Jöhet egy augusztusi roham az albérletpiacon?
2021. július 29. írta: ingatlanos blogger

Jöhet egy augusztusi roham az albérletpiacon?

Az élet látszólag lassan, de biztosan visszatér a normális kerékvágásba, az egyetemisták pedig albérlet után néznek a következő tanévre. Mi várja őket a megváltozott albérleti piacon?

shutterstock_1495618376.jpg

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után indul be igazán az albérletkeresési hajrá és ki is tart egészen az őszi félév kezdetéig, amíg ki nem derül, kinek jut kollégiumi hely és kinek nem. A leggyakoribb megoldás az egyetemisták körében természetesen egy-egy szoba bérlése, de a bútorozott garzonok és egyszobás lakások is népszerűek. Fontos faktor emellett a lokáció, a környéken elérhető szolgáltatások is amellett, hogy az újépítésű lakások a legkelendőbbek. Igen, az újépítésűek, hiszen a komfort nagyon is fontos a tanulóknak is, még ha spórolni is szeretnének. Eszter, másodéves bölcsész így írta le a helyzetet: "Az újépítésű, jó állapotú és lepukkant albérletek árai között nincs akkora különbség, ha szobát veszel ki. Nem éri meg ezen spórolni, ha jót akarsz, én legalábbis minden alkalommal megbántam, amikor nem a minőségre utaztam. Elég sokat elvesz az élményből, ha például furcsa alapszagú lakásba költözöl vagy rosszak a nyílászárók, nem igényes a konyha vagy a fürdő. Még akkor is, ha azt gondolod, hogy a bulis diákévek alatt csak aludni jársz haza, érdemes megválogatni, hiszen ez lesz a mindennapos környezeted."

Lesz-e harc az albérletekért?

A hírek szerint azonban idén nem lesz olyan nagy a harc az albérletekért, mint általában, köztudott ugyanis, hogy a nyár végén lakást találni legalább is nyomasztó, de inkább lehetetlen küldetés. Idén azonban fordulni látszik a kocka. A járvány miatt sokan nyaralókba költöztek, 2021 első félévében ugyanis 5 éves csúcsra jutott a kiadó nyaralóövezeti ingatlanok iránti kereslet. A Balatonnál például háromszorosára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti kereslet 2016-hoz képest. A távmunka miatt sokan döntöttek úgy, hogy a természetben várják ki a lezárások végét, ezzel sok városi ingatlan szabadult fel, így az egyetemvárosokban nem várható olyan éles harc, mint korábban.

forrás: eurocenter.hu

Mi a helyzet az árakkal?

Budapesten az átlagos havi bérleti díj 140 ezer forint, a népszerűbb kerületekben (XI. és XIII.) pedig 150 ezer. Debrecenben 110 ezer forint, Szegeden 102, Miskolcon 85 ezer, Pécsett 95 ezer az átlagos bérleti díj júliusi adatok szerint. Érdekesség, hogy Budapest legkisebb, 9 négyzetméteres garzonjáért 65 ezer forintot kérnek, míg a legolcsóbb egyetemvárosi kiadó ingatlan egy Dunaújvárosban található kétszobás panellakás, mindössze 40 ezer forint havonta. A KSH adatai szerint idén a kiadó lakások ára 10 százalékkal csökkent, de mostanra az árak szintje visszatért az eredeti színvonalra, sőt akár feljebb is emelkedhet, ám a tulajdonosoknak nem árt tudniuk, hogy a bérlőknek jobban megéri többszobás albérletet kivenni és a költségeket elosztani, hiszen fajlagosan egy garzon ára mindig magasabb lesz.

Hiányzó külföldi egyetemisták

shutterstock_1676998306.jpgA piac azonban nem a régi, hiszen komoly visszaesés látható a külföldi hallgatók számában, még azzal együtt is, hogy az utóbbi időben valamelyest javult a helyzet. A Tempus Közalapítvány adatai szerint a Magyarországra érkező Erasmus-ösztöndíjasok száma nagyjából negyedére csökkent az előző félévben és Európa szerte ez a tendencia látható.

Ennek leginkább a külföldi hallgatókra specializálódott hostelek és magánkollégiumok látták kárát, amelyeknél sok foglalást mondtak le a hallgatók az online oktatásra vagy hivatkozva, hogy a korlátozások miatt, ha szerettek volna sem tudtak sokan külföldi tanulmányokat folytatni. Ezt a visszaesést természetesen az albérletpiac is megérezte, a fővárosi bérlők jelentős részét adó külföldiek ugyanis nagy számban elmaradtak. A járvány előtti időszakban 15 ezer ingatlanban adtak ki magánszállást, 2021 elejére ez már 7000 alá csökkent, árulta el az mfor.hu.

Mindezzel a magyar egyetemisták kerültek előnyösebb helyzetbe, hiszen nagyobb kínálatból válogathatnak és kedvezőbb árakon. A külföldi diákok és munkavállalók, valamint a belföldi diákok a fővárosi albérletpiac 80 százalékát tették ki s pont ez a két csoport tűnt el szinte teljesen a járvány kitörésével. Az utóbbiak a jelenléti oktatás megkezdődésével visszatérnek, de az előbbi csoport visszatérése fokozatos és lassabb lesz. A vidéki városok közül Debrecen, Szegeden és Pécsett érvényesült ez a hatás a legerősebben, és ez feltehetően csak a külföldi ösztöndíjak újraindulásával fog mérséklődni.

forrás: towerbudapest.com

Mi várható egy újabb járványhullám esetén?

Egy újabb járványhullámra azonban fel kell készülni, hiszen, ha valamit megtanultunk az az, hogy bármi megtörténhet. A távoktatás alatt sok albérlő költözött haza a szüleihez vagy veszítette el a munkáját, ezért több tulajdonos is csökkentette a bérleti díjat vagy tett más engedményeket azért, hogy megtartsa bérlőjét. Mind a bérlők, mind a tulajdonosok érdeke ez alkalommal időben tisztázni, hogy egy esetleges járványhullám esetén milyen feltételekkel folytatódik a szerződés.

Szerződésnél mire figyeljünk?

shutterstock_1091284286.jpgAlbérletkeresés során mindenképp győződjünk meg arról, hogy akivel szerződünk valóban a tulajdonos, nem csak annak adja ki magát. Az utóbbi időben kezdett terjedni a csalók által alkalmazott módszer, mely során tulajdonosnak adják ki magukat, a kauciót és bérleti díjat átveszik, majd felszívódnak. Mindig ellenőrizzük a szerződő fél személyazonosságát, ne utaljunk látatlanban át semmit vagy béreljünk megbízható, elismert, tapasztalt közvetítőn keresztül. Ne feledjük, hogy szerződéskötés során kettőn áll a vásár és nem kell mindent aláírnunk, amit elénk tesznek, nyugodtan fogalmazzunk meg kérdéseket, indokolt kifogásokat. Ha például a közös költség egy része a ház felújítási alapjába megy, úgy illik, hogy azt a tulajdonos fizesse, hiszen az ő ingatlanjáról van szó és az állag megőrzése az ő felelőssége. Továbbra is a közjegyző előtt kötött szerződés jelenti a legnagyobb biztonságot mindkét fél számára. Egy tapasztalt ingatlan ügynökség bevonása azzal is jár, hogy nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat és leveszik a vállunkról ezeket a terheket is.

 

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal és látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3116639926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása