7 bizarr és őrületes karácsonyi dekoráció a világ minden tájáról
2016. december 21. írta: ingatlanos blogger

7 bizarr és őrületes karácsonyi dekoráció a világ minden tájáról

Karácsonyfa, égők, mézeskalács szívek és télapó figurák jutnak elsőként az eszünkbe ha a karácsonyi díszekre gondolunk. Lehet, hogy nem gondolnánk, de vannak a világnak olyan tájai, ahol faragott retkek, uborkák, pókhálók és egy nagyon különleges funkciójú fadarab fémjelzi a decemberi ünnepet. 

1. Franciaország: Várost idéző full-extrás mini-Betlehemek

Frankhonban rengeteg otthonban állítanak fel saját betlehemes jelenetet, melyeknek az a különlegessége, hogy a kötelező szereplőkön -Jézuson, Márián, Józsefen, a pásztorokon, a napkeleti bölcseken, az angyalokon - kívül olyan hétköznapi figurákat is kiállítanak, mint a gesztenyeárus, a lelkész vagy a hentes.

 french_creche.jpgA francia üzletek óriási választékkal várják a kreatív Betlehem-állítókat.

creche.JPGItt találsz egy papírból is könnyen elkészíthető kedves DIY Betlehemet

2. Katalónia, Spanyolország: Ajándékokat kipottyantó fatörzs

A katalán családok az adventi időszakban egy fatörzset visznek be a lakásba, akinek emberi arcot festenek és fel is öltöztetik.A gyerekek mindenféle finomsággal, például szárított gyümölccsel etetik és vízzel itatják rendszeresen a Caga Tio-nak nevezett dekorációt. Karácsonykor megveregetik egy kis ággal a fatörzset pedig egy kis dalocska kíséretében. A fa eközben nevéhez hűen (a "caga" szó ürítést jelent, a "tio" farönköt) kipottyantja az ajándékokat a gyerekeknek. Azok a Caga Tio-k, melyeket többet etetettek több ajándékot bocsájtanak ki magukból.

catalonia_poo-log.jpg

Íme egy videó a furcsa szokásról:

3. Mexikó: Retekből faragott jászol, szent család

Oaxacában nagy hagyománya van a gasztronómiának, különösen az ünnepi ételek készítésének.December 23-án a Noche de Rabanos ünnepén  művészien kidolgozott retkekből készítenek karácsonyi jeleneteket Oaxaca városában, méghozzá retekből - egészen 1897 óta. A különleges rendezvény mára nagy hírnévre tett szert. A sok jelentkező miatt már nem csak hagyományőrző karácsonyi illusztrációt hanem úgynevezett „szabad” kategóriában is hirdetnek versenyt, ahol a kreativitásnak semmi sem szab határt.

rabanos2014_099.JPG

retek_noche-de-rabanos.jpgA retek viszont a meleg éghajlaton hamar megromlik, így a fesztivál mindössze néhány óráig tart.

 

4. Ukrajna: Pókhálós díszek

Ukrajnában a karácsonyfákat pókokra és pókhálóra emlékeztető díszekkel borítják. Egy helyi legenda szerint egy szegény család nem engedhette meg magának, hogy feldíszítse a karácsonyfát, és csak egy csupasz fát tudott felállítani otthonában. Miután szenteste lefeküdtek a gyerekek, pókok szőttek hálót a fára, reggelre pedig arannyá és ezüstté változott a pókháló. 

ukrainian-spider-web.jpg

 

5. Svédország: Karácsonyi monumentális szalmakecske

A szalmából készült kecske nemcsak Svédországban, hanem egész Skandináviában elterjedt  karácsonyi szimbólum. Az eredete még a germán-skandináv pogány hagyományokig nyúlik vissza, ahol a legendákban bukkan fel. Az egyik népszerű elmélet szerint a kecske tisztelete Thor istennel hozható kapcsolatba. Gävle-ben 1966 óta minden évben advent első hétvégéjén egy hatalmas, több méteres szalmakecskét állítanak fel. Ez  a híres gävle-i kecske. Bár a dekoráció felgyújtása büntetendő cselekmény és a rendőrség webkamerával is védi, gyakran lángra kap és vandalizmus áldozata lesz. 

kecske.jpg

yule_goat_sweden.jpgAz IKEÁ-ban valószínűleg sokan találkoztunk kisebb változataival.

 

6. Amerikai Egyesült Államok: Uborka a karácsonyfán!

Amerikában  savanyú uborkát idéző műanyag díszt is akasztanak a karácsonyfára a a klasszikus karácsonyfadíszek díszek mellé több  államban. A hagyomány még a polgárháborúból indult. Egy John C. Lower nevű közlegény a börtönben sínylődve az éhhaláltól tartva könyörgött egy darab ételért karácsony estéjén. A hiedelem szerint csupán egy darab savanyú uborka kapott, de ez mentette meg az életét.

pickle_usa.jpg

 

7. India, Kenya, Ghána, Libéria: Karácsonyfa helyett banánfa

Azokban az országokban, ahol nincsenek tűlevelűek, más fafajtákat díszítenek fel karácsonykor, mint például pálma-, banán- vagy mangófák helyettesítik a nálunk megszokott fenyőt.

banana_mango.jpg

 

Forrás: towerbudapest.comhttp://www.hgtv.com/
http://www.whychristmas.com/
http://www.bitethebuzz.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9612066457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása