Hogyan alakulnak a lakásárak világszerte 2023-ban?
2023. március 03. írta: ingatlanos blogger

Hogyan alakulnak a lakásárak világszerte 2023-ban?

Látható, hogy a lakásárak az utóbbi években nagyobb ütemben emelkedtek Magyarországon, mint a jövedelmek, ezért is vannak, akik attól tartanak, hogy nehezebb lesz saját lakáshoz jutni. Érdemes kitekintést tenni a világ többi országára is, hogy meglássuk, hol is áll a hazai és főként a budapesti lakáspiac a lakásárak és a jövedelmek összefüggésében.
shutterstock_252582475.jpg

Az ingatlanpiaci összehasonlításhoz a világ egyik legnagyobb, statisztikai adatokat gyűjtő oldalát, a Numbeo-t vettük alapul.

Az oldal számadatai alapján megnéztük, hogy az úgynevezett megfizethetőségi (affordabilty) listán hol helyezkednek el a különböző országok.

Mint kiderült, jövedelemarányosan a legolcsóbb lakáspiaca az Egyesült Arab Emírségeknek van, amit Szaúd-Arábia követ, Omán 3. a dobogón.

A listán legelőkelőbb helyen végző európai ország Dánia, a 7. helyen Dél-Afrika után szerepel, majd a 8. helyen Belgium követi.

A lakáshoz jutás ezeken túl nagyon kedvező a többi arab országban is, ahol elsősorban az olajból származó bevételeknek köszönhető a jólét, majd többségében nyugat- és észak-európai országok következnek, ahol a magasabb jövedelmekhez jó minőségű lakáskínálat társul.

Magyarország a 67. helyen áll. A 66. helyen megelőzi országunkat Algéria, 65. Honduras, 64. Ecuador, 63. Guatemala, 62. Lengyelország és 61. a Cseh Köztársaság. Más kelet európai országokra rápillantva érdekes információkat kapunk: Albánia az 59. Koszovó az 56., Szerbia 54., Románia 51. a sorban, míg Horvátország 42., Bosznia és Hercegovina 37., Szlovénia 36., Szlovákia 34., Bulgária pedig (Franciaországot megelőzve) a 27. a listán.

Lista arról hol legnehezebb lakáshoz jutni

A listán arra vonatkozóan is találunk kimutatást, hogy az ár/jövedelem - a lakásvásárlás megfizethetőségének alapvető mértéke (minél alacsonyabb, annál jobb) - aranyában hogyan alakulnak a mutatók. Elemezték, hogy a medián jövedelem (a medián matematikai statisztikában használt középérték, amely az átlagértéknél jobban jellemzi a nem normális eloszlásokat, mint az átlag) másfélszereséből hány év alatt sikerülne egy átlagáron kínált 90 négyzetméteres lakást az egyes országokban megvásárolni. Általában vannak olyan országok, ahol ritka, hogy egy családban évtizedeken át folyamatosan mindkét szülő teljes állásban dolgozzon, ezért nem kétszeres, hanem csak másfélszeres volt a szorzó. Mivel a megkeresett jövedelemből nem csak lakásra kell költeni, ezért attól függően, hogy a család a megkeresett jövedelmének a felét vagy a harmadát költik megélhetésreu, a lakáshoz jutás meghatározott idejét érdemes akár kettővel vagy hárommal megszorozni! Fontos ugyanakkor, hogy az egyes országokon belül is nagyok lehetnek a különbségek.

Hol a legrosszabb a helyzet?

ghana.jpg A polgárháború sújtotta Szíriában a legkilátástalanabb a helyzet lakásvásárlás terén is, ugyanis az ottani körülmények között 87 évig tartana, mire sikerülne összegyűjteni a lakás árának összegét, ami nagyon távol van az egészséges piaci számoktól.

A második helyen az államcsőd közelébe került a nyugat-afrikai ország, Ghána áll.

Az országban a hatalmas államadósság után történelmi szintekre emelkedett az infláció, ami miatt gyakorlatilag fizetésképtelenné váltak.

Ketrec-, koporsólakások a  világ egyik leggazdagabb helyén

A dobós harmadik helyre a világ egyik legdrágább városállama Hongkong került ezen a listán. Bár gazdasága nagyon erős, a lakásárak számos ok miatt az egekben vannak. A Bloomberg elemzői szerint  borítékolni lehet a lejtmenetet, ugyanis minden bizonnyal a 2008 óta legmagasabb szintre ugrott a jelzáloghitelek kamata az amerikai kamatemelések következtében. A helyi ingatlanszakemberek szerint is a kamatok emelkedése miatt párologtak el a vevők.  A nézelődők ötöde inkább az ingatlanbérlés mellett dönt, mert félnek a jelzáloghitelek további drágulásától a hongkongi ingatlanpiacon.

A lakáshelyzet szélsőséges kereteket ölt a Budapesthez képest kétszer akkora területen elhelyezkedő körülbelül 7 milliós lakosú Hongkongban. A lenyűgöző luxus, a gyönyörű épületek, mellett megtalálhatók a szegénynegyedek ketrec- vagy koporsólakásai is.

Érdemes megnézni ezt a videót a koporsólakásokról, amelyért akár 200–300 dollár lakbért is elkérhet a tulajdonos:

Mi hol állunk a listán?

A lista 34. helyén találjuk Magyarországot, Csehország után és megelőzve Azerbajdzsánt. Az elemzés szerint nálunk több mint 14 és fél éven át kellene félretenni lakásvásárlásra. A listán az európai országok közül megelőz minket a 28. helyen Szerbia és a 30. Albánia.

Érdemes lehet még a régió legdrágább lakáspiacával rendelkező Csehországot kiemelni, ahol még a magyarországinál is több, közel 15 évnyi családi mediánjövedelem kell egy lakás megvásárlásához. Szerbiában ugyan nem a lakásárak magas szintje, hanem sokkal inkább a kifejezetten alacsony jövedelmek miatt nehéz a lakásvásárlás. Érdekes még, hogy az Egyesült Királyság átlagban nem számít drágának, de ha Londont kiemelnénk, szinte biztosan az élmezőnyben lenne, ahogyan arra előbbi cikkünkben is rámutattunk. 

Mi a helyzet az USÁ-ban?

A Numbeo listája szerint jövedelemarányosan a legolcsóbb lakáspiaca az Egyesült Arab Emírségeknek van, amit Szaúdi Arábia követ. Majd Dél-Afrika, Omán és az Egyesült Államok következik, ahol 4,5 évig kell félretenni ahhoz, hogy meglegyen a a Numbeo paramétereiben meghatározott lakás.

Ez meglepő lehet, különösen a CNBC cikke fényében miszerint New York-ban, Manhattanben idén januárban újabb rekordot döntöttek a medián bérleti díjak, miután az erős munkaerőpiac és a korlátozott lakáskínálat megemelte az árakat. San Franciscoban például van igény a havi 1200 dollárért bérbe adott ágyakra is, és New York sem az alacsony lakásárairól híres. A vg.hu egy cikke szerint az USA-ban 170 millió forintnak megfelelő dollár kell az átlagos lakások megszerzéséhez. Az áremelkedés ezt az országot sem kerülte el, mégis a magasabb árak ellenére a lakások még mindig gyorsan fogynak. Ennek ellenére országos átlagban úgy tűnik, mégsem számít drágának az ország, más kérdés, hogy ennyire nagy, több különböző államból álló ország esetében van-e értelme az átlaggal számolni…

Ami New Yorkban 270 millió forint, az Budapesten 109!

Nézzük meg mennyiért kínálnak New Yorkban egy-egy lakást és ehhez képest hasonló kvalitású ingatlant mennyiért lehet megvásárolni a hazai fővárosi ingatlanpiacon!

1,150 négyzetláb, vagyis körülbelül 106 négyzetméteres lakást hirdetnek New Yorkban a New York Times magazinban "Central Harlem Co-op" elnevezéssel 775 000 dollárért, ami átszámítva 270 327 750,00 forint.

A három hálószobás, két fürdőszobás, lakás egybenyitott nappalival és konyhával, mosogatógéppel, bárpulttal, kvarc munkalapokkal; egy nagy hálószobával, melyhez saját fürdőszoba van; két további hálószoba; falon légkondicionálók; valamint egy mosó- és szárítógép a 11 emeletes The Sutton ház negyedik emeletén helyezkedik el, amelyben portaszolgálat, kerékpáros tároló helyiség is biztosított és van a háznak egy közös udvara is.

Forrás: https://www.nytimes.com/2023/02/16/realestate/housing-market-nyc.html

109 millió forint – Budapest budai oldal luxuslakás

Budapesten az Eurocenter.hu honlapján találtuk meg ugyanekkora alapterületű eladó lakást a XII. kerületben meghirdetve. A lakás 3 nagy szobája világos, utcai kilátással rendelkezik, jó elosztású. Az egyik hálószobához gardrób is tartozik. A lakás mind esztétikailag, mind műszakilag felújított. A fűtése egyedi-cirkó kazán. A konyhában padlófűtés, a többi helyiségben radiátorok vannak. A rezsi fogyasztás alapján fizetendő.

Képek forrása: eurocenter.hu 

Közel 100 négyzetméteres lakás a belváros szívében 112 900 000 forintért

A budapestingatlan.info oldalon találtunk rá erre a 97 négyzetméteres lakásra a VII. kerületben a Wesselényi utcában a Dohány utcai Zsinagóga közelében. Mint kiderül a leírásból a 3 hálószobával és 2 fürdőszobával rendelkező amerikai konyhás lakás a közelmúltban kapott új cirkót és légkondicionálót.

Képek forrása: budapestingatlan.info 

851 096 400 forintért New York frekventált részén is vásárolhatunk lakást

New Yorkban ez két hálószobás, két fürdőszobás, 947 négyzetláb vagyis 87 négyzetméteres lakás padlótól a mennyezetig érő ablakokkal, tölgyfa padlóval és fedett teraszra vezető tolóajtókkal; konyha szigettel, mosogatógéppel, szemétszállítással és márvány munkalapokkal; saját fürdőszobás hálószobával, terasszal; központi légkondicionálóval egy 12 emeletes portás épület kilencedik emeletén található. Az ingatlan 2,44 millió dollárért vásárolható meg.

Forrás: https://www.nytimes.com/2023/02/16/realestate/housing-market-nyc.html

Astorián 135.000.000 forintos loftlakás

A towerbudapest.com oldalán hirdetik a lenti képeken látható loft stílusú 70 négyzetméteres lakást egy műemlék épületben, amely a közelmúltban teljesen új belsőt kapott, és a tervezők 31 egyedi stílusú loft lakást alakítottak ki benne. A hirdetett ingatlan az első emeleten található, magas belmagasságú, utcára néző hatalmas üvegfelületekkel. A lakásban kialakítottak egy leválasztható hálófülkés amerikai konyhás nappalit, fürdőszobát és egy külön hálószobát is..

Forrás: towerbudapest.com 

 

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

Ez is érdekes lehet:

 https://sarkiingatlanos.blog.hu/2023/02/17/mennyivel_olcsobb_itthon_az_alberlet_a_kulfoldihez_kepest

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3518059828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása