Miért szeretik annyira a hollywoodi filmesek Budapestet?
2019. augusztus 02. írta: ingatlanos blogger

Miért szeretik annyira a hollywoodi filmesek Budapestet?

12 világhírű film, amelyet Budapesten forgattak

Jamie Foxx, Ryan Gosling, Jennifer Lawrence, Schwarzenegger, Harrison Ford, Charlize Theron, Jude Law, Bruce Willis, Eddie Murphy, Madonna, Antonio Banderas,  és még sorolhatnánk azoknak a világsztároknak a nevét, akik hazánkban forgattak. Miért Budapestet választották? Hogy érezték magunkat nálunk?
budapest-3110285_1920_1.jpg

 Miért is olyan népszerű lokáció Budapest a filmesek körében?

A válasz nem nehéz, egyrészt azért, mert fővárosunkat könnyen lehet az 1950-es évek Buenos Airesévé, a 70-es évek Párizsává vagy a hidegháborús Berlinné változtatni. Másrészt Budapest rendkívüli kvalitásai sem elhanyagolandó szempontok, mellyel a filmgyárosok is tisztában vannak. Nem véletlen, hogy az egyik legnevesebb amerikai utazási lap, a Condé Nast Budapestet tartja az egyik leggyönyörűbb európai fővárosnak. A lap szerint fővárosunk kivételes helyzetben van, mivel eklektikus épületei miatt kapkodnak utána a rendezők. Az sem mellékes, hogy az európai és amerikai viszonyokhoz képest jóval olcsóbb helyszínt találnak, a produkcióhoz és a stáb számára szükséges ingatlant is sokkal kedvezőbb áron tudják bérelni, mint az olyan hagyományosan drágább városokban, mint Koppenhága, Szöul, New York és Los Angeles. Árszínvonal tekintetében Párizs, Hongkong és Szingapúr a legdrágább városok.

"A The Economist Intelligence Unit friss, 133 várost felvonultató listáján Budapest a 105. helyen szerepel, ezzel régiónkban is olcsónak számít: nemcsak Prága, hanem Szófia, Varsó és Belgrád is előzi a magyar fővárost" - írja az Eurocenter.huA díj elnyeréséről szóló értesítésből kiderül, hogy a szavazatoknak mindössze 33 százaléka érkezett Magyarországról, a maradék 77 százalék mind külföldről érkezett. Az Egyesült Királyság, az USA, Németország, Ausztria, Olaszország és Franciaország mind döntő szerepet játszottak a szavazásnál, és segítettek Magyarországnak az első helyre jutásban.

A European Best Destinations szavazás végeredménye szerint pedig Budapest lett Európa legjobb úti célja.Budapest először 2018-ban tűnt fel a versenymezőnyben, ahol kapásból a nyolcadik helyre került, megelőzve Lisszabont, Párizst, Amszterdamot, Prágát, Bécset, Barcelonát és Londont. Idén több szavazatot szerzett, mint Párizs, Athén, London, Firenze és Genf - tudósította a Budapestingatlan.info.

Ezek a CNN és Hollywood által leginkább kedvelt forgatási helyszínek Budapesten (a Tower Budapest összeállítása alapján):

  • Gellért Hotel és Fürdő
  • Gresham Palota és a Four Seasons Hotel
  • Bálna
  • Andrássy út és az Oktogon
  • Szent István Bazilika
  • Gozsdu-udvar
  • Magyar Állami Operaház
  • Parlament és a Duna
  • Hősök tere
  • Szabadság szobor

Nézzünk meg néhány híres hollywoodi produkciót, amelyet Budapesten forgattak. Egyes filmeknél még azt is sikerült kideríteni, hogy hol béreltek lakást a színészek és arról is szereztünk információt hogy érezték magukat.

Robin Hood: Origins

 

Django elszabadul címszereplője, Jamie Foxx a Robin Hood-legenda legújabb feldolgozását forgatta a fővárosunkban és Horvátországban Dubrovnikban. Arról, hogy náluk mennyire remekül érezte magát, az Instagramon is hírt adott és még sok más hazai élményéről is, van, amit le is videózott:

 Robin Hood: Origins-ben nem más, mint az énekeslegenda Bono lánya, Eve Hewson (Kémek hídja) játszotta Mariont, a legutóbb a Zsivány Egyes-ben gonoszkodó Ben Mendelsohn pedig Nottingham seriffjeként gonoszkodott, a címszerepet pedig a Kingsman: A titkos szolgálat Tökijeként megismert Taron Egerton kapta. A filmmel kapcsolatban, másik szenzáció az volt, hogy Skarlát Will szerepében Jamie Dornan tűnt fel.

robin_hood.pngJamie Fox Instagramon posztolt fotója

 

Terminátor: Sötét végzet

 

A kultikus Teminátor széria legújabb részét is Magyarországon forgatták, Sőt, már megérkezett aTerminátor: Sötét végzet az első trailerje is. A filmben láthatjuk Linda Hamiltont és Arnold Schwarzeneggert, mint főszereplőt. A producer szerepét ismét James Cameron fogja betölteni, aki a Terminátor 2. – Az ítélet napja eseményei után folytatja a történetet visszatérő és újonnan bemutatkozó szereplőkkel. Mackenzie Davis és Gabriel Luna fogja játszani az új főhőst és főgonoszt.  A Tim Miller által rendezett új Terminátorra egészen október 31-ig kell várnia a magyar nézőknek.

Will Smith is visszatér Budapestre, hogy megküzdjön önmagával

 

Budapesten forgatják a Gemini Mant, melyben Will Smith saját klónjával küzd meg. Az új filmben Will Smith kettős szerepben a bérgyilkos Henry Brogenként és fiatalabb énjeként is megjelenik, hogy leszámoljon vele. Nem ez az első alkalom, hogy a színész Budapesten jár. Tavaly ilyenkor a Lánchídra támadt kedve felmászni, és ott kezdett táncolni, ezzel nem kis meglepetést okozva. Will Smith szerint gyerekjáték feljutni a Lánchíd tetejére, és viccesen arra buzdította a magyar kormányt, hogy zárják le az átkelőhelyet, mert az túl veszélyes. Bővebben: towerbudapest.com/hu

47 Ronin

 

A Mátrix-filmek sztárja a 47 Ronin című szamurájfilm forgatása miatt töltött heteket hazánkban 2011 elején. A meglehetősen zárkózott színész ugyan nem bratyizgatott a helyiekkel, de akik találkoztak vele, mind udvarias és kedves embernek írták le, autogramot is mindig szívesen adott. Keanu  a Dorottya Palazzo-ban bérelt lakást, mellyel elégedett volt, bár bennfentesektől tudjuk, hogy egyszer azért segítséget kért, hogy bejuthasson a főkapun.

A Dorottya Palazzo ujiroda.hu

Először viszont nem is itt akart lakást bérelni, hanem egy budai luxusvillában gondolkodott a világsztár. A stáb akár havi másfél millió forintot is hajlandó lett volna kifizetni, ha a lakás Keanu minden igényét kielégíti. A 24.hu tudósítása szerint a 165 négyzetméter alapterületű ingatlant Buda patinás részén találták, pár perc sétára a Várnegyedtől és a Dunától. A luxusotthon hat tágas térrel és egy intimterasszal rendelkezett, emellett huszonnégy órás portaszolgálat, uszoda és konditerem állt volna a világsztár rendelkezésére a nap minden percében, aki mégsem emellett döntött. 

Hogy pontosan melyik volt eredetileg kiszemelt villa, azt nem tudtuk kinyomozni, az a paraméterek alapján akár valami hasonló is lehetett, mint ez a 11. kerületi 300 nm-es kiadó luxusház, amelynek ára 3.500 euró/hó.

A képek forrása: www.cdpbudapest.com

Vagy akár 1. 260 000 Ft/hó bérleti díjért is lehet választani egy 628 mn-es villát a 12. kerületben.

Képek forrása: towerbudapest.com

A kém

A kém című vígjátékban szerencsére nem az a legérdekesebb, hogy magyar utcákat és színészeket szúrhatunk ki benne. Paul Feig rendező és Melissa McCarthy harmadszor is nagyon szórakoztatók együtt, és végre Jason Statham is kapott egy testhezálló szerepet. Magyarországon forgott a film, és nemcsak a budai Vár bukkan fel benne, meg a Bazilika, de olyan ritkábban használt helyszínek is, mint például a pesti rakpart Szabadság hídtól délre eső része. Kamarás Iván, meg Bicskey Lukács, meg mások egy-egy mondatos szereppel felbukkannak a filmben. Judd Law a forgatás alatt rengeteget bulizott a városban , többek között Zimány Lindával is.A szereplők a Four Seasons Gresham Palce szállodában laktak a forgatás alatt.

kem.jpg

kem2.jpg

Én, a kém 

A filmesek a város legszebb, legreprezentatívabb helyszíneit választották ki a forgatáshoz: a Várat és környékét, a Gellért-teret, a Lánchidat, a Szabadsághidat, és a Duna-partot.A magyar származású Andy Vajna az első pillanattól amellett kardoskodott, hogy a film Budapesten játszódjék. Alex Scott (Owen Wilson), a titkos ügynökök James Bondja új bevetésre indul. Vissza kell szereznie azt a szuperfegyvert, amelyet egy gátlástalan bűnöző, Arnold Gundars (Malcolm McDowell) lopott el az amerikai kormánytól. A fegyverkereskedő szenvedélyes bokszrajongó, aki egy nagy meccset akar összehozni Budapesten a veretlen Robinson (Eddie Murphy) és a regnáló Európa-bajnok között.A forgatást beárnyékolta, hogy éppen 2001. szeptember 11. itt érte el az amerikai stábot. Aki kíváncsi egyéb részletekre elolvashatja Hogyan vettem Eddie Murhy-nek WC-papírt című beszámolóját. 

Die Hard 5

 

Az Index számításai szerint összesen mintegy 325 millió forintot fizetett ki a DH Five Kft. a fővárosi önkormányzatnak és három kerületnek a Die Hard - Drágább, mint az életed forgatásáért, vagyis azért, hogy 2012. április végétől hónapokon át a tökös rendőrt, John McClane-t alakító Bruce Willis miatt lezárják a fél várost. A produkció kihasználta Budapest változatosságát: a főváros még a Moszkvában játszódó akciójelenetek helyszínének is kiválóan megfelelt. A filmben feltűnt Gangxsta Zolee és Kamarás Iván is. Sajtóinformációk szerint a kopasz sztár Budán bérelt egy luxusvillát, ahol forgatás alatt a háromtagú családjával laktak. Valószínűleg nem lehetett rossz a budai kégli, ugyanis Willis amerikai búvóhelye magasra emelte a mércét. A színész egyébként nagyon megszerette a fővárost, különösen felesége, akivel később is átruccantak hozzánk.

 

willis.jpg

Emma Willis így nyilatkozott Budapestről:

Imádjuk Budapestet!A Twitteren azt is megkérdezte, hogy mi az, amit mindenképpen látnia kell az embernek ebben a városban és babacuccok iránt is érdeklődött az akkor héthetes kislányának, Mabelnek.
„Kedves budapesti barátaim... Aranyos baba ruhaüzletet keresek. Mit javasoltok?” 

A Lakberendezők Országos Szövetségének oldala részletesen bemutatja a Willis rezidenciát.

München

Steven Spielberg rendezte azt a szuperprodukciót, ami az 1972-es müncheni terrortámadást mutatja be. Eric Bana és Daniel Craig játsszák a főszerepet, 2005-ben a film miatt lezárták például az Andrássy utat is. A filmben nem önmagát "alakítja" fővárosunk - az Operaház környéke a filmben Róma és Párizs, a Marriott Hotel Londont és a Puskás Stadion Münchent. Spielberg a 80 millió dollár költségvetésű filmjének forgatása során mintegy nettó hárommilliárd forintot költött el másfél hónap alatt Magyarországon. Ebből vélhetően szállásra is bőségesen futotta. Egyébként két Oscar-díjas magyar filmrendező  is dolgozott  München budapesti forgatásán: Nemes Jeles László és Deák Kristóf is. Az utóbbi a vágóstábban volt, illetve nagyrészt abból állt a munkája még akkor, hogy ő hordta a kávét.

Evita

Az 1996-os film Buenos Airesben játszódik, amit fővárosunk alakít több jelenetben is. Keleti pályaudvar, Szabadság tér, Andrássy út - ezeket mind megtaláljuk az Eva Peront játszó Madonna és Antonio Banderas főszereplésével készült szuperprodukcióban. E sorok írója még emlékszik, amint statiszták tömege lepte el a Parlament és a Néprajzi Múzeum közötti területet, ez utóbbi előtt pedig pálmafák díszelegtek...

Madonna Budapesten tudta meg, hogy terhes, ezért gyakorlatilag alig hagyta el a hotelt a forgatáson kívül. A magyar fővárosra azért esett a választás, mert az 1940-es években játszódó filmhez a mai Buenos Aires túl modern lett és emiatt nem lett volna hiteles. Banderasról ismeretes, hogy azóta többször is visszatért hozzánk főként reklámfilmek forgatása miatt. 

evita_budapest.jpg

Szárnyas fejvadász 2

 

A Szárnyas fejvadász 2 forgatásának szüneteiben Harrison Ford és Ryan Gosling is megnézhette magának a budai Várat.  A film nagy részét Rákospalotán forgatták, az Origo filmstúdióban, de több jelenetet külső helyszínen vettek fel Budapesten. A teaserbe több olyan kocka is bekerült, ahol fővárosi utcák és épületek bukkannak fel pár másodpercre. Az ötödik kerületi Honvéd utcában található Nemzetgazdasági Minisztérium területét, az egész Honvéd utcát műhóval borították be, egy óriási turbina fújta a működöt. Ryan Budapesten forgatta a Szárnyas fejvadász 2-t, a munkálatok ideje alatt Mendes melegítőnadrágban játszott a kicsikkel a Bimbó úti játszótéren. A család a közelben, a Vérhalom tér környékén bérelt lakást a forgatás idejére. Gosling közel fél évet lakott Budapesten a Ridley Scott film forgatása alatt feleségével (Eva Medes) és két lányával. Színésztársa, Jared Leto többször kiruccant a városban és a rajongókkal szelfit is készített. Harrison Fordot gyakran kerékpáron járta a fővárost  és hangulatos vendéglőkben is megfordult. 

A vér és méz földjén

 

A világ egyik legjobban fizetett színésznője 2010 őszén hazánkban forgatta A vér és méz földjén című első, saját rendezésű filmjét. A teljes egészében Magyarországon felvett háborús szerelmes film forgatása alatt családjával együtt a második kerületben bérelt egy villát, egész pontosan Óbudán, a II. kerületi Cirbolya utcában. A nagy házhoz benti és kinti medence, ötkocsis teremgarázs, valamint egy hangulatos fenyőfákkal borított kert is tartozik. A 10 hálószobával rendelkező házért egyesek szerint a pár havi 27 ezer dollárt fizetett, mások szerint 5,3 millió forintot, de voltak olyanok, akik 3 millió forintos bérleti díjat emlegettek érte, sőt még olyan híresztelések is szárnyra kaptak a forgatáskor, hogy Brangelináék Budapesten is befektettek ingatlanba.

Brangelináék kecója a  Cirbolya utcában

 

Ha tetszett a poszt, megoszthatod másokkal is. Látogass vissza újra! Olvasd el a korábbi bejegyzéseket!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7614989972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Punxsutawney Mormota 2019.08.03. 08:23:29

Adóvisszatérítés a titok nyitja.

énisfélek 2019.08.03. 11:24:53

Mert egy forgalmas belvárosi utca lezárása más nagyvárosokban naponta ötven millió forintba kerül, Budapesten viszont egy millió a városnak plusz öt millió a megfelelő politikusok zsebébe.

steery 2019.08.03. 13:41:00

A Force 2. (2016) indiai akciófilm nagy részét Budapesten forgatták 2015 őszén, csupa tipikus, minden külföldi filmben látható fővárosi helyszínen. De olyan elképesztő blődségek tömege van benne (a hatalmas budapesti felhőkarcoló negyed látványát Thaiföldön forgatták, illetve részben megrajzolták), hogy őszinte szívvel senkinek sem ajánlom ezt a bulivúdi űbergagyi komolytalanságot.

Ellenben ott van a Budapest (2018) francia vígjáték, amit valami totális elmebaj okán Legénybúcsú Bt.-nek fordítottak magyarra. Na, az egész jó lett.

Vagy ott van a Walking with the enemy (2014) háborús film, amiben Ben Kingsley játssza Horthy Miklóst és ami annyira negatív színben tünteti fel a magyarokat a nyilas korszakban történtek miatt, hogy szerintem soha nem lesz belőle szinkronos változat.

Balambér Kovács 2019.08.03. 13:59:26

Minden - jobb esetben OKJ-s - ingatlanosnak gyerekkorában százszor le kellett írni, hogy: l o k á c i ó ???, hogy állandóan ezt szajkózzák?
Mé' szeret a színész ide jönni?
Me' itt forgassák a filmet amibe szerepel!
Ha Tumbuktu alsóban forgatnák a filmet, akkor a nagyon híres színész, hiába szeretne hőn áhított Magyarországába gyönni, sírva-ríva menne Tumbuktu alsóba!

Az egy percet se számít, hogy szaré-húgyé zárnak le főforgalmú utakat, utcákat - a lakosokat őrületbe kergetve - , monnyuk ezért épkézláb ország polgiját ezért helyben főbe lőnék a lakosok!

Ja, szeretnék nálad bevágódni:
Lokáció, Lokáció, Lokáció,.......

gtri 2019.08.03. 14:48:52

orientax.hu/szolgaltatasaink/filmes-adokedvezmeny/

"1. Miért sikeres Magyarország filmgyártása

A magyar filmipar elmúlt 15 évben tapasztalható ugrásszerű növekedése több okra vezethető vissza. A fellendülés egyrészt a 2004-ben életbelépő filmtörvény kedvező rendelkezéseinek köszönhető, hiszen a törvény kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a magyar filmkultúrát és filmipart nemzetközileg versenyképessé tegye. A megfelelő pénzügyi háttér megteremtése érdekében ezért a Magyarországon filmet gyártó vállalkozások automatikus közvetett állami támogatást élveznek. 2018. június 11-től a támogatás korábbi 25%-os mértéke 30%-ra emelkedett. A megemelt 30%-os támogatást minden olyan filmalkotás esetében igényelni lehet, amelyre a támogatási jogosultsági kérelmet 2018. június 11-én vagy azt követően nyújtották be.

A magyar filmipar sikerességéhez ezen kívül egyéb tényezők is hozzájárulnak: a létező filmes infrastruktúra, vagyis a modern, jól felszerelt filmstúdiók, a szakértelemmel és nemzetközi tapasztalattal rendelkező stábtagok, valamint a változatos forgatási helyszínek elérhetősége szintén elősegítik azt, hogy az ország vonzó forgatási helyszínné váljék a magyar és a külföldi filmgyártók számára."

A sok szólam mögött a pénz van. A művészek sem szeretneksok adót fizetni. :) Megy a duma az emberi értékekről, de ha adófizetésről van szó akkor az már más tészta.

Mellékesen ilyenek a sportolók is. Adót ők sem szeretnek fizetni és a kormány a kedvükben is jár:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/megszavaztak-evi-500-milliot-kereshetnek-a-sportolok.675052.html

A parlament szerdán megszavazta, hogy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló törvény módosításával az élsportolóknál 250 millió forintról 500 millió forintra emelkedhet az ekhós bevételi határ - hívta fel a figyelmet a 24.hu.
.
.
.
Ez azt jelenti, hogy a munkáltató nem fizet közterhet, amivel a béres kifizetéshez képest 8,75 millió forintot spórol havonta. Az ekhós sportoló adója pedig csak 15 százalék, amivel 7,7 millió forinttal több marad nála, mintha bérként adózna. Éves szinten ez összesen több mint 197,5 millió forint adómegtakarítás - számolta ki a 24.hu."

Szóval a válasz a poszt címében feltett kérdésre - pénz, pénz, pénz. A művészek és a sportolók is azon adócsalók közé tartoznak akik törvényi felhatalmazással csalhatják az adót.

pepin_nymburk 2019.08.03. 22:15:02

@steery: nem értem, a nyilas korszakot lehet másként is ábrázolni, mint nagyon negatív?

steery 2019.08.03. 22:22:12

@pepin_nymburk: Persze, hogy lehet. Mert nagyon nem mindegy, hogy csinálják. Hogy úgy tűnjön a néző számára, mintha az összes magyar ember lelkes, szadista nyilas és náci lett volna vagy sem. A filmek és a filmipar egyik legfontosabb tulajdonsága a nézők célirányos manipulációja a valóság eltorzított ábrázolásával.
süti beállítások módosítása