Miért éri meg luxusingatlanba befektetni Budapesten?
2023. december 11. írta: ingatlanos blogger

Miért éri meg luxusingatlanba befektetni Budapesten?

Luxuslakásba befektetni számos előnnyel járhat. Mennyire különbözik a prémium szegmens az általános lakáspiactól? Mit érdemes figyelembe venni, hogy ez a döntés a közeljövőben hozott pénzügyi terveinket és céljainkat is támogassa?

budapest-525857_1920_2.jpg

A luxus házak a prémium szegmenst képviselik a lakáspiacon. Ezek az ingatlanok a magasabb árkategóriába tartoznak, különleges lokációval, magas minőséggel és egyedi adottságokkal rendelkeznek, például még magasabb presztízzsel, szolgáltatásokkal és extrákkal büszkélkedhetnek, mint az átlagos ingatlanok.

A luxusingatlanok esetében az árak kevéssé érzékenyek a gazdasági válságra vagy más piaci hatásokra, mivel a prémium szegmens vevői általában jelentős anyagi tartalékokkal rendelkeznek, és hajlandók nagyobb összeget fizetni az olyan ingatlanokért, amelyek megfelelnek igényeiknek. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez a jelenség elsősorban a modern technológiákkal épült, magas értékű lakóingatlanokra vonatkozik. Ebben az esetben még mindig erős keresletről beszélhetünk, mivel a milliárdos nagyságrendű, modern lakóingatlanok esetében nem alakult ki túlkínálat, és élénk a kereslet ezek iránt az exkluzív otthonok iránt. Jellemző, hogy a  prémiumot kereső vásárlók igényszintje és elvárásai egyre magasabbak, és folyamatosan nő azoknak a vásárlóknak a száma , akik a hosszadalmas előkészületi munkálatok helyett inkább a már kulcsra kész és  alaposan megtervezett, gépesített és berendezett ingatlan megtekintését követően szerződnek.

Ha fővárosi luxusingatlanban gondolkodunk...

shutterstock_252582475.jpgNégyzetméterár tekintetében a budapesti luxuspiac lakásai körülbelül másfél millió forintnál kezdődnek, de a hárommilliós vagy afölötti négyzetméterár sem ritka például a kiemelkedően magas minőséget képviselő, budai új építésűek tekintetében. Magyarokon kívül jellemzően távol-keleti és orosz ingatlanvásárlók keresik a legdrágább lakásokat. A portfolio.hu elemzése szerint közülük is az a 193 vietnámi vásárló emelkedett ki, akik tavaly többségében a fővárosban vettek lakást. A kínaiak 63, az oroszok 60 milliót költöttek átlagosan. 2021-hez képest - a lakásárak emelkedésével párhuzamosan - jelentősen nőttek a lakásvásárlásra fordított összegek is. Egy évvel korábban is a vietnámiak vásároltak a legdrágábban, de akkor még csak 60 millió forintért, míg a kínaiak akkor még kevesebb mint 50 milliót költöttek. A vg.hu cikkében szereplő adatok is megerősítik az előbbi elemzést, miszerint a  Vietnámból és Kínából érkezők költötték már korábban , 2018-ban is átlagosan a legtöbbet egy lakás megszerzésére, kiegészülve a franciákkal.

Budapesti luxus házak vásárlása esetén fontos megvizsgálni az aktuális piaci trendeket és a lakóingatlanok árazását, valamint részletesen megtervezni a finanszírozást és az ingatlan menedzselését az optimális hozam elérése érdekében. Azután pedig gondoskodni kell a megfelelő jogi és adózási tanácsadásról, hogy a befektetés hosszú távon is fenntartható legyen.

Íme néhány ok, amiért valaki úgy dönthet, hogy luxus ingatlanba fektet be, azon kívül, hogy van rá elegendő pénze:

  1. Magas értéknövekedés: a luxus ingatlanok hosszú távon értéknövekedést mutatnak. A kereslet a jó elhelyezkedés, az exkluzív szolgáltatások és a minőségi kivitelezés miatt általában magas marad.

  2. Stabil bérbeadás: a luxus házak jó keresletnek örvendenek a bérbeadási piacon is. Gyakran magasabb bérleti díjakat lehet kérni, és a bérlők hajlandók hosszú távra szerződni, ami stabil jövedelmet biztosít. Bérbeadásnál érdemes lehet akár rosszabb állapotban lévő, de kiemelt lokáción, prémium adottságokkal rendelkező ingatlan vásárlását és felújítását is megfontolni.

  3. Exkluzív szolgáltatások: a luxuslakások általában különleges kényelmi szolgáltatásokat kínálnak, mint például medence, szauna, fitneszterem, concierge-szolgáltatások (korábbi bejegyzésünkben ezt részletesen bemutattuk) és biztonsági szolgálatok. Ezek az extrák növelhetik a lakás vonzerejét mind a bérlők, mind a vásárlók körében.

  4. Diverzifikáció: a luxuslakásokba való befektetés segíthet a portfóliónk diverzifikálásában. Az ingatlanok eltérő hozamokat és kockázatokat mutathatnak a részvények vagy kötvények mellett.

 Mindezek mellett fontos észben tartani, hogy a hozam  számos tényezőtől függ, például az ingatlan elhelyezkedésétől, méretétől, az ingatlan állapotától és a bérbeadási ártól. 

Hol érdemes vásárolni?

Luxusingatlanok vásárlásakor Budapesten számos kiváló helyszín közül választhatunk. Itt van néhány olyan terület Budapesten, hol többféle  luxusingatlan közül válogathatunk:

  1. Belváros: A belvárosban, különösen a V. kerületben, megtalálhatóak a legexkluzívabb luxuslakások. Ezek a lakások gyakran találhatók történelmi épületekben, és közel vannak a város fő nevezetességeihez, éttermekhez és szórakozási lehetőségekhez. Az eurocenter.hu oldalán találtuk ezt a Parlamentre és a Kossuth Lajos térre néző panorámás, legfelső emeleti, frissen felújított lakást. Ára: 387.000.000 forint.

  2. Hegyvidék: A II. kerület (Buda) hegyvidéki területei is népszerűek a luxuslakások számára. A Budai hegyekben gyönyörű kilátások és nyugodt környezet várja az ingatlanvásárlókat. A mybudapesthome.com oldalán bukkantunk erre a budai luxuslakásra, amely szintén a Parlamentre néz, a másik irányból, mint az előbb bemutatott ingatlan. A 147 nm-es ingatlan ára 450 000 000 forint.

  3. Vízparti területek: A Duna-parton található területek, például a II. kerületi Rómaifürdő vagy a III. kerületi Óbuda is kedvelt helyszínek a víz közelsége miatt. A XIII. kerületben található Újlipótváros is vonzó, és itt megtalálhatóak modern luxuslakások, amelyek közel vannak a Duna partjához és a városközponthoz. A toweringatlan.com hirdetései között találtuk ezt a 270 fokos panorámával rendelkező Duna parti Penthouse lakást a Marina parton. A 172 nm-es eladó lakás ára: 421.300.000 forint. 

  4. XII. kerület: A XII. kerületben is számos exkluzív ingatlan található a város szélén, ami csendes és zöld környezetet kínál. A budapestingatlan.info oldalán hirdeti ezt a Savoya Park felett épülő luxusingatlant, mely nettó 280 nm-es lakótérrel rendelkezik, amihez összesen 55 nm terasz kapcsolódik. Ára: 289 000 000 forint.

Fontos megjegyezni, hogy a luxuslakásokba való befektetés magas kezdeti költségekkel járhat, és a likviditási problémák is felmerülhetnek, mivel az ingatlanok eladása időigényes lehet.. Érdemes alaposan megfontolni a helyi piacon uralkodó körülményeket, a befektetési célokat és a pénzügyi helyzetet, mielőtt döntést hoznál a luxuslakásba való befektetésről. Ezenkívül érdemes szakértők segítségét is igénybe venni a befektetés előkészítéséhez és megvalósításához. Mielőtt döntést hozunk érdemes olyan szakértők segítségét is igénybe venni, akik jártasak a budapesti ingatlanpiacon, hogy segítsenek megtalálni az ideális luxusingatlant az igényeinknek megfelelően.

 Holcsik Dániel luxusingatlanokkal foglalkozik, egy ilyen, igen különleges, egyedi, felső kategóriás, Budapest belvárosában található Andrássy úti lakást mutatott be ebben a videóban:

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal!

Látogass vissza újra és szemezgess korábbi írásaink közül!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3618246431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása