Hogyan hat a koronavírus az ingatlanpiacra?
2020. április 16. írta: ingatlanos blogger

Hogyan hat a koronavírus az ingatlanpiacra?

A koronavírus-járvány hatása gyorsan begyűrűzött a mindennapokba. Nézzük, hogyan érinti az ingatlanok helyzetét itthon és a nagyvilágban!shutterstock_627037211_1.jpg

Bizonyított tény, hogy bármely világvírusnál minden esetben megfigyelhető egyfajta GDP csökkenés, amely piaclassulást okoz, nem történik ez másképpen a koronavírus esetén sem. Pillanatnyilag alig van olyan iparág, amely teljesen védve lenne a koronavírus hatására várható vagy már jelentkező gazdasági kockázatokkal szemben. A jelenlegi helyzetet többen összehasonlítják a 2008-as válsággal is, azonban a COVID-19 okozta  visszaesés más tendenciát mutat, ugyanis most nem a gazdaság egyik ágazatából, a bankszektorból terjed át a válság a reálszférába, hanem több iparág termelése áll le vagy legalábbis csökkentett kapacitás mellett működik.

Itthon a már zajló építkezéseknél, beruházásoknál az egyik probléma az, hogy a külföldi építőmunkásoknak haza  kellett menni, viszont, ezt a hazatérő magyar munkaerő valamennyire helyettesíti. Az új lakásprojekteknél ennél fogva elhúzódhatnak a határidők, a megbeszélések, ügyintézések átkerülnek az online térbe. Lényeges azonban, hogy a koronavírus a lakáspiacra gyakorolt hatása a jövőben nagyban függ az elkövetkező időszak eseményeitől is, például akár a kormányzati intézkedésektől, és az össz-GDP és a világpiacok mozgásaitól.

A színvonalas vizuális tartalom és online kapcsolat most értékelődik fel igazán!

Az ingatlanszakma legtöbb területén a munkához szinte elengedhetetlen a személyes kontaktus. A koronavírus alatt sok lakástulajdonos kerüli a találkozást, az ingatlan ügynökségek pedig igyekeznek szájmaszkban és kesztyűben megmutatni a lakásokat, ami a korlátozások szigorításával még fokozódik.

Az élet viszont nem állhat meg, hiszen  ebben az időszakban is foglalkozni kell többek között például a lejáró bérleti szerződésekkel, illetve, vannak, akik most keresnek kiadó ingatlant és nem mindenki halasztja el a döntését vásárlás terén sem. Sőt, vannak kifejezetten olyan befektetők, vásárlók is, akik úgy látják, hogy hasznot húzhatnak a helyzetből, jó üzleteket is lehet majd kötni komoly haszont szerezve amikor majd vége a járványnak és feléled a piac. 

Sok helyen kiemelten elkezdtek arra is figyelni, hogy ingatlanfelvétel esetén az átlagosnál több fényképet készítsenek, megspórolva ezzel az esetleges felesleges megtekintéseket. A 3D-s virtuális lakásnéző lehetőségek nemcsak nyugaton elérhetőek, hanem már nálunk is, nagyobb irodákban is, mint a fővárosi Eurocenter. Nem is csoda, hogy ebben az egyedi helyzetben felértékelődik a minőségi lakásvideó, a virtuális séta készítése, nemcsak azért, mert így nem kell kimenni a lakásba, hanem mert egy ilyen jellegű hirdetés azonnal kiugrik a többi hirdetés közül.

Átrendeződhet az irodai szegmens?

Az irodapiacon a legtöbb bérlőnek több éves szerződése van, így nem várható, hogy ezentúl tömegesen felmondják a szerződéseiket. Több vállalatnak jellemzően a személyi kiadásai jóval magasabbak, mint a székhelyre, az irodahelyiségre fordított összegek, így nehezen lenne elképzelhető, hogy tömegesen szeretnének kisebb irodákba költözni. Azoknak, akinek viszont anyagi megfontolásból kell irodát váltani, a rugalmasabb megoldás most előnyös. A jelenlegi állapot során sok egyéb is átértékelődhet. A home office például egy hosszútávú kísérletként is értelmezhető, mely kimutathatja, hogy mennyire lehet hatékony az otthoni munka, valóban szüksége van-e a cégeknek akkora irodaterületekre, mint amiben eddig gondolkodtak. Így a helyzet akár egyfajta szemléletváltást is hozhat az irodapiacon a kisebb és rugalmasabb feltételeket nyújtó, azonnal költözhető, bútorozott, rövid-közép távra is bérlehető szolgáltatott irodák, illetve, a minőségi lakásirodák irányába. Érdekesség, hogy a helyzet úgy tűnik más szektorokat is megmozgat, például a Budapest belvárosában található 4 superior tematikus boutique szálloda  úgy döntött, hogy szabad kapacitásit szolgáltatott irodaként hasznosítja. A Stories Hotelből átalakított Stories Offices a minőségi szolgáltatást tekinti legfontosabb feladatának, hogy bérlői mindennap kényelmes, harmonikus környezetben és örömmel dolgozhassanak.

