Az "új normális" az irodapiacra is beköszöntött
2021. november 19. írta: ingatlanos blogger

Az "új normális" az irodapiacra is beköszöntött

Ahogy telnek, múlnak a hónapok és zajlik az élet néhány dologtól eltekintve sokan úgy érzik a munkahelyen  mindenki megszokja az „új normálist”. A munka világában megjelenő általános közérzet hogyan hat az irodapiacra? Nehéz hajszálpontosan megjósolni, hiszen még a szakértői vélemények időnként  ellentmondanak egymásnak, de a főbb trendek már látszanak.

shutterstock_322668689.jpg

 A Business Wire kutatása szerint a rugalmas irodahelyiségek globális piaca a 2020-as 7,97 milliárd dollárról 2021-re várhatóan 8,14 milliárd dollárra nő, 2,1%-os éves növekedési ütemmel, majd 2025-re eléri a 13,03 milliárd dollárt. A korábban több évre kötött bérleti szerződések helyett ma már a cégek nagy része ha lehet, 1 vagy 2 évre köteleződik el. Népszerű lettek az olyan rugalmas oldások is, amikor a helyiségek egy részét hosszú, másik részét rövid időre bérlik ki a cégek. Nem ritka, hogy egy vállalat a város különböző pontjain bérel rövid távra irodahelyiségeket, helyszínenként alakít ki kisebb csoportokat, hogy ezzel is megkönnyítse dolgozóinak a bejárást. 

Mi várható a fővárosi irodapiacon?

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának összesítése szerint a fővárosi irodapiac eredményei 2021 harmadik negyedévében még mindig tükrözik a pandémia miatti bizonytalanságot, a keresleti oldal ugyanis gyengébben teljesít a korábbi években megszokotthoz képest. Elemzésük szerint a budapesti irodaállomány a harmadik negyedévben nem bővült, de két irodaház saját tulajdonú irodaállományba került, ami 7100 négyzetméteres növekedésként jelent meg az adatokban.

shutterstock_225762442.jpgAz üresedési ráta 9,1 százalékot tett ki, ami az előző negyedévhez képest minimális, 0,7 százalékpontos csökkenést mutat, ám az elmúlt év, azaz 2020 harmadik negyedévéhez képest 1 százalékpontos a növekedés. Rövid távon tehát egy kis javulást láthatunk, ám érdekes megfigyelés, hogy az egy évvel ez előtti adatokhoz képest, amikor javában dübörögtek a lezárások, tovább romlott az irodapiac kihasználtsága. A szakmai szervezet azt is elmondta közleményében, hogy az ebben a negyedévben tapasztalt kereslet a korábbival szemben 17 százalékos visszaesést mutat, az előző évhez (vagyis 2020 végéhez) képest azonban 3 százalékos növekedést. Egyes megközelítések szerint ez utóbbi jelenség pozitív előjel lehet az irodapiac jövőjére nézve, hiszen a teljes kereslet 60 százalékát tették ki az új szerződések, ami mindenképpen a piaci szereplők bizonyos fokú bizakodását mutatja. bár még jelen van a pandémia okozta gazdasági lassulás, az üresedési ráta enyhén csökken és a tranzakciók száma pedig növekszik.

Zöldülő irodák

Az MNB jelentéséből derül ki, hogy az irodák zöldítése nagyon is megéri. Jelenleg a modern irodaállomány kétharmada rendelkezik zöld minősítéssel Budapesten és környékén, az új fejlesztéseknél ez pedig már alapvető elvárás, ezért aki kifejezetten zöld iroda bérlésében gondolkodik, jó eséllyel talál az igényeinek megfellő megoldást. Az energiahatékonyság követelménye ma már senkit nem ér váratlanul, de a Nemzeti Bank elemzéséből az is kitűnik, hogy zöldebb épületekbe fektetni abszolút jövedelmező. A bérleti díjak mértéke 4-12 százalékkal magasabb, a tranzakciós árak pedig 20 százalékkal haladják meg az azonos paraméterekkel rendelkező, de nem zöld minősítésű épületekét.  Az összefoglalóban szerepel, hogy a nemzetközi irodapiaci tapasztalatok azt mutatják, a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése mellett, a „zöldítés” költségeit a magasabb elérhető cash-flow kompenzálja.Fontos hír, hogy Magyarországon 2022. június 30. után minden használatbavételre kerülő épületnek meg kell felelnie a közel nulla energiaigény követelményeinek, ami a használatbavételi engedély köteles új, illetve felújított épületek üzemeltetési energiafelhasználásához kapcsolódó kibocsátás csökkenésével jár.

Ingadozó piac mellett is élénk a kereslet a Váci úton

Továbbra is a Váci úti irodafolyosó a fővárosi irodapiac legnépszerűbb része, a teljes volumen 22 és 21 százalékát kötötték le itt. Ezek mellett a Pest Központ és Dél-Budai rész is vezető szerepet kapott 18 és 14 százalékkal. A negyedév legnagyobb ügylete a BudaPart City épületében, 4300 négyzetméterre kötött szerződés volt, a legnagyobb szerződéshosszabbítás pedig egy 3800 négyzetméteres területre szólt.

képek forrása: ujiroda.hu

 

Megoldást kínálnak a szolgáltatott irodák a bizonytalan piacon

képek forrása: szolgaltatottirodak.hu

Ahogy cikkünkből is kiderült, még a szakértők véleményei sem egyeznek azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba tart jelenleg az irodapiac akár fővárosi, akár országos szinten. Láthatunk ingadozást, csökkenést a számokban, némi javulást is, máshol pedig csillogó-villogó beruházásokat. Annak, aki nem tudja, melyik lóra tegyen ilyen kevert hírek között, mégis irodabérlésen gondolkozik, tökéletes megoldást kínálnak a szolgáltatott irodák, ahol személyre szabott megoldást kaphatunk akár csak egy napra vagy hétre. Szolgáltatott iroda esetén modern környezetben bérelhetünk irodát tetszőleges elrendezéssel - például tárgyalóval, vagy anélkül, a megfelelő felszereléssel -, csak annyi időre, amennyire éppen szükségünk van rá. A bérleti díj minden költséget tartalmaz, nincs más dolgunk, mint megjelölni, mire van igényünk. A nem elhanyagolható előnyök közé tartoznak a rugalmas feltételek, ami érinti a szerződéskötést is, illetve, ha gyorsan kell lépni, akkor is kiváló megoldás lehet a szolgáltatott iroda, ahová akár holnap el lehet helyezni nyolcvan embert is. A budapesti irodaházakkal foglalkozó ujiroda.hu oldalon találhatunk egy hasznos összefoglalót arról, melyek lehetnek egy adott cég számára a megfelelő irodatípusok, ha kiadó irodát keresnek.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal és látogass vissza újra!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8716734686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása