Kicsi a lakás? Galériázz!
2019. április 08. írta: ingatlanos blogger

Kicsi a lakás? Galériázz!

Bármilyen kis lakással csodát lehet művelni, ha okosan ki tudjuk használni a benne lévő potenciált! Befektetés szempontjából is sokan keresik az alacsony fenntartású garzonokat. Nézzünk néhány nem mindennapi galériát Buenos Airestől Szentpétervárig!

galeria.jpg

Bár a lakásárak 2014 óta emelkednek, az elmúlt években megugrott a befektetési céllal lakást vásárlók száma.  A banki kamatok a padlón vannak,  a bérleti díjak is megnövekedtek, így a lakáskiadás meggyőző hozamokat biztosíthat a befektetési célból vásárlóknak. Rengetegen a kisebb lakásokra vadásznak, de kérdés, mit lehet kezdeni a kicsi térrel? 

Mi számít jó befektetési ingatlannak Budapesten?

A jó befektetés két részből adódik össze mégpedig az értéknövekedés/értéktartásból és a bérleti hozamból. A főként budapesti lakások értékesítésével foglalkozó Tower Ingatlan szakértője, Cornides András szerint az értéknövekedés és értéktartás területén mindenképp az egyedibb és kiemelt környezetben lévő ingatlanok vásárlása érdemes, mivel azok válság esetén értékállóbbak és gazdasági fellendülés esetén pedig egyre többet érnek.

"Ebből a szempontból az 5. kerület és annak közvetlen perem része, az Andrássy út, a Duna, a Budai vár, és a budai exkluzív részeken történő vásárlás biztosan értékálló lesz. Értéknövekedés területén továbbá kiemelendőek azok a városrészek, ahol fejlesztések zajlanak, vagy fejlesztési potenciállal bírnak. Itt mindenképp meg kell említeni a 8. kerület külső részét amelyben szerintem elhelyezkedéséből adódóan nagy növekedési potenciál van, a kérdés hogy mikor valósul meg. Bérleti hozam tekintetében viszont gyakran nem a luxus, vagy kiemelt ingatlanok azok amelyek a legtöbb bevételt hozzák az értékükhöz képest, sokkal inkább a jó elhelyezkedésű, relatív olcsóbb árfekvésű lakások, mivel a luxus tulajdonlásának viszonylag nagyobb értéke van, mint a luxus bérletének" - magyarázza az ingatlanpiaci specialista.

Jól tagolható lakásokat keressünk!

A belső kerületekben sok befektető kifejezetten a kis lakásokat, az egyszobás garzonokat keresi, amit rövid távú bérbeadás esetén jól tudnak hasznosítani. Úgynevezett minigarzonban is célszerű lehet gondolkodni, amin általában a 15 és 25 négyzetméter közötti lakásokat értik. Ezek az apró garzonok főként a befektetési célból vásárlók körében keresettek. Az alacsonyabb fenntartási költségek miatt is sokak számára vonzó az ilyen ingatlan, főleg, ha jó helyen is van. A szakértő hosszú távú bérbeadás céljára olyan lakásokat javasol, amelyek jól tagoltak, vagy tagolhatóak – például 85 nm-en nappali + 1 hálószoba kevés, viszont egy 70 nm-es kompakt 3 hálószobás lakás biztos, hogy jó hozamon kiadható. "Célszerű továbbá egyetemek vagy irodaház komplexumok környékén is vásárolni, ahol a bérleti piacról nagy kereslet jelentkezhet, illetve metró és villamos megállók közelében" - jegyzi meg a szempontok között a Budapest Ingatlaninfo szakértője.

Ez a 70 nm-es  galériázott lakást az Erzsébetváros legszebb épületében, a Király utcában kínálják eladásra befektetőknek és igényes otthont keresőknek is. Forrás: towerbudapest.com

Galériázzunk!

Az ingatlanszakértő célszerű lehetőségként javasolja olyan lakások vásárlását, amelyek galériázhatóak, mivel annak ellenére hogy a galériás lakásoktól sokan elsőre irtóznak, egy szépen kialakított galéria felület nagy hozzáadott értéket jelenthet a bérbeadás szempontjából.

"Rövid távú bérbeadás esetén a hozam maximalizálás érdekében sokan a lehető legtöbb ágyhely kialakítására törekednek azzal, hogy az adott ingatlan azért élhető legyen, tehát itt is kulcs szerepe van a lakás alaprajzának és galériázhatóságának" - magyarázza Cornides.

loftbed.jpg

A nagy belmagasság galériázhatóságot jelent, ami sokat segíthet a helyszűkének az orvosolásában. Az ország legkisebb lakása (2018) például kizárólag a magas falainak köszönhetően válhatott élhetővé, hiszen a 3,2 méteres belmagasság miatt egy galéria is elfért az aprócska otthonban. Kisebb belterületű garzonok esetén mindenképp érdemes megfontolni a galériaépítést, hiszen a fent kialakított résszel  egy külön hálószobát is kialakíthatunk. Ha kiadjuk a lakást, a bérlők is előnyben részesítik, ha van egy külön hálórész is elválasztva a lakás többi részétől, amely egyfajta intimitást is nyújt. Bár legtöbbször hálóhely céljából használják a galériát, dolgozó-, vagy gyerekszobának, illetve akár tárolóhelynek is kiválóan alkalmas. Nemcsak a nagyobb szobában, hanem a kisebb helységekben is érdemes lehet galériát csináltatni, például az előszobában vagy a konyhában, mivel így nagyobb  tárolóhelyet nyerhetünk ott is. Ebben az V. kerületi, Váci utcában fekvő 48 négyzetméteres lakásban a hálót bővítették galériás ággyal, azért, hogy az alsó részen tároló számára is helyet találjanak. A lakást kifejezetten kiadás céljából tervezték így, amit 710 EUR / hónap díjért találtunk. 

 Forrás: eurocenter.hu

Nézzünk meg néhány galériás megoldást a világ több nagyvárosából!

Napfényben fürdő galériás parányi lakás

Utah állam fővárosától, Salt Lake City-től mindössze 20 percre található ez a picike galériázott lakás. Az ingatlant az Airbnb-n is hirdetik, kevesebb, mint 10 ezer forintnyi összegért kivehető egy éjszakára.

Forrás: dreambiglivetinyco.com

Piter Palace Gallery Apartments Szentpétervárott

Észak Velencéjében a belvárosban kiadás céljából galériázták ezt a garzont. Az weboldal tanulsága szerint megérhette a felújítás, mert meglehetősen nagy a kereslet a lakásra.

 Forrás: tripadvisor

Argentin okos térnyerés 18 nm-en

A dél-amerikai országban egy 1950-es években épült házat osztottak fel részekre, így lett egy 18 nm-es aprócska lakás is az épületben. A tervezők egy félkör alakú erkéllyel kibővítették, és a bútorzatot úgy alakították ki, hogy minden funkcionális legyen.

Forrás: yellowtrace.com

Budapesti galériázott 3in1 lakás az Oktogonnál

Még egy 110 nm feletti méretű ingatlan méretét is érdemes lehet növelni galériázással. Az Oktogon és Nyugati közelében egy 118 m2-es ingatlant galériás, 3in1 lakásnak alakítottak át, vagyis három önálló, kb. 40 nm-es,  külön bejáratú apartman került kialakításra, amelyek közül kettőben galéria is található. 

Forrás: towerbudapest.com

Mardiri csoda 100 m3-en!

Gyakran van úgy, hogy minden négyzetcentiméter számít, vagyis köbcentiméter. Az "100 m3-en", nem elírási hiba, tényleg köbméteren alkotott nagyot a MYCC tervezői iroda, mely egy teljes fürdőszobát, nappalit, konyhát és hálószobát is képes volt kialakítani a madridi lakás szűkös keretei között. A körülbelül 2 méter széles, 10 méter hosszú méretű helység, valóban aprócska, de az 5 méteres belmagasság felfelé sok lehetőséget rejtett. 

Forrás: weburbanist.com

Galériás loft Wroclawban

Egy mindössze 29 nm-es parányi alapterületű lakást alakítottak ki loft stílusban a lengyel Wroczlawban. A munka óriási kihívást jelentett a tervezőknek, már csak azért is, mert ez a stílus legideálisabb esetben megkívánja a nagy teret, viszont most elég szűkös térrel kellett gazdálkodniuk, továbbá cél volt egy elszeparált háló kialakítása is.

Forrás: www.idesignarch.com 

 

Picurka házban, de luxus körülmények között

A "tiny house" valójában egy amerikai mozgalom, ami a 2008-as pénzügyi válság után indult el hódító útjára. Jelmondata, hogy kevés pénzből, kis helyen is lehet igényes életteret kialakítani, amit ezen a videón látható lakás is jól bizonyít.

 

Minimalista svéd lakás

Bár ez a skandináv otthon nem áll helyszűkében, a nappali belmagasságát kihasználva egy kis kuckós, beszélgetős részt kialakítottak a tágas helységben

Forrás: freshome.com 

Galéria gyerekeknek is!

Az Arenaoline oldalán számos galériázott gyerekszobára is találunk ötleteket. Kisebb gyerekeknél a galériás-emeletes ágy megoldások esetén fontos mérlegelni a lehetséges veszélyforrásokat, például ha a fent alvó gyerek éjjel gyakran lejár vagy betegség esetén is nehezebb lehet le-feljárkálni. Egy bizonyos kor felett, több gyerek esetén hasznos lehet a terek szeparálására is vagy éppen funkciók szerint is elválaszthatjuk galériával a helységet, így lehet egy külön kreatívabb játszó vagy tanuló és egy nyugodtabb alvós rész is.

Forrás: arenaonline.org

  

Első kép forrása: pixabay.com

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is.

Látogass vissza újra vagy olvasd el a korábbi posztokat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3614729565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása