Kinek éri meg kiadni? Kinek jó most a lakást bérelni?
2021. június 29. írta: ingatlanos blogger

Kinek éri meg kiadni? Kinek jó most a lakást bérelni?

A járványhelyzet enyhülésével változásokat tapasztalhatunk a lakásbérleti piacon is. Hogyan alakulnak az árak, ha lakásunkat kínáljuk, vagy ha lakást keresünk? Milyen új szabályozásokra kell a tulajdonosoknak számítaniuk? Kinek nyújt segítséget a lakáskezelő?budapest_kulcs.jpg

Mi a helyzet most az árakkal?

Jó hír az ingatlanpiacon most a bérbeadók számára, hogy a decemberi mélypont után, amikor átlagosan 126 ezer forintért kerestek bérlők lakást a fővárosi piacon, áprilisra ez az összeg 135 ezer forintra nőtt. Persze Budapesten belül is jelentős eltérések vannak kerületenként, de a 24.hu arról tudósít, hogy az óvatos áremelkedés már mindenhol  megfigyelhető. Nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk, hogy a jelenség természetesen a javuló járványhelyzetnek, az enyhítéseknek és az éledező szolgáltatószektornak is köszönthető. A valamelyest fellendülő gazdasági helyzetben már többen költöznek újra Budapestre munkát vállalni és biztos munkahely birtokában jobban mernek albérlet után nézni.

képek forrása: budapestingatlan.info

A kínálati oldalon csak 3%-os emelkedést láthatunk, áprilisban a bérbeadók átlagosan 143 ezer forintot kértek lakásaikért. Látható, hogy a tulajdonosok sem nyerték vissza még teljesen a piacba vetett bizalmukat, ezt mutatja az is, hogy 21%-uk megelégszik csupán egyhavi kaucióval, hogy a potenciális bérlőknek kedvezzen. Mivel a keresleti összeg valamivel élénkebb növekedést mutat, mint a kínálat, a két oldal közötti árolló kissé szűkült, így most könnyebb bérlőt találniuk azoknak, akiknek épp üresen áll ingatlanuk.

Összességében azonban az is megállapítható, hogy továbbra is sokkal nagyobb a kínálat mértéke, mint a keresleté. A belvárosban a járvány előtti években a lakások legnagyobb részét a külföldi turisták és diákok bérelték, most azonban közülük legtöbben elmentek és inkább magyarok veszik ki a őket. Április végén összességében 10%-kal több kiadó lakás volt a piacon, mint tavaly ilyenkor, írja a Népszava. Ennek az oka nem más, mint a hosszútávú lakáskiadás erősödése a rövidtávúval szemben.

Nem várt fordulatok az kiadó lakások piacán

Ahogy írtuk, megfigyelhető a bérleti piac óvatos élénkülése, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezt a növekedést lassíthatja, a fővárosban idén átadásra kerülő több, mint hatezer új lakás. Ha ezek az ingatlanok bekerülnek a bérleti piacra, az újabb kínálati sokkot eredményezhet, ahhoz hasonlót, mint amikor a koronavírus-járvány következtében a lakások tömegesen váltak szabaddá a korábban kiadott lakások. Ez erősítheti a járvány eleje óta fennálló túlkínálatot.

képek forrása: towerbudapest.com

Újabb szabályozások jönnek

Az eddig a rövidtávú lakáskiadás Mekkájának számító VI. és VII. kerületek komoly szigorítást terveznek e téren. A döntés még nem hivatalos, de a tervek szerint a kerületek az adott ház lakóinak kezébe adnák a döntést, hogy épületükben engedélyezik-e, hogy lakásaikban a tulajdonosok turistákat szállásoljanak el. Olyan megoldás is elképzelhető, hogy ha egy lakásban megszálló turistákra a csend megzavarása miatt kihívják a rendőrséget, a szomszédoknak jogában állhatna korlátozni a rövidtávú lakáskiadást az épületben.

Lakáskezelés: komoly könnyítés a bérbeadóknak

Ha szeretnénk kihasználni, hogy az épp összezáró árolló megkönnyíti hasznosításra váró ingatlanunk kiadását, érdemes fontolóra venni egy profi lakáskezelő szolgáltatásainak igénybevételét. Mindenki hallott ismerőseitől legalább egy borzalmas történetet arról, hogy milyen rémálom tud lenni a lakáskiadás körül felmerülő ügyes-bajos dolgok kezelése. A lakás megmutatásától kezdve, a szerződéskötésen át, egészen a bérlővel való kapcsolattartásig számos probléma felmerülhet és ezeket megelőzve jó szolgálatot tehet egy tapasztalt lakáskezelő, aki az összes feladatban segítségünkre lehet. Szükség esetén megmutatja a lakást az érdeklődőknek, előkészíti a szerződést és hosszú távon is igénybe vehetjük a szolgáltatásait, ha például külföldön élünk.

képek forrása: eurocenter.hu

Mi a helyzet a bérlőkkel?

Ha bérelni szeretnénk, nem elég, ha azt tudjuk, hogy az egyes kerületekben milyen árakra számíthatunk, vagy hogy jelenleg milyen események várhatóak a bérleti piacon. Fontos tudnivaló, hogy a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díjat négy tényező befolyásolja egy adott területen. Az első és legfontosabb szempont, a városközponttól való távolság, amelyet a környéken elérhető közlekedési lehetőségek - elsősorban kötött pályás közlekedési eszközök - követnek, majd az adott területen elérhető bérlakások mennyisége, végül a környezet élhetősége - például van-e zöld terület, park a közelben. Ha mindezekkel tisztában vagyunk, jóval könnyebben találhatunk az igényeinknek megfelelő lakást.

Ha tetszett a posztunk, oszd meg másokkal! Látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr6916602286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása