Vissza a home officeból, de mi vár az irodapiacon?
2023. október 02. írta: ingatlanos blogger

Vissza a home officeból, de mi vár az irodapiacon?

Az irodapiac Magyarországon, különösen Budapesten kulcsfontosságú része a gazdaságnak. A Covid-19 járvány számos változást hozott a munkavégzés és az irodahasználat terén, ugyanakkor megfelelő kiadó irodák nélkül továbbra sem lehet elképzelni a jövőt. Nézzük, mi jellemzi az irodapiac jelenlegi helyzetét Magyarországon és Budapest belvárosában, mi várható fejlesztéseket és a jövőbeli trendeket illetően!

shutterstock_1260350935_1.jpg

Mi a helyzet itthon?

Az irodapiac Magyarországon az elmúlt években folyamatosan fejlődött, és ma már Budapest az egyik vezető régió az iroda bérlés és vásárlás terén Közép-Kelet-Európában. A város egyre vonzóbbá válik nemzetközi vállalatok és technológiai cégek számára is, az utóbbi években jelentős figyelmet és érdeklődést kapott a külföldi befektetők részéről, különösen az irodapiac terén. De miért választják oly sokan a magyar fővárost, és mi teszi vonzóvá Budapestet az irodapiac számára? 

Az irodapiacot meghatározó tényezők közé tartoznak az üzleti környezet, az infrastruktúra fejlesztése és az új technológiák alkalmazása. Az elmúlt években a coworking irodák népszerűsége is megnőtt, és számos ilyen iroda működik Budapesten.

Budapest Európa szívét jelenti, és kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik. A város könnyen elérhető repülővel, vonattal vagy autóval, és ezért ideális hely a nemzetközi vállalatoknak és befektetőknek. Magyarország rendelkezik képzett munkaerővel, különösen az IT, a pénzügy és a mérnöki területeken. A magyar munkavállalók közül egyre többen magas szintű idegen nyelvismerettel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a nemzetközi vállalatok számára, hogy zökkenőmentesen működjenek és kommunikáljanak a helyi csapatokkal. Másrészt Magyarország gazdasági stabilitása és adórendszerének versenyképessége szintén vonzóvá teszi Budapestet a befektetők számára. Az ország kedvező adószabályokat kínál a vállalatoknak, és az állami támogatások is hozzájárulnak a vállalkozói környezet javításához.

Budapest gazdag kulturális életet és kiváló életminőséget kínál. A város gyönyörű történelmi látnivalókkal, kiváló éttermekkel és élénk szórakozási lehetőségekkel rendelkezik. Mindez szintén vonzó a külföldi befektetők és munkavállalók valamint családjaik számára.

További előny, hogy sokféle opcióból lehet választani, ezért irodabérlőként nem egyszerű átlátni a teljes piacot, vagyis, hogy  ténylegesen jelenleg milyenek a kiadó irodák Budapesten. Nagy előny, ha az irodaválasztás fázisában a bérlő nem csak azt látja, hogy a cégének melyik típus lenne a legjobb, hanem be is gyűjti a megfelelő ajánlatokat. Azoknak az iroda bérletképviseletben jártas szakembereknek a megbízása nem csupán rengeteg utánajárást és időmegtakarítást jelent, hanem az irodát választó cég jobb alkupozíciókba kerülhet ezzel a segítséggel.

 Számos irodaprojekt van jelenleg fejlesztés alatt vagy tervezés alatt a városban. Ezek közül néhány kiemelkedő példa:

  • Terjeszkedés az agglomeráció felé: Budapest környéke és agglomeráció továbbra is vonzó célpont az irodafejlesztők számára, mivel itt a területek nagyobbak és a bérleti díjak alacsonyabbak lehetnek.

    kép forrása: szolgaltatottirodak.hu

 A budaörsi Businesscenter Terrapark  elsősorban kis- és közepes méretű cégek igényeire koncentrálva kínál lazonnal költözhető irodákat  teljes körű szolgáltatással. 

 

  • Zöld épületek: A fenntartható és zöld irodaházak iránti kereslet továbbra is növekszik. A város különböző részein egyre több olyan irodaház épül, amelyek környezetbarát technológiákat alkalmaznak.

  • Budapest déli városközpontja: A déli városközpont területén, például a Ferencvárosban, számos új irodaépület jött létre vagy van jelenleg tervezés alatt. Ez a terület továbbra is fejlődik és modernizálódik.

Új projektek Budapesten

A budapesti iroda négyzetméterárak változóak a város különböző területein és az épületek minőségétől függően. A belvárosban és a prémium irodaházakban az árak magasabbak, míg a külvárosi területeken és a régebbi épületekben kedvezőbbek lehetnek. Fontos megjegyezni, hogy a budapesti irodaházak árai továbbra is versenyképesek a közép-európai régióhoz képest, és a piac rugalmas. A tavalyi 267 ezer négyzetméter után, az idei évben várhatóan mintegy 200 ezer négyzetméternyi fejlesztés valósulhat meg a budapesti alpiacokon, például a Váci úti irodafolyosón, ami a legnagyobb alpiac, a legtöbb modern irodaterülettel, és ami az ország legelső valódi irodai imidzzsel rendelkező desztinációja, ami maga is egy ismert brand, mint népszerű hazai irodaházközpont.

 kép forrása: ujiroda.hu

A Capital Square irodaház budapesti váci folyosó legmagasabb kategóriában elérhető irodaházainak egyike, 21. századi színvonalon. Kiváló elhelyezkedésének és a látványos építészeti megoldásoknak köszönhetően a Capital Square a város legmodernebb városképformáló épülete.

Irodabérlés vagy irodavásárlás a Covid után

A Covid-19 járvány hatására sok cég átértékelte az irodahasználatot. A rugalmas munkavégzés és a home office lehetőségei új kérdéseket vetettek fel az irodaigények kapcsán. Az irodabérlés továbbra is vonzó lehet a rugalmasabb és költséghatékonyabb megoldások miatt. Ugyanakkor néhány vállalat számára az irodavásárlás is lehet egy jó opció a hosszú távú befektetés szempontjából.

Nézzük, jelenleg melyek a legnépszerűbb irodatípusok!

Az irodapiacon többféle iroda közül válogathatnak a cégek, többféle konstrukció segíti a legoptimálisabb választást: 

  • Coworking irodák: Olyan rugalmas irodai megoldások, amelyek különféle cégeknek és szabadúszóknak kínálnak munkateret.

  • Prémium irodaházak: Magas minőségű irodaházak a városközpontban, amelyek általában multinacionális vállalatoknak szólnak.

  • Külvárosi irodák: Az agglomerációban található irodák, amelyek kedvezőbb árakat kínálnak.

  • Zöld irodaházak: Fenntartható és környezetbarát irodaházak, amelyek a környezettudatos vállalatok számára vonzóak.

Milyen trendekre számíthatunk az irodapiacon?

Az irodapiacon globális szinten is számos trend fér meg egymás mellett:

  • Rugalmas munkavégzés: A home office és a rugalmas munkavégzés trendje várhatóan fennmarad,  és térnyerésük arra késztette a vállalatokat, hogy rugalmas munkavégzési lehetőségeket kínáljanak munkavállalóiknak. Ennek eredményeként növekszik a coworking irodák és a rugalmas irodamegoldások iránti kereslet. A munkavállalók számára fontos, hogy választhassanak, hogy otthonról vagy egy közösségi irodából dolgoznak-e, hiszen a munkakör sajátosságai, az egyéni preferenciák és élethelyzetek is befolyásolhatják, hogy ki éppen hol tud leghatékonyabban dolgozni.

  • Technológiai fejlesztések: A technológia továbbra is meghatározó szerepet játszik az irodákban, például az okos irodaházak, amelyek automatizált rendszereket használnak. Az okos irodaházakban a világítás automatikusan reagál a természetes fényviszonyokra és a jelenlétre. Az alkalmazottak személyre szabhatják a világítást a saját igényeik szerint, ami hozzájárul a komfortérzet növeléséhez és az energiafogyasztás csökkentéséhez. Az okos irodákban érzékelők és szenzorok segítségével figyelik a belső levegő minőségét és a környezeti paramétereket. Ha szükséges, az intelligens rendszerek automatikusan beavatkoznak a levegő tisztaságának fenntartása érdekében is.

  • Fenntarthatóság: A fenntarthatóság és a környezettudatosság fontos szempont lesz az irodaházak tervezésében és működtetésében. Az üzleti szervezetek, amelyek fenntartható irodákat kínálnak, vonzóbbak lehetnek a tehetséges fiatal munkavállalók számára, különösen azok számára, akik szeretnének tenni a teremtett világ megóvásáért, a környezetvédelemért.. Az ilyen munkahelyek környezettudatos és társadalmilag felelős vállalatként pozícionálhatják magukat, ha megfelelő fenntarthatósági stratégiát is képesek az épület sajátosságaihoz párosítani.

  • Közösségi térhasználat: A hibrid munkavégzés egyre népszerűbbé válik, és ennek eredményeként a coworking irodák is hibrid modellek felé haladnak. Ezek az irodák olyan rugalmas megoldásokat kínálnak, amelyek lehetővé teszik az alkalmazottaknak, hogy megválasszák, hol dolgoznak: otthonról, az irodában vagy egy közösségi térben. A coworking irodákban egyszerűen lehet közösségi eseményeket, workshopokat és hálózatépítő rendezvényeket rendezni, amelyek lehetőséget kínálnak az alkalmazottaknak az ismeretek és kapcsolatok bővítésére. Ezek az események hozzájárulnak a közösség és az együttműködés erősítéséhez is, amelynek szerepe a pandémia után felértékelődött..

Az irodapiacon várhatóan folytatódik a változás és az adaptáció a jövő kihívásaival és igényeivel összhangban. Magyarországon és Budapesten is fontos szerep jut az irodafejlesztéseknek a változó munkahelyi környezetben.

Nézzük melyek a legtrendibb irodaházak a fővárosban!

 

Agora: Az Agora Budapest egyik legnagyobb irodafejlesztési projektje Budapesten. Fontos előnye, hogy a  városközpontban található, és több professzionálisan felszerelt épületből áll, amelyek között modern irodák, kereskedelmi egységek és zöld közösségi terek is találhatók.

 kép forrása: ujiroda.hu

 

Szervita Square: A Szervita Square  modern 12 emeletes ingatlanjának érdekessége, hogy 7 emelet talaj feletti, 5 pedig alatta található. Az irodaház egyedülálló formájával, homlokzati kontúrjaival a maga nemében is unikum a budapesti ingatlanpiacon, amely egy nyilvános átjárón keresztül köti össze a Szervita- és a Kristóf teret.

kép forrása: ujiroda.hu

Promenade Gardens: A Promenade Gardens egy új irodaház a Váci úton. Kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, és modern irodákat kínál a vállalatoknak.

 

 

A Millennium Gardens: Az irodaház egy egyedülálló, mintegy 1 km hosszú zöld promenád mellett közvetlenül a Duna parton, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház és a K&H székház szomszédságában helyezkedik el, gyönyörű panorámát kínálva bérlőinek. A csúcskategóriás épület összesen 37.000 nm bérbe vehető irodaterületet kínál. 

 

 Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is. Látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr1418224077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása