Őszi jótanácsok lakásvásárlóknak és eladóknak
2020. október 23. írta: ingatlanos blogger

Őszi jótanácsok lakásvásárlóknak és eladóknak

Ingatlaneladás és vásárlás estén mit érdemes mindenképp átgondolni a jelenlegi helyzetben?

52f80739-5b8a-4c65-bdba-778f9c54ab3b.jpeg

Ha ingatlaneladásra vagy vásárlásra adjuk a fejünket számos tényezővel számolnunk kell. Bár a szakértői segítség jól jön, nem árt, ha mi magunk is tájékozódunk valamelyest a témában. A legfontosabb tényező az ingatlanpiac aktuális alakulása. Milyen változásokat hozott a koronavírus? Mik a legnépszerűbb lakástípusok? Mit hoz a piacra a hamarosan érvénye lépő 5%-os ÁFA? Íme, néhány dolog, amivel biztos számolnunk kell, ha erre a terepre lépnénk, különös tekintettel a mostanában kialakulni látszó meghatározó piaci trendekre.

Nem árt tudni, mennyit ér az ingatlanunk

Szomorú vagy sem, itt is a pénz beszél. Azt, hogy ingatlanunk mennyi időt fog a piacon tölteni első sorban az ára határozza meg. Eladni kívánt ingatlanunk árának meghatározása talán a legkényesebb pontja a folyamatnak, hiszen minden tulajdonos szeretné a lehető legtöbbet kapni, ugyanakkor nem akar olyan messze menni az árban, hogy minden érdeklődő azonnal továbblapozzon. A környéken levő ingalantok ára lehet egy viszonyítási pont, ugyanakkor mivel minden ingatlan egyedi, így a pontos és reális árát  szakértők véleménye nélkül nem egyszerű meghatározni. Ne feledjük, hogy sajnos nem mindenki látja annyira értékesnek szeretett lakásunkat vagy házunkat, mint mi.

kkk.png

Forrás: budapestluxuryapartments.hu

Nem mindegy milyen állapotú ingatlant kínálunk!

Nem biztos, hogy módunkban áll nagyobb felújításba kezdeni mielőtt ingatlanunk kikerül a piacra, de nem kell elkeseredni, kis módosításokkal is el lehet arányaiban nagy hatást érni. Ha eltávolítunk néhány bútordarabot, elpakoljuk a szem elé kerülő legtöbb apróságot, hogy tiszta felületeket teremtsünk, személyes, családi dekoráció helyett semlegesebbet helyezünk el, kicsit kifestünk itt-ott egy hangulatos és divatos színű festékkel, a lakásba érkező potenciális vevő szeme elé máris egy tágasabb és letisztultabb kép tárul. A home staging-nek nevezett technikáról többet itt olvashatsz. Ugyanezt a kérdést a vevő oldaláról is meg lehet közelíteni: fontos átgondolni, hogy mekkora munkálatokat vállalunk be egy adott ingatlan megvásárlásával. Mindenkinek más fér idejébe, energiájába és költségvetésébe. Készen állunk e falat bontani és csempézni vagy maximum egy kis festésre vagyunk kaphatóak? 

Utána-előtte képek - forrás: towerassistance.com

Mi a helyzet most a lakáspiacon?

Az biztos, hogy az ingatlanpiac állapota egy olyan igen komoly tényező, amit sem eladóként, sem vevőként nem tudunk befolyásolni. Olyan, mint egy tenger, ami lehet szélcsendes vagy viharos, nekünk mindenképp ki kell találnunk, hogyan boldoguljunk rajta. Az újonnan kialakult gazdasági helyzet hatása még nem jelent meg drasztikusan az ingatlanpiacon, jelenleg a várakozás, toporgás a legjellemzőbb az összes piaci szereplő részéről. Mindenki óvatoskodik, hiszen ismeretlen vízre érkeztünk, senki sem tudja pontosan mit hoz majd a holnap: az eddig évekig olajozott gépezetként működő ingatlanpiacot a koronavírus teljesen átformálta.

Garzonok terén már érzékelhető az árcsökkenés

Jelenleg a kisebb lakások a népszerűbbek, bár négyzetméterre vetítve drágábbak, mégis többen engedhetik meg maguknak, mint a nagyobb méretű ingatlanokat, melyek sokak számára abszolút áruk miatt teljesen elérhetetlenek. Éppen ezért kedveltek különösen a fiatalok körében a garzonok és a panellakások, melyek általában a közepes, 50-55 négyzetméteres kategóriába tartoznak és lakáskereső családok körében is népszerűek. Négyzetméterenként akár 300 ezer forintot is spórolhat, aki téglaépítésű helyett panelt választ. Garzonok terén már érzékelhető a várva várt árcsökkenés, ami a tavaly júliusi átlagárhoz képest 1 millió forintot esett. Ennek oka nem más, mint a rövidtávú lakáskiadásból kieső tulajdonosok azon része, aki inkább kicsit olcsóbban, de megválik ingatlanától, mint hogy esetleg még többet veszítsen.

Mi a helyzet a luxuslakásokkal?

Mindez jól összecseng azzal a szakértői előrejelzéssel, mely a luxusingatlanok belépési korlátjának esését jósolja. Ha a járványhelyzet elhúzódik, a gazdaság gyengélkedik, vagyis csökken azoknak a köre, akik az igazán drága ingatlanokat megengedhetnék maguknak. Mindez leginkább Budapest belső kerületeiben található prémium lakásokra vonatkozhat, ahol a rövidtávú lakáskiadás terén már jól látható a kialakuló válság, míg a kicsit távolabb található hatalmas luxusházakat kevésbé érinti majd.

Forrás: budapestluxuryapartments.hu

Az ingatlanpiacnak eddig harmadát adta a befektetési céllal vásárolt ingatlanok forgalma, sokan most ezeknek a lakásoknak az eladása mellett döntenek. Ennek következtében várható, hogy több mint 10 ezer, eddig rövidtávon kiadott lakás jelenik majd meg az adásvételi piacon, valamint már most is látható a csökkenés az albérleti árak terén, ami nem csak a turizmus visszaesésének köszönhető, hanem azoknak a "kimaradó" egyetemistáknak, fiataloknak, vidékről érkező dolgozóknak is, akik a kiszámíthatatlan helyzetben saját albérlet helyett inkább hazaköltöztek.

Mit hozhat a kedvezményes lakásáfa?

A piac kapcsán nem hagyhatjuk ki, hogy szót ejtsünk az utóbbi idők legnagyobb híréről, a 2021. január 1-től érvényben levő új ingatlanokra vonatkozó 5%-os áfáról. Mondanunk sem kell, hogy ez biztos teljesen új löketet ad majd az újépítésű ingatlanok eladásának és a kialakult válság miatt nehéz helyzetbe került építőiparnak egyaránt: a Portfolio szerint a következő 10 évben, akár 100-200 ezer új ingatlanra is számíthatunk. A rövid ideig érvényben levő 27%-os áfa hamarosan a piac és az építőipar kifulladásához vezetett volna, de ez az új intézkedés a kínálati oldalnak olyan lökést ad, ami jó darabig kitart majd és ha egy jólirányzott (Novák Katalin tárca nélküli miniszter által ígért) otthonteremtési programmal párosul, a keresleti oldalt is megerősíti majd a következő években. Akár eladni vagy venni tervezünk, mindenképp számoljunk ezekkel a nagy horderejű folyamatokkal is.

Kinek jöhet jól egy profi lakáskezelő?

Ha nem csak eladnánk, hanem vennénk is, méghozzá befektetési céllal, mindenképp érdemes fontolóra vennünk, hogy hogyan és miként kezeljük majd ingatlanunk hasznosításával összefüggésben felmerülő ügyes-bajos dolgokat. Sok történetet hallhatunk ingatlanba befektető ismerőseinktől arról, hogyan váltak számukra rémálommá ezek a szokásos tennivalók. Leggyakrabban egy megbízható albérlő kiválasztása és megtartása merül itt fel, vagy az akár elég komoly problémák orvoslása is, ha esetleg nem jól választunk lakót. Nem árt, ha megfontoljuk, hogy már az elejétől minden ilyen problémát egy hozzáértő, tapasztalt lakáskezelőre bízunk, aki mindent elrendez helyettünk, a lakás meghirdetésétől kezdve a bérlőkkel való érintkezésen át az adminisztratív ügyek elintézéséig. Jelenleg járványügyi szempontból az sem utolsó kérdés, hogy ha kezelőre bízzuk a feladatot, a lakás megmutatásakor és később sem kell személyesen találkoznunk a bérlőkkel, ezzel elkerülhetjük a fertőzési veszélyt.

Mindez persze csak ízelítő abból, ami ránk vár, ha erre a terepre merészkedünk, a teljes kép ennél sokkal összetettebb is lehet, így mindenképp érdemes szakértővel konzultálni, segítséget kérni. A jelenlegi járványhelyzetben az sem mellékes, hogy amennyiben van egy lakáskezelőnk, nem kell személyesen találkozni a vevő-, vagy bérlőjelöltekkel a lakásmutatáskor, illetve, a bérlővel a bérleti időszak alatt.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, és látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr2516243364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása