Bérlők, egyenesen a rémálmaidból!
2019. október 04. írta: ingatlanos blogger

Bérlők, egyenesen a rémálmaidból!

Nagyon nem mindegy, kinek adjuk bérbe lakásunkat. Íme néhány elképesztő sztori botrányos bérlőkről!

remes_alberlo.jpg

Bár a lakáskiadás csábító üzlet, egyre többen ébrednek rá: érteni is kell hozzá. A bérbeadó a bérlővel hosszú távú üzleti kapcsolatba kerül, ezért nagyon fontos kellő körültekintéssel felmérni a tulajdonosnak, hogy kinek adja ki a lakását vagy a házát. Viszont még a legóvatosabbakat is érhetik kellemetlen meglepetések. Ezekből szemezgettünk és megkérdeztünk néhány bérbeadási szakembert is mit lehet tenni, hogy ezeket elkerüljük.

Már öt helyről fizetés nélkül távozott

"Hirdetést adtam fel, hogy kiadnám lakásomat – meséli István  a szoljon.hu-nak – Egy édesanya jelentkezett, aki két kislányával költözött volna be a lakásba. Az egyik fogyatékkal élő gyermek volt. Azonnal megesett a szívem rajtuk, megkötöttük a szerződést. Költözéskor derült ki, hogy nem is kettő, hanem három gyereke van. Itt volt az első csalódás, de lenyeltem – mondja István, hozzátéve, az első időben pontosan történt a kifizetés. Majd amikor már két hónapnyi díjjal tartozott az asszony, kezdtem türelmetlen lenni. Majd’ kétszázezer forintnyi hátralék gyűlt össze, amikor felszólítottam, költözzön ki a lakásból. Később derült ki, hogy ennek a nőnek öt hasonló végrehajtási ügye van már, mindenhonnan fizetés nélkül távozott."

Éjjel a rendőr viszi el a bérlőt

István története sajnos nem egyedi. Sokan nem is sejthetik eleinte, valójában milyen ember is az albérlőjük. Ha jogi szempontok szerint nem biztosították be magukat, bizony foghatják a fejüket. Nem csoda, hogy a tulajdonosok növekvő arányban bízzák profi kezelőkre az ingatlant. Budapesten sok a külföldi bérlő, akik a mindennapi életvitelben saját kultúrájukat is behozzák a lakásba, például az étkezési szokásait, ami nem egy tulaj számára nehezen érthető. Például az indiai konyha elképzelhetetlen curry nélkül, s a fűszer erős szaga árad a lakásba, sárgák lesznek a falak, bérlői tapasztalatok alapján kiderült, hogy sok helyen a főzőlap általában tönkremegy a ráégett szószoktól. A  német tanulókról gyakran az a hír járja, hogy sokat buliznak. Vannak környékek , ahol sok a "maffia arc", akik verekszenek, hangoskodnak, veszekszenek. Ezeken a környékeken nem ritka, hogy éjjel a rendőr viszi el a bérlőt.

Még a rendőrök is tehetetlenek voltak

Egy fővárosi lakások kezelésével foglalkozó szakember megkeresésünkre beszámolt tanulságos esetekről is:

"Több is volt illetve sajnos mindig találkozik az ember újabbakkal. Ez sem egyedi eset sajnos, de például egy jóhiszemű tulajdonosnak nagy tanulság volt, amikor nagyon jóban lett a külföldi bérlőjével, azonban a bérlő egy idő után nem fizetett, de ezt mindig kimagyarázta. Aztán egyszer csak eljutott a helyzet odáig, hogy a férfinek indult vissza a gépe külföldre és nem akarta kifizetni a több havi tartozást. Végül a tulajdonos kihívta a rendőröket, de tehetetlenek voltak egy ilyen helyzetben – csak úgy nem dobhatták ki a lakásból, hiába nem fizetett, pedig a végén még fenyegette is a hölgyet. Ilyen helyzetek miatt érdemes még a bérbeadás előtt megbízni egy szakembert."

A bérlő rászabadította a rendőröket a tulajdonosra

Majd egy újabb esetet is megosztott:

"Egy másik tulajdonos most mesélte nekem, hogy barátja vette ki tőle a lakását, ott is jóhiszeműen, szerződés nélkül. Nos, itt sem fizetett a „bérlő” egy idő után, s ráadásul az egyik alkalommal még birtokháborítás vádjával rá is hívta a rendőrséget a tulajdonosra. Több éves kálvária volt, hogy ez a „barát” elhagyja az ingatlant. Az eset után döntötte el a tulajdonos, hogy ő többet kezelő nélkül nem ad ki lakást."

Nemcsak, hogy elköltözött, hanem teljesen kipakolta a lakást

Egy másik budapesti ingatlaniroda munkatársa is találkozott hasonló esetekkel, ő úgy emlékszik vissza:

"Volt olyan albérlőnk, aki többszöri felszólításra sem fizetett. Mikor kimentünk az ingatlant megnézni, a lakást üresen találtuk. Feltételeztük, hogy már nem lakik ott a bérlő, de nemcsak, hogy elköltözött, hanem teljesen kipakolta a lakást, és  a tulajdonos bútorait és ingóságait is magával vitte."

gyertyafeny.jpg

Gyertyafénynél éldegélő bérlő

Egy másik szélsőséges esetben a bérlő egyik pillanatról a másikra azért költözött el, mert hangokat hallott a lakásban és meg volt győződve arról, hogy szellemek laknak ott. Volt olyan bérlőjük is, aki nem fizette a bérlet díjat, sem a rezsit. Az ingatlankezelő szerint általában úgy vélekednek, hogy a közmű-kikapcsolások elég hatékonyan ösztönzik a bérlőket a fizetésre - legalábbis részlegesen és ideiglenesen -, ami nem mindig igaz, ahogy ebben az esetben volt az:

"A bérlő gyertyafényél éldegélt a lakásban. A kilakoltatásra és a jogi eljárás lezárására kb. 1-1,5 évet kellett várni."

Lopták az áramot!

Az sem mindig egyértelmű, ha a szolgáltató kikapcsolja valahol az áramot. Olyan is megesett már, hogy a tulajdonos csodálkozott, amikor megkapta asz értesítést az áramszolgáltatás leállításáról, ennek ellenére a helyszínen fel volt kapcsolva a lámpa, szólt a TV:

"Az egyik legrosszabb eset akkor történt, mikor egy család két gyerekkel beköltözött a kiadó lakásunkba. Eleinte minden rendben ment, viszont egy havi bérleti díjon kívül később már nem fizetettek. Eleinte nem értük el a bérlőt telefonon, később pedig annyit mondott, hogy akkor pereljünk. Mivel két kiskorú gyerekkel voltak a lakásban, semmit nem tehettünk - hozzátenném azt is, hogy gyerek nélkül sem. Mindössze annyit tehettünk, hogy mivel nem volt miből, nem fizettük a rezsit, majd ki is kapcsolták az áramot. Ekkor ősz volt, férjem elment, hogy este megnézze, hogy ég e a villany a lakásba. Égett!! Az erkélyen keresztül egy másik lakásból lopták az áramot. Egyszerűen nem tudtunk mit tenni. Ellenőriztük hetente a lakást, hogy ott vannak-e, és egy fél év múlva egyszer csak eltűntek. Jó nagy kárt okozva."

Mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük ezeket az eseteket?

Abaházi Anetta a lakáskezelésManegerent Iroda ingatlan-bérbeadási szakértője elmondta, hogy a magyar jogszabály a bérlőt védi jobban, mint a bérbeadót. Annettáéknál minden esetben éppen a fentiekhez hasonló esetek elkerülése érdekében szigorú vizsgálatokon megy át a bérlő:

"Munkáltatói igazolást kérünk, illetve közjegyző előtt írjuk alá a bérleti szerződést, ami megkönnyíti a kiköltöztetést ha arra kerülne a sor. Tilos látatlanba kiadni a lakást. Nekünk látni kell a bérlőt, bérlőnek a lakást."

Ezt erősíti meg Kirschner Dávid is, a lakáskezelésben piacvezető Tower Ingatlan kiemelt tulajdonosi kapcsolattartója, aki szerint fontos ugyan rugalmasnak lenni, de a határokat is be kell tartani:

Nagyon fontos hogy – a kölcsönös megelőlegezett bizalmon túl – a megállapodási folyamat minden részlete legyen rögzítve. Ehhez ismerni kell nem csak az adott kultúrát, ahonnan a bérlő érkezik -megértve a prioritásait, gondolkodásmódját, stb. -, hanem a hazai jogszabályokat és lehetőségeket is. Ezt a kockázatot a szerencsés eseteket leszámítva, szinte lehetetlen elkerülni tapasztalt lakáskezelő nélkül.

Az eurocenter.hu-n megjelent interjúban olvashatunk a közjegyzői nyilatkozattal kapcsolatos tippről is. Ez szintén egy olyan fontos lépés, melyet, ha a lakáskiadás előtt megteszünk, a későbbiekben megkönnyítheti a folyamatot, ha jogi útra kell terelni egy ügyet. Az ingatlan-tanácsadók a megelőzés fontosságát is kihangsúlyozzák, mivel a tapasztalatok alapján úgy látják ezzel lehet a leginkább csökkenteni a kockázatot.

loft_cover_1.jpg

Kik keresnek profi lakáskezelőket?

A 24.hu albérletkezélés témájú cikkében Szikora Márton, az albérletkezelésben piacvezető Tower-International Kft. társtulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy a hazai befektetők, lakástulajdonosok részéről körülbelül 3 éve mutatkozik nagyobb nyitottság az albérletkezelésre. Négy fő kategóriába sorolta azokat, akik kiadó lakásukat ingatlankezelő cégekre bízzák. A magyarok közül a külföldön dolgozókat emelte ki, akik vagy maguk mögött hagynak egy lakást vagy már befektetésként vették. A második csoport a vidéken élő lakástulajdonos-befektetők, akik nem szeretnének minden apró-cseprő dolog miatt rendszeresen a fővárosba utazni. A harmadik csoportba olyan budapestiek tartoznak, akiknek már nem futja az idejéből a lakás dolgait intézni, vagy rájönnek, hogy ez nem nekik való. Illetve, vannak azok a befektetők, akik már több, akár 3-5 lakással is rendelkeznek, és profira akarják bízni a kezelést.

"Érdemes minél jobb állapotban megőrizni az ingatlant"

-nyilatkozta Pavelka Zsolt ingatlanszakértő a portfolio.hu-nak. Pavelka szerint a bérbeadóknak a jó hozam érdekében érdemes minél jobb állapotban megőrizni az ingatlant, ugyanis az nem csak az ingatlan értékét növeli, hanem az a hozamban is megtérülő befektetést is.r le tud koordinálni."

Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy nem maga kezeli az ingatlanjait, akkor egy havi kb. 100 ezer forintért bérbe adott lakás esetén 8-12 ezer forintot kell fizetnie a szolgáltatónak, de itt is vannak árnyalatok ingatlantól és szolgáltatástól függően. Az ingatlankezelők gondoskodnak a bérleti díj beszedéséről, kezelik az esetleges fizetési késedelemmel összefüggő jogi problémákat, elvégeztetik a takarítást, a kisebb javításokat, karbantartásokat, és rendszeres jelentést is készítenek a tulajdonos számára. Legtöbb helyen felhajtják a potenciális bérlőket - online és közösségi médiafelületeket felhasználva -, és előzetesen meg is szűrik őket.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Látogass vissza újra, vagy olvass korábbi posztjaink közül!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr5615130502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2019.10.05. 08:12:33

Hát az tuti, hogy tőlem hiába kérnének munkáltatói igazolást. Nem azért, mert nincs, hanem mert nincs köze hozzá, mennyit keresek. Egyébként meg: a tulaj ad nekem banki igazolást arról, hogy neki van-e annyi tartalék pénze, hogy ha mondjuk elromlik a bojler, a hűtő, a radiátor, akkor AZONNAL tudja cserélni? Na ugye, hogy nem hogy is képzelem én ezt. Az éremnek két oldala van.

AnnieC 2019.10.05. 09:57:39

@Hujber Tünde: Na igen... kicsit én is erősnek érzem a munkáltatói igazolást. Legfeljebb egy olyan variációt lennék hajlandó mutatni, amin nem szerepel fizetés, csak az, hogy határozatlan idejű szerződéssel dolgozom, nem áll a cég felszámolás alatt és én se a felmondásomat töltöm.

Sajnos a tulaj anyagi helyzete is erősen kérdéses sokszor, főleg itthon.
Sok embernek lett valahonnan egy lakása, ami most épp nem kell neki, de egyébként egyáltalán nem vagyonos és persze az első gondolata, hogy kiadja mert abból majd lesz sok pénz.
Aztán amikor az ő anyagi gondjai miatt nem lesz megjavítva valami vagy hirtelen vissza kell adni a lakást mert a tulajt kilakoltatják onnan, ahol éppen lakik és nincs hova mennie, akkor a bérlő így járt.

teéjesenmindegy 2019.10.05. 10:08:41

@Hujber Tünde: Okoska.
Ha elromlik valami, és a tulaj nem cseréli ki, akkor te szépen elköltözöl olyan helyre, ahol minden működik. Nem tetszik a szolgáltatás, tehát mész.
Fordított esetben pedig jogos, hogy kíváncsi, hogy keresel-e annyit, hogy hosszú távon is ki tudd fizetni az ingatlant. Vagy hogy mondjuk nem droglabornak használod. Vagy kurválkodsz benne.
Még egyszer. TE tudsz a tulajnak kárt okozni, akár szándékosan akár véletlen. Tőled utána nagyon nehéz behajtani a pénzt. A tulaj neked nem tud kárt csinálni.

Arcade Macho 2019.10.05. 10:58:48

@Hujber Tünde: amikor a berlo eppen atadja a 100e -t, akkor mar ott a tulaj kezeben a penz
amugy is le kell rakni kauciot es az is ott van, most mit vigyen neked egy ugyvedi leteti igazolast a kauciodrol?

Gerardus A. Lodewijk 2019.10.05. 14:01:24

Vagy akár a biztosítók is felfedezhetnék végre a bérlői felelősségbiztosításban, ill. a bérbeadói kockázati biztosításban rejlő nem jelentéktelen üzleti lehetőségeket.

Zirowe 2019.10.05. 14:56:36

Jaja, közjegyzői papír, kemény szerződés és rendszeres ellenőrzés.
Tehát normális észjárás, és magadtól is megy ez mind.
De persze aki hülye, az fizessen sápot kezelőknek.

Zirowe 2019.10.05. 14:57:22

@Hujber Tünde: igen, két oldala.
Ha nem mutat, nem kapod meg a lakást.
Majd jön más, aki mutat és beköltözhet.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2019.10.06. 07:54:24

@Arcade Macho: "amugy is le kell rakni kauciot es az is ott van, most mit vigyen neked egy ugyvedi leteti igazolast a kauciodrol? "

Igen, azt vigyen. És tudod miért? Mert a kauciót nem félreteszik ám, hanem felélik. Aztán amikor vissza kell adni, jön a huzavona, mert nincs miből. Mert a lakbért is feléli. Elvégre azért adja ki a lakást. És ha nekem munkáltatói igazolást kellene vinnem, akkor ugyan őneki miért ne kellene letéti igazolást bemutatnia? Azért, mert övé a lakás, attól ez még nem egy úr-szolga viszony, ahol az úrnak joga van bármit kérni, a szolga meg kussoljon.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2019.10.06. 08:02:45

@teéjesenmindegy: "Még egyszer. TE tudsz a tulajnak kárt okozni, akár szándékosan akár véletlen. Tőled utána nagyon nehéz behajtani a pénzt. A tulaj neked nem tud kárt csinálni. "

Ó, dehogynem tud kárt okozni. Pl. laktam egy lakásban, ahol a tulaj közölte, hogy nem köt lakásbiztosítást, mert drága. Ha most oda betörnek, és elviszik a laptopom, vagy bármim ki is okozott kárt kinek?