Legyűri a járvány az Airbnb-piacot?

A portfolio.hu az Airbnb-n kiadott lakások tulajdonosainak pánikszerű hirdetéseiről számol be. A bérlő nélkül maradt frusztrált tulajdonosok ellepték az albérletkereső oldalakat olyan hirdetésekkel, amelyekben az eddigi áraknál jóval olcsóbban kínálják a lakásokat, ami a lakásbérleti árakban is érezteti a hatását.

„Van azonban egy olyan csoport is, akik az üresen álló lakásaikat a kórházi dolgozók részére ajánlják fel, hogy a következő hetekben ne kelljen érintkezniük a családjukkal”- olvasható a hírportálon.

Egyértelmű tehát, hogy a hazai helyzet sok tekintetben a járvány hatásaira reagáló nemzetközi gazdasági trendbe illeszedik. A világ koronajárvány sújtotta nagyvárosaiban jól látható, hogy a belvárosi, jó lokáción elhelyezkedő ingatlanokat nem tudják Airbnb-ként használni, hiszen csökkent az turisztikai forgalom, rengeteg lakástulajdonos alacsonyabb áron, hosszú távú kiadásra kínálja lakását.

Miért kell most az ingatlanos?

Várható, hogy a piac változásaival a kínálat növekedésével felértékelődik az ingatlanirodák szerepe. Közkeletű vélekedés, hogy akár amatőr piackutatással - ami nem más, mint lakáshirdetések összenézegetése a legismertebb hirdető oldalakról - laikusként is be tudunk árazni egy lakást.  Az ingatlan árazása azonban egy olyan terület, amelyben a tulajdonosok gyakran hibáznak, hiszen sok olyan tényező van, amit egy laikus nem, de egy hozzáértő, tapasztalt ingatlanos figyelembe vesz ahhoz, hogy reális árat tudjon meghatározni. Az ingatlanközvetítők, illetve, az ingatlanközvetítő irodák munkája lényegesen összetettebb annál, mint hogy egyszerűen meghirdetnek egy hirdetési oldalon egy lakást. A jelenlegi körülmények között még nagyobb igény lehet a jövőben a lakáskezelésre, már csak azért is, mert így elkerülhető, hogy a tulajdonos találkozzon a bérlővel, így eddiginél nagyobb arányban bízhatnak meg lakáskezelőt. A lakáskezelő a bérleti időszak alatt minden a bérbeadott lakással és a bérlővel felmerülő feladatot ellátja és mindent problémát megold a bérbeadó helyett. 

képek forrása: eurocenter.hu

Ázsia: visszaesés után jöhet a fellendülés?

A Moody's  gazdasági elemzői szerint komoly adósságválság alakulhat ki Ázsiában, amint a koronavírus-járvány miatt a vállalatok hatalmas veszteségeket szenvednek el. A térség teljes adósságállománya megduplázódott a 2008-as válság óta. Gyakran a SARS-vírussal hasonlítják össze a koronavírust. Míg a SARS-vírusban összesen több mint 8000 ember betegedett meg és 2003-ban 774 ember halálát okozta a vírus, addig a koronavírus hatásai globális térre terjednek. A SARS-vírus terjedése alatt a befektetési tranzakciók Hongkongban és Kína nagy részén jelentősen csökkentek 2003 első félévében, viszont az év második felében az aktivitás újra visszaállt. Hasonlóképp a mostani helyzetben is ugyanez várható 2020 második felében. Kínában a fellendülés, míg a dél-kelet ázsiai országokban elképzelhető, hogy ez ennél némileg később indul be. Február első hetében mintegy 90%-kal kevesebb ingatlant értékesítettek, mint egy évvel korábban. A visszaesés érthető, hiszen Kína-szerte gyakorlatilag karantént rendeltek el, így várható is volt, hogy bezuhan a lakáspiaci tranzakciószám is.

shutterstock_252582475.jpg

USA: A vírushelyzet hatására bármi megtörténhet?

A Forbes külső ingatlanszakértője, Ingo Winzer  azt fejtegeti az üzleti magazin oldalán, hogy a tömegméretben fogyó WC-papír kapcsán felmerül annak lehetősége, hogy a koronavírus miatt beállhat az USA-ban a recesszió:

"Nem amiatt aggódom, hogy nem lesz majd WC-papír - az Egyesült Államok és Kanada rengeteget tud termelni - hanem amiatt, hogy a felhalmozás azt jelenti, hogy a vásárlók valóban aggódnak és megváltoztatják a költekezési szokásaikat. Ez pedig nem fog a néhány hónap alatt visszaállni. Az, amit a vásárlók gondolnak és tesznek az növeli vagy csökkenti igazán a gazdaság hatékonyságát és nem a bankok hibái vagy a légitársaságok bezárásai. A fogyasztók teszik ki a gazdaság 70 %-át és ők már az elmúlt években eléggé feszültek voltak.”

Majd azt is hozzáteszi, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztói hitel a legmagasabb szinten van, amit eddig láttunk: 12 000 amerikai dollár per férfi, nő és gyermek. A GoBankingRates 2019 végén közzétett kutatását hozza fel, mely szerint az amerikaiak 69 százalékának kevesebb, mint 1 000 dollár megtakarításuk van.

„A legutóbbi recesszió óta a munkahelyek növekedése a legalacsonyabb szinten volt. Ezek fényében nem meglepő, hogy a vásárlói kedv megcsappant. Ez az év már eleve kihívást jelentett a befektető számára, mert a gazdaság lelassult. Nem számítok komoly lelassulásra ilyen korán, de amikor a gazdaság sérülékennyé válik, bármi megtörténhet" – ismertette Winzer.

Éppen ezért úgy véli, hogy nem a koronavírus a recesszió okozója, ami most már nyilvánvaló, hanem a katalizátora és hirtelen felgyorsítva azt a gazdasági lassulást, ami már egy ideje működik. Patrick Crowley a texasi A&M egyetem gazdaságtudományi professzorát idézi, aki szintén azt állítja, hogy "habár esedékessé vált a recesszió, mint általában, a recesszió forrása kicsit meglepetés volt".

shutterstock_247248529.jpg

A szakértő szerint a recesszió olyan kormányzati reakciók és lakossági válaszokra, véleményekre eredményez, melyek hatást gyakorolnak az ingatlanpiacra:

„Ez alkalommal azonban nem érzékelhetünk olyan erőteljes piaclezárást, sem nagyarányú lakásárcsökkenést, mint 2008 után. Valójában sokkal valószínűbb, hogy a mostani hatások még kedvezhetnek is az ingatlanpiaci befektetőknek.”

A Világ Gazdaság arról számol be, hogy a vártnál kevésbé csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma februárban az Egyesült Államokban, míg a kiadott építési engedélyek száma lefordult közel 13 éves csúcspontjáról és a vártnál sokkal nagyobb mértékben esett vissza: „A kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint februárban éves szintre vetítve 1 millió 599 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami a januárihoz képest 1,5 százalékkal kevesebb, de az egy évvel korábbihoz viszonyítva 39,2 százalékos emelkedést jelent. Elemzők arra számítottak, hogy a januári 1 millió 624 ezerről 1,5 millióra csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések évesített száma februárban. Februárban a piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre kivetítve 1 millió 72 ezer ház építését kezdték el, ami 6,7 százalékkal haladja meg az előző hónapban mért 1 millió 5 ezret.”

London: Éppen árajánlatot akartam tenni egy új házra. Inkább visszatáncoljak?

-olvasható a kérdés a Guardian egy cikkében, mely arra keresik a választ, hogy milyen hatással lesz a koronavírus a pénzre, a nyugdíjra és a lakásárakra Nagy-Britanniában.

Az Egyesült Királyságban az ingatlanpiacot a friss választások utáni fellendülés jellemezte eddig, de ez változhat, ha a vírus elhatalmasodik. A bit napilap szerzője szerint lehet értelme elnyújtani a házkeresést a krízis idejére. De miért is fogadnának el a lakástulajdonosok alacsonyabb ajánlatot, amikor tisztában vannak vele, hogy a járványnak egyszer vége szakad? Egy londoni ingatlaniroda, a Benham & Reeves két hete azt tapasztalta, hogy a vásárlóknak és az eladóknak a 83 százalékát a koronavírus nem befolyásolja döntésében.

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal és látogass vissza újra, vagy olvasd el korábbi írásainkat is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3715425074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása