Itt vannak a legfrissebb CSOK-hírek
2016. szeptember 06. írta: ingatlanos blogger

Itt vannak a legfrissebb CSOK-hírek

CSOK: csalódás vagy csoda?

A CSOK-kal kapcsolatban sok kamuhír is napvilágot látott, például, hogy nem is létezik. A leghitelesebb forrásokból gyűjtöttük össze a legfrissebb CSOK-híreket, és néhány videót, hogy könnyebb legyen döntést hozni a CSOK-kal kacérkodóknak.

cheaper-by-the-dozen-movie-houses-.jpg

Itt az új, még szinte ropogós CSOK-bővítés!

A legfrissebb hír szerint újra változnak a családi otthonteremtési kedvezmény feltételei, annak érdekében, hogy még többen hozzáférhessenek. A jövőben már építés alatt álló, sőt még csak tervezőasztalon létező ingatlanra is lehet igényelni. Ha az igénylő meghal, örököse úgy kaphatja meg a CSOK-os ingatlant, hogy nem kell visszafizetnie a támogatást - számolt be ma a bővítésről több vezető hírportál. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt is bejelentette, hogy az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyerekeket, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanulnak, vagy sem, a magzatot pedig az igénylésnél 12 hetes korától figyelembe lehet venni. Az államtitkár elmondta, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a CSOK-ot. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány bővítési szándékát azzal indokolta, hogy a kormány figyelemmel kíséri az otthonteremtési program megvalósítását, és ezek alapján döntött arról, hogy bővíti az igénylők körét. Amint részletes szabályokat tartalmazó kormányrendelet megjelenik a Magyar Közlönyben a bankok is fogják alkalmazni az új feltételeket.

Az államtitkár-asszony ebben az egy hónapja készült rövidfilmben is megszólalt a CSOK-kal kapcsolatban:

Az eddigi CSOK-osok 70%-a használt lakást vásárol

A használtlakás-piac megnövekedett mozgását részint azok a vásárlók eredményezik, akik mostani, kisebb alapterületű otthonukból költöznek egy nagyobba, amelynek egyik oka lehet a család bővülése. Hogy a váltáshoz mekkora mértékű többletforrásra van szükség, az országon belül változó. A Magyar Idők szeptemberi körképe szerint már 14 ezer család igényelte CSOK-ot valamilyen formában. Az OTP Banknál például év eleje óta mintegy hétezer igénylést fogadtak be, ezek közül ötezret már folyósítottak. Az összes igénylés hetven százaléka továbbra is használt lakás vásárlásához kapcsolódik.Emelkedik a takarékszövetkezetekhez benyújtott kérelmek száma is. A használt lakás vásárlására igényelt támogatások száma február és június között megnégyszereződött, míg az új lakásokra igényelt támogatásoké majdnem kétszeresére nőtt – közölte a Takarékbank a vs.hu-nak.

erkely.jpg

Az új lakást választók ideje 2017-ben jön majd el

Az új lakások esetében háromnegyed részben a tízmillió forintos, három gyermek után járó kedvezményt veszik igénybe a családok. Az új lakástámogatási program megítélésénél fontos, hogy még nem épültek fel azok a társasházi lakások, amelyek még nagyobb mértékben fognak CSOK-igénylést generálni. A közelmúltban tapasztalható megnövekedett számú igényléseknél alapvetően a családi házak építése dominált – hangsúlyozta az OTP bank  a Magyar Időknek, hozzátéve, hogy a támogatás jelentősebb felfutását egyelőre hátráltatja, hogy az épülőfélben lévő lakásokra nem lehet benyújtani az igénylést. A Takarékbank szakértői szerint a társasházi projektek átadása 2017 tavaszától tovább növeli majd a jelzáloghitelek és a csok iránti keresletet, mivel a tízmilliós támogatás, illetve a csokhoz kapcsolódó tízmilliós kamattámogatott hitel egyaránt az új lakások vásárlására és építésére igényelhető. A már idézett mai fórumon Dömötör Csaba is bejelentette, hogy arra számítanak, hogy 2017-től fut fel igazán az igénylések száma, mivel a házépítés, a házvásárlás időigényes folyamat. Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nyilatkozata szerint jövőre a kormány 211 milliárd forintot biztosít az otthonteremtési programra. 

 

A várakozás iskolája

Életünk nemcsak cselekedetek, de talán még inkább a várakozás iskolája - mondta Pilinszky János. Ezt jó ha megfontolják a CSOK-ot igénylők is, mert hosszadalmas várakozásra van szükségük a kedvezmény igénybevételéhez. Jól bizonyítja ezt Renátáék esete is, akik bár minden feltételnek megfeleltek, de a bank által ígért 90 nap alatt szinte semmi nem történt. Ezt követően fordult Renáta a Dél-Magyar laphoz. A banknak kérdéseket küldtek e-mailben, amelyekre nem kaptak választ. Az újság tudósítása szerint Renáta még Lázár János országgyűlési képviselő vásárhelyi fogadóórájára is elment, és a politikustól is segítséget kért. Majd hirtelen nagyon kedvesek és segítőkészek lettek a bank munkatársai és végül a kérelem benyújtásától számított 132. napon utalta el nekik a pénzt a bank.

multi-family-home-1026483_1920.jpg

CSOK-csalódás: Hiába a CSOK, ha az árak elszállnak?

Rossz hír volt az új lakások piacán az áremelkedés, amelyet  alátámasztott meghirdetett telkek és új lakások árának hirtelen emelkedése is a Gazdaságkutató elemzése szerint. A kormányzati lakáspolitikai intézkedések közül az új lakások piacán a 27 százalékos általános forgalmi adó 5 százalékra csökkentése inkább a kínálati oldalra gyakorol jelentős hatást, a beruházóknak ad a korábbinál nagyobb pénzügyi mozgásteret. A keresletet csak abban az esetben ösztönzi az áfacsökkentés, ha a lakásvásárlók ennek hatására a korábbinál lényegesen alacsonyabb árakkal találkoznak, ez azonban nagyon valószínűtlen - írja a GKI, hozzátéve, hogy a saját kivitelezésben épülő családi házak esetében az áfavisszatérítés lehetőségét kihasználók csökkenthetik költségeiket. A GKI szerint CSOK esetében várhatóan némi keresletösztönzés is megvalósul, bár az állami támogatások jelentős részét már az első hetek tapasztalatai alapján el fogja vinni az áremelés. A folyamat nyertese tehát nem elsősorban a lakosság, hanem inkább az építési szektor lesz - fejtegeti a vg.hu. 

Azt RTL-klub összeállítása is lamentál a dráguláson, de bizakodó az árcsökkenéssel kapcsolatban:

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője a vg.hu-n egy zseniálisan „egyszerű” matematikai kérdéssel próbál a döntésben segíteni:

Megéri-e néhány megállóval odébb költözni a használt lakásoknál négyzetméterenként 90-120 ezer forinttal többe kerülő, de új, korszerű hőszigetelési szabványoknak megfelelő, a végső kialakításban legalább részben a vevő igényeire szabott lakásba, vagy sem.

Augusztusban pedig Rónai Egon - többek között - a családi otthonteremtési kedvezményről is kérdezte Dömötör Csabát az ATV Egyenes Beszéd Ráadás című műsorában:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4111681897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása