Itt vannak 2020 legmenőbb irodái!
2020. január 23. írta: ingatlanos blogger

Itt vannak 2020 legmenőbb irodái!

Ma már az irodai környezet sokkal több, mint egy munkahely! Mutatjuk, hogy miért!

babyboomer_golf_iroda.jpg

Bringát az irodába!

Emlékszel még, hogy A kezdőben az Y-generációs startup-vezetőt alakító, Anne Hathaway biciklivel ingázott a régi gyárépületből átalakított irodaházon belül is? A  filmben látható iroda a most különösen trendinek számító ipari épületben lett berendezve. A neves amerikai építészeti magazin, az Architectural Digest arról is tudósított, hogy a rendezők kifejezetten a filmben megjelenített céghez hasonló Y-generációs irodákból - például Moda Operandi, Nasty Gal - merítették az ihletet a díszletekhez.

Nemcsak külföldön dolgozhatunk a fiatalok által diktált szokványos irodabelsőket megreformáló ízlésvilágú irodaházban. Számos hazai irodahelyiség kreatív, laza hangulatot varázsol a négy fal közé. Itthon az LOFFICE irodalánc is támogatja a biciklis közlekedést. A belvárosi design irodájuk, a Sonnenberg-villában, startup-ok, művészek és diplomaták által is kedvelt környéken lett kialakítva. Érdekessége, hogy a Munkácsy utcai épület az Iparművészeti Múzeum szecessziós építészetről szóló válogatásában is szerepel és műemléki értéket képvisel. A Szupernova designer csapata a 145 m2-es teret és a hozzá tartozó 40 m2-es udvart úgy alakította ki, hogy biztosítsa lakói számára a mindennapi inspirációt és produktivitást.

Képek forrása: ujiroda.hu

Munkaerőbarát terek

Az irodapiacon jelenleg az egyik legmeghatározóbb trend az élhető, munkaerőbarát terek megteremtése. A munkavállalók megtartásához nemcsak a jó lokáció és az igényes irodai berendezés elengedhetetlen, hanem az  inspiráló munkakörnyezet megteremtése, az olyan zöld technológiák alkalmazása, melyek fokozzák a hatékonyságot és mérséklik a napi stresszt. 

y_gen_iroda.jpg

"A korábbi évektől eltérően a nagyvállalatok ma egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alkalmazottak elégedettségének. Mivel a munkaerőhiány bizonyos ágazatokban nagyon magas, továbbá a globális trendek is ezt követelik meg, a cégek igyekeznek kedvezni a munkavállalónak, az irodák kialakításakor" -  világít rá az Új Iroda kereskedelmi-ingatlan tanácsadója a portfolio.hu-n.

Dúll Andrea DSc PhD habil, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Karának általános dékánhelyettese a Big Office Day konferencián arról beszélt, hogy épp olyan fontos, milyen környezetben töltjük a napunkat, mint az, hogy milyen emberek társaságában. Elmondta, hogy például egy köztér kialakítása során a különböző elemek, utak, ülőhelyek befolyásolják az ott tartózkodó emberek viselkedését, de nem feltétlenül úgy, ahogyan azt a tervezők kezdetben gondolták.

A fenntarthatóság is alapvető elvárás, ami nemcsak a környezetbarát megoldásokban merül ki, hanem magába foglalja az energiatudatosságot vagy az épülethasználók komfortosságát is. A  Cuningham Group a REThink Development céggel közösen tervezte meg a Leed-Gold kategóriás (a Leadership in Energy & Environmental Design (LEED) nemzetközileg elismert értékelő rendszerben az épületek környezettudatos kialakítását osztályozzák) zöld irodaházat Culver City városában, az USA Kalifornia államában. Fenntartható technológián alapuló, a természetes fény és szellőzés adta lehetőségeket kiaknázva alakították ki a pazar belső kertekkel gazdagított irodai tereket egy régi áruházi épületben. A cég munkakultúrájában fontos szerepet kap a kreativitásra, együttműködésre való ösztönzés és az Y-generáció körében oly népszerű prioritások, mint a munka-és magánélet egyensúlya. Egy teljes konyhát alakítottak ki, hogy családias étkezésekre is összejöhessenek az itt dolgozók. 

Egy vakkantás a meetingen!? Miért ne?

