További csúcson az agglomerációs roham
2021. július 20. írta: ingatlanos blogger

További csúcson az agglomerációs roham

Így változtatta meg Budapest környékét a pandémia

Hogyan hatott a világjárvány a már több éve tartó agglomerációs bummra? Melyek a legnépszerűbb, legdrágább, legolcsóbb és leggyorsabban növekvő települések? Merre keresgéljenek, akik Pest-megyén belül maradnának Falusi CSOK-kal?

koltozes2.jpg

Géza harmincas évei vége felé jár, egy multinál dolgozik középvezetői pozícióban. Feleségével, Andival két kisgyereket neveltek a Géza által még diákkorában örökölt újpesti panellakásban, amikor a koronavírus-járvány miatt bezárták az iskolákat, a munkahelyek pedig, ha csak tehették, otthoni munkára kötelezték munkavállalóikat. Gézáék is otthonról próbálták egyszerre megoldani kettejük munkáját és a gyerekek tanulását, lefoglalását is. Hamarosan azon kapták magukat, hogy egyre többet gondolkoznak azon, hány problémájuk oldódna meg, ha egy kertes házban laknának. Egy idő után a szilárd elhatározás is megszületett bennük, így egy újépítésű, pest-megyei ingatlant vásároltak  még 2021 elején, a tavaszi lezárások alatt pedig már új kertjükben kertészkedhettek, napozhattak. Géza és Andi bár továbbra is otthonról dolgoznak, kicsit sokallják az időt, ami ingázással megy el, de azt mondják a friss levegőért és azért, hogy a gyerekek a kertben játszhassanak, megéri. Szerintük összességében javult az életminőségük, tágasabb az életterük, még a csendesebb hétköznapokat is egész könnyen megszokták.

Még mindig az agglomeráció a legnépszerűbb

Gézáék története nem egyedi, ezt mutatja az is, hogy az agglomeráció továbbra is az ingatlanpiac egyik legaktívabb szegmense: 2020-ban 13 ezer fővel csökkent Budapest lakossága, ami egy öt éve tartó folyamat egy szelete, nem a pandémia közvetlen következménye. A Budapest környéki adásvételek 26 százaléka 50 millió forint felett zajlott és 47 százaléka pedig a 35 millió forint feletti kategóriákból került ki. A négyzetméter árak is drágulást mutatnak, míg korábban az ingatlanok 14 százaléka kelt el 600 ezer forintos négyzetméter ár felett, ez most 19 százalékra rúg. Az adatok azt mutatják, hogy Pest-megyében eladhatóak a legnagyobb arányban a felújítandó, rosszabb állapotú, de még lakható ingatlanok, sőt 36 százalékban ezeket részesítik előnyben a vásárlók, mivel ezeket feltehetően az otthonfelújítási programmal tervezik modernizálni, írja a Profitline. A feltételeknek megfelelő vásárlók szinte mindegyike él a lakástámogatásokkal, de a legfelkapottabb területek ingatlanárai mellett ez csak kiegészítő forrás lehet, mellé komoly megtakarítással kell rendelkezni.

képek forrása: budapestingatlan.info

Mely települések a nyerők?

Jelenleg az agglomeráción belül a Szigetszentmiklósi járás a legkedveltebb ingatlanpiaci célpont, - közölte az Atv. Bár a fővárosi agglomeráció minden járásában nőtt a lakosság az elmúlt években, népességarányosan a Szigetszentmiklósi járás, majd a Budakeszi, végül Ráckeve térsége zárt a legnagyobb nyereséggel. Ezt a trendet a pandémia sem tudta megállítani, csak egy rövid időre feltartóztatni, mikor az egész lakáspiac leállt, a tapasztalat ugyanis évtizedek óta azt mutatja, hogy ha erősödik a gazdaság, mindig többen költöznek a külvárosi területekre, mint a városokba. A KSH 2020. évi előzetes adatai szerint a legtöbb tranzakció a Szigetszentmiklósi járásban történt, itt 819, az Érdi és Gödöllői járásban 794, a Szobi járásban pedig 170. Ha a lakosság arányos növekedését vesszük górcső alá, akkor Érd, Gyömrő és Nagytarcsa vezetnek a települések egyéni versenyében.

Ár tekintetében a Pilisvörösvári járás települései vezetnek 470 ezer forintos forintos négyzetméterenkénti árral, ezt követi a szentendrei és a dunakeszi térség, ahol 400 ezer forint/négyzetméter az árak középmértéke. Az agglomeráció délkeleti részén találkozhatunk a legalacsonyabb árakkal, mégpedig Gyálon és Vecsésen, ám a tavalyi év első negyedévéhez képest első sorban itt, az olcsóbb településeken emelkedtek az árak, akár 10 százalékkal is, írja a Metropol.

képek forrása: towerbudapest.com

Jönnek az agglomerációs beruházások

Nem csoda, hogy Szigetszentmiklós a legkeresettebb az agglomerációs települések között, ez ugyanis a legdinamikusabban fejlődő város Pest-megyében. A központjában százlakásos társasház épül, van luxuslakópark és rengeteg új családi és ikerház. Itt is problémát okoz azonban, hogy az infrastruktúra nem tudja követni az agglomerációban hódító kiköltözési hullámot, bár kétségtelen, hogy különböző mértékű fejlesztések mindenfelé készülnek. Szentendrén a HÉV végállomás megújításával igyekeznek a lakosoknak komfortosabb környezetet teremteni, Budakeszin pedig új buszsáv kialakításával próbálják 30 percre csökkenteni a városba jutáshoz szükséges időt. Szintén megújul a gödöllői HÉV megálló és az Örs vezér téri metróállomás.

képek forrása: eurocenter.hu

Mi a helyzet a Falusi CSOK-kal?

agglo.jpgA Falusi CSOK keretében az egygyermekes családok 600 ezer forintos támogatást, míg a 2 és 3 gyermekkel rendelkezők 2 millió 600 ezer, illetve 10 millió forintot kaphatnak használt lakás vételére vagy felújítására, bővítésére. A támogatás azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003 óta nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (vagyis a mostani népességszám nem éri el a 2003. január 1-jei szám 95 százalékát). Ezen paraméterek alapján Pest megyében 62 településen elérhető a Falusi CSOK, írta meg a HelloVidék, köztük található például a Szentendréhez közeli Pilisszentkereszt, a népszerű Ráckevei járásból Szigetújfalu, Szigetcsép és Szigetbecse is. Fontos, hogy vásárlásra, használt ingatlan esetén legfeljebb a támogatás fele fordítható és számos további feltételnek is meg kell felelniük azoknak, akik ezzel a lehetőséggel élnének. Érdekes adalék, hogy a Falusi CSOK-kal élők körében Pest megye mellett a Balaton környéke a legnépszerűbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9316608350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2021.07.21. 14:02:16

"Ár tekintetében a Pilisvörösvári járás települései vezetnek 470 ezer forintos forintos négyzetméterenkénti árral, ezt követi a szentendrei és a dunakeszi térség, ahol 400 ezer forint/négyzetméter az árak középmértéke"

Őszintén remélem, hogy egyszer valaki fejbevágja azokat egy statisztika könyvvel, akik ezeket az átlagárakat hozzák. Mediánt mondjatok, az jelent is valamit.

énisfélek 2021.07.21. 16:14:39

A szigetszentmiklósi járás csak azoknak jó, akik nem Budaperten akarnak dolgozni. Mert csak a térképen van közel a város, valójában a déli M0 autópálya körüli rettenetes közlekedési dugók miatt közlekedés szempontjából még Tatabánya, Vác vagy Hatvan is közelebb van Budapesthez, mint Szigetszentmiklós és környéke.

plömplöm 2021.07.21. 16:58:31

@énisfélek: hát én szszm-os élek és bp-en dolgozom, az a titok, hogy nem de8-ra kell bejönni, és így nem du5-kor hazamenni. de10kor teljesen jól lehet közlekedni. ha beáll az m0 és emiatt beáll az egész környék, akkor persze nem, de hatvanból sem olyan nagy boldogság az m3-ason bejönni. nameg hol dolgozni bp-en? délbudára is jobb lenne hatvanból jönnöd? :)

Ajtony 2021.07.21. 20:13:22

@plömplöm: az egész szigetre már zárlatot kellett volna bevezetni. A terület előbb-utóbb teljesen megtelik, és a kivezető utak nem bővíthetőek. Miklós és Halom legalább zártpályás HÉV-vel elhagyható, ha felújítják a pályát és új kocsik is lesznek, jó alternatívája lesz a közúti közlekedésnek. Halásztelek már nehezebb, csak busz van a kocsin kívül. Gyártelepen, ha elkészül a felüljáró, Miklós és Halásztelek elesik teljesen a közúti közlekedésben. Azoknak lehet jó a Csepel-sziget, akik otthonról is tudnak dolgozni. Akik időre mennek (pl: 8-ra), azoknak felejtős a környék :(

Buchhalter 2021.07.21. 20:31:40

@plömplöm: hát lakjál Szigetszentmiklóson és legyél boldog te szegény! Csepelen cirka hasonló ingatlan árak vannak,de sokkal hamarabb eljutsz mindenhová a fővárosban. És nem utolsó sorban még nyugisabb is lett Csepel : 20 év alatt 15 000 -el kevesebb lakója lett. Érezhető is. Míg Miklóson szombaton is dugó van a piac környékén. A Buckában meg életveszély közlekedni gyalogosan,mert még járda sincs. Igazi putri lett a miklósod.

Irbisz 2021.07.21. 21:26:52

elég riasztó a 100 lakásos társasház szigetszentmiklóson, az is hülye aki odaköltözik, ilyen erővel jobb maradnia Bp-en, legalább nem utazza el az életét.

"Géza és Andi bár továbbra is otthonról dolgoznak, kicsit sokallják az időt, ami ingázással megy el, de azt mondják a friss levegőért és azért, hogy a gyerekek a kertben játszhassanak, megéri. Szerintük összességében javult az életminőségük, tágasabb az életterük, még a csendesebb hétköznapokat is egész könnyen megszokták."
ez addig igaz, amig a gyerekek kicsik, utána ugyse használják a kertet, helyette majd lehet őket is a budapesti gimikbe, ilyen-olyan különórákra, foglalkozásokra hordani, ha bulizni sueretnének a haverokkal, azt is meg kell oldani, másképp fogja ezt látni Géza meg Andi. Inkább költöztek volna kertesházba Budapesten belül, sokkal jobban jártak volna. Persze valószinű, hogy arra nem volt elég a zseton - de ez esetben a szükséget ne állitsuk már be erénynek.

Irbisz 2021.07.21. 21:43:47

@CyberPunK:
nem kellene ennyire arcoskodni, mert feleslegesen tetted.
- egyrészt nem mindenki tudja mi a medián (rákérdeztem, a kétdiplomás, multi középvezető feleségem se tudja :)),
- másrészt ha ennyire okos vagy, akkor hozz példát arra, hogy itt is jelentősen/erősen torzit az átlag és indokolt a medián használata.
- de ha véletlenül igen (könnyen lhet, tekintve az adatok milyenségét), akkor is mi van? senki nem az itteni pár adat alapján világosodik meg és csap a fejére, ezazzzz! és vesz holnap ingatlant mondjuk Vecsésen. Arra az általános és felületes tájékoztatásra amit irtak, pont elég az átlag is.

Buchhalter 2021.07.21. 23:01:47

@Irbisz: jó a levegő miklóson? Haha! Ez jó vicc. Csepelnek még a Duna partja is szebb és kevesebb ember lófrál arra. Plömplöm szerintem ott örökölt, vagy tényleg csak arra volt kerete. De minden amit leírtál az igaz. Én miklóson gyerekeskedtem 25 évvel ezelőtt,de már akkor is komolyabb suli ,szórakozás miatt Budapestre jártunk. A helyi munkaadók meg vicc kategória. Parasztok akik max minimál béren dolgoztatnának napi 12 órában. A közlekedés meg el van baszva. Reggel 7-9 és délután 4- 6 között alapból halál. Ha meg van baleset és heti egy biztos, akkor 2-3 óra dugó araszolás. A Hév szintén gyakran lerohad. Szar a pálya és a Hévek se lesznek fiatalabbak. 50 éves agyonfoltozott bontó szökevények, A beígért új szerelvény vásárlást meg a Fidesz lefújta. Új pályázat lesz kiírva. Tehát a beígért 2023-2025 Hév csere + 2-3 év . Talán 2030 a biztos. Nesze neked agglomeráció.

CyberPunK 2021.07.22. 07:12:58

@Irbisz: Egyrészt, az hogy a kétdiplomás feleséged nem tudja mi az a medián az a feleségedet minősíti. Pláne, hogy 9. osztályban tanítják...
Példa, oké, ingatlan.com átlagárak:
Piliscsaba 642 ezer Ft/m²
Pilisvörösvár 727 ezer Ft/m²
Üröm 1,07 millió Ft/m²
Pilisjászfalu 627 ezer Ft/m²

Érdekelne, hogy mi húzza vissza 470-re. Persze, értem én, hogy ezek hírdetések és nem eladások, de azért ekkora szórás már nevetséges.

Serény Vélemény 2021.07.22. 10:04:43

Érdemes a konkrét vásárlás előtt bérelni egy házat/lakást, és egy darabig a környéken élni, mert nagyon kellemetlen meglepetés lehet az iskola (hiánya, vagy színvonala), az óvodai férőhely (hiánya), stb.
A közlekedés viszont tényleg káosz az egész Csepel-szigeten.

plömplöm 2021.07.22. 11:41:13

hű... :)
mi van itt

"a kivezető utak nem bővíthetőek", a kivezető utakkal az a legnagyobb baj, hogy nincsenek. ugyebár hidakról beszélünk, hiszen egy szigetről beszélünk. az "olimpia" fedőnevű újabb nagy rablásnak egy egy pozitív hozadéka lenne, hogy lenne még egy híd balra és egy jobbra, az kb megduplázná a közlekedési lehetőségeket és neki lehetne állni végre pld a taksony felé lévő kishíd és környéke rendbetételének.

a bucka egy tipikus őskövület, ezzel kb sosem fog tudni történni semmi, felesleges felhozni, ahogy a visegrádi vár környékén sem várhatóak csodák :) . és pld kollégám lakik érden, hát ott is vannak ám csodák eme témakörben.

nem, nem örököltem ott, hanem vettem, 2003-ban, egy már kiismert környéken, ahol tudtam, hogy nincsenek kolompárok, és ebben az időben fele annyiért lehetett ott venni ingatlant, mint a lazán értelmezendő fót-csomád-veresegyház vonalon, ahová inkább mentünk volna; ráadásul így nem kellett eladni a belvárosi lakást, ahová mehetnek majd a porontyok vissza, ha már megunták e kertet :)

"A helyi munkaadók meg vicc kategória", a feleségem 2003 óta helyi munkaadóknál dolgozik, érdekes, hogy nagyon nem ez a konkrét tapasztalata. mondjuk ő nem portás vagy géplakatos, ez igaz. biztos van ilyen munkaadó, ami említve lett, de én nem gondolom, hogy ez valami helyi specialitás lenne.

accountant050915 2021.07.22. 12:04:17

@CyberPunK: így van, ha valaki a szentendrei / dunakeszi járásban talál nekem 400 / nm-ért értelmes házat, akkor szóljon, veszek belőle hitelre hármat :)

accountant050915 2021.07.22. 12:12:09

Mi korábban költöztünk ki, életünk legjobb döntése volt. Kisházban van konditerem, kertben játszótér és medence (csak felfújható, de az is jó), lezárásokat így évekig elviseltem volna. Saját szoba mindenkinek van, plusz dolgozó is. És mindezt egy 2 hálós pesti lakás áráért anno, szóval lassan hitel sincs rajta. Gyalogtávra van jó suli a gyerekeknek, sok különórával / elérhető árú nyári táborral. Környéken ésszerű (max 15p kocsival) távra pedig jó minőségű középiskolák (egy szint felett már úgyis a különtanárokon múlik). Duna közel van, meg egy rakat gyönyörű kirándulóhely is (ha annyit utazok egy kirándulásért, mint egy fővárosi a Dunakanyarért, akkor meg olyan helyen vagyok ahol még nincs is akkor tömeg, mint a Vác - Zebegény vonalon). Nyilván vannak agglomerációk közt is különbségek, azért ha olyanba megy az ember ahol bent van a MÁV / HÉV mondjuk fél óra alatt egy értelmes helyen (Nyugati, Örs, Déli), akkor azért azzal nem lehet melléfogni (igen, szokott késni néha, nem, nem állandóan). Nyilván ehhez egy olyan életstílus is kell, hogy beleférjen, de ha az ember pl. tud otthonról dolgozni, akkor abszolút megéri.
süti beállítások módosítása