Még mindig szárnyal a luxusingatlanok piaca Budapesten
2021. február 19. írta: ingatlanos blogger

Még mindig szárnyal a luxusingatlanok piaca Budapesten

A világjárvány nyomában előálló gazdasági visszaesés sem állította meg a keresletet a felső kategóriás ingatlanok iránt Budapesten. Eláruljuk, mennyit kell kicsengetned négyzetméterenként, ha igazi luxusban élnél.shutterstock_1254048205.jpg

Covid ide, Covid oda, a legexkluzívabb lakások, villák köszönik szépen továbbra megvannak. A legfelső ingatlan kategóriában országosan nem lehet számottevő piaci visszaesésről beszélni. A luxuslakások ár tekintetében közelítik a 300-400 millió forintot, főként, ha a belvárosban vagy a Duna partján helyezkednek el, kiváló panorámával. Azonban van, aki nem elégszik meg az előbbi összeg mögötti luxussal, mint ahogyan Vajna Tímea sem. A filmmágnás özvegyéről nem rég járta be a bulvárlapokat a hír, miszerint  850 millió forintért vásárolt egy lélegzetelállító ingatlant Buda egyik legelőkelőbb részén. Nem mindegy azonban, hogy a város mely részén, milyen fejlesztésben és hányadik emeleten keresgélünk.

 

Új magaslatokat értek el az árak a luxus ingatlanok piacán

Azok, akik felső kategóriás ingatlant keresnek, leginkább a budai oldalon kezdik a nézelődést. Különösen az I., II. és a XII. kerület népszerű. A pesti oldal iránt is szép számban akadnak érdeklődők, főleg a történelmi belvárosban keresnek ingatlant a  luxus iránt érdeklődő vásárlók. A piacot egyébként főképp a magyarok uralják, akik legtöbbször lakhatás céljából, de befektetésként is keresnek luxus ingatlanokat és az elmúlt pár évben szinte teljesen kiszorították a külföldieket. Ugyanez a helyzet, ha az albérletek piacára vetünk egy pillantást, ugyanis ott is többségben vannak a magyarok azok között, akik prémium lakást bérelnének. Ezt bizonyítja az is, hogy a rózsadombi SZOT szállóból kialakított Elysium luxustársasház lakásai kevés kivétellel mind magyar gazdára találtak.

forrás: eurocenter.hu

Míg a gazdasági válság idején már 50 millió forintból lehetett luxuslakást venni Budapesten, manapság ez az összeg már belépőnek számít azoknál, akik középkategóriás lakást keresnek a belvárosban. A 2019 augusztusában mért négyzetméterenkénti kétmillió forintos ár után idén már 3 millió forint a felső plafon, ha csúcskategóriás lakást keresünk. Ehhez persze az is kellett, hogy a piac kínálati oldala szűkös legyen, az árakat ugyanis az nyomta fel leginkább, hogy míg a kereslet töretlen, luxus lakásokból nincs túlkínálat Budapesten.

 

forrás: towerbudapest.com

 

Okosotthont akarnak, akik luxusra vágynak

forrás: budapestingatlan.info

De mit is nevezünk luxus lakásnak? Szikora Márton az Eurocenter Ingatlaniroda igazgatója szerint bár a lakásukhoz kötődő tulajdonosok gyakran luxusnak nevezik a nyugat-európai szinten átlagos lakásokat, a valódi luxus egyik ismérve, ha például az ingatlan Budán panorámával vagy nagyméretű teraszos kialakítással rendelkezik. Az ingatlanpiaci szakértő úgy látja ma a nagy lakások helyett jobban érdekli a lakáskeresőket, hogy a kiszemelt ingatlan rendelkezik-e okostechnológiával, a legmodernebb fűtési és biztonsági rendszerekkel.

forrás: cdpbudapest.com

Talán ez, a nagyméretű luxusingatlanoktól való elfordulás lehet az oka annak, hogy nehezen talál gazdára a nemrég elhunyt Gesztesi Károly 917 négyzetméteres kerttel rendelkező, 217 négyzetméteres luxusvillája. A színész örökösei először 21 millió forintot engedtek az eredetileg 210 millió forintos irányárból, majd visszavonták a hirdetést, ideiglenesen, még tavaly októberben. A jelenség mögött meghúzódó helyzet ugyanis, hogy akik egy villára ennyi pénzt szánnak, áresésre várnak a bizonytalan piaci helyzetben, azok pedig, akik ilyen ingatlant szeretnének eladni, nem akarnak több tízmillió forintot engedni az árból, hacsak nincsenek kifejezetten kényszerhelyzetben.

Ha luxusingatlant bérelnénk

Hogy ne csak  luxusingatlan-vásárlással foglalkozzunk, nézzük meg vajon mennyire kell a zsebünkbe nyúlni, ha luxuslakást szeretnénk bérelni Budapesten! A 3. kerületben bérelhetünk havi 18 000 euróért egy 9 hálószobás 4 fürdőszobás villát. Táborhegy csendes utcájában, található 3200 nm-es gondozott, karbantartott telken 2004-ben egyedi tervek alapján épített (alábbi képeken) luxusingatlanban lesz belső lift, sőt medence is!

forrás: eurocenter.hu

 

Valamivel kedvezőbb áron, 12 000 euróért bérelhetjük ki a Sándor-villát a 2. kerületben. A Széchenyi-vadászkastélyként is ismert Sándor-villa Freund Dezső tervei alapján épült az XIX század végén.  A tulajdonos Sándor Pál a XX. század első felének neves liberális politikusa, az Országos Magyar Kereskedelmi Egyesület alapító igazgatója volt. A szecessziós csodapalotát családja nyári rezidenciaként használta. Fogadásaikon, szalonjaikban számtalan illusztris vendég, zenészek, írók, színészek és politikusok, még maga Bethlen István miniszterelnök is megfordult- derítették ki egy oknyomozó jellegű cikkben az épületről. Az ingatlanban 30 hálószoba és 15 fürdőszoba luxusát élvezheti  bérlő. Az ingatlanhoz tartozó két különálló, egyenként 50 nm-es lakás is tartozik

Képek forrása: budapestluxuryapartments.hu

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is. Látogass vissza újra vagy olvasd el korábbi írásainkat is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4916425632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2021.02.21. 09:37:03

Ahogy nézem, sok ingatlan egy sötét lyuk, belső gangos, stb.
Biztos jó dolog lehet erre költeni egy átlag ember teljes életében megkeresett pénz összegét...

Reding Roli 2021.02.21. 10:25:16

A kormány által adott milliárdos állami szubvenciók a legfelsőbb rètegnek, vègül a luxusingatlanok piacán kötnek, ki, nincs ebben semmi meglepő, ahogy a CSOK is egy az egyben beèpült az alacsonyabb kategóriás ingatlanok áraiba...A kèrdès az , hogy meddig tartható fenn, a bèrektől ès reálfolyatoktól egyre jobban elszakadó , káros árinfláció...

anorok 2021.02.21. 14:17:20

Bejött a kóválygó Bukottrest progromja Robert Puzerescu Alpolgármesternek.
süti beállítások módosítása