Az állatok jelenléte oldja a stresszt, enyhíti a depressziót és a magány érzését, csökkenti a vérnyomást. Mindemellett kutatások alapján állatok jelenlétében csökken a fájdalomérzet, sőt, a szorongásos problémákkal küzdők számára is kifejezetten ajánlott az állatok társasága, hiszen a nyugalmi állapotban lévő állatok megfigyelése megnyugtatóan hat az emberekre, így nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy gyakran teremtenek vidám hangulatot még az irodában is. Egyre gyakoribb a nagyobb vállalatoknál a heti egy vagy akár több állatnap bevezetése. Ilyenkor az állattulajdonos munkatársak behozhatják kedvenceiket az irodába, az állatok jelenléte pedig kellemes, lazább hangulatot teremt a irodaházakban. A Telenorban már több, mint egy éve a pénteket nevezték ki ilyen napnak. A mobiltársaság hisz abban, hogy ez a pozitív hatás az ügyfelekkel való kapcsolatra is hatással lehet, mivel a az állatok jelenléte erősíti a pozitív hangulatot és az egymással lazábban együtt dolgozó kollégákat is képes közelebb hozni egymáshoz. Úgy látják, hogy mindez javítja a cégen belüli közös munkát, a hatékonyságot, az eredményeket pedig ügyfelek a szolgáltatásokat jobb minőségén keresztül érezhetik. 

dog-3822183_1920.jpg

A Bark nevű kisállat kellékeket gyártó amerikai vállalat Ohio-ban található központját a világ legkutyabarátabb irodájának kiáltották ki. Ez nem is csoda, hisz naponta 50 kutya lézeng az irodában. A székeket könnyen tisztítható textil boríjat, hogy a dolgozók és kedvenceik egymás mellett ülhessenek. Sőt, még egy kutyafuttatót is kialakítottak, hogy legyen tér egy kis mozgásra. A kutyás felszereléseket gyártó Kurgo nevű cég az elsők között tervezett olyan munkahelyet, ahol a kutya egész nap gazdája közelében lehet. Olyan munkahelyet teremtettek, ahol a kutyatulajdonos munkavállalóknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy négylábú barátjuk egész nap egyedül tölti idejét az üres otthonban. Egy nagy konténerszerű helységben megalkották a világ egyik legállatbarátabb irodáját.

Viheted a gyereket is!

Ha már az állatok bebocsájtást kaphatnak a munkahelyre, akkor a gyermekek miért ne? Az irodatervezésnél ma már vannak olyan cégek, ahol a kisgyermekes szülőkre is gondolnak az irodaterek kialakításakor. Magyarországon az Loffice csapata hazánkban újszerűnek számító modellt dolgozott ki Coworkid programon néven, mellyel a kisgyermekes szülők foglalkoztatását segíti oly módon, hogy ötvözi a közösségi irodát a gyermekmegőrzéssel. Az irodaközpontban nem csupán olyan közösségi irodát alakítottak ki, ahol a felnőttek dolgoznak, hanem egy modern  szellemiségű gyerekrészleg is helyet kapott. A program nemcsak a CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő alkalmazottak számára kínál rugalmas irodamegoldást, hanem a szabadúszók, részmunkában dolgozók és egyéni vállalkozó szülők részére egyaránt, ezzel is hatékonyan támogatva a családalapítást követő munkaerőpiaci visszatérést.

Személyre szabott lakásirodák

A lakásirodák is felértékelődnek a jövőben Budapesten, hiszen 150-200 nm alatt nincs hagyományos típusú iroda, így aki jó lokációban gondolkodik és színvonalas irodára vágyik, ugyanakkor rugalmas feltételek között szeretne irodahelyiséget, annak a lakásiroda kimondottan hasznos megoldás lehet. Hasonlóan népszerű, és szintén az egyik legjelentősebb mértékben bővülő irodatípus a szolgáltatott iroda. 2020-ban várható, hogy nagy mennyiségű szolgáltatott iroda kerül a piacra nálunk is. Azért is népszerűek ezek az irodák, mert egyrészt azonnal költözhetőek, másrészt, magas minőségű felszereltséget, jó miliőt nyújtanak az itt dolgozóknak. A nem elhanyagolható előnyök közé tartoznak a rugalmas feltételek, ami érinti a szerződéskötést is, illetve, ha gyorsan kell lépni, akkor is kiváló megoldás lehet a szolgáltatott iroda, ahová akár holnap el lehet helyezni nyolcvan embert is.

 Néhány menő iroda a nagyvilágból:

 A tavalyi legmenőbb trendeket pedig ebben a videóban megnézheted:

Ha tetszett a poszt, látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr1915423096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása