2 milliós négyzetméter árak? Nem a jövő, ez már a jelen!
2021. november 26. írta: ingatlanos blogger

2 milliós négyzetméter árak? Nem a jövő, ez már a jelen!

Folyamatosan emelkedő budapesti ingatlanárak mellett több kerületben már a kétmillió forintos négyzetméterár is csupán átlagos, a kereslet mégsem esik vissza. Minek köszönhető az ingatlanpiac szárnyalása még a válság alatt is?

shutterstock_2046171368.jpg

Berobbanó átlagárak, már 2 millió egy négyzetméter

Sokan várják, hogy egyszer majd kipukkan a buborék és megáll a budapesti ingatlanárak folyamatos drágulása, úgy néz ki ez még nem most lesz. Ha az évek során kirajzolódó mintázatot vesszük górcső alá, akkor azt vehetjük észre, hogy az idei év első negyedévében megfigyelhető áremelkedés bebizonyította, hogy még a világjárvány nyomában kialakuló gazdasági zavar sem ártott meg hosszú távon a főváros ingatlanpiacának. A Pénzcentrum elemzéséből kiderül, hogy a lehető legváratlanabb forgatókönyv vált valóra: bár 2019 utolsó negyedévében stagnált az új építésű lakások átlagos négyzetméter ára, 2020-ban az emelkedés újra beindult, olyannyira, hogy 2021-ben elérte, és át is törte az 1 millió forintos lélektani határt a fővárosi árszínvonal.

képek forrása: budapestingatlan.info

Aki kicsit is figyeli az ágazatot, jól tudja, hogy hatalmas különbség lehet az egyes kerületek ingatlanpiacai között. Ha elővesszük a nagyítónkat, az látszik, hogy vannak olyan kerületek, ahol az 1 millió forint feletti négyzetméterár már egyáltalán nem újdonság. Ezek közé tartoznak a pesti oldal legfelkapottabb kerületei, az V., VI. és VII. kerületek, valamint Budáról az I., II. és XII. Ezek közül az V. és a XII kerületek azok, ahol az átlagár megközelíti a 2 millió forintot, sőt, ez utóbbi esetében 2021 második negyedévében át is lépte. Szintén az 1 millió forintos átlagos négyzetméterenkénti ár közelében van még a XI., III., VIII., XIII., és IX. kerület is.

 

képek forrása: towerbudapest.com

Mi vár a lakásvásárlókra?

Azt hogy jelenleg inkább lakáseladóknak kedveznek a tendenciák az is mutatja, hogy az MNB adatai szerint 2021 második negyedévében 364 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok, ami 81 (!) százalékkal több, mint tavaly. A szám nem azért ugrott meg drasztikusan, mert több igénylő lenne, hanem azért, mert ugyanannyi igénylőnek jóval több pénzre van szüksége ahhoz, hogy lakást vásárolhasson. Míg eddig például a fiatalok és az első lakást vásárlók körében a legnépszerűbb kategória a panellakás volt - közepes mérete és gazdaságos ára miatt -, mára már kezd a múlté lenni, ugyanis átlagosan 15 százalékkal emelkedett az egy négyzetméterre jutó átlagár ebben a szegmensben is. Ha a lakások átlagárát és nem a négyzetméterenkénti átlagárakat vizsgáljuk, a KSH adataiból az derül ki, hogy Budapesten jelenleg 34,4 millió forintot kell fizetni átlagosan egy használt lakásért, ami 500 ezer forinttal több, mint egy negyedévvel korábban. Az újépítésű lakások ára drágul és drágulni is fog, így sokaknak az egyetlen járható út a jelenlegi lakásuk felújítása, még az építőanyag drágulás mellett is. Az áremelkedés a budapesti agglomerációban is rendületlen.

képek forrása: eurocenter.hu

A lakásba fektetni az infláció ellenére is megéri

shutterstock_1808067448.jpgAzoknak, akik befektetési céllal vásárolnának, érdemes átgondolniuk, hogy a lakások ára jobban nő, mint a bérleti díjaké, ugyanakkor ez nem hosszú távú folyamat. A használt lakások esetében csökkent a saját tőkével arányos nyereség, míg a fővárosi új lakások esetében stagnált. Háttérben a visszaeső albérleti kereslet és a turisták alacsonyabb száma állhat. A jelenlegi minimális ingadozásoktól eltekintve a lakásvásárlás még mindig a legbiztosabb befektetések közé tartozik. Ha befektetési céllal vásárolnánk ingatlant, akkor érdemes megfontolnunk, hogy a lakáskiadás körüli hercehurcával nem a saját időnket töltjük, hanem inkább rábízzük egy felkészült lakáskezelőre. A lakás megmutatásától kezdve, a szerződéskötésen át, egészen a bérlővel való kapcsolattartásig számos probléma felmerülhet és ezeket megelőzve jó szolgálatot tehet egy tapasztalt lakáskezelő, aki az összes feladatban segítségünkre lehet. Szükség esetén hosszú távon is igénybe vehetjük a szolgáltatásait, ha például az ország másik részén vagy külföldön élünk.

Extrém drágulás az építőiparban

shutterstock_2075150620.jpgHa használt helyett újépítésű lakást keresünk a budapesti ingatlan piacon, akkor átlagosan 46 millió forint körüli összegre számíthatunk, ami 3 millió forinttal több, mint 2020-ban. A megdöbbentő drágulásnak az oka az építőanyagok áremelkedése lehet, ami miatt az építkezések, felújítások számottevően költségesebbek. 20 éve nem látott drágulásnak lehetünk tanúi, ahogy az Index is megírta, a rendszerváltás óta nem volt erre példa és a probléma olyan méreteket ölt, hogy egy átlagos családi ház építésénél akár sok milliós nem várt különbséget is jelenthet. Bár a kormány is nemtetszését fejezte ki a folyamattal kapcsolatban, mivel világpiaci folyamatok állnak a háttérben, kérdőjeles, hogy milyen hatással tudnak lenni a problémára. A globális piaci tendenciák is hatással vannak a szegmensre. Amerikában például annyira megnőtt az építkezési kedv, hogy kifogytak a faanyagból, ezért felvásárolták az európai készleteket, így ami a magyar kereskedőknek maradt importra, már méregdrága volt.

Ez a tendencia nem látszik megtorpanni, hiszen az emelkedő energiaárak is beleszólnak a képletbe, így jövőre az árak további, akár 20 százalékos emelkedésére számíthatunk. A lakásvásárlási kedv azonban mégsem lanyhul, már csak az emelkedő lakossági jövedelmek és a családtámogatások miatt sem. Az újépítésű lakások iránti keresleten az agglomerációs robbanás is dob, ahogy korábbi cikkünkben már megírtuk, a főváros környéke továbbra is az ingatlanpiac egyik legaktívabb szegmense: 2020-ban 13 ezer fővel csökkent Budapest lakossága, ami egy öt éve tartó folyamat egy szelete, amin a pandémia csak tovább erősített. A Budapest környéki pest-megyei ingatlanok adásvételének 26 százaléka 50 millió forint felett zajlott és 47 százaléka pedig a 35 millió forint feletti kategóriákból került ki. A négyzetméter árak is drágulást mutatnak, míg korábban az ingatlanok 14 százaléka kelt el 600 ezer forintos négyzetméter ár felett, ez most 19 százalékra rúg. 

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal. Látogass vissza újra és olvasd el korábbi bejegyzéseinket is!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9916760364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohohorgász 2021.11.27. 21:15:09

Harom lehetőség. Az egyik hogy nem olyan rossz a magyar átlag ember élete ( mert azért a gazdagok sem vesznek 3 házat/gyerek) 2. Hogy a magyar hülye és eladositja magát megint. 3. Hogy külföldiek vesznek magyar ingatlant ( jóval a magyar megfizetheto áron felül) beszopatva a magyar embereket.
Ebből csak az első jó, a többi szopás a magyarnak.

Örömhernyó 2021.11.28. 05:34:34

@a nagy hohohorgász: Már nagyon régen nem magyarok veszik az ilyen drága ingatlanokat.
Izraeli, ír, svéd, kínai vevőkkel kellene versenyeznie a magyaroknak.

Amíg Orbánék azzal akarnak életet lehelni a gazdaságba, segíteni az exportra termelő multikat hogy elinflálják a forintot, addig a magyarok is inkább ingatlanba fektetnek, mert ahhoz van ingyenhitel, olcsó hitel, ha szül sokat. Persze ezek nem kétmilliós négyzetméteráron vesznek, hanem építenek az aggomerációban.
süti beállítások módosítása