Itt vannak a leginkább ember-, és környezetbarát irodák!
2019. június 02. írta: ingatlanos blogger

Itt vannak a leginkább ember-, és környezetbarát irodák!

Sokan zárt ablakok, túlhűtött vagy túlfűtött épületekben kénytelenek dolgozni, pedig a természet közelsége a munkahelyi siker egyik titka. A jövő az ember-, és környezetbarát irodáké! Nézzünk meg néhányat, melyek között vannak függőkertek, dzsungelszerű irodabelsők és több energiát termelő, mint fogyasztó irodakomplexumok is!

office_luxury.jpg

A legújabb irodák tervezői számára manapság a legfőbb szempont maga a dolgozó, aki hosszú órákat eltölt az épületben. A jelenlegi piaci helyzet újdonsága, hogy a munkavállalói oldal igényei szinte elsődleges szerepet játszanak a kiadó irodák kiválasztásában vagy az új irodakomplexumok vásárlásában. Sokak szerint a munkahely lesz az emberért és nem pedig az ember a munkahelyért, ami a legújabb irodabelsőket is meghatározza. 

"A korábbi évektől eltérően a nagyvállalatok ma egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alkalmazottak elégedettségének. Mivel a munkaerőhiány bizonyos ágazatokban nagyon magas, továbbá a globális trendek is ezt követelik meg, a cégek igyekeznek kedvezni a munkavállalónak, az irodák kialakításakor" -  magyarázta Kocsor Dániel, az  Új Iroda kereskedelmi-ingatlan tanácsadója a portfolio.hu-n.

A munkavállalók megtartásához nemcsak a jó lokáció és az igényes berendezés elengedhetetlen, hanem az  inspiráló munkakörnyezet megteremtése, a zöld technológiák alkalmazása, melyek fokozzák a hatékonyságot és mérséklik a napi stresszt. A fenntarthatóság is alapvető elvárás, és nemcsak a környezetbarát,megoldásokban merül ki, hanem magába foglalja a fenntarthatóságot vagy az épülethasználók komfortosságát is. A Szolgáltatott Irodák összefoglalója szerint legalább minden negyedik irodaház rendelkezik zöld minősítéssel Budapesten. Ez a szám pedig egyre növekszik. A GKI prognózisa szerint  folyamatosan zöldül a fővárosi irodaállomány. A BREEAM vagy LEED nemzetközi környezettudatos minősítéssel rendelkező irodaházak összes alapterülete 830 ezer négyzetméter, ami a teljes állomány 25 százaléka. Az új építésű vagy építés alatt álló irodaházak döntő többsége (91 százaléka) már zöld minősítésű.

eco_office.jpg

Az irodabérlők részéről leginkább azért egyre nagyobb az igény a fenntartható irodákra, mert a minősített kiadó irodákban jóval alacsonyabbak lehetnek a rezsiköltségek. A minősített, környezetbarát irodák bérlőit általában a biztos hátterű cégek alkotják. Egyre több cégnél a vállalatirányítási előírások szabják meg, hogy csak minősített irodaházakban választhatnak területet. A  "zöld" iroda elnevezés egyfajta marketingstratégiát is tükröz, jelezve, hogy a szervezet számára fontos a környezettudatosság. 

Íme néhány elképesztően kreatív zöld iroda a világ különböző részeiről és itthonról is! 

Függőleges Erdő Milánóban

Egy 27 emeletes, közel egy hektárnyi -többek között fanyarka és bükk fafajtákból álló - erdőnek otthont adó két felhőkarcolót építettek néhány éve Olaszország második legnagyobb városába. Nemcsak fák, hanem 5000 bokor és 10000 darabból álló talajtakaró aljnövényzet is díszíti a Függőleges Erdőt. Számos lakó, és egy 11 emeletes irodakomlexum található a különösen nagy körültekintéssel, botanikusok bevonásával tervezett épületben. A Függőleges Erdő zöldje nemcsak oxigént termel és szén-dioxidot nyel el, hanem megvédi az épületet az erős szelektől és az átható napsugárzástól. A 2014-ben átadott épületek a város egyik fő látványosságai lettek és tökéletesen beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

" A rájuk telepített összesen 1 hektárnyi erdő ugyanis nyáron, a kánikulában remekül hűti a házat, árnyékolja a lakásokat, így csökkenti az épületek energiafelhasználását is. A tetemes mennyiségű növény pedig kiveszi a részét abból is, hogy Milánó levegője tisztább és frissebb lehessen." - olvasható az elobolygonk.hu-n

Erdei álomiroda

Selgas Cano néven alapított tervezői irodát Jose Selgas és Lucia Cano spanyol építészek, az ő kreativitásukat dicséri e madridi  erdőben megálmodott üveg falú iroda. A 20 mm  vastagságú befelé hajló északi fekvésű üvegfal ideális kilátást nyújt az itt dolgozók számára. Nem beszélve arról, hogy így alig van szükség mesterséges  világításra. Az épület déli falát egy szigetelt rostüveg és poliészter keverékéből gyártott fal borítja, árnyékot is biztosítva az erős napsütéstől. Mivel az iroda nagy része a földbe van süllyesztve, így gondoskodva a szigetelésről is, így a forró madridi nyarakon sem kell az itt dolgozóknak túl gyakran bekapcsolni a légkondit. Az alagsorba kőlépcső vezet, az alsó rész falát téglából építették. Kik azok a szerencsések, akik ilyen innovatív környezetben dolgozhatnak? Természetesen maguk a tervezői iroda munkatársai, mivel az ingatlan nem a kiadó irodák táborát bővíti, hanem saját célra készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3814868938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2019.06.03. 09:34:02

Istenem, de unalmas már ez a sok "zseniális újítás" az irodaépítés terén, amikor szokás szerint minden fontosabb, minthogy a dolgozó mit szeretne valójában....mert az sosincs megkérdezve. Mint az egyterű irodáknál, meg a fedett, belső udvarra néző üvegkalickáknál. Azok is nagyon jól sikerült projektek voltak, tényleg.

Nem, nem víztakarékos toalettet meg tökömtudja milyen locsolórendszert szeretne az egyszeri irodista, hanem:

- világos, jól szellőztethető, szabadba néző, normálisan berendezett, (lehetőleg) tágas szobát,
- ami nem a város legforgalmasabb útjára nyílik, és így nem szívja egész nap a benzingőzt,
- amiben egyedül ülhet vagy legfeljebb másodmagával.

Na, ilyenből van a legkevesebb.

mbazs 2019.06.03. 12:23:44

@Advanced Flight: 100%-ig egyetértek. Valahogy pont a lényeg vész el. Főleg, hogy képtelenek elfelejteni ezeket a 100-asztalos egybenyitott istállókat, ahol egész nap megy a pofázás-röhögés-telefonálás a másik arcába-fülébe. Nagyon sok agyi teljesítmény megy el arra, hogy ezeket a zavaró dolgokat kizárja. Tudom, mert programozó vagyok és szakmai csoportokban gyakran felmerül a dolog. Sok nyomorult mindenféle (persze baromi drága) aktív zajszűrős fejhallgatóval kínlódik, amit persze a kutya nem fizet ki neki. Valamint nagy öröm lehet egy ilyennel a fejeden eltölteni a fél életedet.

Snedronningen 2019.06.03. 13:41:40

Egyterű borzalmak. Fotókon gyönyörűek, de ezekben dolgozni... Egy LEED Platinum épületben dolgozom, ahol csak az alapfunkciót nem vették figyelembe a tervezéskor: élő emberek fogják használni. Ülünk az akváriumban, minden üveg, zajos, mesterséges. Rossz a levegő minősége, a fények, a légkondi nyakra-vállra fúj és lekapcsolhatatlan. A díjnyertes borítás, amit én csak tésztaszűrőnek nevezek, állandó sötétben tart minket, amint a legcsekélyebb napsütés van odakint. Ráadásul az automatizált funciok folyton elromlanak, és kézivezérléssel nem beállíthatóak (hőmérséklet, lámpák fényereje) stb. Ezek élő példák arról, hogy az ilyen látványterveken szépséges, sokszoros íjnyertes épületek milyenek, amikor naponta ott kell ülni. Nem beszélve arról, ahogy fentebb is írja egy hozzászóló: csak zajszűrős fülhallgatóval lehet bármilyen koncentrálást igénylő munkát végezni, mert nagy az alapzaj a folytonos beszélgetés, járkálás, telefonálás miatt, ami a munkával jár - tehát nem arról van szó, hogy az emberek a magánéletüket tárgyalnák ki, hanem maga a munka jár beszélgetéssel, ami egyterű irodában pokoli. A fülhallgató költségét mindenki maga állja... Ellentétben a szokásos propagandaszöveggel, az egyterű iroda nem segíti elő a jobb csapatmunkát, éppen ellenkezőleg: teljesen megöli a hangulatot. Korábbi epületben átmentünk egymáshoz, váltottunk pár szót, reggel-este beköszöntűnk egymáshoz, a kollégák kedvesek voltak. Most semmi udvariaskodás, mindenki gyorsan elmondja, hogy mit akar, mert már röpködnek a vádló tekintetek, hogy zavaró a beszélgetés stb. Jobb lenne, ha tényleg nem a dizajn lenne a tervezők vezérelve, hanem a használhatóság. Persze, tudom, sokat akarok...

Irbisz 2019.06.03. 16:17:04

@Snedronningen: ezeket a hátrányokat nagyon is jól tudják a vállalati döntéshozók, legalábbis értelmesebbik részük, csak pont nem érdekli őket, mert ma is csak sokadik szempont a "költséghatékonyság" (ultraszar open office-ok) után h. ott milyen melózni, és milyen a munkavállalói komfort.
annyit tesznek, h. ahol az ilyen zavartatás komoly pénzügyi/működési veszteséggel v. kockázattal járhat, akkor az ilyen minkakörökben dolgozókat "érdekes" módon berakja max 2 fős irodákba, míg minden más, hasonló, de még magasabb hierarchiaszinteken lévők mekeghetnek a szar open office-ban.
igy aztán nyilván mindenki csak legyint az ilyen corporate bullsht dumákra és policykre, beleértve az emberbarát irodát is. Nevetséges, ezt a még idealista (naív) 30 alattiak egy részén kívül csak a jóval átlag alatti IQ-val rendelkező és/vagy nagyon együgyű, hiszékeny emberek hiszik el vagy veszik komolyan.
süti beállítások módosítása