A világ a legfantáziadúsabb irodaépületei
2022. április 05. írta: ingatlanos blogger

A világ a legfantáziadúsabb irodaépületei

Extrém formák, különleges dizájn, újragondolt századfordulós gyárépület: nem véletlen, hogy ezekben irodát bérelni, vagy irodát vásásrolni minden cégnek kiváltság. A ma irodáinak meg kell felelniük a kor elvárásainak, ha vonzóak akarnak lenni a cégek számára, akiknek már nem csak négy falra, hanem kényelmes és mutatós helyre van szükségük.

shutterstock_786564601.jpg

Manapság a cégek elvárásai az ideális irodával szemben jóval többet jelentenek, mint néhány fal és barna bútorok. A munkahelynek már nem kell komoly és unalmas lennie, sőt, minél kényelmesebb annál jobb. A hatalmas, asztalokkal és dolgozókkal teletömött helyek, amik pár éve még egyet jelentettek az iroda szóval, ma már elképzelhetetlenek és minden cég olyan komfortos környezetet keres, amilyet csak meg tud engedni magának. A kívánságok listáján a legegyszerűbb tételeket a tágas terek és a természetes fény jelenti, ám ezt szorosan követik az ergonomikus bútorok és a vidám, lehetőleg sok növénnyel tarkított berendezés. Fontos, hogy legyenek kisebb és nagyobb tárgyalótermek egyaránt, hogy legyen megfelelő szoba kisebb megbeszélések és nagyobb események számára is. Egyre gyakoribb elvárás, hogy a kollégáknak ne csak a munkára, hanem a kikapcsolódásra is legyen alkalmas terük és persze nélkülözhetetlen, hogy maga a helyszín jól megközelíthető legyen, ma már ugyanis egyre több cég fektet nagy hangsúlyt a dolgozók mentális és fizikai jóllétére is.

A prágai táncoló házak

shutterstock_239659600.jpgEzt a prágai irodaházat már sokan megcsodáltuk egy-egy hétvégi kiruccanás alkalmával. 1996-ban épült dekonstruktivista stílusban és nem kevés kritika érte azzal kapcsolatban, hogy hogyan fog beilleszkedni Prága gótikus és barokk környezetébe. Sokan részegnek becézik az épületet, de az valójában a híres Hollywood-i táncosokat, Ginger Rogerst és Fred Astairt szimbolizálja. A megtört vonalak, deformált elemek és a komplex kompozíció, a rengeteg ablakkal és üveggel párosítva valóban szokatlan látványt nyújtanak a prágai környezetben, de mára teljesen a környezete részévé és az egyik leghíresebb nevezetességgé váltak. Számos nemzetközi cég főhadiszállásának ad otthon, a legfelső szinten pedig egy étterem található, ahol élmény egy kávé.

Freedom Palace, Budapest

Az V. kerületi Szabadság téren található ez a 2010-ben felújított csoda. A palota a 14-es szám alatt áll és 1901-ben épült Meinig Artúr építész tervei alapján. Az épület környezete a magyar gazdasági és politikai élet központja, a közelben található a Parlament, a Magyar Nemzeti Bank és több már banki és közigazgatási épület. A felújítást követően egy közel 8300 négyzetméteres műemléki jegyekkel rendelkező, de a 21. század műszaki színvonalát is kielégítő irodaház került átadásra Budapest szívében. A felújítás során beépítették a tetőteret, a belső udvart üvegtetővel fedték be. A belső alaprajzi elrendezéseket is újrastrukturálták, hogy alkalmasak legyenek irodai munkára. Az épület számos építészeti nívó-, különdíját nyert el, 2019-ben pedig az Év Irodája díjat is neki ítélték.

képek forrása: ujiroda.hu

Budapest történelmi épületekkel beépült belvárosában új projektek megvalósítása a fejlesztési telkek hiánya miatt korlátozott. Az épületek döntő többsége a XIX-XX. században épült az akkoriban népszerű építészeti - főként klasszicista, illetve eklektikus - stílusoknak megfelelően. Számos műemlék épület került átalakításra és felújításra az elmúlt néhány évtizedben. A belváros tele van olyan példákkal ötletes megoldásokra, ahol az épületek eredeti jellegét megtartva adtak új funkciókat az irodai belső tereknek. Erre a megvalósult példák egyik legsikeresebbike a Freedom Palace.

Nakagin kapszulatorony, Tokió

shutterstock_1184979682.jpgA japán fővárosban található extrém formavilágú  épület 1972-ben épült, ami látszik is a stílusán, hiszen a Magyarországon is jól ismert szögletes formák, amelyek olyan divatosak, népszerűek voltak az ebben a korszakban épült betonépületeken, itt is visszaköszönnek.

Az eredetileg lakóépületnek épült torony kis kapszulákból áll. Egyik tornya 11, másik 13 emeletes, összesen 140 egységből épül fel és az egységek összenyithatóak, ha valakinek több helyre lenne szüksége. Ma lakások mellett irodák is találhatóak benne és negyven év elteltével is népszerű turista látványosság különleges stílusa miatt.

Eiffel Palace, Budapest

Az eredetileg 1893-ban épült épületet 2013-ban újították fel. A homlokzatot az eredeti tervek szerint állították helyre, a belső tér azonban teljesen megújult. Az épület bár nem élvezett műemlék védelmet, most mégis hajdani pompájában tündököl, új, izgalmas belső terekkel. A felújítás környezettudatosságának hála több környezetbarát minősítést is bezsebelt, a mosdók öblítésére például esővizet használ az épület. A dolgozók panorámás tetőteraszon és étteremben is élvezhetik az életet.

képek forrása: ujiroda.hu

ING House,  Amszterdam

shutterstock_1103525927.jpgBár a holland ING Ház, a város központján kívül található, de mégis említésre méltó. Erről az épületről biztos mindenkinek más jut az eszébe. Lehet ez egy fapapucs, egy tizenhat lábú bogár vagy egy parkoló űrhajó is. Az épület terveit az Meyer és Van Schooten építészek készítették. 28 méter széles, 138 méter hosszú és 48 méter magas az épület, amiben 10 emelet található. A különleges irodakomplexum 2001-ben épült és jelenleg az ING Bank székháza. Találhatóak benne még konferenciatermek, auditórium, múzeum, könyvtár és étterem is. Már messziről látszik, hogy ez az épület nem egyszerű vasbeton: alumíniumból és üvegből készült és ezzel egész Hollandia egyik legdrágább épülete. Belül a berendezés modern rengeteg zöld növénnyel.

 Park Átrium, Budapest

Magyar testvére az Park Átrium irodaház, amelyet szintén  a kimagasló minőség, és különleges építészeti megoldások tesznek különlegessé. Az épület a VI. kerületben helyezkedik el, a nemrég felújított Dózsa György úton, szemben a főváros legnagyobb parkjával, a Városligettel. A holland Eric van Egeraattól vezetett építésziroda tervei nyomán elkészült új épület  nem mindennapi jelenség a Dózsa György úton, homlokzata nem a nálunk megszokott módon igyekszik az épületet integrálni a városi szövetbe. A komplexum  már átadása előtt Budapest legismertebb épületei közé emelkedett, tervezője 2006-ban Budapestért díjat kapott. Az épületet 2013-ban átalakították, az átépítés hat szint irodaterületeit érintette. A korszerűsítés során jelentős hangsúlyt fektettek az energiahatékonyság javítására és a környezettudatos, optimális munkakörülményeket biztosító kialakításra, melynek eredménye a LEED Gold minősítés megszerzése.

képek forrása: ujiroda.hu

 

Office Centre 1000, Kaunas, Litvánia

bb593a06-b2f0-46b6-8800-e4efd5cb86fe.jpegLitvániában ezt a különleges alakú épületet gyakran nevezik a helyiek egyszerűen csak a bankjegynek, nem titok, hogy miért: a 20 emeletes épület homlokzata emléket állít Litvánia hajdani hivatalos pénznemének, a litasnak, melyet 2014-ben váltott fel az euró. Mivel az épület 2008-ban épült, a valódi cél nem a visszaemlékezés volt, hanem a modern vállalkozók emlékeztetése az ország hagyományaira, a gazdaság erősségére és a függetlenségre. Maga a kép egy hatalmas üvegkirakó, éjszakánként pedig még látványosabban néz ki, amikor az ablakok mögött felkapcsolják a háttérvilágítást. Ebben az épületben irodát birtokolni hatalmas presztízsnek számít, így számos nagy cég lakik itt. További érdekesség, hogy balti régió egyik legmerészebbnek és legötletesebbnek tartott projektje az északi részen fekvő külvárosba, a Vilnius-Kaunas-Klaipeda autópálya közelébe került, ami a megközelítést is jócskán megkönnyítette ugyanis a fővárosban nagyon nehéz autóval közlekedni. További ok, amiért nem a belvárosban kapott helyet a helyiek félelme volt attól, hogy az óváros régi épületeivel nem alkotott volna megfelelő összhangot a 10 emeletes, ragyogó, nem mindennapi építmény.

Dorottya udvar

képek forrása: ujiroda.hu

A Dorottya Udvar irodaház közel 100 éve épült és igazi példája a Budapesten amúgy is divatos régi épületek újrahasznosításának. Különleges története van: korábban volt már katonai egyenruha-raktár és cipőgyár is. Az épületegyüttes a 2000-es években kapott új köntöst, nagy belső terekkel rendelkezik és megtalálhatóak benne az eredeti részlet-gazdag stíluselemek is, amelyek igazi századfordulós-modern hangulatot kölcsönöznek. A komplexum parkjában található tó melletti nyugágyakban jól esik kikapcsolódni ebédszünetben. Az épületet olyan cégek választották székhelyüknek, akiknek fontos a kimagasló minőség és a luxuskörnyezet: itt van a Viacom, a Leaseplan és a Mars & Wrigley irodája is.

Annak, aki nem tudja pontosan hogy is találja meg cége számára azt az irodát, ami minden megoldásnak megfelel, tökéletes megoldást kínálnak a szolgáltatott irodák, ahol személyre szabott megoldást kaphatunk akár csak egy napra vagy hétre. Szolgáltatott iroda esetén modern környezetben bérelhetünk irodát tetszőleges elrendezéssel - például tárgyalóval, vagy anélkül, a megfelelő felszereléssel -, csak annyi időre, amennyire éppen szükségünk van rá. A bérleti díj minden költséget tartalmaz, nincs más dolgunk, mint megjelölni, mire van igényünk. A nem elhanyagolható előnyök közé tartoznak a rugalmas feltételek, ami érinti a szerződéskötést is, illetve, ha gyorsan kell lépni, akkor is kiváló megoldás lehet a szolgáltatott iroda, ahová akár holnap el lehet helyezni nyolcvan embert is.

Az itt felsorolt összes irodában megfigyelhetőek a modern kor elvárásai valamilyen formában. Legyen szó akár zöld megoldásokról, egy kis feltöltődésre alkalmas luxus környezetről, lenyűgöző építészeti megoldásokról, ezek az irodák jól mutatják, hogy a magukra adó cégeknek rendkívül fontos a komfort és a reprezentatív környezet is: mindenki szívesebben üzletel azzal, akinek az irodája is a profizmust és a sikert sugározza magából.

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4217790042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gevlekte Salamander 2022.04.06. 11:26:20

A Nakagin kapszulatornyot épp most fogják lebontani Tokióban.
süti beállítások módosítása