Ide költözik, aki igazi luxusra vágyik
2021. szeptember 29. írta: ingatlanos blogger

Ide költözik, aki igazi luxusra vágyik

Az ország legdrágább luxusházai és legkedveltebb környékei mindig ámulatba ejtenek. Lerántjuk a leplet arról, hogy hol is laknánk legszívesebben, ha vastag lenne a pénztárcánk.

luxus_haz.jpg

A világjárvány ellenére továbbra is nagy a kereslet a luxus kategóriás ingatlanokra. A kategória kínálatának felső szegmense tavaly átlendült a négyzetméterenkénti hárommillió forintos határon. Ehhez mindazonáltal a kínálat szűkössége is kellett, hiszen új építésű, minden szempontból felső kategóriás lakásokból nincs túlkínálat Budapesten - ahogy az infostart.hu-n beszámoltak erről.

Bár sokan úgy gondoljuk, hogy Budapest a világ, vagy legalábbis Magyarország közepe, nem csak itt találunk valódi luxust. Természetesen a főváros is bővelkedik eleganciában, sőt olyan milliárdos villákban, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy léteznek, ugyanakkor az ország más részei iránt is egyre nő az érdeklődése azoknak, akik luxusingatlant keresnek. Lássuk, hova költözik, aki valódi luxusra vágyik Magyarországon Budapesttel kezdve a sort, majd a balatoni és más vidéki luxusingatlanokra is kitekintve.

Az ország legdrágább villája

Ki gondolná, hogy több milliárd forintos luxusvillák rejtőznek Budapest kevésbé felkapott részein is? A budai hegyvidék mellett a budapesti belváros néhány utcája is tartja magát a luxusért folytatott versenyben. Az Andrássy út, a Károlyi kert, az Opera és annak környéke magasan frekventált helyszínnek számítanak. A főváros 16. kerületében, a Mátyásföld-repülőtér közelében is egyre több luxusingatlan található. Egyébként az egész ország egyik legdrágább villája is a fővárosban található, az ára nem más, mint 3 milliárd forint. A 400 négyzetméteres telekre épült 1100 négyzetméteres, 11 szobás (plusz 7 fürdőszoba és 3 gardrób) házban két nappali is van, és csak a konyha és az étkező területe majdnem 100 négyzetméter. Természetesen wellness részleg is tartozik a villához, méghozzá gőzkabinnal és szaunával. Szerencsére a "házikó" ára az elegáns bútorokat is tartalmazza.

képek forrása: eurocenter.hu

 Ezekhez a házakhoz is lottó ötös kell

Ha rajongunk a Római-partért, nem kell tovább keresnünk: otthonra lelhetünk ebben az 1,95 milliárd forintos házban, mely 1200 négyzetméteres exkluzív belső térrel rendelkezik. Az alsó szinten található a 169 négyzetméteres nappali és 46 négyzetméteres étkező, egy dolgozószoba, gardrób és vendég WC, a felső szinten pedig négy háló és két fürdőszoba. Része még egy három állásos garázs és egy csónakház is, hiszen közvetlenül a Duna parton helyezkedik el.

képek forrása: budapestingatlan.info

Szecessziós csodavillák Mátyásföldön

Budapesten egyébként nem csak a belvárosi újépítésű ingatlanok között találni elképesztően csodás luxusingatlanokat. Aki járt már Mátyásföldön, a 16. kerületben, az tudja, hogy az egykori nyaralótelep, mely mára Pest külvárosa lett, hemzseg az elegáns szecessziós villáktól, melyek nagy fák alatt állva emlékeztetnek a századforduló utáni fényűző polgári világra. Ez a környék még a 19. század végén is vadászatra szolgáló lakatlan környék volt és pont egy ilyen úri vadászás közben ismerte fel a helyben a lehetőséget két üzletember, akik rájöttek, hogy a közelben épülő HÉV vonal miatt az ingatlan árak emelkedni fognak. 1888-ban láttak hozzá a felparcellázáshoz, utcákat alakítottak ki, lámpákat és vízvezetéket telepítettek. Létrejött a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete, mely megszabta, hogy pontosan hogyan kell a lehető legelegánsabb nyaralókat megtervezni, s a gazdag pestiek neki is álltak megépíteni álmaik házait. Kedvenc stílusaik az úgynevezett svájci vagy alpesi nyaralótípus és a szecessziós stílus lettek.

 

Nyugat-Magyarország legnépszerűbb városa

Az árak nem csak Budapesten, hanem az ország nyugati régiójában is dinamikusan nőnek. Sokaknak már nem csak a főváros jut eszükbe, ha luxus életet akarnak teremteni maguknak. Baranya megyében az idei első félévben megdöbbentő 15%-kal drágultak az ingatlanárak. A megye legdrágább városa Pécs, ahol nem ritka a 100 millió forint feletti összegbe kerülő ingatlan sem, őt követi Komló, ám itt az átlagos ár mindössze fele a pécsinek. Évről évre nő a kereslet a megyében, amin a koronavírus járvány sem változtatott, hiszen sokan döntöttek úgy, hogy a nagyváros helyett vidékre költöznek. Baranyában Pécs a legnépszerűbb és az áremelkedés itt a budapesti mértékhez igazodik, olyannyira, hogy a megye más nagyobb városai (Komló, Mohács és Szigetvár), továbbra is jóval olcsóbbak.

Luxus lakótelep a magyar Riviérán

Miután megcsodáltuk a főváros és Pécs legnépszerűbb és legelegánsabb környékeit, vessünk egy pillantást arra a vidékre, ami az utóbbi pár évben rendületlenül tör előre a népszerűségi listán. A Tihanyi-félsziget déli csücskén található Kenderföldek nevű rész, egy 22 hektáros terület. Pár éve még mocsaras volt, hamarosan azonban 500 lakásos lakópark, 120 szobás szálloda, mélygarázsok és parkolók épülhetnek ide. A legnagyobb építkezés egy 5,3 hektáros területen készül, ahova egy 340 lakásos komplexumot terveznek. A projekt 10 év alatt, több lépcsőben fog megvalósulni és a tóparti ingatlanok maximális magassága 10,5 méter lesz, vagyis akár négyemeletes épületekre is számítani lehet. A beruházás várhatóan teljesen átalakítja majd a környék arculatát.

A balatoni régió egyébként különös népszerűségnek örvend az utóbbi időben, a medenceépítésre alkalmas telkek iránt is számottevő a kereslet, ám érdemes alaposan meggondolni, hogy tényleg medencét akarunk-e építeni, mivel bár a luxus vonzó, ha eladjuk az ingatlant, meg is nehezítheti a dolgunkat. Míg 10 évvel ez előtt medencés ingatlant venni a legtöbb ember számára szinte elérhetetlen luxus volt, mára már ez is jóval gyakoribb, ami nem is csoda, hiszen a nyári kánikulákat már gyakorlatilag lehetetlen máshogy átvészelni. Sokan azonban nem gondolnak bele, hogy egy medencét nem csak meg kell építeni, hanem a fenntartása és karbantartása is költséges, sőt nagyon időigényes is.

Képen egy 120 nm-es balatongyörki ház, melynek ára 181 millió HUF, kép forrása: towerbudapest.com

A Balaton környékén azonban nem csak a nagyvárosokkal számolhat, aki egész évben úgy akar tenni, mintha a nyárban élne. Friss adatok szerint számos olyan kisebb település található a környéken, melyeket az utóbbi időben megrohamoztak az új lakok. Van, ahova pár év alatt több százan költöztek be. A különösen kedvelt helyek közé tartozik többek között A Veszprém megyei Felsőörs és Alsóörs, a somogyi Balatonmáriafürdő és Pusztaszemes is.

 

Luxusházak világszerte

luxus_nappali.jpgA hazai csillogás még világviszonylatban is megállja a helyét. Jöjjön egy kis nemzetközi összehasonlítás.

Egy friss tanulmány azt vizsgálta, hogy 1 millió dollárból mekkora lakásra telik a világ fővárosaiban. A legkisebb lakásra Monacóban futja ebből a nagy összegből, itt csak 15 négyzetméter jön ki belőle, Hong Kongban pedig 23 négyzetméter. Mumbaiban már 100 négyzetméternyi lakás is megkapható 1 millió dollárért. Ha a budapesti átlagos négyzetméter árakat vesszük górcső alá, akkor azt találjuk, hogy 1 millió dollárból nálunk 234 négyzetméteres ingatlant kaphatunk, ám ez természetesen nem igaz a főváros minden kerületében, ugyanis hatalmas az eltérés egyes városrészek között. Pest belvárosában például már csak 150 négyzetméternyi lakást vehetünk, ami alig kevesebb, mint a dubaji 165 négyzetméter. Dubaj relatív "olcsóságára" a magyarázat, hogy az ottani piacon nagy a túlkínálat luxuslakásokból, így alakult ki az a helyzet, hogy e szerint az összehasonlítás szerint Budapesten már dubaji árakat találunk, ami persze enyhe túlzás.

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is! Látogass vissza újra és olvasd el korábbi írásainkat is a blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr5816692786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2021.10.04. 14:40:04

Igazából a felesleges luxus gondolata az, ami bosszantó szerintem. Meg az elkeseredettség, ami azért nyilvánul meg, mert mi esetleg nem tudjuk megtenni, nem engedhetjük meg magunknak. Pedig sokan biztos nagyon szeretnék. Persze a milliárdosok nem maguk takarítanak :) Nem mondom, hogy én nem élvezném például az ehhez lakberinfo.hu/otthonok/hazak-lakasok/2019-10-29-klasszikus-elegancia-luxus-szinvonalon-nem-mindennapi-belso-terekkel/ hasonló luxust, de csak annyi és akkora helyiséget szeretnék, amelyre szükségem van.
süti beállítások módosítása