Ki az intelligensebb, te vagy a házad?
2019. július 01. írta: ingatlanos blogger

Ki az intelligensebb, te vagy a házad?

Egy varázsütésre - helyesebben szólva - egy gombnyomásra kinyílik a  kapu, a villany felkapcsolódik az előszobában és  a kedvenc zenéd is elindul. Nem mese, nem a jövő, hanem a jelen és úgy hívják okosotthon!

smart-home.jpg

Egyre több ingatlanfejlesztő törekszik arra, hogy ne csak a lakás belső terének kialakítása legyen korszerű, de a ház digitalizációs szintje is felvegye a versenyt a modern kor újításaival. Egyre több lakásvásárlóban megfogalmazódik az elvárás, hogy otthonuk digitális felszereltsége magas fokú legyen, akár egyetlen gombnyomással ellenőrizhessék a fűtést, a légkondicionálót, a páratartalmat, a levegőminőséget, a bejárat védelmét vagy az elektromos aljzatokba bedugott eszközöket. Előrejelzések szerint magyar okosotthonok piaca megháromszorozódhat, tehát a következő 3 évben már minden tizedik háztartás okosotthonnak minősülhet. Az okosotthonokban lehetnek már okosporszívók, okoshűtőszekrények és persze okostévék is, hogy csak néhány példát említsünk. Az intelligens otthon eszközei és rendszerei között hatalmas eltérések is lehetnek. A piac óriási, és egyre több cég foglalkozik ma már ilyen típusú berendezésekkel, vagy komplett ingatlanokkal.

smart-home-3.jpg

Mit nevezünk okosotthonnak?

Az okosotthon olyan digitális megoldások együttese, amelyek többé kevésbé egymással együttműködve lehetővé teszik a lakóingatlanban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását. A technikai megoldások alapulhatnak elektronikán, építészeti megoldásokon, automatizáción, informatikán, távközlésen is, melyek segítségével irányíthatjuk akár távolról, az interneten vagy okostelefonon keresztül a hűtő- és fűtőrendszert, a garázsajtót, az ablakredőnyt, a különböző háztartási gépeket, a biztonsági rendszert és a többi berendezést. Ezt az egymással és a működtető személlyel hálózati kapcsolatban álló egyes fizikai tárgyakba és eszközökbe beágyazott elektronika, annak szoftvere, és az érzékelők teszik lehetővé, amit a dolgok internetének neveznek.smart-home2.jpg

Nemcsak okos, energiatakarékos is!

Az intelligens otthon automatikusan alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, így hozzájárul a lakás energiatakarékos működtetéséhez. Télen jelentős mértékben csökkenthető a fűtési költség, ha napközben a nap energiáját a helyiségek fűtésére hasznosítjuk. Este automatikusan lezáródnak a redőnyök, így elkerülhető a nyílászárón keresztüli nem kívánt hőveszteséget, kevesebb energia szükséges az ideális hőfok eléréséhez. A termosztát beállítható az okostelefonról is. Nyáron a zárt árnyékolók megakadályozzák a lakás felmelegedését, ezért nincs szükség a "légkondi" egész napos használatára sem.  Váratlan vihar esetén a napellenző visszahúzódik és az ablakok bezáródnak. A természetes és a mesterséges világítás is  a lakók igényei szerint változtatható.  

Fő a biztonság!

Fontos eleme az okosotthonnak az olyan speciális kamera, mely már képes magától felismerni ha mozgás van a ház körül, és az is el tudja dönteni, hogy az adott mozgással minden rendben van-e vagy sem. Ráadásul a gyanús történéseket is rögzíti, és kiküldi a tulajdonos telefonjára,. Sőt egyes változatuk még arra is képes,  hogy a hangszórón keresztül szóljon az optika előtt lévő személyeknek. A távirányítóról küldött parancs végrehajtásáról mindig visszajelzés érkezik, így mindig biztosak lehetünk, hogy például az ajtó, vagy a kapu bezárt. Létrehozhatók előre beprogramozott forgatókönyvek, például nyáron hét közben reggel hét órakor a redőnyök felhúzódnak, az ablakok résnyire kinyílnak, a kávégép bekapcsol. Mindez automatikusan. Az okosotthon figyelembe veszi az ott lakók igényeit, könnyen programozható és bővíthető, nemcsak kényelmet, energiamegtakarítást , hanem biztonságot és nyújt.

Sok "okosság" a konyhában is!

Tömérdek olyan praktus funkciót érhető már el a konyhákban is, amelyek megkönnyítik életünket, otthoni munkánkat. Az okoskonyha megoldások a nagymértékű komfortérzés mellett nyugalmat is biztosítanak. Megtörtént már velünk, hogy bevásárlás közben nem jut eszünkbe, mi fogyott el, mi nem? Nos, ha van okoskonyhánk, nem kell az ilyen helyzetektől tartanunk, mert akárhol is legyünk egy kattintással meg tudjuk nézni, hogy mi van a hűtőnkben. Egyes okoshűtők paneljeire elektronikusan felírhatunk magunknak emlékeztetőket, melyeket szinkronizálhatunk az okotelefonnal is. A sóletnek jót tesz ha egy napig rotyognak, de mi van, ha nincs otthon senki, aki ránézzen? Nem gond ez sem, hiszen távoli eléréssel beállíthatjuk, időzíthetjük a sütés-főzés. Egy okoskonyhában még az sem lehetetlen, hogy rögtön friss kávé vagy tea fogadjon, ahogy belépünk az ajtón, sőt, még a háziállatodat is megeteti. Főzésnél-sütésnél nagyon bosszantó, hogy állandóan kezet kell mosni, ha például a receptet akarjuk megnézni vagy lapozni, alkalmazzunk a gesztus-, vagy hangirányítású vezérlőkkel ezt a problémát is kiküszöbölhetjük. Arról is kapunk értesítést, ha bekapcsolva maradt a főzőlap vagy a kávéfőző; jelzi a  széndioxid, füst, tűz veszélyét is.

 

Hazánkat is elérte az új ingatlanpiaci trend, sőt, a főváros ingatlankínálatai között is találhatunk eladó okosotthonokat. ezek közül szemezgettünk néhányat!

Újlipótvárosi intelligens kecó 100 négyzetméteren -  287.470.000 Ft-ért!

Ez a lakás 27 egyedi csúcstechnológiai megoldást tartalmaz, például a zuhany hangvezérléssel is működtethető. A főváros központjában elhelyezkedő lakás zöld veszi körül - egy 80 nm-es kert is tartozik hozzá- , és zajt is teljesen kizárták a speciális szigetelésnek köszönhetően. Az ablakok technológia vezérléssel sötétednek és kívülről nem lehet belátni rajtuk. A lakás ideális hőmérsékletéről egy intelligens termosztát gondoskodik. A csendes légelszívók páratartalom-monitorozással folyamatosan optimális szintet tartják a levegő minőségét. Az okos otthon központi egysége egy Fibaro Hub, amivel ellenőrizheti, hogy például a lámpák ki vannak-e kapcsolva. A lakás védelme banki biztonsági szinten van megoldva. A privát garázs elektromos töltőállomással felszerelt és még sorolhatnánk a többi, itt található nem mindennapi high-tech eszközt.

Forrás: towerbudapest.com

 

Okos is, luxus is 118 négyzeméteren 200.000.000 forintért

Ezt a 118 nm-es luxus szinten felújított, okoseszközökkel vezérelt otthont a  Petőfi Sándor utcában (5. kerület) egy klasszikus házban a Deák Ferenc - és a Ferenciek teréhez közel találhatjuk. Az 5. emeleti ingatlan ablakai a Budai hegyekre néznek. A lakás 2 hálószobából, nappaliból, társalgó, amerikai konyhából, 2 fürdőszobából és egy 16 nm-es teraszból áll. 

Forrás: budapestingatlan.info

 

250 millió forintos "okos-csoda-lakás"

Úgy tűnik, hogy nem az előbbi az egyetlen okos-, és luxuslakás a Petőfi Sándor utcában, hiszen ugyanitt található ez a156 nm-es luxus-, okosotthon egy klasszikus házban a Deák Ferenc - és a Ferenciek teréhez közel. Az 5. emeleti, Budai hegyekre néző lakás 3 hálószobából, egy dolgozószobából, nappaliból, társalgó, amerikai konyhából, 2 fürdőszobából és egy teraszból áll.

Forrás: mybudapesthome.com

255 millió forintért eladó budai luxus okoslakás

Ez a tágas, 177 nm-es luxus okoslakás Budán a Bogár utcában (II. kerület) egy új építésű házban a Szabó Magda Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola közelében található. Az 1. emeleti ingatlan ablakai a Széchényi-hegyre néznek. A lakás 52 nm-es tetőteraszból, 19 nm-es erkélyből, 3 hálószobából, nappaliból, amerikai konyhából, és 2 fürdőszobából áll. A fűtést hőszivattyús, padló illetve mennyezet fűtés -hűtés rendszerrel biztosítja. 

Forrás: towerinvestment.com

 

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is! Látogass vissza újra vagy olvasd el a korábbi cikkeket is.

1-3 képek forrás: pixab

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkiingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr6014920652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása