Most lesz érdemes lakást vásárolni?
2022. október 07. írta: ingatlanos blogger

Most lesz érdemes lakást vásárolni?

Az energiatakarékosság kérdése meghatározza az elkövetkező hónapokban azt, hogy milyen ingatlant hajlandók megvásárolni vagy kivenni az emberek.

shutterstock_1673456455_1.jpg

Magyarországon több mint félmillió lakóingatlan áll üresen, ha csak egy része kerül az ingatlanpiacra, az jelentősen megnöveli a kínálatot. A körültekintő lakásvásárlóknak a figyelmét nem is kell talán felhívni arra, hogy napjainkban akár az új, akár a használt ingatlanok piacán válogatnak az ajánlatok között, az  ingatlanok energetikai besorolását, illetve azokat a tényezőket, amelyek a lakások fenntartási költségét befolyásolhatják most aprólékosan át kell beszélni. Azok, akik újabb lakóingatlan vásárlására készülnek, 80 százalékban olyat vásárolnának, ami rezsibarát. 

solar-panels-1477987_1920.jpg Ma már kihívás minden igénynek megfelelő ingatlant találni, ugyanis ingatlanpiaci felmérések szerint a frissen meghirdetett ingatlanok kétharmada nem fér bele a rezsivédett sávba. Másik figyelemre méltó jelenség a lakáspaicon az, hogy meglepően nagyra nőtt a szükségtelen lakásuktól, házuktól megválni akarók aránya. Mindez azt vetíti előre, hogy sokan a  jelen időszakban akarnak szabadulni holt tőkéjüktől, a kihasználatlan ingatlanoktól, mivel sokan érzik bizonytalannak a pénzügyi helyzetüket. A nehezen eladható, nagyobb átalakításra szoruló ingatlanok tulajdonosai számára a változó gazdasági környezetben a bérbeadás jelenthet jövedelmező megoldást.

Mi a helyzet a támogatások, hitelek terén?

Jó hír, hogy az otthonteremtési támogatások igénylésének határidejét meghosszabbították, így nem sürgeti az idő  a fiatal házasokat a támogatás igénylésének lejárati határideje miatt. Ugyanakkor az egyre emelkedő infláció miatt csökkent a keresetek vásárlóereje, így az áremelkedések miatt - amely az élet minden területére kihat - az ingatlanvásárlók érzékelhetően kevesebbet lesznek képesek majd ingatlanvásárlásra fordítani. Az emelkedő jelzáloghitel-kamatoknak köszönhetően pedig vitathatatlan, hogy a jövőben nehezebb helyzetben lesznek  azok, akik lakáshitellel szándékoznak kiegészíteni megtakarításaikat.

A Bank360.hu cikkéből derül ki, hogy nagymértékben emeltek a nagybankok a lakáshitelek kamatain az elmúlt napokban, a legnagyobb lakossági pénzintézetek közül az OTP, a K&H és az MKB is lépett, 1 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben növelték a jelzáloghitelek kamatait. Van, amelyikük ezúttal csak az ötéves kamatperiódusú kölcsönöknél drágított, mások viszont a hosszabb kamatfixálású hiteleknél is. 

Azok, akik igénybe tudják venni a gyerekhez vagy gyerekvállaláshoz kötött állami támogatásokat és kamattámogatott hiteleket, most könnyebb helyzetben vannak. A kamatmentesen igénybe vehető, gyakran lakásvásárlásra fordított Babaváró-hitel, illetve a 3 százalékos CSOK-hitel kétségkívül vonzó ajánlat a jelenlegi piaci kamatokat látva, ezekhez azonban a hitelképességen túl számos feltételnek kell megfelelni, amit sokak nem tudnak megtenni. Ráadásul a jegybanki alapkamat meredek emelkedése miatt az állami támogatások elvesztése után fizetendő büntetőkamat rémisztőbbnek tűnik a babaváró hitelnél, és a CSOK-nál is.

Ha egy gyermeket tervez egy házaspár, akkor a Babaváró mellé legfeljebb piaci lakáshitelt tudnak igényelni, aminek a kamata 10 éves kamatperiódussal jelenleg 7 százaléktól indul. Az összfinanszírozás kamatszintje aszerint alakul később, hogy milyen módon változik a Babaváró és a piaci lakáshitel aránya. A Pénzcentrum portál példája szerint ha például 10 millió forint Babavárót 40 millió forintra kell kiegészíteni, vagyis 30 millió forint összegű lakáshitelt kell mellé igényelni, akkor az összesített kamat 5,4 százalékos lesz.

Lehet válogatni

A lakásvásárlóknak érdemes figyelembe venni, hogy jelenleg a kínálati oldal  fokozatosan bővül, valamint feltorlódnak az eladó ingatlanok. Várható, hogy a jövőben erősödik a kínálat kifejezetten a családi házak körében, sőt, - mint írtuk - már most meglepően nagyra nőtt a szükségtelen lakásuktól, házuktól megválni akarók aránya. 

A felújított vagy jó állapotú ingatlanokra továbbra is van igény, ahogy az újépítésűekre is. Az ingatlanokra forgási tempót illetően jellemző, hogy a panellakásokat viszik el a leghamarabb. A főváros pesti oldalán az eladáshoz két hónap sem kell ennél az ingatlantípusnál. A használt téglalakások eladási idejét megfigyelve Budán stagnált a lendület, Pesten némiképp emelkedett az értékesítéshez szükséges idő, a főváros belvárosi kerületeiben közel fél év szükséges.

Mire lehet számítani az árazásban?

shutterstock_2153788145_1.jpgTöbbnyire nagy, több száz négyzetméteres családi házak jelentek meg egyre nagyobb számban az ingatlanpiacon, miután kiderült, hogy emelkedni fognak az energiaárak. Ezeknek a nagyméretű eladásra kínált ingatlanoknak az árai még a korábbi árszintekhez igazodnak, így jelentős mértékű a túlárazottságuk. A reális áron felül kínált korszerűtlen, elavult gépészettel, fűtésrendszerrel, rossz nyílászárókkal, gyenge szigeteléssel rendelkező nagyméretű ingatlanok könnyen az eladhatatlan kategóriába kerülhetnek. Az eladás érdekében többen azt javasolják, hogy az eladó annyit engedjen a vételárból, amennyiből egy korszerűsítési beruházás kivitelezhető. Ez többnyire 25-30 százalékos árcsökkenést jelent, amit nem egyszerű meglépni a tulajdonosnak, ám ez azzal járhat, hogy az ingatlaneladás hosszas folyamat lesz. 

Ugyanakkor az alacsony fenntartási költségű lakások, például a panelek árazásában az előző évhez képest országosan átlagosan 37 százalékos emelkedés volt látható augusztusban. Jelenleg egész pontosan az átlagos négyzetméterár panelgarzonok esetében Budapesten 957 ezer forint, a téglaépítésű garzonoknál 1,04 millió forint, az árnövekedés az előbbinél 26, utóbbinál 22 százalékos. A garzonok keresettsége annak is köszönhető, hogy kisebb alapterületük miatt alacsonyabb a rezsiköltségük, ezért az infláció miatt leginkább ezeket keresik azok a befektetők, akik az ingatlanpiaci befektetéssel igyekeznek menteni a pénzüket.

 Zuglóban ez a teljesen felújított 46 m2-es panelprogramos épületben található lakás 57.900.000 forintért eladó.

towerbudapest.com

 

A 9. kerületben az Erkel utcában ezt a 29 négyzetméteres lakást 34 900 000 forintért kínálják.

eurocenter.hu

 118 590 000 forintért találtuk ezt az új építésű 150 nm-es ingatlant Budapesttől 15 kilométerre Szadán. A kertes ikerház egy  767 nm-es telken helyezkedik el.

mybudapesthome.com

Ha tetszett a bejegyzést oszd meg másokkal is, és látogass vissza újra! Olvasd el korábbi posztjainkat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr5217939016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása