A növekvő árak ellenére is rengetegen keresnek albérletet!
2024. január 05. írta: ingatlanos blogger

A növekvő árak ellenére is rengetegen keresnek albérletet!

Az elmúlt években a budapesti lakáskiadás jelentős növekedést mutatott, ami 2024-ben is folytatódik. Mi áll a kereslet hátterében?

apartments-1845884_1280.jpg

A budapesti kiadó lakások iránti kereslet jó pár éve felélénkült. 2024-ben az albérletkereső platformok szerint a reálbérek érdemi növekedése esetén két számjegyű lehet a lakbérek emelkedésének mértéke. Mindeközben a a budapesti kiadó lakások piacán folyamatosan szűkülő kínálat tapasztalható, főként, mert kevés új építésű lakást adtak át, így lényegesen visszaesett az adásvételek száma. A bérlők ezért kevesebb lehetőség közül válogathattak, ami azt eredményezte, hogy próbálták követni az áremelkedést. 

Mivel a lakástulajdonosoknak havonta jelentős bevételt hoz a kiadás, ezért a 2015-2021 között lezajlott ingatlanpiaci felfutásban megnövekedett Budapesten a kifejezetten a befektetési célú lakásvásárlás.  A jelenlegi piaci trendek további hozamnövekedést jeleznek előre ingatlanbérbeadás terén.

Az utóbbi években tapasztalt lakásár-növekedés Budapesten is a lakáskiadók előnyére válik. Az ingatlanok értékének emelkedése növelheti a bérleti díjakat, így a befektetők magasabb hozamokat érhetnek el hosszú távon. A LIVING és az ELTINGA kutatóközpont együttműködéséből született új tanulmány rávilágít a bérlői piac változásaira és a lakástulajdonosok számára elérhető lehetőségekre.

Egyre többen választják a lakásbérlést befektetési célokra

A kutatás szerint a befektetések továbbra is sikeresek lehetnek a jövőben, tekintettel a budapesti kiadó lakások  iránti kereslet növekedésére és a bérleti díjak emelkedésére.

Mint említettük az elmúlt két esztendőben dinamikusan emelkedtek a lakások bérleti díjai, ami kedvező helyzetet teremt a befektetőknek. A KSH budapesti lakbérindexe szerint 2020 januárjától 2023 első feléig körülbelül 29 százalékos emelkedés történt. Az átlagos lakbér szintje a fővárosban 2023 első felében 221 ezer forint volt, 2023 decemberében pedig már a fővárosi bérbeadók átlagosan 239 ezer forintért hirdették kiadó ingatlanjukat. A kisebb, energiatakarékosabb lakások magasabb bérleti díj ellenére is vonzóak lehetnek az alacsony rezsiköltségek miatt.

Bár a hazai bérlőknek feltűnt a bérleti díjak növekedése, a külföldi munkavállalók számára viszont kifejezetten olcsó Budapesten bérelni lakást. Ha kitekintünk a nemzetközi ingatlanpiacra, a hazai árakhoz képest nagyságrendekkel magasabb a lakásbérleti díjakkal találkozhatunk az európai nagyvárosokban, főleg tőlünk nyugatabbra.

Sokan keresnek kiadó lakást a fővárosban

shutterstock_1673456455_1.jpgAz elmúlt években mind országosan, mind Budapesten jelentősen megnőtt a bérelt lakásokban élők száma.

A fővárosban a piaci áron bérelt lakások aránya folyamatosan növekszik:

  • 2010-ben 7,3 százalék volt
  • 2015-ben 8 százalék
  • 2020-ban pedig már 9,8 százalék.

A jelenlegi lakásárak és bérleti díjak mellett a belvárosban bruttó 4 százalék, a külvárosban 5-6 százalék éves hozammal számolhatnak a bérbeadók.

A Periféria Központ friss kutatása szerint ma a Budapesten élők 19 százaléka lakik albérletben, 10 százalékuk pedig szívességi lakáshasználó., vagyis ők azok, akik általában a szülők vagy más rokonok ingatlanjaiban élnek.

A fiatal korosztály tagjai is egyre inkább hajlandók bérelni, és a rugalmasságot preferálják a saját tulajdon helyett, amire hosszú éveken keresztül kell gyűjteni.

A kamatköltségek emelkedése a lakáskiadás célú befektetők számára új perspektívát nyitott, mivel ez csökkentette a hitelfelvétel iránt érdeklődő vásárlók számát. Ennek eredményeként az eladóknak alkalmazkodniuk kell az alacsonyabb kereslethez, ami árcsökkenést eredményez, kedvezve ezzel a készpénzes vásárlóknak. Az ingatlanpiac jellegzetes ciklikusságának része, hogy 10-12 évente hullámvölgyek következnek be, de hosszú távú perspektívában is nyilvánvaló, hogy az ingatlanok értéke folyamatosan nő az infláció feletti ütemben.

Az adóváltozások is támogatják a lakásbefektetéseket

Július 1-jétől kezdve változnak az adózási szabályok: a hozamok után nemcsak a személyi jövedelemadót kell megfizetni, hanem szociális hozzájárulási adót (szocho) is, kivéve néhány esetet, mint például az állampapírok vagy az ingatlanbefektetési jegyek. Fontos megjegyezni, hogy a lakásbefektetésekből származó hozamokra csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell kifizetni, így a nettó hozam a magasabb lesz. Ez az adóváltozás előnyösebb feltételeket teremt a lakásbefektetők számára, akik a jövőben kedvezőbb adóterhekre számíthatnak a hozamaik után.

Az ingatlanpiac alkalmazkodik a változó igényekhez. Azok között, akik lakást vásárolnak, egyre többen vannak, akik a hozamokat kívánják növelni bérbeadással, miközben nem kívánják elkötelezni idejüket a lakások kezelésére. A válaszul erre felmerülő igényekre  a lakáskezelés szolgáltatást tudják igénybe venni a tulajdonosok.

Mit is nyújt a lakáskezelés?

writing-1149962_1920.jpgA lakásbérbeadás és kezelés nem egyszerű feladat, ráadásul rendszeres odafigyelést és sok esetben azonnali készenlétet is igényel, hiszen a lakáskezelés olyan mindennapi tevékenységeket is magában foglal, amelyek biztosítják a lakás folyamatos és fenntartható működését. Ezek közé tartozik például a bérleti díj beszedése, a javítások szervezése, a posta begyűjtése, a számlák fizetése, a mérőórák ellenőrzése és a lakás állagának megőrzése, hibák elhárítása, biztosítási ügyek rendezése. A lakáskezeléssel foglalkozó cégek szolgáltatásai általában tartalmazzák a kapcsolattartást mind a tulajdonosokkal, mind a bérlőkkel amennyiben szükséges több  nyelven is. Egy ingatlanbérbeadó cég lakáskezelési szolgáltatását tehát nemcsak azoknak a lakástulajdonosoknak lehet előnyös, akik először vágnak bele az ingatlanuk bérbeadásába, még nincs tapasztalatuk ezen a területen vagy időhiány miatt nem tudnak ezzel foglalkozni, hanem azoknak is, akik esetleg nem beszélik a külföldről érkezők idegen nyelvét.

Mi a helyzet a labérekkel? Mennyi az annyi?

A KSH adatai szerint szeptemberi megtorpanást követően októberben  emelkedtek a lakbérek: országosan 0,4, a fővárosban 0,9%-kal az előző hónaphoz képest, ezzel párhuzamosan a reállakbérek országosan 0,5, Budapesten 1,0%-kal nőttek. Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 13 százalékkal voltak magasabbak az októberi lakbérek. 2023 novemberében nominálisan és reál értelemben is minimális volt a lakbérek emelkedése az előző hónaphoz képest.

Megnéztük egy-két ingatlanos oldalon, hogy milyen árban lehet jelenleg Budapest különböző kerületeiben lakást:

A lakbérekben is hatalmas különbség lehet lakásonként és kerületenként is. Sokat számít az ingatlan állapota, mérete, elhelyezkedése és mint a következő hirdetésekben is láthatjuk, nem elhanyagolható a lakás berendezése és a korszerűsége sem.

A towerbudapest.hu oldalán hirdetik ezt a minimalista berendezésű 20 nm-es garzonlakást 140 ezer forint/hó áron a 6. kerületi Szív utcában:

Hogy mennyit számít a lokáció, azt jól szemlélteti szintén ugyanezen az oldalon talált másik hirdetés. Az előbbitől mindössze 5 négyzetméterrel nagyobb Belgrádi rakparti lakás bérleti díja már 350 ezer forint/hó. Iga  az apartman ablakai közvetlenül a Dunára és a szemközti Gellért-hegyre nyílnak:

 Az eurocenter.hu oldalon 610 ezer ft/fó áron a VII. kerületben egy Dózsa György utcai felújított ,tökéletes állapotú, 125 négyzetméteres 2 fürdőszobás lakást kínálják kiadásra:

Holcsik Dániel ingatlanszakértő Youtube-csatornáján pedig ezt a Budapest mellett, Nagykovácsiban épült kiadó házat mutatja be azoknak, akik madárcsicsergésre és megnyugtató panorámát csodálva szeretnek reggel kávézni. Utánajártunk és a 260 négyzetméteres luxusapartmanért 1.140.000 forint/hó bérleti díjat kell fizetni.

HA TETSZETT A POSZT? OSZD MEG MÁSOKKAL!

LÁTOGASS VISSZA ÚJRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3418295993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása