Karácsonyra egy lakást kérek!
2017. december 21. írta: ingatlanos blogger

Karácsonyra egy lakást kérek!

Nem is gondolnánk, hogy milyen sokan vásárolnak ingatlant karácsony környékén. Sőt, van néhány szerencsés, aki lakáskulcsot kap szenteste.

new-home_for_christmas.jpg

Érdekesen alakul a karácsonyi időszak az ingatlanpiacon a Piac és Profit szerint. Ilyenkor jellemző, hogy sokan próbálják összekötni a kellemest a hasznossal. Az ingatlanhirek.hu is úgy látja, hogy nem meglepő  ez a tendencia, hiszen általában az év utolsó periódusában készül el a lakások többsége.

Fontos az időzítés

 Vannak, akik számára az is fontos, hogy még az adóév lezárta előtt nyélbe üssék az üzletet:

Karácsony környéke azért is kedvező az ingatlanvásárlásra, mert előbb elkezdődik az öt év, ami adóhoz kötött, ami után adómentesen lehet eladni az ingatlant. Egy decemberi tranzakcióval egy évet nyerhetünk, hiszen ha januárban veszünk lakást, az egész évet ki kell várni, mint adóév. (...) Sokan arra törekednek, hogy még karácsony előtt hozzájussanak az általuk kinézett ingatlanhoz, hogy ott tudják ünnepelni a szentestét, felvihessék a rokonokat és büszkélkedhessenek vele. Akinek ez karácsonyig nem sikerül, azok a két ünnep között kapkodnak, hogy beleférjen az adott évbe a vásárlás az adózási előnyök miatt”

– magyarázta Gadanecz Zoltán, a GDN alapító-tulajdonosa a piacesprofit.hu-nak.

gift_wrapped_home.jpg

Kisebb verseny, rugalmasabb eladók

 Az ingatlantajolo.blog.hu szerint ajánlatos mérlegelni az ingatlanvásárlást a téli időszakban is. Kiemelik például, hogy ilyenkor kisebb a verseny:

Télen kevesebben vásárolnak ingatlant, pláne nyaralót, így kevesebb vevővel kell versenyeznünk a kiszemelt üdülőért. Így nagyobb esélyünk van arra, hogy miénk legyen a legjobb ajánlat.

További előny az eladók rugalmassága: 

Az eladók ilyenkor nem sok vevő közül válogathatnak, ezért sokkal rugalmasabbak, pláne, ha felcsillan a remény előttük, hogy még karácsony előtt nagyobb összeghez juthatnak. Így jó esélyünk van az alkura, és az igen kedvező árra.

Ingatlant a gyereknek!

 Nem ritka, hogy anyagilag biztos lábakon álló szülők oly módon szeretnék egyengetni gyermekük jövőjét, hogy a javára ingatlant vásárolnak vagy ajándékoznak. Általános vélekedés, hogy a családalapításhoz stabilitás, saját otthon szükséges. A különköltözést legtöbbször anyagi okok akadályozzák, de Európa-szerte terjedőben van a mamahotel jelensége, amikor leginkább kényelmi szempontokból választják a fiatalok az otthon melegét, az önállóság helyett. A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. családi pénzügyi tudatosságot vizsgáló elemzéséből, hogy a szülők egyre korábban és tudatosabban készülnek a következő generáció otthonteremtésére:

"Az elmúlt három évben egyre többen gondolták úgy, hogy nemcsak felelősségteljes, hanem kifizetődő is, ha gyermeke lakására időben elkezd takarékoskodni. Az ügyfelek 2014 vége óta több mint 250 milliárd forint értékben indítottak 14 év alatti gyerekeiknek lakáscélú megtakarítást."

Ha a család az egyetemen vagy főiskolán tovább tanuló gyermekének lakhatásáról dönt, sokszor szóba kerül a lakásvásárlás is. Az index.hu egy FHB elemzésre hivatkozva arról cikkezett nyáron, hogy a még a mostani, magas ingatlanárak mellett is megérheti néhány évre lakást venni az egyetemista fiatalok családjának különösen az egyetemi helyszíneken, a drágább budapesti kerületekben és Győrben:

"Ha a lakás kiválasztásakor odafigyelnek néhány tényezőre, a fedezeti időtáv (ennyi időre van szükség, hogy jobban megérje a vásárlás, mint a bérlés) kevesebb lehet, mint a képzési idő. Az eredmények azt mutatják, hogy ezeken a helyeken a magasabb fedezeti időtávok miatt a pusztán az egyetemista gyermekek számára történő lakásvásárlás alapos mérlegelést igényel, a diákok ugyanis egy alapszakos diploma megszerzéséhez általában 3,5 évet tanulnak egy intézményben. Rövid távra vásárláskor különösen érdemes odafigyelni rá, hogy a lakás jó paraméterekkel rendelkezzen a jövőbeli továbbértékesítés vagy kiadás szempontjából."

Megkérdeztük Nagy Dávidot, az elsősorban fővárosi ingatlanokra specializálódott Tower Ingatlan Kft. szakértőjét, arról, hogy jellemzően hol keresnek ingatlant azok, akik gyermekük számára vásárolnának lakást:

Azok, akik gyermekük részére szeretnének lakást vásárolni Budapesten, általában belvárosi stúdió vagy 1 hálós lakást keresnek. Népszerűek még köreikben az egyetemekhez közeli - 6., 7., 8., 9. és 11. kerületi -lokációk és fontos számukra a jó tömegközlekedés is.

A lakás egyik szobáját kiadva akár a törlesztőrészlet is biztosítható!

 Korábban sokan döntöttek úgy, hogy felsőfokú tanulmányokat folytató gyermeküknek lakhatását bérlés helyett saját lakás vásárlásával oldják meg. Akár hitelfelvétellel is, mert a lakás egyik szobáját kiadva máris biztosítható volt a törlesztőrészlet. A 2008-ban kirobbant válság után azonban a hitelezési feltételek jelentősen szigorodtak, a törlesztőrészletek megnövekedtek, ezért egyre kevesebben vágtak bele a vásárlásba, illetve a csökkenő lakásárak is sokakat elbizonytalanítottak.

Az budapestingatlan.info  beszámolt arról egy cikkében, hogy az újabb, 2014-es lakáspiaci fordulat után növekedésnek indultak az árak, viszont a hitelfelvétel egyszerűbbé és olcsóbbá vált, ráadásul a lakásért fizetendő bérleti díj jelentősen megemelkedett. Így nem csoda, hogy sokak fejében ismét megfordult a lakásvásárlás. 

Mi szól még a vásárlás ellen?

 A bérlés helyett a fiatalok számára történő lakásvásárlás mellett szóló érv lehet, hogy jelenleg nagyon kedvező feltételek mellett lehet hitelhez jutni, míg a betéti kamatok alacsonyak, vagyis befektetési szempontból is kedvező lehet egy megfelelő vételi lehetőség kihasználása. A gyermek nevére vásárolt lakásnál csökkenthető az illetékfizetési kötelezettség: 35 éves kor alatt 4% helyett csak 2% az illeték.

Fontos azonban, hogy adott ingatlan megfelelő városban és környezetben helyezkedjen el, vagyis idegeneknek is jól ki lehessen adni, mivel előfordulhat például, hogy a gyermek időközben felhagy a tanulmányaival, akár rövid idő után, esetleg másik városban, országban folytatja a mesterképzésben.

A vásárlás mellett szól különösen Budapesten, hogy nemcsak drágák a bérelhető lakások, de hiány is van belőlük, így vásárlással egyszerűbb lehet megoldani a lakhatást, illetve jobban lehet válogatni a lakások között.

kids_getting_property.jpg

Ingatlanvásárlás kiskorú részére

 Dr. Bihary Ákos ügyvéd, a  Jogadó Blog szakértője részletesen is ismerteti egy posztban, hogy kiskorút érintő ingatlanügyleteknél a gyámhatóságot mikor lehet kihagyni a hivatalos ügyintézésből, és mely esetekben kötelező a gyámhatósági hozzájárulás beszerzése.  Bemutatja, hogy a 14 év alatti kiskorú önállóan szerződést ‒ a csekélyebb jelentőségű bolti vásárlásokon kívül ‒ semmilyen formában nem köthet, továbbá egyéb nyilatkozatot sem tehet érvényesen, és így a kiskorú nevében csak a törvényes képviselője (szülője) járhat el, viszont egy 14-18 közötti kiskorú már bizonyos, törvényben meghatározott jogügyleteket teljesen önállóan, szülői közreműködés nélkül is megköthet. Például amennyiben a 14-18 év közötti gyermekünk az ajándékozás címzettje ‒ mivel a jogszabály alapján köthet olyan szerződéseket, amellyel kizárólag előnyt szerez ‒ a javára szóló ingatlan ajándékozási szerződést minden további nélkül aláírhatja, ahhoz a gyámhatóság hozzájárulása nem szükséges, ellenben  amennyiben a 14. éven aluli gyermekünknek szeretnék tehermentes ingatlant vásárolni vagy ajándékozni, ha a gyámhivatal hozzájárulása még nem is, de a közreműködése mindenképpen szükséges az ajándékozáshoz.

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, OSSZA MEG MÁSOKKAL IS! OLVASSA EL KORÁBBI CIKKEINKET ÉS LÁTOGASSON VISSZA ÚJRA!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8813512919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása