Lakáskulcs a karácsonyfa alá? Van rá 20-30 millád?
2018. december 23. írta: ingatlanos blogger

Lakáskulcs a karácsonyfa alá? Van rá 20-30 millád?

De jó lenne ha karácsonykor beteljesülne az álmunk és egy lakáskulcs várna a karácsonyfa alatt! De mennyi pénz kell ahhoz, hogy ez az óhaj teljesüljön? 

karacsony_lakas.jpg

A hazai ingatlanpiaci irodák tapasztalatai szerint fővárosi lakásvásárlásnál a 30 millió forintos ár bizonyul vízválasztónak. A hvg.hu öszefoglalója szerint Budapesten évi 7-10 ezer lakás kel el, de a 30 milliónál drágább ingatlanoknál már lassabb az értékesítés.

30 millióból Budapesten a Rózsadomb aljában egy mindössze 36 négyzetméteres garzont kapunk. 60-70 négyzetméteres lakótelepi panellakást azonban a fővárosban is bőven találni ezért az összegért, például Újpalotán, egy hetedik emeleti 2+2 félszobásat is a megadott értékhatár alatt hirdettek még 2018 november végén.

- olvasható a Piac és Profit oldalán.  Elemzők szerint az újépítésű lakások áfájának visszaállítása 27 százalékra, felfelé mozdítja majd az árakat. Az áremelkedés ugyanakkor kereslet-eltolódást eredményezhet a használt lakások felé, ahol a keresletnövekedés árnövekedést generálhat.

uj_haz_panel.jpg

Mennyi a lélektani határ?

Banki elemzések szerint egyelőre nő a lakáshitelek felvételének száma és még mindig túlkereslet van a hazai ingatlanpiacon. Húsz millió forint alatt számtalan családi ház közül is lehet válogatni országszerte – igaz, általában a kisebb településeken. A húsz millió körüli használt fővárosi lakások zöme jelentős felújításért kiált, akad azonban szép számmal tetszetős, beköltözhető otthon is. Egy nagy ingatlaniroda elemzései szerint Budapesten lakásárban viszont már a 30 millió forint jelenti a lélektani határt, a lakásvásárlók 75%-a keres ennél olcsóbb ingatlant a fővárosban. A 30 millió forintos lélektani határnál olcsóbb ingatlanok idén áprilisban az ország legnagyobb ingatlanpiaci cégénél hirdető magánszemélyek teljes fővárosi használt lakás kínálatának 43 százalékát fedték le. Az ország többi részén is megfigyelhető lakáspiaci lélektani határ: a megyeszékhelyeken a 15,5 millió, a vidéki városokban pedig a 14,5 millió forintnál olcsóbb lakások adták a 2017-es teljes forgalom 80 százalékát. A községekben még ennél is jóval szerényebb, 7 millió forint volt a határ.

Mi a helyzet a belvárosban?

Nagy Dávid a szinte kizárólag a budapesti ingatlan piacra specializálódott iroda szakértője szerint az 5., 6. kerületekben 40-50 nm-es lakások nem túlárazottak 30 millió forintért.

Az még olcsónak számít. Esetleg ha teljesen felújítandó a lakás, de akkor is minimum 600-650 000 Ft/m2 az ára. A 6.kerültben eddig is 30 millió körül volt egy 50 m2-es lakás. Ma inkább az a durva, hogy 30 m2-es lakást adnak 30 millió forintért az 5. kerületben. Na, az már tényleg magas ár! Hozzá teszem, hogy 30 millió forint alatt nem nagyon lehet kapni nappali +1 hálószobás lakást a belvárosban, inkább többnyire garzon lakásokat, udvari, vagy földszintieket találhatunk.

Azt is megérdeklődtük az ingatlanos szakértőtől, hogy aki nagyobb, például a 64 nm körüli lakásra vágyik, érdemes inkább gyűjtenie, hiszen a tágasabb lakások ezen a lokáción akár  50 millió forintba is kerülhetnek:

Az nem annyira életszerű, hogy most csak 30 millióm van, amiből 40-50 m2 lehet venni, ezért inkább gyűjtök, hogy tudjak venni egy 64 m2-est 50 millióért. A hozam alapján is érdemes lehet számolni. Lehet, hogy 2 kis lakást jobb hozammal ki lehet adni, mint egy nagy lakást. Ma egy jó helyen lévő garzon lakást ki lehet adni 90-110 000 Ft/hó áron. Ha valaki vesz kettő ilyen lakást azzal lehet jobban jár, mint egy nagyobb lakással, amiből csak 160-170 000 Ft/hó bevétele származna. Hozzáteszem ma már az is tendencia, hogy emberek az elsők között vesznek lakást egy új lakóparkban, amikor még alacsonyabbak az árak és eladják azokat profittal amikor már elkészül és költözhető a lakás. Az ilyen újépítésű lakások vásárlásánál több részletben kell megfizetni a vételárat. 20% a szerződéskor és 80% a költözéskor. Így akár 50 millióból befizetheti 3-4 lakás kezdőrészletét és amikor már költözhető állapotban van a lakás akkor eladja 10-20 százalékkal drágábban.

Melyik kerület a legnépszerűbb?

A 13. kerület még mindig slágernek számít. Egy felmérés szerint itt található az értékesítések több, mint 40 százaléka. A nagy érdeklődést többek között a környék fejlődése, számos új irodaház és munkahely, illetve a budapesti átlaghoz képest kedvezőbb négyzetméterárak együttesen is eredményezhetik. Ezen a városrészen épül jelenleg a legtöbb új lakás is. Az itt épülő új lakások a száma 6690 az augusztusi adatok alapján szinte megegyezik az összes, eddig még szabad épülő lakással egész Budapesten. Emellett, majdnem kétszer annyi lakást építenek itt, mint a XI. kerületben, ami a második legnépszerűbb kerület a fejlesztők körében. Ebben kerületben az átlagárak is megfizethetőbbek a fővárosi átlagnál. 

Megéri-e most nézelődni?

Még a karácsonyi időszak alatt is érhetik az embert meglepetések az ingatlanpiacon. Nem is olyan kevesen vannak, akik igyekeznek praktikusan gondolkozni és megpróbálják összekötni a kellemest a hasznossal: az ünnep előtt vásárolt lakás kulcsát a karácsonyfa alá tenni (vagy már előtte odaadni karácsonyi ajándék nevében). Sokan azért is törekednek a karácsony előtti lakásvásárlásra, hogy az új otthonban tudják ünnepelni a szentestét, felvihessék a rokonokat és büszkélkedhessenek vele. Nem meglepő  ez a tendencia, hiszen általában az év utolsó periódusában készül el a lakások többsége. Vannak, akik számára az is fontos, hogy még az adóév lezárta előtt nyélbe üssék az üzletet. A téli ingatlanvásárlás mellett szólhat az az érv is, hogy az ünnepek alatt, illetve a téli időszakban kisebb a verseny a piacon. Télen kevesebben vásárolnak ingatlant, így érdemes mérlegelni, mivel kevesebb vevővel kell versenyeznünk a kiszemelt lakásért, és nagyobb esélyünk van arra, hogy miénk legyen a legjobb ajánlat. További előny lehet a téli időszakban az eladók rugalmassága is, mivel ilyenkor kevesebb vevő közül válogathatnak.christmas_key.jpg

Megnéztünk 8 különböző oldalt, milyen lakásokat találhatunk 20-30 millió forint között Budapesten:

  •  13. kerület Újlipótváros részén a Balzac utcában, valamennyivel ugyan többért, mint a lélektani határ, vagyis 33. 900 000 forintért árulják ezt a 39 nm-es, első emeleti lakást.

Képek forrása: Tower-Investments

  • A 6. kerületben 29. 500. 000 forintért árulnak egy 48 nm-es, 3. emeleti, udvarra néző, felújított ingatlant az Eötvös utcában, pár percnyire a Nyugati Pályaudvartól és az Oktogontól. A lakás egy amerikai konyhás nappaliból, hálószobából, gardróbszobából és egy fürdőszobából áll. A klasszikus stílusú ház jó állapotú, lift nincs.

Képek forrása: Budapest Ingatlan Info

  • A 7. kerületben 26. 900. 000 forintért lehet megvásárolni ezt a 34 m2-es studio lakást a Rózsa utcában, az első emeleten, utcai kilátással. Található benne egy szoba galériával, egy külön konyha és egy fürdőszoba.

Képek forrása: Eurocenter

  • Ugyanebben a kerületben egy mindössze 6 négyzetméterrel nagyobb 2 szobás lakást 27,09 millió Ft.  A 3. emeleti ingatlan gázkonvektoros és az udvarra néz.

Képek forrása: Tower Bécsi 2

  • A 9. kerületben 29. 900. 000 forintért árulják ezt a 60 nm-es lakást. A valójában 34 + 26 nm-es, belső két szintes, teljesen átépített, felújított, utcai bejárattal rendelkező, lakásban található egy nagy nappali, innen nyíló konyha sarok, sarokkádas, tágas fürdő szoba. 

Képek forrása: Tower Ingatlan

  • A 10. kerületben Óhegyen egy angol nyelvű oldalon 89750 euróért hirdetik ezt a 44nm-es 1. emeleti újépítésű lakást egy most épülő lakóparkban.

Képek forrása: Catherine Dickens Proreties

  • Nem egyszerű 30 millió forint alatti eladó ingatlant találni a 12. kerületben, de aki itt szeretne vásárolni, érdemes körülnézni. 26 900 000 forintért vásárolható meg például a Táltos utcában ez az apró, 33 nm-es lakás.

Képek forrása: My Budapest Home

  • A 11. kerület csendes, zöld részén, a templomok és a Budai Arborétum között 24. 900. 000 forintért eladó ez a 25 négyzetméteres földszinti lakás a Ménesi úton. A Móricz Zsigmond körtér gyalog 5 perc. elérhető. A lakás egész nap világos kertre néző.

Képek forrása: Tower Budapest

Ha tetszett ez a poszt, látogass vissza újra, vagy olvasd el, korábbi írásainkat is!

Ezek is érdekesek még:

Még mindig jó befektetés az ingatlan Budapesten?

Szabályozások a budapesti Airbnb marketen

10 forgatási helyszín Budapestről, amit már láthattál világhírű filmekben

Így ne őrülj bele a lakásfelújításbaInterjú: „A lakáskezelés nem való mindenkinek…”

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr2114501126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása