7 egyedi igényekre szabott, elképesztően menő iroda 2020-ból!
2020. augusztus 01. írta: ingatlanos blogger

7 egyedi igényekre szabott, elképesztően menő iroda 2020-ból!

A pandémia árnyékában még nagyobb lett az igény az egészségesebb, biztonságosabb, emberközpontúbb, rugalmasabb irodákra. Nézzük a legmenőbbeket!

cool_office.jpg

A világjárvány hatására kialakult helyzet sok vállalatot ráébresztette arra, hogy bár a home office alkalmas lehet arra, hogy irodabérleti költségeiket és tereik méretét valamelyest csökkentsék, ellenben minőségben és szolgáltatások terén továbbra sem szeretnének alább adni.  

Trendkutatók szerint a járvány hatása visszafordíthatatlanul nyomot hagy életmódunkon és munkahelyi szokásainkon, sőt, berendezéseink alakításán is. Egyre több ember nemcsak a munkahelyén, hanem az otthonában is munkavégzést folytat és ahol a cél elsősorban, hogy minél jobban, hatékonyabban menjenek a dolgok.

A hosszú home office alatt sokan hozzászoktak az otthoni munkához és igyekeztek otthonuk egy sarkát vagy helyiségét munkahellyé változtatni. Bár az otthonos, kényelmes irodadizájn népszerűsége nem új keletű, de most még nagyobb az igény olyan otthonos munkaterekre, melyek lehetőséget adnak egy kis elvonulásra vagy éppen ellenkezőleg rendelkeznek olyan közösségi terekkel is, ahol a munkavállalók szabadon mítingelhetnek vagy akár informális összejöveteleket is tarthatnak. Nagy trend lett az irodán belüli mobilitás. Kezd megszűnni a helyhez kötöttség, a fix munkaállomás. Egyre inkább a clean desk policy nyer teret. A dolgozók mindennap letakarítják maguk után az asztalukat, mert másnap más foglal majd ott helyet. Különösen agy teret adnak ennek az igénynek az úgynevezett szolgáltatott irodák, ahol bérlés nem igényel hosszú távú elköteleződést, hiszen akár egy hónapra is igénybe vehető. A lakásirodák is felértékelődhetnek a vírus lecsengése után, hiszen nem mindenkinek lesz szüksége 150-200 nm-nél nagyobb irodára (ezalatt viszont nincs hagyományos típusú iroda). Annak, aki jó lokációban gondolkodik, és színvonalas irodára vágyik, ugyanakkor rugalmas feltételek között szeretne irodahelyiséget, a ez az irodatípus kimondottan hasznos megoldás lehet. Számos cég már most kedveli ezt a fajta irodát, nemcsak mert családiasabb, hanem mivel olcsóbb is. Nem lenne meglepő, ha népszerűségük a járványhelyzet végeztével tovább növekedne. 

Otthonos irodák kellenek

B. Nagy Ferenc, a 2016-os Év Irodája nagyvállalati kategóriában győztes Dealogic City egyik megálmodója az Üzlet és Pszichológia lapnak azt nyilatkozta, hogy a sport és a szórakozás munkatérbe való beépülése mellett az otthonosság is új irányvonalként jelent meg: 

Az iroda lassan otthonná válik, mert egyre több időt töltenek ott az emberek, akár délután vagy este bejönnek, és ott kapcsolódnak ki. Élvezik, hogy többféle módon létezhetnek abban a térben. Ezért is van nagy szerepe a közösségi tereknek: a konyhának, a teraszoknak, a spontán találkozóhelyeknek, az átalakítható meetingpontoknak. Nemzetközi színtéren egyre inkább trend a személyre szabott, egészséges konyha is, ahol a dolgozó saját igényének megfelelően készíti el az ételét jó minőségű alapanyagokból. Sok cég az ergonómián túl már erre is odafigyel, mivel tudja, hogy a munkavállaló fizikai jólléte az ő érdeke is. Míg korábban minden téren a menedzsment igényeit, most már inkább a beosztottakét helyezik az első helyre."

Az egyik legjelentősebb tengerentúli állásportál, Glassdoor.com szokásos éves felmérése alapján összeállított listában is csupa olyan irodaház szerepelt, ahol kulcsszerepet kapott az otthonosság az irodabelső alakításánál. A kutatás természetesen az Egyesült Államokban lévő vállalatokat vette górcső alá, mi magyar példákat is bemutatunk a tengeren túli csúcsirodákon kívül.

Nőies, kifinomultan stílusos iroda 

Zoe Feldman amerikai belsőépítész a Tuckermuck's nevű ruhagyártó cég központi irodájának tervezésénél kifejezetten otthonos hangulat megteremtésére törekedett. A három hölgytulajdonos és a zömében női alkalmazottak körében többen is édesanyák, éppen ezért a kisgyermekes anyukáknak külön helyiséget alakított ki, a funkcionális és stílusos irodában, melyhez az alapítókkal és alkalmazottakkal tanácskozva olyan darabokat választottak ki, melyek különleges emlékeket is felidéznek és meghitt hangulatot teremtenek. 

 

A város legmenőbb kávézója az irodában

A Business Insider tudósítása szerint a Boston Consulting Group New York-i csapata miután elköltözött a 2002 óta meglévő irodából, valami otthonosabb, meghittebb irodabelsőre vágyott. Bár már az előző irodájuk is szerepelt 2017-ben a Glassdoor Legjobb Irodák válogatásában, úgy érezték a régi hely nem tükrözte a cég személyiségét és szerettek volna egy olyan helyet, amely az irodabelsőt tekintve is képes megmutatni a tanácsadó vállalat brand-jét. Ross Love a cég senior partnere elárulta a lapnak, hogy saját részéről a legjobb döntésnek tartja, hogy a tervezőt arra ösztönözte, hogy a legmesszemenőbben rugaszkodjon el a vállalati külsőtől és érzülettől. A hagyományos recepciós pult helyett egy nyitottabb fogadóteret rendeztek be, ahol szabadon meg lehet érdeklődni merre van a legközelebbi metróállomás vagy hol a legjobb az ebédmenü. Már a belépéskor meleg fogadtatásban részesülhetnek az idelátogatók és az itt dolgozók egyaránt. Az az egyik legújabb New York-i irodacentrum, a 10 Hudson Yards hat legfelső emeletén található iroda 17957 négyzetméter területű. Ha a dolgozó nem szeretne vagy nem tud leugrani a sarki kávézóba egy feketére vagy lattére, nem gond, hiszen a város legmenőbb kávéházának, a Joe Coffee-nak a baristái az irodában, vagyis helyben megtanítják az érdeklődőket hogyan készíthetik el a tökéletes kávét.Az ellipszis alakú sporttermek pedig a feszült vagy már sok időt az íróasztal mögött töltő munkatársak problémáira hívatott megoldást nyújtani. 

Képek forrása: officesnapshot

Ahol feltárul a videójátékok izgalmas világa

A Blizzard Entertainment videójátékokat fejlesztő és kiadó cég kaliforniai főépülete egyfajta zarándokhely számba megy kiváltképp a cég által készített videójátékok rajongói számára, akik kíváncsiak arra hogy fest a Starcraft 2, a World of Warcraft és más megannyi játék megalkotóinak irodája. Az idelátogatók megszemlélhetik a falakon lévő rengeteg koncepciós rajzot a fejlesztés alatt lévő Overwatchról, továbbá Főépületben elhelyezkedő múzeumszerűségben is szétnézhetnek, ahol mindenféle Blizzard játékhoz kapcsolódó relikvia található.  A második épület a World of Warcraft világába repít. A céges kávézón, ebédlőn kívül van itt még röp-, kosárlabdapálya is és egy külön postázó terem, ahol a személyes csomagjaik tárolhatják a munkavállalók. A könyvtárban rengeteg műszaki, It-s könyv, régi videójáték és egyéb videójáték-készítéshez szükséges anyag is fellelhető a komplexum több mint 1700 alkalmazottja számára.

Ezen a videótúrán keresztül most mi is bepillanthatunk az iroda nem mindennapi világába:

NVIDIA: 23225 négyzetméternyi otthonosság az irodában 

A kaliforniai székhelyű, elsősorban korszerű grafikus processzorai révén ismert számítástechnikai nagyvállalat hatalmas épületét ugyan mindössze két emeletnyire tervezték, mégis egy monumentális, több mint 23225 négyzetméternyi területről van szó. Az emeletek közötti kapcsolatot túlméretezett lépcsősorok biztosítják, melyek alkalmasak spontán beszélgetések, megbeszélések helyszínének is. Van egy nulladik szint is, ahol a parkoló található, innen érkeznek a dolgozók fel a földszinti fogadótérbe, ahonnan az összes lehetőség, például konferenciatermek, pihenőszobák elérhetőek, fent pedig a többféle, elvonulásra alkalmas és közösségi munkavégzésre lehetőséget adó helyiségek találhatóak. Az irodatervezésnél cél volt, hogy az otthon kényelmét minél jobban ötvözni az üzleti életet átitató profizmussal.

Ez az épület is nyitva áll a látogatók előtt: 

 

Budapesti belváros villában design-iroda

Nemcsak külföldön dolgozhatunk a fiatalok által diktált szokványos irodabelsőket megreformáló ízlésvilágú irodaházban. Számos hazai irodahelyiség kreatív, laza hangulatot varázsol a négy fal közé. Itthon az LOFFICE irodalánc is támogatja a biciklis közlekedést. A belvárosi design irodájuk, a Sonnenberg-villában, startup-ok, művészek és diplomaták által is kedvelt környéken lett kialakítva. Érdekessége, hogy a Munkácsy utcai épület az Iparművészeti Múzeum szecessziós építészetről szóló válogatásában is szerepel és műemléki értéket képvisel. A Szupernova designer csapata a 145 m2-es teret és a hozzá tartozó 40 m2-es udvart úgy alakította ki, hogy biztosítsa lakói számára a mindennapi inspirációt és produktivitást.

Képek forrása: ujiroda.hu

Hotelből kialakított boutique-iroda

A fővárosi Stories egy olyan iroda amelyben a szolgáltatás az első. A tulajdonosok célja olyan légkör kialakítása volt, hogy az ,,iroda legyen értünk és ne mi az irodáért".  Az irodák teljes körűen felszereltek. Kényelmes szék, asztal amin minden elfér, kanapé a pihenésre, tárgyaló asztal a fontos dolgok megbeszélésére. Maga az iroda a belvárosban helyezkedik el a Király utca 26. szám alatt. Az irodához tartozik egy étterem a jól ismert: Twentysix Budapest Étterem.

https://www.szolgaltatottirodak.hu/stories-offices

Világváros az irodában

Az amerikai szoftverfejlesztő cég már említett Dealogic nevű  budapesti irodájának tervezését a rugalmasság és a dinamikus fejlődés ihlette. A cég irodája egy nyüzsgő és innovatív világváros funkcióit képezi le. Van itt könyvtár; ahol süppedős a fotel, olvasókuckó, bátrabbaknak három méter magasban kifeszített "olvasóháló", és gazdag könyvválaszték kínál intellektuális élvezeteket. Van egy "éjszakai negyed" is – a Downtown-,  ahol mindig pezseg az élet a bárpult körül és a beszélgető bokszokban. Kikötő óceánjáróval, konténerre emlékeztető tárgyalókkal, ipari negyed tárgyalónak kialakított óriáskéménnyel.

Forrás: azevirodaja.hu

Szavazz! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, hogy mások is olvashassák! Látogass vissza újra és olvasd el korábbi posztjainkat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8516042822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2020.08.02. 18:08:50

szerintem két iroda közül nem az a menőbb, amelyik tervezői többet és durvábbat szívtak.
ezek ízléstelen vackok.
süti beállítások módosítása