Mesélhetnék arról, amikor beázott a fürdőszoba, mert a fölső lakó nyitva hagyta a vizet. Tulaj esküdözik, majd ő elintézi a helyreállítás költségeit a lakóval. Azóta is arra várok.... Felajánlottam, hogy én megoldom, de az árát vonjuk le a lakbérből. Jaj, azt nem lehet, neki a lakbérre szüksége van. (Na, vajon mire kell?). Évekig állt úgy beázva a fürdőszoba, mert ő szart rá, én meg saját pénzemen nem voltam hajlandó megcsináltatni azt, amit nem én okoztam. A fölső lakó meg főleg nem ajánlotta fel magától. Ha ott tönkremegy valami, kinek a kára?

Bárhol bármi elromlott, mindig könyörögni kellett, hogy legyen helyette új. De amíg nincs, addig te szopsz, hogy nincs hűtőd, tűzhelyed, mosógéped, miközben továbbra is fizetni kell a teljes bérleti díjat.

És ezek még csak a károkozás lehetőségei, és biztos van másnak olyan sztorija, amikor konkrét károkozás történt. Szóval hagyjuk a rizsát. Ha igazolást akar a tulaj tőlem, én is elvárom tőle.

Kriszti Balogh 2019.10.06. 08:30:36

@Hujber Tünde: Ha csöndbe maradtál volna jobb lett volna! Kezdjük az elejéről:
1 A munkáltatói igazolás nem tartalmazza, hogy mekkora a fizetésed. Az arról szól, hogy mióta dolgozol adott helyen, főállásban vagy részmunkaidőben stb.
2. Neked, mint bérlő mi a kockázatod??? Gyakorlatilag semmi, ellentétben a tulajdonossal, aki bérbe adja az akár több tíz milliós ingatlanját.
3. Az, hogy valami elromlik a lakásban még nem teszi egyértelművé, hogy az a tulajdonos érdekkörébe tartozó probléma. Ez sok mindentől függ, akár a bérleti szerződés azt is elő írhatja, hogy bármilyen meghibásodás esetén a bérlőnek kell eljárni és a költségeket is vállalni.
4. ÉS talán ez a legfontosabb. Te lehetsz ilyen "nagyon okos", hogy akkor Te nem szerezed be a munkáltatói igazolást, de kérdezem, akkor szerinted meg fogod kapni a bérlési lehetőséget???????????????????

Kriszti Balogh 2019.10.06. 08:39:22

@Zirowe: Sajnos ez csak fél igazság. A közjegyzői okirat birtokában sem lehet, akaratán kirakni senki a kilakoltatási moratórium időszakában (évente 6 hónap).

Kriszti Balogh 2019.10.06. 08:41:11

@Hujber Tünde: Te nagyon hülye vagy és a jogi kérdésekben tájékozatlan. Nézz utána a kaució fogalmának és joghatásának!!!

Kriszti Balogh 2019.10.06. 08:42:57

@Hujber Tünde: Te tényleg idióta vagy. A tulajdonosnak mi köze van a Te személyes holmijaidhoz?????????????????????????????????????????????????? A lakás biztosítást, ha köt a tulajdonos, akkor az ingatlanra köt és nem a Te dolgaidra.!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.06. 09:23:23

A bérlővel eleve kemény kézzel kell bánni, már az elején érzékeltetni vele, hogy ki a főnök.

Aztán ha szófogadó, lehet enyhíteni az ütéseken.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.06. 09:25:30

@Hujber Tünde:

A magyar szokás az, hogy a bérlő lelakja a kauciót, lásd utolsó hónapban ingyen lakik. Kauciót visszaadni nem szokás pénzben.
süti beállítások módosítása