Egyedül nem megy! –  Így építsük ki kapcsolatrendszerünket az ingatlanszakmában!
2016. július 14. írta: ingatlanos blogger

Egyedül nem megy! –  Így építsük ki kapcsolatrendszerünket az ingatlanszakmában!

Magányos farkasként nem fogsz boldogulni az ingatlanpiacon, befutni meg végképp! Olvasd el tippjeinket!

startup-594090_1920.jpg

Igaza volt a kultuszfilmben Garasnak és Kernnek: Egyedül nem megy!

„Miért olyan fontos a partnerség az ingatlan szakmában?”- tehetjük fel a kérdést. Elég egy kis ideje ezen a területen tevékenykedni, és könnyen rájövünk arra, hogy ebben az üzletágban olyan sokféle szakterület fér meg egymás mellett, hogy KÉPTELESÉG AZ ÖSSZESBEN SZAKÉRTŐNEK LENNI. Éppen ezért a networking és az üzleti és szakmai partneri kapcsolatok építése – többek között - hasznos arra is, hogy többféle embertől beszerezhessük a szükséges információkat. A partnerségek tehát értékes erőforrást jelentenek az ingatlan szakmában vállalkozók számára is. 

Íme, 5 tanács arra hogyan építsünk ki gyümölcsöző partnerséget az ingatlan szakmában:

1. Hangoljuk össze céljainkat, értékeinket és azt, hogy „miért” tesszük azt, amit teszünk

Partnerségben alapvetően fontos, hogy azonosak legyenek a céljaink és az értékrendünk, ellenkező esetben gyors kiábrándulás lehet a partnerség vége. Legjobb a legelején tisztázni, hogy mit akarunk elérni, ugyanis súrlódásokhoz vezethet,  ha csak később derül ki az, hogy mondjuk mi ugyan szeretnénk ingatlan üzletünkkel a közösség javára is tenni, viszont partnerünket egyedül a nyereség érdekli és egyéb célokra nem hajlandó áldozni..

 

 2. Hozzunk be újat

Bár a célok tekintetében fontos, hogy közös nevezőn legyünk, a következő területen hasznos lehet a változatosság:

  • hozzáértés
  • tapasztalat
  • tudás
  • személyes stílus

hand-523233_1920.jpg

Har jellemző ránk, nem tartunk a kockázatoktól, jól jöhet, ha egy óvatosabb partnerünk van. Ha az értékesítésben vagy a marketingben van óriási tapasztalatunk, nem árt, ha olyan partnert találunk, akinek az elemzés a szakterülete vagy bizonyos üzleti problémákra hozhat megoldást. Előnyös, ha olyan készségekkel rendelkeznek a partnereink, amelyek segítségével jól kiegészíthetjük egymást és a legjobbat hozhatjuk az együttműködésből. Az erősségeinkről, gyengeségeinkről őszintén kell beszélni, ugyanis csak erre alapozva lehet a közös célokat és jövőképet megalkotni, valamint konkrét célokat meghatározni.

 

3. Mindig maradjunk kommunikatívak és ne ódzkodjunk a nehezebb beszélgetésektől

A partnerség meghiúsulásának leggyakoribb oka a kommunikáció hiánya. Apróságok mindig adódhatnak, amelyek miatt úgy érezhetjük, hogy nem érdemes zaklatni a partnert, csakhogy ezek az apróságok idővel hajlamosak hegynyi méretűvé nőni. (Például: rendszeresen rossz a teljesítési határidő a számlán. Nem tűnik nagy bajnak, de akár ezen is elhasalhatunk egy adóellenőrzésen.)  Így a cégek eltávolodhatnak egymástól és előbb-utóbb másik üzleti partner után néznek. Fontos tehát, hogy a partnerek között létezzen egy rendszeres kommunikációs forma, akár havonta egyszeri személyes találkozó, ahol az ilyen, vagy az esetleg más felmerülő kérdéseket megbeszélhetik.” – javasolja a Piac&Profit egy cikkében. 

 

4.Folyamatosan értékeljük kapcsolatrendszerünk hatékonyságát

Minden projekt után érdemes megvitatni, értékelni a munkát partnereinkkel is. Meg kell beszélni, hogy mi ment jól, legközelebb mit kellene másképp csinálni és hogyan lehetne még hatékonyabb a közös munka.  Ha azt akarjuk, hogy elvárásaink teljesüljenek, akkor nem érdemes évekig várni a felgyülemlett frusztráció megosztásával. Ha az üzleti gyakorlatunk szerves részét képezik az értékelő megbeszélések, akkor nem kell attól tartani, hogy a beosztottak és a partnerek nem kapnak időben megfelelő visszacsatolást. Természetesen ezeken a beszélgetéseken nem csak azt mondjuk el egymásnak, hogy mit csinálunk rosszul, hanem a pozitívumokat is megerősítjük, ami reális, elfogulatlan megmérettetésként motiváló is egyben.  

writing-1149962_1920.jpg

5. Kezdjük kicsiben és mindent foglaljunk írásba

Nem szabad hűbelebalázs módjára belevágni az együttműködésekbe. Javasolt először egy kisebb projekt keretén belül kitapasztalni, hogy mennyire működőképes egy kapcsolat. Egyes szakértők a partnerség dinamikáját az udvarlás, a házasság analógiájával magyarázzák: a projekt-partnerség a randizáshoz hasonló, amikor az ismerkedésen van a hangsúly, az üzleti partnerség pedig olyan, mint a házasság, amely során már írásban is rögzítik a felek egymás iránt elköteleződésüket.  Ha a randizás, vagyis a projektmunka során nem alakult ki az őszinte elköteleződés, nem lehet sikeres partnerség sem.

Óvakodjunk a „kézrázós” egyezségektől, keressünk egy jó ügyvédet és minden legyen meg papíron hivatalosan is letisztázva: a felelősségektől, szerepektől kezdve a pénzügyi kötelezettségvállalásig.

Törekedjünk tehát stabil üzleti kapcsolatrendszer kiépítésére, hiszen ennek hiányában a munkánk versenyképessége is komolyan veszélybe kerülhet.

 Tetszett a bejegyzés, látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr288885266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2016.07.15. 11:57:14

Komolyan, még létezik bárki, aki ilyen tevékenységből akar megélni?
süti beállítások módosítása