Ilyenek lesznek a menő irodák 2019-ben!
2019. január 31. írta: ingatlanos blogger

Ilyenek lesznek a menő irodák 2019-ben!

Minden évben kitapinthatóak az aktuális trendek, amelyek meghatározzák és alakítják az irodapiacot. Nézzük hogyan alakulnak a 2019-es év legmenőbb irodabelsői!

office_cover.jpg

Hol vannak már az unalmasan berendezett, igénytelen irodák?  Jó pár éve már új szelek fújnak az irodadizájnban: dolgozhatunk akár a Jazz-korszak hanyag eleganciáját ötvöző irodában, de hipszteresen kuckós, sokkal inkább kényelmes szobának, mint komoly munkahelynek tűnő helyiségekben is. A 2018-as irodatrendek egyik fontos szempontja a wellbeing volt, vagyis az, hogy jól érezzük magunkat munkahelyünkön. 2019-ben még inkább az emberközpontúságra is törekednek majd a tervezők. A 21. századi munkakörnyezetben a környezettudatos vállalati stratégiák mellett, a munkavállalók jóléte lesz az elsődleges szempont.

Zárt és nyitott irodák: Kettő az egyben!

Jó pár éve már annak, hogy óriási őrületet váltottak ki a nyitott irodák, különösen a több száz vagy ezer főt foglalkoztató multinacionális cégek esetében. Egyes kutatások azonban az open office visszaszorulását, módosulását jósolják. Az Offiseven szerint legfeljebb 10-12 ember tud hatékonyan dolgozni egy térben, de ők is csak akkor, ha vannak kisebb térelválasztók - növények, üvegpanelek, komódok - és ha egymást közvetlenül segítő munkakörökben dolgozókról van szó. A munkáltatói felmérések is azt bizonyítják, hogy nem mindenki tud, szeret nyitott terekben dolgozni. Egyes munkafolyamatok esetén a privát szféra hiánya, a folyamatos megszakítások, zajok kifejezetten negatívan befolyásolják a produktivitást. Erre az igényre válasz a kombinált iroda, vagyis olyan helyiségek, melyek ötvözik a nyitott és a zárt tereket is. Egyre népszerűbbek lesznek az úgynevezett „csendes szobák”, ahol a dolgozók nyugodtan dolgozhatnak kizárva a zavaró tényezőket. 

silent_room.jpg

Kulcsszóként jelenik meg az egyensúly, ami a munka-magánélet egyensúlyának, de a közösségi és privát terek arányos használatának is tekinthető. Sokak szerint azok a cégek lesznek hatékonyak, akik képesek lesznek kombinálni a munkavégzés  változatos tereit. Például a munkatársak a hét néhány napját open office helyiségben töltik, ami kizárólag a csapatban végzett feladatok és a meetingek színhelyeként szolgál. A csendet és magas szintű koncentrációt igénylő feladatokat pedig home office-ban, otthonról végezhetnék, így kiélvezhetnék a magánszférájukat. Az egyik legnagyobb kihívás lesz megtalálni a több munkatér közötti megfelelő arányt.

Recepció? Minek!

A jövő irodáiban ne csodálkozzunk ha a recepciós pult mögött nem találunk senkit. Várható, hogy a legmodernebb irodaházakban az érkezőket az eddigiekhez képest jóval informálisabb terekben fogadják és a technológiát vetik be olyan feladatok elvégzésére, akár a vendégek elirányítására is. Idén a Huffington Postban olvashatunk egy indiai startup-ról, ahol egy Mitri nevű recepciós robotot alkalmaznak. Mitri multifunkcionális: nemcsak a vendégek fogadására vethető be, hanem porszívózni is tud, sőt az éjjeli biztonsági őr munkáját is rábízták.  Angliában egy új robot a Peppert, azaz a Iron Man titkárnőjének  nevét viseli. Pepper mellkasában van egy képernyő, melynek segítségével azonosíthatja az érzelmeket, és válaszolhat is rájuk. A Brainlabs médiaügynökség Shoreditch irodáiban a Pepper személyre szabott gesztusokkal üdvözli a vendégeket, és elvégzi az alapvető feladatokat a munkahelyen, mint például tea és kávé készítése.  A japán robotika cég által gyártott robot ára 26,000 font, így idővel akár olcsóbb is lehet, mint az emberi munkaerő alkalmazása. A robot különféle műsorokban is szerepel, ahogy a lenti videóban is látható: 

A régi és az új fúziója

Ezzel az irányvonallal már korábban is találkozhattunk, de idén a trendszakértők vezető áramlatként definiálják. Egyre elterjedtebb lesz, hogy a megrendelők részéről megfogalmazott igény nem csak a vizuális megjelenésre vonatkozik, hanem újrahasznosított anyagok használatát szeretnék az irodában. Nem meglepő, ha a jövő irodáiban a high-tech berendezések mellett egyre több bútorrá alakított raklappal találkozunk vagy akár más, építkezésből visszamaradt anyagokat is beépítenek. A kortárs dizájnerek munkái már eddig is menőnek számítottak az irodákban, a jövőben pedig ezek mellé antik bútorokat, táblákat vagy kiegészítőket is igyekeznek a tervezők becsempészni. A Codigo Del Sur digitális eszközöket gyártó cég Montevideoban egy olyan új álomirodába költözött, ahol  az 1920-as években épült kúriában a luxus és futurisztikus elemek is megtalálhatóak. A 15 helységes irodaházban finom bőr borítású Chesterfield kanapékat, egy nagy zongorát, és videós installációkat is elhelyeztek. Mind a három emeleten található külön konyha, könyvtárszoba is. Sőt még úszómedencét is építettek, amit nyaranta minden pénteken használhatnak az alkalmazottak. 

Fókuszban az akusztika

A belsőépítészek a tágas, nyitott terű helyiségek tervezésénél egyre nagyobb figyelmet szentelnek az irodai akusztikára. Dinamikusan fejlődő irodai trendként láthatjuk az akusztikus panelek és kárpitozott, hangelnyelő bútorokat 2019 legmodernebb irodáiban. Nemcsak az irodai bútorokat vonják be speciális hangelnyelő kárpittal, hanem akár mennyezetet és a térelválasztó elemeket is a kellemesebb munkahelyi akusztika érdekében. A néhány éve divatba jött phone boxok további előretörését is tapasztalhatjuk idén. Ezek a kifejezetten telefonálásra kifejlesztett kisebb terek lehetőséget biztosítanak a zavartalan telefonos beszélgetésekre, megbeszélésekre, ami különösen célszerű nyitott irodák esetében. Az üveg panelek nem csupán térelválasztásra alkalmasak, hanem a hanggátlást szolgálják és egyben légies, kifinomult megjelenést is kölcsönöznek az irodának. 2019 üvegfalai újítása a furnér borítású üvegfal profil, mely egyedi, elegáns megoldás számít a trendi irodában.

phonebox.jpg

Kertes irodák

Ma már a dolgozók jólétének alapvető feltételei az egészséges környezet, a friss levegő, a mozgás és a kikapcsolódás. Amerikai kutatások szerint az irodában dolgozók 86 százaléka örülne, ha munkaidejéből többet tudna a szabadban, a friss levegőn is tölteni. A kint végzett munka csökkenti a stresszt, ösztönzi a kreativitást és az erőnlétre is jó hatással van. Erre az igényre alapozva számos új amerikai irodatervező elsősorban a városok peremén lévő területeken tervez irodákat, ahol könnyedén kialakíthatnak teraszokat és kerti tárgyalók. Több óriásvállalat is egyre inkább beépíti a kinti tereket a munkavégzésbe, például a Facebook irodaközpont kertjében a tisztásokat úgy tervezték meg, hogy értekezleteket lehessen ott tartani.

Jose Selgas és Lucia Cano spanyol építészek egy Madrid közeli erdőben álmodtak meg egy üveg falú irodát. A 20 mm  vastagságú befelé hajló északi fekvésű üvegfal ideális kilátást nyújt az itt dolgozók számára. Az épület déli falát egy szigetelt rostüveg és poliészter keverékéből gyártott fal borítja, árnyékot is biztosítva az erős napsütéstől. Az épület fele a földbe van süllyesztve, így gondoskodva a szigetelésről is, így a forró madridi nyarakon sem kell az itt dolgozóknak túl gyakran bekapcsolni a légkondit.  

Kép forrása: Selgas Cano 

Magyarországon az egyik ilyen természet közeli iroda a törökbálinti Telenor Székház. Az Égett-völgyben elnyúló nyolchektáros zöld terület kínálta a lehetőséget arra, hogy az irodaházban minden szempontból a természet közeliség és a zavartalanság jegyében dolgozhassanak.  A hazai Építőipari Nívódíját is elnyert épületben nagyon jó a friss levegő-ellátás is. Az irodakomplexum szinte belesimul a környező dombvidékbe, a teraszra kiülő dolgozók gyakran látnak a fenyvesből kilátogató őzeket, rókákat és nyulakat is, a madárcsicsergés pedig már megszokott.

Kép forrása: ujiroda.hu

Nemcsak városon kívül találhatunk "kertes" irodákat. Budapest belvárosában az Akadémia Parkban található Officium Irodaház a régi és az új építészet izgalmas elegyét kínálja ügyfeleinek. Az épületek fantasztikus adottságait részben az ősfás környezet adja, egy gyönyörű 12,6 hektáros parkos területen.  

Iroda vagy inkább hotel?

A rugalmasság az egyik legtalálóbb kifejezés, ha vissza akarjuk adni, mi számít igazán trendinek a 2019-es irodabelsőkben. Még az olyan komoly, több száz éves épületben kialakított irodákban is elvárás a rugalmasság, mint a neoklasszicista Andrássy 100 irodaházban. Az 1890-ben épült egykori miniszterelnöki rezidencián a klasszikus és a modern irodaszárny minden szinten kapcsolódik, a földszinten dupla belmagasságú, üvegtetővel fedett átrium található. A rugalmas térkialakítással tervezett irodában a területek szabadon mozgatható válaszfalrendszerrel alakíthatóak.

Kép forrása: Andrássy 100

A 21. századi irodákban alapvető, hogy a bútorzat könnyen mozgatható, és átrendezhető legyen. A dizájnjában összemosódik a lakás, az iroda, és a szállodai stílus. A technológiai robbanásnak köszönhetően ma már egyre kevesebb tevékenység, munka igényel állandó munkahelyet. Az együttműködés, a személyes interakció viszont továbbra is az üzleti élet megkerülhetetlen része marad, amihez nem elég az online környezet, offline irodai helységre is szükség van. Jó hír, hogy nem kell költséges kiadó irodákat bérelni a kezdő vállalkozóknak, az egyéni vagy kis létszámú cégtulajdonosoknak, start-up cégeknek sem, nem beszélve a szabadúszókról, online cégekről, akik számára a szolgáltatott iroda vagy a lakásiroda kitűnő lehetőséget kínál. Kocsor Dániel irodapiaci szakértő szerint a szolgáltatott irodát körülbelül úgy érdemes elképzelni, mint egy hotelt cégek számára:

"Vagyis az irodai szobák különböző méretekben elérhetőek azonnali költözéssel, felszerelve, bebútorozva, recepciós szolgáltatással, rugalmas tárgyaló és konyhahasználattal, stb. Mindezért a cég egy árat kap, nem kell mindenért külön fizetnie.A lakásiroda az egy lakásban vagy lakásból kialakított iroda. Bizonyos lakásirodákat kifejezetten erre a célra hoztak létre, irodai megjelenéssel (padlószőnyeg, piszoárok, stb.), más esetekben bútorozatlan lakásokról beszélünk. Sok cég kedveli ezt, mert családiasabb, lazább hangulatot lehet teremteni, és persze olcsóbb is." 

 

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal és látogass vissza újra, vagy olvasd el korábbi írásainkat is!

Első kép forrása: Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8014555790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2019.02.02. 10:23:08

Ugye tudod, hogy ez egy roppant pici terület, egy speciális feladatkört ellátó cégeknél lehet egyáltalán?
Mert a valódi életben a cégek üzelti alapon dolgoznak, él aszigorú költségszabály, a bevétel-kiadás képlet.
Nem az a cél, hogy pár ifjú olyan körülmények között csinálja a semmit, ami talán a tulajdonos otthonában sincs.
Tehát ezek csak a 2019-es irodacsodák a éepítészek, beslőépítészek víziói szerint és nem a 2019-es irodák.
Ma éppen az ellekező folyamat zajlik, a korábbi trendi egyteres divatszarok ról derül ki, hogy korlátozzák a munkát, a zaj és a többi egészségkárosító stb.
Ez a világ a laptoppal folyatosan mítingelő, a multik fogaskerékgépezetének önigazoló tevékenységet végzők területe.
Gondolj bele, felelős mérnökök, döntéshozók milyen módon dolgoznának, ha körülöttük mindenki telefonálgatna, csacsogna, kávézna, csocsózna stb.
Ma kényelesen lehet csoportmunkát végezni úgy, hogy fizikailag teljesen más helyen dolgozunk... Ahhoz nem kell ilyen szupermodern környzezet, ráadásul ennek költségeit ki is kell termelni.
süti beállítások módosítása