jelenlegi élénküléssel a belső kerületek ingatlanpiaca újra indulni látszik. Az ukrán helyzet is nyomot hagyott a piacon, elképesztő a keresleti növekedés a hosszú távra kiadó lakások iránt.

a926c853-4a48-43f8-8c2e-1b142f74c81a.jpeg

Egy év alatt hatszorosára bővültek a fővárosban turisták által eltöltött vendégéjszakák. A lakástulajdonosok visszatérnek a rövid távú lakáskiadáshoz és a befektetési célú vásárlók is megjelentek a belvárosban. A kereslet és kínálat mérlege az úr ezen a terepen is: a több turista miatt nő az igény a rövid távra bérelhető ingatlanok iránt és ez adja meg a szükséges lökést az ingatlanpiac egészének.

Ukrán albérlők - megugrott kereslet


bd2e1d55-eed1-42da-a7c4-7af71cc8fe8d.jpegBár egyes szakértők még mindig óva intenek attól, hogy túlságosan elbízzák magukat a befektetők, mivel előfordulhat, hogy a járvány újra erősödni kezd, nem ez tűnik az egyetlen meglepetésforrásnak. Van egy másik, váratlan esemény, amire senki sem számított és mégis befolyásolja az ingatlanpiacot. Az orosz-ukrán háború kitörése érezhetően formálja a magyar ingatlanpiacot. Megnőtt a budapesti bérlakások iránti kereslet, ami kínálati oldalon jelentős hiányt okozott. az ukrán menekültválság nyomában kialakuló megnövekedett kereslet komoly változást idézett elő a budapesti albérletek piacán is.

A háború előtt is itt élő és dolgozó ukránok egy része a munkásszállóról kiköltözve most érkező családtagjaival költözik össze. Ők takarékossági megfontolásból keresnek  kisebb lakásokat. Azonban a szomszédos háború sújtotta országból a középosztály polgárai is érkeznek, akik elegendő megtakarítással rendelkeznek ahhoz, hogy biztonsággal béreljenek akár nagyobb ingatlant.

A fővárosi bérbeadók átlagosan 158 ezer forintot kértek márciusban egy kiadó lakásért, ám meglepő, hogy a keresleti bérleti díj 155 ezer forintra ugrott, ami rekordszintet jelent. A 155 ezer forintos márciusi kereslet 5,4 százalékos emelkedést jelent februárhoz képest, még sosem zárt össze ennyire az olló keresleti és kínálati oldala.

160 ezer forintért átlagos árúnak minősül ez a fiatalos lakás, forrás: towerbudapest.com

Tehát a hirtelen megugró igény legfőbb oka jelenleg az ukrajnai lakáskeresők és azok a vállalkozások, akik egyszerre több száz kimenekített munkavállalójuknak keresnek szállást. Sok gazdátlanul álló lakás márciusban azonnal albérlőre talált és több még a piacra sem került ki, hiszen a tulajdonosok gyakran segélyszervezeteken keresztül kínálják őket. Így mivel kevesebb lakás kerül a piacra, a verseny kiélesedett. A tulajdonosok közül még nem mindenki  reagált a kereslet növekedésére, nem emeltek árat, de mindez csak átmeneti lehet és a következő hónapokban jelentősen növekvő kínálati bérek várhatóak.

Sőt, az index.hu a budapesti térképen már most górcső alá vette  milyen - megnövekedett - árakra lehet számítani, ami így alakult:

“Ami a négyzetméterárakat illeti,

  • a legdrágább a budai Vár az I. kerületben (4493 forint/négyzetméter),
  • a második pedig az V. kerület Bazilika és Lánchíd közötti területe (4334 forint/négyzetméter),
  • míg a legolcsóbb terület a XXIII. kerületben található (1789 forint/négyzetméter).”

Hasznos tippek, ha kiadnánk a lakást

Ha mindezek hallatán elkapott minket a lelkesedés és úgy érezzük elérkezett a pillanat, hogy belevágjunk a lakáskiadásba, van néhány fontos dolog, amit érdemes alaposan megfontolni ahhoz, hogy a lehető legproblémamentesebben vághassunk bele az új projektbe.

  1. Az első és legfontosabb, a megfelelő a hirdetés összeállítása. Sok minden tartozik ebbe a kategóriába, kezdve a lakás átrendezésével, hogy az érdeklődő olyan letisztult felületet lásson, ahol el tudja képzelni magát, majd a megfelelő fényképek elkészítése, egészen a részletes leírásig és a pontos árazásig. Érdemes minél több hirdetési platformon jelen lennünk, ha nagyobb eséllyel akarunk megfelelő bérlőt találni.
  2. Ha az előző lépésben foglaltakat sikeresen megvalósítottuk és megtaláltuk a szimpatikus albérlőt, akkor elengedhetetlen, hogy megfelelően tájékozódjunk a másik hátterét illetően, hiszen egy hosszú távú bérleti szerződés megkötése komoly felelősség, nem elég a bizalom és a szimpátia. Nyugodtan kérhetünk információt a potenciális bérlő fizetőképességét illetően munkáltatói igazolás, keresetigazolás vagy bankszámlakivonat képében. Bár nálunk nem divat, de van, ahol teljesen elfogadott dolog a korábbi tulajdonostól ajánlólevelet kérni.
  3. A legfőbb biztosíték persze az, ha a részletesen megírt bérleti szerződés készül, lehetőleg ügyvéd vagy közjegyző által. Jobb, ha nem bízunk abban, hogy minden fontos dolog eszünkbe jutott és mindent beleírtunk a saját készítésű vagy az internetről letöltött mintába, mindig lesz ugyanis olyan kényes kérdés, ami nekünk nem, csak egy szakembernek fordul meg a fejében. A szerződés mellett elkészíttetett közjegyzői okirat garantálja, hogy mindkét fél pontosan azt kapja, amire számít.

800 euróért kínálják ezt az egyszobás lakást, forrás: eurocenter.hu

A lakáskezelő tehermentesít

Ha mindezeket olvasva úgy érezzük, annyi mindenre kell odafigyelnünk lakáskiadás során, hogy kissé el is szállt a bátorságunk, mindenképp érdemes fontolóra vennünk, hogy szakértői segítséget is módunkban áll igénybe venni lakáskezelő képében. Nem kell feltétlenül egyedül megbirkóznunk a sok kérdéssel, ami felmerül azzal kapcsolatban, hogy hogyan és miként kezeljük majd ingatlanunk hasznosításával összefüggésben felbukkanó ügyes-bajos dolgokat. Sok történetet hallhatunk ingatlanba befektető ismerőseinktől arról, hogyan váltak számukra rémálommá ezek a szokásos tennivalók. Leggyakrabban egy megbízható albérlő kiválasztása és megtartása merül itt fel, vagy az akár elég komoly problémák orvoslása is, ha esetleg nem jól választunk lakót.

Nem árt, ha megfontoljuk, hogy már az elejétől minden ilyen problémát egy hozzáértő, tapasztalt lakáskezelőre bízunk, aki mindent elrendez helyettünk, a lakás meghirdetésétől kezdve a bérlőkkel való érintkezésen át az adminisztratív ügyek elintézéséig. Ha kezelőre bízzuk a feladatot, a lakás megmutatásakor és később sem kell személyesen találkoznunk a bérlőkkel. Nem kell munka előtt, közben vagy után nagy nehezen megoldanunk, hogy valamikor elszabaduljunk és találkozzunk a jelentkezőkkel. Tökéletes megoldás a lakáskezelés akkor is, ha külföldön élünk és a távolból is biztos kezekben szeretnénk tudni a befektetésünket vagy régi lakásunkat. Ideális megoldás lehet a lakáskezelő igénybevétele vidéken élő, de Budapesten befektetni vágyó személyeknek is, akik nem szeretnének minden apró-cseprő dolog miatt rendszeresen a fővárosba utazni.

156 ezer forintért bérelhető ez az Oktogonhoz közeli 43 négyzetméteres lakás. A VI. kerület továbbra is a legkeresettebbek között van. forrás: mybudapesthome.com

Ha lakáskezelés igénybevétele mellett döntünk, általában több csomag közül is választhatunk, attól függően, hogy miben lenne szükségünk segítségre. Vannak, akik csak a megfelelő bérlő felkutatásával és kiválasztásával kapcsolatban nem bíznak magukban, és vannak, akik már komoly, akár 5 lakást is magába foglaló befektetési portfóliójukhoz keresnek segítő kezet. E két szélső kategória között mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb konstrukciót, a kiadó lakás paramétereihez mért, reális áron, ami mindenképpen megéri, ha kiszámoljuk, hány óránkba került volna mindez, ha nekünk magunknak kellett volna megtalálnunk a kijáratot az útvesztőben a munkánk és a családunkkal töltött idő kárára.

Mindez persze csak ízelítő abból, ami ránk vár, ha erre a terepre merészkedünk, a teljes kép ennél sokkal összetettebb is lehet, így mindenképp érdemes szakértővel konzultálni, segítséget kérni, különösen mivel úgy tűnik, hogy a világjárvány után és a szomszédban kirobbanó háborút követően a meglepetéseknek és váratlan helyzeteknek sosincs vége.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal és látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr5117813017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metata 2022.04.29. 13:04:23

Azért, mert...
"Siralmas énnéköm tetüled megválnom,
Áldott Magyarország, tőled eltávoznom,
Vajjon s mikor leszön jó Budában lakásom!"
/Bornemisza Péter: Siralmas énnéköm.../

bontottcsirke 2022.04.29. 13:39:18

@metata: és valóban, aktuális...

GTI100 2022.04.29. 20:52:35

Ingatlanosként azért illene tisztában lenni azzal, hogy a bérlet, bérlő és albérlet, albérlő az két különböző dolog. Látom a cikk alapján, hogy ez még nem megy.
süti beállítások módosítása