5+1 lélegzetelállító környezetbarát irodaház!
2017. július 31. írta: ingatlanos blogger

5+1 lélegzetelállító környezetbarát irodaház!

Te dolgoznál egy olyan irodában, ami inkább kristály erdőre hasonlít, mint munkahelyre? Vagy egy olyan  "zöld" helyen, ahol még a szőnyegek is újrahasznosított anyagból készültek? Mindez nem álom ma már, hanem valóság! Még kartonpapírból is képesek bámulatos irodabelsőket alkotni!

selgas-5.jpg

Egyre több irodatulajdonos ismeri fel, hogy a versenyképesség érdekében olyan felújításokat kell eszközölnie, amelyek költséghatékonyak és növelik az irodában a dolgozói jóllétet. A régi irodák belső tereit és műszaki rendszereit is a 21. századi irodabérlők igényei szerint újítják meg. A fenntarthatóság már alapkövetelmény, és nemcsak az energiatakarékosságban és a környezetbarát megoldásokban merül ki, hanem olyan szempontokat is magával hoz, mint a fenntarthatóság vagy az épülethasználók kényelemérzete.

Gyöngyösi Zoltán a Tower-International Kft. kereskedelmi bérbeadás üzletág igazgatója a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy az irodaválasztásnál legfőbb szempont továbbra is a lokáció, viszont az irodabelsőre vonatkozó elvárások megváltoztak, követik a világvezető nyugati trendeket:

"A környezettudatos, zöld iroda már minden komolyabb cégnél alapfeltétel, ugyanúgy, mint a magas műszaki elvárások és természetesen a szolgáltatások széles skálája is, például az éttermek, a banki szféra közelsége és a rekreációs illetve szórakozási lehetőségek."

A szolgaltatottirodak.hu összefoglalója szerint ma már minden negyedik irodaház rendelkezik zöld minősítéssel Budapesten. A fővárosban 56 épület mintegy 830 ezer négyzetméternyi irodaterülete fenntartható munkakörnyezetet biztosít az alkalmazottaknak a CBRE 2016-os statisztikái szerint. Ez a szám pedig egyre növekszik.

Nézzünk meg most néhány szenzációs zöld irodát, köztük egy magyart is bemutatunk!

Spanyol erdei iroda

Selgas Cano néven alapaított tervezői irodát Jose Selgas és Lucia Cano spanyol építészek, az ő kreativitásukat dicséri e madridi  erdőben megálmodott üveg falú iroda. A 20 mm  vastagságú befelé hajló északi fekvésű üvegfal ideális kilátást nyújt az itt dolgozók számára a még 2007-ben tervezett munkaállomáson. Az épület déli falát egy szigetelt rostüveg és poliészter keverékéből gyártott fal borítja, árnyékot is biztosítva az erős napsütéstől. Az épület fele a földbe van süllyesztve, így gondoskodva a szigetelésről is, így a forró madridi nyarakon sem kell az itt dolgozóknak túl gyakran bekapcsolni a légkondit. Az alagsorba kőlépcső vezet, az alsó rész falát téglából építették. Kik azok a szerencsések, akik ilyen gyönyörű erdei környezetben dolgozhatnak? Természetesen maguk a tervezői iroda munkatársai!

Kartondoboz-iroda Amszterdamban

2009-ben Joost van Bleiswijk és Alrik Koudenburg holland tervezők teljes egészében 500 m2-es kartonpapírból álmodták meg egy amszterdami reklámügynökség   irodájának belső terét, amelyet Nothing névre kereszteltek. "Semmi ragasztó vagy csavar" volt a vezérelvük, így a költségek igazán lecsökkentek és az eldobható anyagokat is hasznosították.  1500 darabból ragasztás és csavarozás nélkül rakták össze. Michael Jansen kreatív igazgató így nyilatkozott a különleges költségtakarékos remekműről:


“A Nothing kiválóan érzékelteti mekkora erő rejlik az ötletekben, azt, hogy csupán egyetlen ötlet által a semmit is valamivé tudjuk változtatni. Olcsó, kidobásra ítélt anyagból különleges és emlékezetes munkaállomást készítése jól kifejezi azt hogyan ölt testet az emberi gondolat". 

 

Játékos svájci Google-iroda

A Camenzind Evolution a Google svájci bázisát egy helyi sörfőzde épületében tervezte meg 12 000 négyzetméteren játék és a játékosság jeligére.

"Egy kis saroknyi részt sem hagytak betöltetlenül és funkció nélkül a tervezők. Ameddig a szem ellát, mindenhol játékok és vidám installációk találhatóak. A megszokott csúszdák tömkelege és variációi ebben az irodában sem maradhattak el, ám egy másik csúszásra alkalmas tárgyat is beépítettek: a zürichi létesítményben tűzoltórúddal is megoldható a közlekedés – természetesen csak lefelé. Mit sem érne a játékos téma tornaterem nélkül? Egy rögtönzött kosár- és focipálya is megtalálható az irodában. Aki mégsem szeretne annyira elfáradni a munkák közti szünetekben, csocsó-, léghoki- és pingpongasztalokon mérheti össze tudását kollégáival. A még ennél is lustább játékosoknak játékszoba is a rendelkezésükre áll, ahol nem kell más a megmérettetésekhez, csak a tulajdon tíz ujjuk..."- írja a Szép Házak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr2712704787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása